HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #21: Turistaként a helyiekre kell hallgatni

2009.10.26. 22:04 :: misbelief

Webkettes utazási portálok, blogok, utazási fórumok elcsépelt tanácsa, hogy külföldön járva - főként városlátogatások alkalmával - ne az útikönyvek, hivatalos prospektusok ajánlásai alapján válasszunk éttermet, hanem nézzük meg, hol esznek a helyiek. Szintén gyakorta olvasni, hogy felejtsük el végre a turistacsalogató helyszíneket, ismerjük meg inkább a bennszülöttek titkos tippjeit! Mindezek nagyon jól hangzanak, de sajnos ki kell ábrándítsam olvasóimat: ez az egész egy TÉVHIT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nézzük akkor sorjában. Én egy átlagos budapesti lakos vagyok, itt születtem, itt élek néhány évtizede. Budapest világváros sok nevezetességgel, tavasztól őszig kedvelt turisztikai célpont. Tegyük fel, hogy egy zavarodott turista – követve az interneten olvasottakat – buzgón keresni kezdi a helyiek által igénybevett éttermeket. Kezdjük ott, hogy Olaszországban ez még talán működne, hiszen ott elég az 1 m2-re eső kék inges, Armani öltönyös, lenyalt hajú fickók számát megállapítani, de itthon jóval kevésbé karakteres a kép. Na de lépjünk ezen túl, és mondjuk, hogy a szóban forgó turista valahogy kiszúrta, hogy egy étterem tele van magyarokkal. Például ott ülök én is, mivel történetesen a belvárosban dolgozom. Na most, ha egy külföldi turista az alapján választana éttermet, hogy meglesi, hol ebédelünk a kollégáimmal, hát nem minden esetben járna jól. Addig rendben van a dolog, hogy a turistalehúzó helyeken (4000 Ft/Gulashsuppe) valóban nem fog minket megtalálni, azonban arról szó sincs, hogy bármelyik hétköznapi ebédelős helyemet jó szívvel ajánlanám neki. Ha ugyanis ilyen egyszerű lenne a képlet, akkor az azt jelentené, hogy a város tele van jó kajáldákkal, ami nem igaz. De hát enni valahol kell.

És akkor át is térhetünk a második kérdéskörre: ugyan már, milyen titkos tippeket tudnék én adni egy engem leszólító turistának? Semmilyet. Elég jól ismerem Budapestet, de ha valaki nekem szögezné a kérdést, hogy mit csináljon, hát nem sok okosat tudnék neki hirtelen mondani, mármint olyat, amit nem talál meg az útikönyvében vagy nem jön rá magától. Ha pedig azt kérdezné, hol egyen (jó áron, finomat, emlékezeteset, magyarosat stb.), még nagyobb bajban lennék...

Miért lenne ez másképp, amikor én vagyok turista külföldön?!

13 komment

Címkék: budapest utazás étterem helyismeret turista városlátogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr141477498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MegaBrutal · http://lofaszkapitany.blog.hu 2009.10.26. 23:08:31

Hmm... hogy én mit ajánlanék? Hogy egyen meg a Burger King-ben egy skótajánlatos Hot Chili burgert. :D

drhb (törölt) 2009.10.29. 18:00:37

Ez így nem teljes mértékben igaz. Valóban senki sem tudja a tutit a lakóhelyén, de a turistánál azért csak többet tud. Te is megmondtad, meg tudod neki mondani melyek azok a leglehúzósabb helyek amiket kerülnie érdemes. Én a lakóhelyemen a legolcsóbb éttermeket is meg tudom mondani, míg neki órákba tellene megtalálnia ezeket. Nyilván csak olyan dolgokban tudok neki segíteni, amit maga is megtalálna, a kérdés hogy mennyi idő alatt.

toodark 2009.10.29. 18:09:01

Félreértésről van szó. Ne arra gondolj, hogy odamész az utcán valakihez, és megkérdezed, hogy most akkor hova menjél kajálni.

Hanem próbálj meg megismerkedni a helyiekkel, tölts velük el hosszabb időt, járj velük a mindennapi dolgaikra (munkába, iskolába, bevásárolni, kajálni...), és akkor olyan dolgokat fogsz látni, tapasztalni, amit egy "gyorsan mindent megnézünk" túrán soha nem látnál.

Persze ehhez idő kell, ismeretség, vagy jó kapcsolatépítő képesség, és lehet, hogy úgy fogsz hazajönni, hogy a "kötelező" látványosságoknak még a közelébe sem mentél. De hidd el, megéri.

Benbe · http://www.benbe.hu 2009.10.29. 18:39:30

Lehet, hogy ez Magyarországon nem működne, de tapasztalataim alapján a Balkánon például működik.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.29. 20:49:45

Még szerencse, hogy nem csak veled találkoznak a külföldiek, ha Magyarországra látogatnak. Érdekes én rendszeresen szoktam segíteni, akár kérés nélkül is (a szemmel láthatóan tanácstalanul álldogáló, botorkáló, vagy egyszerűen eltévedt). Születésem óta Budapesten élek, ami nem tulzottan nagy idő, de arra elég, hogy minimum tíz látnivalót tudjak ajánlani. A várban pedig jóval többet. Mivel arra dolgoztam meglehetősen gyakran voltam turinform. Ez persze negem egyáltalán nem zavar és nem hiszem azt sem, hogy azokat akiket kisegítettem zavarná a dolog. Szerinem csak profitáltak belőle, hogy beszéltek egy "helyivel".
Egy egyszerű példa. Van itt nálunk kelenföldön egy kis utcában egy - valamely oknál fogva - a amcsi túristák által gyakran keresett Youth Hostel. Nem egyszer igazítottam már útba a főúton bénázó ami csajokat, hogy pontosan hol is van az a hely. Általában egy béna kézikönyv alapján próbáltak odatalálni esélytelenül.

Feca 2009.10.29. 22:00:06

Ó, én tudok érdekes Bp-i helyeket. Viszont nem biztos, hogy egy túrsitának tetszene.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2009.10.29. 22:01:32

az alapötlet nem rossz, de kicsit jobban kidolgozhattad volna. pl. nagyot röhögtem volna, ha mondjuk olyasmit hozol ki belőle, hogy a helybéli lakos pl. oldalbavizeli szombat esténként a bulik alkalmával az amúgy világ hetedik csodájaként számon tartott márványszobrot, mert neki baromira csak egy ócska kő, és untig eleget látta már, abban a 23 évében is, aióta ott lakik (hát még ha több ideje), és neki ez nem látványosság, hanem egy jó árnyékos kis pisilda úgy vasárnap hajnal tájt, 4 pálesz 9 sörrel hígitva cimborázás után.

tommybravo 2009.11.06. 14:06:24

@toodark: Azért roppant kíváncsi vagyok, hogy miként valósítod meg ezt: "megismerkedni a helyiekkel, tölts velük el hosszabb időt, járj velük a mindennapi dolgaikra (munkába, iskolába, bevásárolni, kajálni...), és akkor olyan dolgokat fogsz látni, tapasztalni, amit egy "gyorsan mindent megnézünk" túrán soha nem látnál"

Mondjuk a heti 22 szabadnapomból elmegyek 2-3 hétre Barcelonába, ahol eljárok másokkal a "mindennapi dolgaikat" nézni. Most ezt miért??? Kit érdekel, hogyan buszoznak be reggel az irodába és aztán haza, hogyan eszik meg a menzás kajájukat? Ha turistának megyek, akkor turista vagyok, nem szociális munkás vagy reality-show szerkesztő, hogy "mindennapi emberek midennapjait" nézzem.

Én értem miről szól a poszt: vedd sorba, hogy miket csinálsz kikapcsolódásként egy hónap alatt, majd vesd össze, hogy pont ezt tennéd-e turistaként is, ha ide látogatnál. Nem egyezik? Pedig tapasztalatod az elsőről van.

Shinjuku 2009.11.06. 17:09:35

Posztolo bacsi akkor eleg nagy balfek lehetsz ha nem tudsz jo ettermet mondani Budapesten es mar regota ott laksz...
Az viszont szinten igaz hogy hatizsakos (vagy borondos) turistakent nem is nagyon kivitelezheto az ismerkedjunk a bennszulottekkel dolog... mert megismerkedsz egy kedves barna lannyal... es mindjart a Vaci sztriiten talalod magad a lehuzos etterem kozepen... :)

Maga Lenin 2009.11.10. 18:08:37

A blog szerzője egy beképzelt és öntelt idióta... Kár hogy ezzel lejáratja a pár értelmesebb megállapítását...

Intizar 2009.11.29. 23:48:11

Azért mondanak ilyen butácskaságokat, mert pl. Olasz- vagy Franciaországban összehasonlíthatatlanul nagyobb, a normális nép körében elterjedt kultúrája van az étterembe járásnak, mint nálunk. (Sőt, ha jól sejtem, még a németeknél meg a skandinávoknál is, bár ezek szintén olasz, francia és ázsiai helyekre szeretnek járni, mert hüje sznobok lévén lebecsülik a saját konyhájukat.) Tehát: a latinoknál igenis érdemes nézni, hova jár a nép egyszerű fia. És amit még érdemesebb: hogy nálunk és egyéb külföldön melyik olasz/francia/stb helyre járnak a valódi olasz/francia/stbk.

Asidotus 2009.12.18. 16:24:24

@Intizar:
étterembe járás nem kultúra kérdése, hanem pénztárca.
süti beállítások módosítása