HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #44: A Webkettő forradalmasította az internetet

2010.01.09. 21:49 :: misbelief

Nem kerestem rá, de biztos vagyok benne, hogy különféle szakportálokon, blogokon számos cikk jelenik meg nap mint nap az uralkodó trendekről, a fejlődési irányokról, az új technológiákról, az internet jövőjéről. Mindeközben világszerte több ezer, 200-as IQ-val rendelkező egyetemista valószínűleg most is ott görnyed a gépe előtt, és mindegyikük egy olyan titkos weboldalon dolgozik, ami reményei szerint fél év múlva hatalmasat robbantva alapjaiban formálja át az internetezési szokásokat. Ha jól sejtem, legtöbbjük jelenleg ott tart, hogy már kiválasztotta a jól csengő nevet (pl. Punzee.com*), illetve az arculat alapját képező rikító színt. Ezek után már csak egy "újszerű", közösségeken, kapcsolatokon, tartalom-megosztáson, kommentáláson alapuló átláthatatlan rendszert kell fejlesztenie, és ha szerencséje van, másnap már a Wall Street-en találja magát!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
Nos, valahogy így születhetett a tumblr is, amit én csak a napokban ismertem meg. Az úgy kezdődött, hogy hivatásos bloggerkért kötelességemnek érzem, hogy folyamatosan rajta tartsam ujjamat a blogvilág ütőerén, ezért megpróbáltam képbe kerülni a villáminterjú vs. miniriport blogháborúval kapcsolatban is (ha jól gondolom, utóbbi veszített, mivel már nem létezik). Információgyűjtésem során kötöttem ki Bede Márton tumblr oldalán, de ami ezután következett az felért egy hallucinogén gomba hatásával... Akárhova kattintottam, újabb és újabb színes oldalak jöttek fel, zavaros hozzászólásokkal, kaotikus linkrengeteggel, és ami a legfrusztrálóbb, hogy egy idő után ugyanazokat a mondatokat, kommenteket láttam viszont mindenhol! Úgy éreztem magam, mint az öregek, akik mindent tudó DVD lejátszót kapnak karácsonyra jól kereső gyermekeiktől. Zúgó fejjel zártam be az ablakot, és azon kezdtem gondolkodni, hogy egy időre elvonulok a hegyi házamba és mostantól a sznob írókhoz hasonlóan kardigánban, mechanikus írógéppel folytatom cikksorozatomat!
 
Ettől függetlenül kérek mindenkit, hogy a jobb oldali menüsávban csatlakozzon Indás közösségemhez!!
 
* direkt olyan nevet akartam beírni, ami még szabad, de mondanám, hogy az első húsz, amit fejből, találomra (!) beírtam, már foglalt volt! Ilyenek, hogy Wuqu, Boolgo, Zeppo...

7 komment

Címkék: trendek internet tumblr web 2 bedemarton villaminterju miniriport

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr71660085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.01.10. 09:43:47

Hát a szokásokat igenis megváltoztatta. Például a tiédet, mert Te is blogger lettél.
A miniriport nem tudom, hogy mi lehetett, de ha az, ami most a Twitteren zajlik (ami a legnagyobb baromság a Földön), akkor sajna még létezik.

Dave_hu (törölt) 2010.01.10. 10:40:46

elmondom mi a webkettő lényege, anélkül, hogy túlzásokba esnék:

A webkettő az, amikor a számítógép egyetlen feladata, hogy elérje a netet, és az azon lévő tartalmat. Internet nélkül a gép semmit sem ér. Kb. egy drága dvd lejátszónak felel meg.

fraki 2010.01.10. 14:16:48

twitter menő és értékes dolog.
tumblr borzalmas nagy hülyeség, illetve a gondolat, hogy a komment és a poszt egyenrangú, nem rossz, de nem működő koncepció, tényleg átláthatatlan.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.01.10. 14:49:08

@Teddyke: Nana! Nekem már akkor volt blogom /csak nem ez/, amikor még nem is hívták így!

Egy sima, egyhasábos htm fájlba egymás alá tettem be dátumozott "poszokat" ez bizonyos témában, kézi szerkesztéssel, úgy, hogy mindig a legújabb volt felül. Egy extra.hu-s tárhelyre volt feltöltve. :) Kommentálni persze nem lehetett.

2010.01.10. 15:08:39

@Dave_hu: én mindig azt hittem, hogy az a webkettő lényege, hogy az átlagemberrel elhitette, hogy a neten számít és irányadó ("követhető") a véleménye, hogy kivette a web formálását egy szűk réteg kezéből.

(például valaki fogja a kis legoemberkéit, lefotózgatja őket és közepesen/alig vicces mondatokkal veszi őket körül, végül kiteszi a netre. oszt ezt meg nézik mások is.)

2010.01.10. 15:09:19

@misbelief: persze tudjuk, a 80-as évek elején Texasban, amikor olajmágnásként tengetted életedet ;)

hetvenhet 2010.02.17. 00:03:11

@Gibbons:

Pontosan erről van szó. Néhány évvel ezelőtt Kovács Tibor mosógépszerelőnek volt egy extra.hu oldala, ahová zsiráfos fényképeket tett fel. Az egy dedikált tárhely volt, zömében saját felhasználásra szánt tartalmakkal, és mindenki tudta ezt.

A web 2 transzformáltja ennek az, hogy egy blogíró bárkinek képes elmagyarázni, hogy mi kényelmes, mi nem kényelmes, mi tévhit és mi nem az.
süti beállítások módosítása