HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #16: A bankoknak kötelességük segíteni a vállalkozásokat

2009.10.14. 21:34 :: misbelief

Persze-persze, én is tudom, hogy noha egy magánbank végső soron ugyanúgy csak az árrésért, a profitért dolgozik, mint egy újságárus, azért a bankrendszernek alapvető szerepe és feladata van a nemzetgazdaság megfelelő működésében (likviditás biztosítása stb.). Na de ezt a tankönyvek biztos jobban meg tudják fogalmazni, úgyhogy hagyjuk is.

Beszéljünk inkább arról, hogy miért gondolja szinte minden nehézségekkel küzdő vállalkozó úgy, hogy a problémáikat kizárólag rajtuk kívül álló tényezők okozzák, és többek között a bankok feladata lenne visszakérdezés nélkül pénzelni őket? Ez egy TÉVHIT! Az iskolákban még tisztán szétválaszthatók a hülye, az átlagos, és a jó aggyal rendelkező tanulók (szándékosan nem a kapott jegyekről beszélek), amikor azonban a vállalkozások nehéz helyzetéről esik szó, sosem a vállalkozók képességei, felkészültsége és/vagy munkamorálja kerül megkérdőjelezésre. Vállalkozni ugyebár bárki tud, nem kell hozzá IQ tesztet írni, szóval egyáltalán nem kézenfekvő, hogy ha valakinek cége van, akkor ő tökéletes üzletember és szakember.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy banki hitelező naponta találkozik olyan vállalkozókkal, akik sértődötten távoznak, miután nem sikerült fedezet nélkül, 0%-os kamaton hitelt felvenniük világmegváló elképzeléseik finanszírozására. Ilyenkor orruk alatt dörmögve szidják a kizsákmányoló bankokat, a kormányt, Amerikát stb. Lehet azon vitatkozni, hogy a bankok feltételei, elvárásai mennyire fair-ek vagy életszerűek, és biztosan sok értelmes, szorgalmas vállalkozót is elzavarnak, ugyanakkor egyes vállalkozók néha magukba is nézhetnének:

    • Nem lehet, hogy azért nem megy a lepattant éttermem, mert tahók a pincéreim és szar a kaja?

    • Nem lehet, hogy azért nem tetszettem a bankban, mert riasztotta őket a fejemre tetovált sas vagy mert nem tudok írni?

    • Nem lehet, hogy azért nem megy a webshopom, mert csak én tudok a létezéséről?

Posztomat a Malackaraj blogról ellesett komment ösztönző trükkel zárom:

Önök jó vállalkozók?

13 komment

Címkék: bank hitel vállalkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr511450784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.10.15. 23:06:51

Az egyik legidősebb professzor az egyetemen mondta egyszer: ha egy mikroökonómia tanár átvenné a sarki zöldségestől a stafétát, egy hét alatt tönkretenné a boltot. Aki ért hozzá, csinálja, aki nem ért hozzá, tanítja, és könyvet ír róla.Ennyit a könyvekről

Az iskola Életre nevel. Az élet igazságtalan és szar.

k.sz. 2009.10.16. 07:44:18

Azért nem minden vállalkozás a saját hibájából megy tönkre, pl. mi van ha nem fizetnek a vevői, lásd körbetartozások v. a boltja mellé épül egy plaza STB. ??

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.26. 12:28:42

Összetett a dolog, és pont a balfék vállalkozók miatt van szükség arra, hogy a bankok megfelelő módon felmérjék, kinek is adnak hitelt.

AvgDvl 2009.10.29. 17:44:13

"Ilyenkor orruk alatt dörmögve szidják a kizsákmányoló bankokat, a kormányt, Amerikát stb."

lehet, hogy ezt az egész blogot angolról fordítva lopod valahonnan?

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.10.29. 19:08:39

@AvgDvl: ??? ...merthogy Amerika? :) Te akkor biztos nem futottál még össze olyan egyszerű magyar emberekkel, akik a szánalmas életük minden problémáját az elnyomó nagytőkével, ennek megtestesítőjével, Amerikával, a New York-Tel Aviv tengellyel stb. magyarázzák...

herbivore (törölt) 2009.10.29. 23:29:56

"riasztotta őket a fejemre tetovált sas vagy mert nem tudok írni?"
:))))
már megérte, hogy idehozott az index címlap

GutBesserWasser · http://blog.gutbesserwasser.com 2009.12.21. 17:33:57

Hitelt nem akkor kell felvenni, ha az ember éppen tönkre készül menni. Hitelt akkor kell felvenni, ha adott egy project, amit önerőből nem tudsz megfinanszírozni, de ha meg tudnád, bőven megkeresnéd vele a hitel-tőke kamatait és járulékait. Azaz a bank pénze arra kéne legyen való egy vállalkozónak, hogy pénzt csináljon belőle.
Én amúgy eképpen vettem fel vállalkozói hitelt (meg nem vállalkozóit is, amikor részletre vettem egy nagy képátlójú monitort), és inkább az a bajom a bankrendszerrel, hogy nem megfelelő indikátorokat néz. (Pl. éves forgalmat. Ha valaki kicsiből gazdálkodik, de stabilan, annak nincs nagy éves forgalma. Belenyúl valami nagyobba, elég tartaléka nincs (hogy "önhitelezzen"), tehát venne fel hitelt. A bank meg aszongya, hogy lófasz a seggedbe, nincs forgalmad.)
A lakáshitel sajnos más kategória: kicsit érthetetlen számomra, hogy miért nem lehet egy normális lakóingatlanra valót 4..8 év alatt összespórolni egy átlagfizetésből (vagy átlagvállalkozásból) - szóval az a szükséges rossz. A lakás-előtakarékosság konstrukciók általam ismert részét pedig remélem komolyan gondolják, mert viccnek durva lenne. (Ha tetszenek ismerni a székely favágós viccet.)
Az egyéb NyaraldEl hitelek pedig végképp kezelhetetlenek nekem, már maga a felvetés is...

2009.12.28. 13:42:13

Magyar embernek itt a Balkánon nagyon fontos, hogy legyen valami külső ok, amiért nem működik az élete. Tel-Aviv, roma, szomszéd, meg "mocskos Maszop".

Mert ha nem lenne a kizsákmányoló karvalytőke és nem lenne egy hatalmas nemzetközi összefogás, hogy térdre kénszerítsék évezredes országunkat, akkor még felmerülhetne, hogy mi b@sztunk el valamit.

jónévez 2009.12.29. 14:50:20

Értem én ezt, valóban nem az a bankok dolga, hogy arra adjanak kölcsönt, amiről magunk sem vagyunk meggyőződve, tehát őket sem győztük meg a megtérülésről. Ne is adjanak ilyenre, mert ekkor tényleg nagy a bukás veszélye -a vállalkozónak és a hitelezőnek is.
De akkor miért ostromolják ugyanazokat az embereket, akiket nem tartanak jó adósnak mindenféle fogyasztási hitellel, hitelkártya-ajánlattal?
Csak az jön le, hogy a mások eladósodása nekik a jó üzlet, nem a mások jól működő vállalkozása. A jól működő vállalkozást ők szeretik kézben tartani, te meg azt a pénzt, amit az ő kezükben tartott cég alkalmazottaként megkerestél, fizesd nekik vissza fogyasztási hitel törlesztéseként, természetesen az érte járó "tisztességes" kamattal.

2009.12.29. 22:48:21

@jónévez: azért mert nem kétes kimenetelű vállalkozásokra adják, kétes vállalkozásoknak, amik egyik napról a másikra eltűnnek, hanem hús-vér embereknek, igazolt (khmmm :-D) jöveledelemmel. Előbbiek vesztesége nem behajtható, utóbbiaké megoldható, ha nem is gyorsan.
Bankoknak a pénze két részből jön. Ahogy Te írtad az eladósodás növelése, ami alapvetően a kamatkiadásaikat fedezi és hozza egyensúlyba. A másik a jutalék, amit jellemzően úgy lőnek be, hogy az állandó költségeiket fedezze (iroda, alkalmazott, fiók stb).
A helyzet csak romlani fog egyébként. Miután elpárolgott pár milliárd dollár a világgazdaságban és vele együtt pár "stabil" vállalkozás is, így a bankok a lakosság felé fordulnak inkább és oda helyezik ki a pénzt, mert úgy tűnik az kevésbé kockázatos.

jónévez 2009.12.29. 23:06:39

@Teddyke: És ezt úgy folytatják, hogy egyik este (több este) elmondják a TV-ben, hogy milyen rossz adós is az állampolgár, mert fogyasztási hitelből él, meg mindnek eggyel nagyobb autója van (hitelből!!!), mint amekkorát megengedhet magának. Ezt érti is az átlagpolgár, tudomásul veszi, hogy nem kell ezt csinálnia. EZEKUTÁN megkeresik, naponta telefonon ajánlgatják neki a hiteleket, tehát meggyőzik arról, hogy Ő A KIVÉTEL, ővele akarnak üzletet kötni, mert Ő JÓ ADÓS! És már bele is van húzva a csőbe, mert ha az mondja neki ezt, aki előttenap óvta a vigyázatlanságtól, akkor biztos tudja miről beszél -gondolhatja.

Persze, egyről beszélünk, csak arra akartam kitérni, hogy nem önmagától hülye a jóember, az is kell hozzá, hogy legyen aki becsapja.

2009.12.30. 00:58:02

Na ez egy érdekes kérdés. Valóban becsapják őket?
Úgy értem, hogy azt állítják nekik, hogy havi 100 eFt-ot simán kicsengetsz a 150 eFt-os nettódból.

Mert ezt kétlem.

De nem is erre akartam igazán válaszolni. Arra, hogy ezek a követelések behajthatóak, szemben a cégesekkel.

jónévez 2009.12.30. 02:00:30

Értettem én, mire akartál válaszolni, én csak folytattam, hogyan is élnek vele. (vissza, ha úgy tetszik)

A kérdésedre: ha kétled, ha nem, az én nettó fizetésemre megpróbálta állítani a banki ember, hogy a felét nyugodtan költhetem törlesztésre. Jó, az nem 66%, csak 50, de az is sok lenne -szerintem. De van, aki elhiszi neki, és az azért az ügyfélmenedzser hibája is, nem csak a hitelfelvevőé.
süti beállítások módosítása