HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #57: Ha előre bejelentjük, kiírjuk, akkor mindent szabad

2010.03.14. 21:43 :: misbelief

Igazán nem szeretném elvenni az üstökösként felívelő Bünti blog kenyerét, azonban itt az ideje, hogy legalább írásban megtoroljam lakóközösségem bizonyos tagjainak a bűneit!

Azoknak, akik nem egy isten háta mögötti tanyán születtek és azóta is ott tengetik napjaikat nyilván nem kell részletesen bemutatni a társasházi élet nehézségeit, árnyoldalait, legyen szó akár egy újépítésű lakóparkról, egy gangos házról, vagy egy tízemeletes panelházról. Időnként, akarva vagy akaratlanul sajnos kénytelenek vagyunk zavarni közvetlen és közvetett szomszédjaikat, súlyosabb esetben a tágabb lakókörnyezetünket, de ami rosszabb, hogy néha ők is kénytelenek zavarni bennünket. Nem térnék most ki az olyan mindennapokat megkeserítő dolgokra, mint például a gyereküvöltés, a nagyothalló nyugdíjasok tévézése, vagy a szomszéd által odaégetett rántott hal bűze. Amiről viszont beszélni szeretnék az az a  TÉVHIT, miszerint ha egyoldalúan bejelentünk egy előre eltervezett, a szokásos ingerküszöböt jelentősen meghaladó zavarást (általában lakásfelújítást vagy házibulit), akkor ettől kezdve csuriban vagyunk, gyakorlatilag minden szabad…

Nos természetesen nagyon szép hagyomány és mindenképpen több mint a semmi, ha lépcsőházunkban előzékenyen kifüggesztjük, hogy a következő hetekben felújítjuk lakásunkat vagy aznap este házibulit tartunk, ugyanakkor van ezzel egy kis probléma: attól, hogy a fél lakópark életét pokollá tevő tevékenységünkről egy szűk kört előre értesítettünk, még nem vagyunk feljogosítva arra, hogy például szombat vagy vasárnap reggel fél 8-kor (amikor minden normális ember alszik) félnapos falbontásba vagy csempeleverésbe kezdjünk. Rajtunk kívül ugyanis senkit nem hat meg, hogy nem vagyunk hajlandóak szabadságot pazarolni a lakás hétköznap délelőtti szétverésére.

Térjünk át az ún. házibulikra. Magunkon és barátainkon kívül szintén senkit nem érdekel, hogy nem kerek 27 évesek lettünk vagy sikeresen megtermékenyítettük barátnőnket, ezért ha ünnepelni szeretnénk, 4. emeleti garzonlakásunk helyett keressünk inkább egy erre alkalmasabb helyet. Ugyanis hiába plakátoljuk ki egy nappal a „nagy” esemény előtt, hogy az esetleges (?) kellemetlenségért előre elnézést kérünk, ettől még az erkélyen való hajnali kettőkori hangos pofázásra (mert bezzeg a cigizést a lakásunkban nem engedjük!) és a Black Eyed Peas aktuális slágerének feltekert hangerővel történő üvöltetésére egyszerűen nincs mentség!

Kérem, hogy ha bármely szomszédom a posztból magára ismert, a következő alkalommal ne csak egy lépcsőházba kitűzött papíron tájékoztasson a terveiről, hanem emellett dobjon be mintegy 100 ezer forint értékben üdülési csekket a postaládámba!

48 komment

Címkék: házibuli lakásfelújítás hangzavar lakóközösség

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr491839854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

respecta /01 2010.03.14. 22:50:15

Mindig meglepődöm, amikor lenézik a panelban élőket. Jól írod, hogy hasonlóan vagy pont ugyanúgy történ(het)nek a dolgok.
Igazságod ellenére, azért az udvarias előre jelzés mondjuk felújítás esetén emelheti az ingerküszöböt.
Bár a hétvégén erősen elgondolkozom....

Flashy7 2010.03.14. 23:14:19

megvannak a zajkeltésnek a szabályai, amik kiírástól függetlenül kötelezőek (társasház szervezeti és működési szabályzata, törvények), természetes hogy a kiírás sem mentesít ezek alól (mint a vészvillogó az autóknál). igazából a cetlinek semmi jelentősége nincs, esetleg hogy a szomszédok lelkileg felkészüljenek, vagy legalább ne higgyék azt, hogy betörő rombol a lakásban. szóval a post jogos, de konkrét probléma esetén személyesen kell papírt lobogtatni hogy nanemá, hátha nem olvassák :)

venuswoman · http://sorozatdara.blog.hu 2010.03.15. 00:57:38

ó a társasházi kommunikáció! erről van egy csodás sztorim: egy darabig egyedül laktam, és egy átlagos napon mikor bevásárolni mentem, találtam egy kézzel írott üzenetet a postaládámban, amelyben vmi ilyesmi állt: "Megkérném, hogy férfi vendégeinek (!!!) adjon hamutálat a kezébe, mert szeretnénk továbbra is tiszta lépcsőházban közlekedni!
Üdvözlettel,
A második emeleti lakók"
azt el nem tudom mondani, h mennyire kiakadtam, utólag már cs vicces, de egyrészt be is lehet csöngetni, vagy legalább a nevét aláírni a hülyeségéhez (mivel erősen kétlem, h összeült a második emelet megírni ezt a levelet :D), arról nem is beszélve, h egy ismerősöm nem dohányzott a folyosón, a férfi vendégeimre meg mit mondhatnék? bizonyára vmelyik vénasszony azt gondolta, h én itt űzöm a kurvabizniszt...

ja am ha nálam volt házibuli én sose írtam ki, mondjuk nem is vtunk hangosak, de egyszer egy szombat éjfélkor becsöngetett egy nőci (sztem ő írta az előbbi levelet is am), h "éjfél van". kösz a tájékoztatást. nc.

kinoxalin 2010.03.15. 09:45:50

Fantasztikus érzés, amikor a vizsgaidőszak első napján, reggel kényelmesen elhelyezkedve az íróasztalnál a nagy tanuláshoz, egyszer csak belehasít az éterbe az ütvefúró vonyító-sikító hangja, és ez kitart az egész vizsgaidőszakban, sőt, a nyár hátralévő részét is tönkre bassza, mert a kedves szomszéd dzsákuzit, meg padlófűtést ÉPÍT!
Megint jó a post, megfogta a lényeget...

hunter84 2010.03.15. 12:49:17

Nagyon jó poszt! Aki HÉTVÉGÉN REGGEL lakást alakít, fúr-farag, az dögöljön meg! Vegyen ki szabadságot, és hétköznap 10 órától délután 3-ig dolgozzon, ne máskor, és ne tovább. Amíg melóban vagyok, úgysem zavar.

0123evian (törölt) 2010.03.15. 21:41:50

nálunk a belvárosi bérház földszintjét gyakorlatilag hotel-lé alakitotta egy befektető, és csóró francia, német fiataloknak adja ki, akik nyáron minden éjjel házibulit csapnak.
tudom, költözzem el. egyelőre nincs rá pénznem. nem a franciáknak tekerném ki a nyakát, hanem annak a szőke k.vának, aki a lakások tulajdonosa...

Vateraman 2010.03.15. 21:42:19

És ha éjszakai munkát végzek, akkor jogos a felháborodásom, ha valaki reggel 10től fúrja a falat? :S

Max, a Birca · http://maxval.co.nr 2010.03.15. 21:46:36

szólaljon meg a másik fél is! azaz én!

én vagyok az, aki:
- hajnalban kimegy a vécére és ezzel felébreszti az alsó lakót,
- túl későn ér haza, s bekapcsolja a világítást a lépcsőházban és kulcsot csörget, ezzel felriasztva a szomszéd nyugdíjas nénit,
- képes mosógépet működtetni ahelyett hogy kézzel mosna, ami miatt a mosógép remegése mindenkit megbotránkoztat,
- képes kutyát tartani a lakásban, s bár északi kutya, mely de facto sosem ugat, UGATHAT esetleg, ami önmagában egy borzalmas veszély, s emellett a kutya bármikor összeszarhatja a liftet és a lépcsőket, bár még sosem tette,
- képes külföldi feleséggel rendelkezni, aki miatt műholdantennát szerel fel az erkélyre, ami sűlyosan rombolja az egész kerület építészeti összképét,
- miután elköltözött, képes a lakást külföldieknek kiadni, aki furcsa idegen nyelvű beszédükkel borzolják a kedélyeket, hiszen idegen gagyogással ki tudja mire készülnek: lehet, hogy mindenkit le akarnak mészárolni a háztömbben...

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.03.15. 21:53:13

nono, dolgozó ember hétvégén tud csak lármázni, vagy munkaidőn kívül (szabadságot ilyesmire kivenni komoly luxus) Ha valaki betartja a délelőtt 9-től este 6-ig intervallumot, az már kezelhető, főleg, ha erre figyelmeztet. Legalábbis szerintem jobb, mint hétköznaponta 5-6 minden nap három héten át.

Igazából az a legjobb, ha két héttel korábban figyelmeztet, ilyenkor több lakó is letudhatja a fúrásfaragást a házban egyszerre. Ehhez viszont még fejlődnünk kéne :)

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.03.15. 21:56:50

Nagyon szép poszt! A társasházi együttélés zivataros pillanataival gyakorlatilag egy önálló blogot is meg lehetne tölteni.:) Hangoskodók, liftet összegányolók, szemétledobót összehányók és társaik...

Flashy7 2010.03.15. 21:59:00

az a baj a társasházakkal, hogy a viszonylag nagy emberkoncentráció miatt szinte mindenhol akad egy-két idegbeteg, aki a társasházakkal együtt járó minimális és elviselhető dolgokat is képes felfújni, vagy ami még rosszabb, nem létező sérelmeket képes hallucinálni...
nagyon leegyszerűsítve: vagy társasház az ezzel együtt járó kellemetlenségekkel, vagy családi ház a saját kellemetlenségeivel (néhány _kiragadott_ példa: messzebb van a munkahelytől, havat kell lapátolni, nincs közel bolt vagy iskola, stb.). lehet választani. csak társasházban a kellemetlenségeket a szomszédok (is) okozzák, tehát van kivel veszekedni.

szépjuhászné 2010.03.15. 22:17:35

@Flashy7: Tizenkét éve a szomszéd házban az egyik lakó be akarta iratni a házirendbe, hogy ne lehessen a fürdőkádban szeretkezni, mert áthallatszik hozzá és zavarja.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.15. 22:31:51

egyik haveromnál kiverte a huppot az egyik vénasszony, hogy már éjjel negyed tíz! van, hagyjuk abba amit csinálunk (stracraft parti volt -ez egy taktikai játék, azoknak, akik még nem éltek a kőkorban).
Aztán, amikor mégsem, lekúrta a biztosítékot.
Bekentem kutyaszarral kilincsét.
Meg az automatáját is.

Erre feljelentette a haveromat.

tele1 2010.03.15. 22:48:45

Hmmmm... Nálunk is van ilyen gyökér. Szombat-vasárnap vési a falat. A házirendet megemlítettük neki, erre közölte: ő azt lesz@rja. Egész héten dolgozik és csak most ér rá. Ja, hogy a többi lakó is dolgozik egész héten és esetleg hétvégén pihenne? Az nem érdekes ...

Miért van az, hogy ha normálisan próbál kérni valamit az ember, bunkó módon ignorálják?

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2010.03.15. 22:55:13

adjatok tanácsot, hogyan lehet lerázni/meggyőzni/elüldözni:-P azt az alsószomszéd hibbant nőt, aki szerint
éjjel tíztől szoktam "dübörogni"

a kondíciók: nappal dolgozom, nem igazán marad erő éjjel dübörögni. Egyelőre egyedül élek, no asszonypajtás, no gyerek. nem tűsarkúban kopogok a laminált padlón, főleg akkor nem, amikor alszom. Nincs konditerem a nappaliban fekvenyomó paddal, kosárpálya sincs. A beton főfalaknak és a födémnek +vékony közfalaknak köszönhetően: mindenhonnan (lentről/felülről/oldalról/sréHen) mindenfelé terjed MINDEN hang. Nem vagyok hobbi-kardkovács sem.
na, mindegy.

Yo! Maaan! 2010.03.15. 23:08:34

Hülyeség az egész.
Évente egyszer ki lehet bírni egy kurva bulit.
Tíz évente egyszer ki lehet bírni azt, hogy valaki hétvégén falat vés.
Ki lehet bírni, ha néha éjjel beindul valahol a mosógép.
Ha ki van írva, hogy szadomazo lesz, akkor ez van bakker, egyszer ki lehet bírni, nem?!
F&#sz kivan a folyton károgókkal! Azt meg végképp nem a lakók ba@&ák össze, hogy a kisgyerekesék k@#va kölyke felébredjen minden szir-szarra! Oldják meg!
Más, ha a nyuggerék minden nap reggel 1/2 7-től bömböltetik a TV-t a szomszédban, ha minden ki@#ott nap random ugat a ku@#a kutya a szomszédban, ha a fent lakó nője/k@&vája minden éjjel hangosan sikítozik, az más, lássuk be!

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.03.15. 23:09:03

@flegman: meg kell szerelni a hűtődet. Vagy az övét :D

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2010.03.15. 23:31:53

A franciák tényleg vadállatok - legalábbis a fiatalok. Mellettem is 3 lakik, akik bulit tartva kiírták a telefonszámot is a papírra, ha bármi gond van, csörögjön bárki.

Alá meg azt, hogy senki nem beszél magyarul...

Szinko 2010.03.15. 23:33:39

Ezekben a házakban nem csak EGY embernek vannak heppjei,aki házibulit tart,az reggel hallgatja a kutyaugatást,akinek ugat a kutyája,az hallgatja a gyereksírást a szomszédból,azok nem bírják elaltatni a kölyköt a mosógéptől,aki mos az hallgatja az alatta reggel 7kor zongorázó egyedet,az meg azt akik este 8kor dugnak..ÉS? erre minek írni külön posztot? mindenki tudja,átéli,vannak akik különösen érzékenyek rá,de azoknak is ugyanúgy vannak dolgaik amiket a másik nem bír elviselni esetleg.azért társasház a társasház,mert nem egyedül lakik benne a vénasszony,hanem ott vannak a fiatalok,a kurvák,a friss párocskák,meg a csecsemősök.ennyi "megszoksz vagy megszöksz"

Môžeš mi pomôct'? 2010.03.15. 23:52:42

Nálunk benne van a házirendben, hogy végletesen hülye posztot tilos kommentelni. De én akkora kibaszott lázadó vagyok, hogy íme.
Ja, és a spenótot se eszem meg! Hallod Anyu? He, na? Mekkora lázadó vagyok, mi? Hatalmas.
Meg kifénymásoltam (!) egy oldalt sobrijózsi könyvéből. De már megbántam, és összetéptem. Mindegy, akkor is kurvanagy lázadó vagyok.

2010.03.15. 23:53:42

Amennyiben a rendőrségen valaki bejelenti a rendezvényt, amit otthon kíván tartani, akkor nyugodtan megteheti, a rendőrség bejelentésre sem jön ki. Úgy tudom sima lakóház esetében ez évente háromszor tehető meg. Persze ilyenkor illik tájékoztatni a többi lakót. A ritka, nagyobb szabású házibuli ilyen módon legalizálható. Sokkal rosszabb a hétvégi hajnali flexelés, fúrás-faragás, aminek muszály 8 előtt kezdődnie. Ez nálunk rendszeres, pedig nagyon belvárosban lakom. A sírós baba folyosón szellőztetése is gáz, ez is van nyáron. Meg az egyetemista picsák dajdalolása, folyosó cigizéssel (üvöltve röhögéssel) mert csak ott lehet cigizni. Nagyothalló nénik tévézése is fain. Szóval nem az néha előforduló házibuli a nagy gáz (ilyen nálunk szinte nincs is), hanem a rendszeres bunkóságból, tapintatlanságból elkövetett zajongás. Mivel azonban ez jár cserébe a belvárosért, elviselem, úgy vagyok vele, hogyha a madárcsicsergés a maximum, amit el tudok viselni, akkor falun a helyem.

böme 2010.03.15. 23:55:31

Birom az ilyen nyavalygásokat! :D Vegyél füldugót, olcsó, hasznos és simán alukálhatsz! Vagy dolgozz többet és hangszigeteld a lakásodat! Bár jobban belegondolva, ha eleget (értsd: sokat) dolgozol, akkor úgy alszol, mint a bunda, tőled akár fel is robbanhat a ház...

Môžeš mi pomôct'? 2010.03.15. 23:57:56

@shitgun: a muszáj az pontos jé te bazmeg! Nem olvasol Kacsóh Pongrácot??!!

2010.03.15. 23:59:48

@Môžeš mi pomôct'?: bassza meg, képtelen vagyok megjegyezni, most is odafigyeltem, és azt gondoltam, direkt jó. Ezentúl behelyettesítek. Olyan mint a július-június, ha megköveznek se tudom, melyik az első.

Môžeš mi pomôct'? 2010.03.16. 00:03:12

@shitgun: ém meg a hatszor hetet és a hétszer nyolcat nem tudom megjegyezni. Mennyi az, 52? Jó, de nekem csak 23cm az íkúm. És ezt is a honvédségnél vették fel. Viszont vastag.

2010.03.16. 00:07:07

@Môžeš mi pomôct'?: fú, számokat csak számológéppel, amennyiben tíz fölött van a végeredmény.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.03.16. 00:42:40

Nagyon jó cikk. Persze az éremnek két oldala van. Vannak olyan emberek, főleg nyugdíjasok, akik már azért is problémáznak, ha a szomszéd lezuhanyzik 11 után, mert folyton azt figyelik milyen hangok szűrődnek át, ezért persze hogy felfigyelnek rá és idegesíti őket.

Ugyanakkor például bloodmn és a hasonlók kommentje is megalapozatlan. Nekünk volt olyan szomszédunk, aki nem pár évente egyszer, hanem folyton fúr-farag, ő egy ilyen ember, ez a hobbija. Azért megjegyzem ő kompromisszum kész volt, meg lehetett vele beszélni mikor ne. Házibuliról meg annyit, hogy nem biztos hogy mindenki évente egyszer tart, lehet olyan is aki rendszeresen. Az meg már nem fér bele. De ha évente egyszer tartja, és nekem akkor vizsgáznom kéne másnap reggel, akkor leszarom, hogy az évente egy alkalom, ha engem akkor zavar. Szóval igazából bármikor van, okozhat gondot a szomszédnak, szerintem az tartson igazán ordenáré házibulit, aki családi házban lakik, kisebb összeröffenés az persze más tészta.

A lényeg, hogy ahol emberek laknak egymás mellett, ott a kompromisszumkészségen múlnak a dolgok, élni és élni hagyni, ezen van a hangsúly. Nem jó ha valaki paranoiás, de az sem ha valaki egyáltalán nincsen tekintettel a szomszédaira. És az is igaz, hogy az emberek hangérzékenysége különböző, persze van aki tényleg csak paranoiás, de van olyan ember aki az tücc-tücc zaj közepette is el tud aludni, van olyan aki nem tud, ha a szomszédban megy a zene.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.03.16. 00:46:46

@Max, a Birca:
Nem, nem te vagy a másik fél. Az a másik szélsőség, amikor valaki minden apró neszre allergiás. A post szerintem arról a végletről szól aki nekiáll minden hétvégén hajnalban a falat kalapálni...

flimo13 2010.03.16. 01:06:12

@kolbászoszsömle: szakértői véleményt szerezni a számítógépet ért károkról, nyanyával kifizettetni.

flimo13 2010.03.16. 01:08:24

@Cigiző: franciákkal könnyű bánni, elég két német vezényszó, és az 50 kilós néninek is kapitulálnak :))

spanyol inkvizíció 2010.03.16. 01:22:48

@venuswoman: hehe, nekem erről azok az eggyel alattam lakók jutnak az eszembe, akik egy cetlire írva odatűzték az ajtóhoz, hogy legyek szíves a csörgőórámat elkussoltatni (ennél azért nagyságrendekkel kulturáltabb volt a kiírás). Mindezt kb. egy hónappal annak tizedik évfordulóját (sic!) megelőzően, hogy nincs csörgőórám. Ráadásul abban az időszakban a hét hét napjából hatszor nem ott töltöttem az éjszakát, de slusszpoénként: aznap reggel, amikor odatűzték a cetlit, épp otthon voltam, otthonról elmenve fedeztem fel a papírt...

Cold Heart 2010.03.16. 01:50:14

@flegman:

óóó, ilyen nekem is volt,
már aludtunk, amikor felhívott minket telefonon, és csak annyit hányt bele: hagyjuk abba a dübörgést
utána hetekig minden hajnalban felcsöngetett...
(persze második alkalom után félretettük a kaputelefont. két hét után úgy gondoltuk, már minek, erre megint jött a hajnali kelés...)

Ecsedy Áron 2010.03.16. 02:12:11

Bocs, de szerintem ez a szokásos magyar gyökérség. 100 éves házakban és újlakótelepi (~lakópark) occsó szarokban lakik mindenki és ki vannak akadva azon, hogy áthallatszik a szomszéd. IGEN: nem laksz egyedül. Nem tudnád ugyanis annak a költségét kifizetni...de ha még a jó hangszigetelését sem (pedig az még nem is szörnyű) akkor szenvedj vagy költözz.

Argentinában pl. bazi jól hallatszik a focimeccs több szinttel és több épülettel arrébról éjjel kettőkor, nagyjából olyan hangerővel, mintha az ágyadat a lelátón helyezték volna el és a riporter a füledbe üvöltené (30 másodpercnél nem rövidebben), hogy góóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó (levegő) óóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóól!!!majdezzelegymondatbanugyanazonahangerőngéppuskaszerűnkarattyolspanyolulamibendicsőítiazeseményt...
Ugyanitt a buli napi esemény 3-4-ig és senki nem szól be. Mitöbb én is megszoktam elég gyorsan...

Itthon meg: vajda bulit szervez (16.kerület, kertváros) tőlünk légvonalban mintegy 600 méterre lévő szép babakék házában. Utcában mintegy félszáz autó parkol 50 méteren mindkét oldalt (egy sáv járható a 600SL-ek és kockaladák tömegétől), koncerthangosítás, roma slágerek reggelig. Hatóság általános hozzáállása: 'a kollégák a helyszínen vannak' (értsd: mit kezdjenek egy cca. 200 fős tömeggel magánterületen?). Egyszer túlteszed magad rajta és később már fel sem tűnik igazán. Évente csak pár alkalommal van buli náluk is. (bár nehezen tudom elképzelni, hogy az Ő szomszédjuk ilyenkor otthon van és alszik - a hangerő tényleg metálkoncert szint -, max. úgy, hogy átmegy bulizni ő is)

Én, részemről általában délután-este-éjjel dolgozom, így engem elképesztően zavarna, ha valaki HAJNALI fél tízkor nekiállna nekem fúrni hétköznap. Nekem dolgoznom kell még aznap! Az is irritáló, hogy éppen elaludnék és a szomszéd akkor csapkodja az ajtót, meg beszél hangosan a folyosón miután felkel, mintha az éppen induló troli, busz, villamosforgalom zaja nem lenne elég sokkoló... Ja, hogy az emberek nem kis része este alszik??? Naja kivéve a szolgáltatók nagy részét, akik ezeket a népeket szolgálják ki akkor amikor nem dolgoznak. Azért az sem kevés. Most akkor az ilyen életritmus smafu?

Megoldást csak abban látom, hogy mindenki oldja meg magának: tessék szigetelni szorgalmasan és nem az összes szomszédtól várni el, hogy akkor és azt csinálja amit mi akarunk. Vagy ha nem: marad a költözés. Ez annál is inkább igaz, mert szomszédból (és ezért elvárásból), mindig több van, mint saját magunkból, akiből szerencsére csak egy van (persze egyes skizofrének elvitatkozhatnak magukkal is)...és jó esetben a hálószoba nagysága nem elképesztő (csak azt kellene leszigetelni ugye...)

kendyone 2010.03.16. 04:22:27

nekem csak "idős" szomszédaim vannak és sose szólnak be ha buli van. nah nincs is túl sokszor, kábé 2-3 nagyobb egy évben meg néhány kisebb baráti sörözés, cigi meg csak a gangon szóval az is vehető hangoskodásnak. A szomszédban lakik egy bácsika aki az első buli után arra a kérdésre nem e voltunk tul hangosak csak annyit mondott és ha azok voltatok? tegnap ti buliztatok legközelebb én fogok...

Mylady 2010.03.16. 07:26:09

@bloodmn: tudod, ha mindenki úgy gondolkodik, hogy "időnként egyszer ki lehet bírni", akkor az elég durva lesz. Nálunk a házban van 48 lakás, ebből engem közvetlenül érint (falszomszéd + közös lépcsőház) 24. Ha mindenki csak 2 bulit rendez évente, akkoris jut minden hétre egy. Szerintem ez nem normális.

A felújításokat nagyon szeretem. Kiírja, hogy elnézést a kellemetlenségért, meg hogy igyekszik nem zavarni senkit, aztán vasárnap reggel 8-kor falatfúr. Egész nyáron, minden hétvégén. Ha szólsz neki, letagadja. Ő nem tenne soha ilyet, a szomszéd utcában is van egy felújítás, biztos az hallatszik át. Én meg biztos hülye vagyok és beveszem.

A rendszeresen éjjel, nyitott lakásajtónál porszívózó lakótársat már meg sem említem.

élesztő 2010.03.16. 08:08:38

na jó a poszt
------- amikor a lakóház intéző bizottsága tavaly okt. 23-án és 24én ( mind a kettő ünnepnap!!!! ) kezdte el végigfúrni az összes lépcsőházat és felrakni az új lámpát, mert az ünnep alatt úgyis mindenki elutazik ( ők elmentek, mi szívtunk két napig )
--------amikor olyan szomszédod van, hogy albiban kiveszik kis vidéki pöcsök, akik főiskolások, a lakást, s ott úgyis lehet mindennap (!!!) értsd jól mindennap házibulit tartani. Lementem, jó öreg vénasszonyként, s gyakran megkérdeztem őket hajnali 2-3 között, hányan vannak, 30-54 volt az átlagos létszám. Mégegyszer. Szinte mindennap. 2 évig tartott ez a kis helyzet, arról, hogy ez hogy befolyásolta a mi kis házasságunkat, talán nem beszélek.
-----------és még egy a lakásfelújítás. Naná, hogy a közvetlen szomszédod nem szól. S persze nyáron csinálja rendszeresen, amikor te az évi szabadságodat töltöd otthon. Kurva nagy szívás. Nappal ez, este a buli alattad. Totál dili??

Jamal_Fraser 2010.03.16. 09:33:17

Bírom a blogod misbelief, de nem gondoltam volna, hogy ilyen zsémbes harcinyugger vagy :)

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.03.16. 10:14:42

@flugi_: "nono, dolgozó ember hétvégén tud csak lármázni, vagy munkaidőn kívül (szabadságot ilyesmire kivenni komoly luxus)..."

??? Bazeg, mindenki úgy állítja be, mintha a lakberendezés valami fontos közügy lenne, ami magának a lakásfelújítónak is csak bosszúság.
Namost engem kábé annyira érdekel, hogy te szebb csempét akarsz a fürdőszobádba vagy, hogy kiüttetsz egy falat, mint az, hogy hova és mikor mész nyaralni! Semennyire!
Úgyhogy vegyél csak ki szabadságot, ha megkérhetlek, ne más kárára spórolj vele!

Nem azt írtam, hogy mindenki kussoljon és húzza meg magát. Azt írtam, hogy ne tudja le annyival a dolgot, hogy "én szóltam!" címszóval kiírja, hanem ettől még igyekezzen már ne hétvégén reggel szétverni a házat.
Ezt a dolgot ne keverjük már a "zsémbes harcinyugger"-séggel! (@Jamal_Fraser: !)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.03.16. 14:29:04

@misbelief: márpedig a lakásfelújítónak is csak bosszúság. Sokkal jobb lenne, ha varázsütésre kijavulna a csap, vagy a rozoga beépített szekrény helyett pikkpakk lenne egy új, csak úgy, egy hang nélkül.

A mi panelünkben a hétvégi fúrás elfogadott dolog. Az ember csak hétvégén ér rá, cserébe igyekszik gyorsan lenyomni. Amikor pl csempét vertünk le (nászajándékból lett konyhabútor és felújítás, tehát nem évente háromszor), akkor előre ki volt találva, hogy kik jönnek, és megoldjuk egy nap alatt. Sikerült is. Találkoztunk a lépcsőházban a többi lakóval, és nem is kellett bocsánatot kérni, mindenki megértő volt. Ugyanígy mi is elviseljük, ha más csinálja, ez kábé havonta-kéthavonta egy hétvége.

Akkor volt baj, amikor az egyik lakó minden este és teljes hétvégén át fúrt, de azzal is az volt a baj, hogy este 9-ig is eltartott néha. No, őrá már a hétvégén kihívták a rendőröket :) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem szigorúan vett lakóról van szó, hanem az egyik garázs bérlőjéről, tehát nem volt tagja a közösségnek, így kábé leszarta a véleményeket.

Ez az igazi különbség: a munkát megcsinálni muszáj, az a kérdés, hogy hogyan csinálja meg az ember. Hét közben szabadságot kivenni nem mindenki tud, cserébe igyekszik gyorsan túllenni rajta, hogy akit nagyon zavar, az ha sétál egyet a parkban a hétvégén, már csendes házba érkezzen vissza.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.03.16. 14:59:00

@flugi_:
Nem arról van szó amikor valamit meg kell tenni. Nekünk egyik szomszédunk olyan, hogy évente csinál valami felújítást, ami hónapokig tart, és ilyenkor gyakran ébredünk erre hétvégén. És ismerek más ilyen embert is. Igazából ha tökéletes lenne a lakása, akkor is találna valamit rajta, amivel foglalkozhatna, neki ez a hobbija.

Mylady 2010.03.16. 21:33:36

@flugi_: nálunk ez úgy működött az egyik szomszédnál, hogy júniusban elkezdte a lakásfelújítást és szeptemberben fejezte be. Kizárólag hétvégén.
Szombat reggel 7-kor kelés, lakás átrendezése (ott laktak végig - 2 szobás a lakás), kb 8-tól este nyolcig felújítás, majd kb 9-ig 10-ig pakolászás, hogy legyen hol aludni. Vasárnap ugyanez. 4 hónapon át!
Egy darab cetli nem volt kirakva. Elnézést senkitől nem kért. Viszont ott lakik 30 éve, tehát neki mindent szabad. Ellentétben az olyan gyökerekkel, mint én, aki csak nemrég költözött be, tehát kussoljon.

angantyr 2010.03.18. 15:09:33

@Mylady: Detto, csak nálam hét hónapig ment ugyanez (mi az istent lehet fúrni hét hónapig?) De azt hiszem, erről már eszmét cseréltünk másutt.
Szerencsére már elköltöztem arról a környékről, ahol minden nyáron ez ment. Nincs szerencsém: azóta egy olyan házban élek, ahol az emeletünkön állandó gyereküvöltés megy. Lakik itt mellettünk ugyanis egy kedves, illemtudó anyuka, aki rá nem szólna a büdös kölökre, hogy ne vonyítson a lépcsőházban.
Ezt persze nem lehet kiragasztani. Nevelni viszont lehet, sőt kéne.
Amúgy is, mi az értelmes abban, hogy elköszön a vendég, de még a lépcsőházban nekiáll hangosan sztorizni? "Jaj, Marika, azt akartam még mondani..." - és megy a trécselés még félóráig, miközben Marika csemetéje az ajtóban üvölt. Én akkor lépek ki az ajtón, amikor már végleg elbúcsúztam. Mi az istenért nem lehet a szövegelést (+üvöltést) elintézni lakásfalakon belül?
Eh, megint jól felhúztam magam.

kerikak 2010.03.18. 16:58:54

nagyon egyetértek a posztolóval!!

nyílméregbéka 2010.03.30. 12:23:03

@angantyr: nekem most szerencsém van, remek a hangszigetelés, ahol lakom. De laktam körfolyosós albérletben, papírvékony falakkal, ahol a szomszédban ugyanilyen kisgyerek volt. Este tök jól elnémult korán, aztán reggel hétkor felébredt. És ordított. Hétvégén is, amikor a dolgozó ember végre ki akarná pihenni magát :-( Persze mamci nem szólt rá, csak mikor már ő is kurva ideges volt, ekkor kb. 500 decibellel ráüvöltött: CSEND LEGYEN MÁÁÁÁÁÁÁÁÁR!! (= minden lett, csak csend nem).
Ráadásul tavasztól őszig napközben nyitva tartották a lakásajtót, a körfolyosót az ő saját kis előkertjüknek tekintve, és a kölyök ott rohangált ordítva a folyosón, a lépcsőházban és az udvaron. Életem legszebb napja volt, mikor elköltözhettem onnan.

Volkov 2010.03.30. 16:16:42

A mai civilizált, demokratikus megoldási módszertan: nevezzünk ki egy Csendügyi kormánybiztost, ha az eu baszogatása miatt ez fajsúlyos lesz akkor csendügyi tárca nélküli minisztert, de minimum csendügyi ombudsmant. A parlamentben pedig csendügyi szakbizottságot kell felállítani, közigazgatási szinten pedig csendügyi engedélyezési szakhatóságot (fővárosi, megyei, járási szinten szervezve), rendészeti végrehajtási szinten pedig csendőrséget (!?) ... hoppá valahol kisiklott a gondolatexpressz....

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.04.05. 22:12:39

támogatom az ötletet!
a projecthez szponzorok jelentkezését várom:D

zophie 2010.05.14. 21:36:14

bár nem feltétlen témába vágó, de hasonló témakör - mikor beköltöztem az itteni lakásomba (svajc) a házibácsi előre közölte, hogy nincs költözködés vasárnap, mert kihívja a rendőrséget. mert itt vasárnap tilos költözködni.
ugyanez a bácsi a beköltözésem utáni napjon tartott házavatót is hangosnak találta, és egy nap ottlakás után ultimátumot kaptam "ez volt az utolsó figyelmeztetés, még egy ilyen, és ki kell költözni" formájában. mindezt úgy, hogy az itteni legnagyobb karnevál a következp nap hajnalán reggel 4kor kezdődött, és az utcán tombolt a nép egész éjjel :D
amúgy itt nagy divat minden a másik szomszédnak nemtetsző tevékenység miatt rendőrt hívni.

másik kedves emlék, amiről bizonyítékot is őrzök a mai napig, az az alattam lakó lánypártól kapott levél, ami a bejárati ajtómra volt felragasztva egy este. és amiben arról panaszkodnak, hogy amikor későn érek haza, nem törődve azzal, hogy más már olyankor aludna, trappolva járok fel-alá (a későn hazaérés este fél 11, mert a munka 10ig tart...és nem trappolok)meg mikor itt van a barátom nálam, hangosak vagyunk - ez ilyen viccesen volt megfogalmazva, lényegében hangosan szexelünk (nincs barátom, és nem is járkál át hozzám senki) stb stb stb, de csak olyan dolgok, amiket nem csinálok. viszont persze annak ellenére, hogy állítólagosan még azt is hallani, amikor telefonon beszélgetek, a cetlit nem semélyesen adták oda, bár nyilvánvalóan tudták, mikor vagyok itthon (amúgy már kiköltöztek, és az új srác még nem panaszkodott)

nekem csak egy szomszédom van, aki vicces, és akihez amúgy órát lehetne igazítani, mert minden vasárnap este 8kor felnőttműsor van a falon túl. elég hangosan. de mivel falszomszédok vagyunk, ám ő másik lépcsőház, nagyon nem érdekel..
süti beállítások módosítása