HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #43: Amit ismerős ajánl, az biztosan jó

2009.12.30. 16:56 :: misbelief

Vélhetően sokan szembesültek már azzal a problémával, hogy a szabad piacot jellemző bőséges termék-, illetve szolgáltatáskínálat miatt ma már a legegyszerűbb vásárlási döntéseket sem lehet kétségek közt vergődés nélkül meghozni. Legyen szó egy digitális fényképezőgép vásárlásáról, egy vízvezeték-szerelő kihívásáról, vagy akár csak egy étterem kiválasztásáról, a többség ma nem mer anélkül döntést hozni, hogy ne végezne előzetes kutatást, hiszen senki sem akar csalódni vagy rossz üzletet csinálni.

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy az internet megjelenése óta jóval egyszerűbb lett a dolog, ez azonban csak abból a szempontból igaz, hogy valóban jóval könnyebb tényszerű információkhoz (termékparaméterek, árak stb.) jutni, és ezek alapján összehasonlításokat végezni. Ami viszont nem igaz, hogy valódi fogyasztók szubjektív tapasztalatait megismerve (pl. internetes fórumokban) meg lehet találni a minden szempontból lehető legjobb terméket/szolgáltatót. Aki ugyanis már próbálta ezt, pontosan tudja, hogy hiába olvasott 10-20 pozitív visszajelzést, azért csak nem fogja nyugodni hagyni az ugyanott szereplő néhány lesújtó vélemény. Hiába írják le sokan, hogy életük legjobb nyaralását töltötték egy bizonyos krétai apartmanban, úgyis az egyvalaki által belinkelt csótányos fotók fognak örökre bevésődni emlékezetünkbe! De említhetném a Totalcar „Népítélet” rovatát is, ahol még a legjobban értékelt típusokról is olvashatunk rémisztő történeteket - én is egy ilyen után mondtam le az Aston Martinról.

A fentieknek köszönhetően az internetnek sem sikerült megváltoztatnia azt a tényt, hogy az emberek többsége legjobban még mindig a közeli ismerősök véleményére ad. Pszichésen ugyanis sokkal könnyebb feldolgozni, hogy csupán egyetlen véleményt hallunk, ráadásul nem egy arctalan internetező áll a másik oldalon, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk. Nos kérem, ez az idei év utolsó TÉVHIT-e! Szemtől szemben senki sem fogja bevallani nekünk (sőt, talán magának sem), hogy az általa gondosan kiválasztott autóval, fényképezővel, panzióval, szobafestővel bizony melléfogott, ezért előbb beírja negatív véleményét egy blogba vagy fórumba, minthogy ezt velünk megossza. Felejtsük tehát végre el a „Nem tudsz egy jó, megbízható [....]?” típusú kérdéseket, tapasztalatból mondom, hogy sok „kiváló szakember” telefonszáma indokolatlanul jár kézről-kézre!

6 komment

Címkék: vásárlás internet tanács fórumok

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr701633114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.12.30. 20:51:57

Ez nagyon igaz.

Erről az is eszembe jut, hogy az ismerős/haver mesterember sem biztosíték, ha őt hívjuk ki szereléshez.

entropic · http://e-konyv.blog.hu 2009.12.31. 00:40:06

Üdv. Jó a blogod, ne hagyd abba jövőre sem! Kommentelni nem szoktam, de állandó olvasód vagyok. :)

venuswoman · http://sorozatdara.blog.hu 2009.12.31. 13:18:50

várom azt a tévhitet, h a szilveszter az év egf*szább bulija...

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.12.31. 15:29:33

@entropic: Köszönöm! :)

@venuswoman: igen-igen, ezt már mások is javasolták, de én úgy gondolom, hogy már annyi embertől hallottam az elmúlt években, hogy nem egy nagy cucc("kötelező jól érezni magunkat!" és tsai), hogy ez már lassan nem is TÉVHITm ill. csak közhelyeket tudnék írni! :D

Szóval magam helyett javaslom inkább a Modoros blog témába vágó posztját!

Asidotus 2010.01.03. 16:02:09

Ezzel a cikkel most nem igazán értek egyet. Közeli ismerős, barát, rokon véleménye sokszor lehet őszinte, ráadásul még magunk is láthatjuk a valóságot (például az az autó hányszor van a szervízben, esetleg még ültünk is benne)

átvert vizsgázó 2010.03.27. 16:14:22

Sziasztok!

A cikknek minden szava igaz. Én is "barát" alapján választottam autósiskolát. Mert azt hallottam, rendes az oktató, türelmes és jópofa. Aztán kiderült, hogy egy korrupt alkesz, aki perverz megjegyzéseket tett...

Ha már ismerősök véleményére vagytok kíváncsiak, ne csak egy embernél érdeklődjetek, hanem sok helyen!
süti beállítások módosítása