HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #70: Kisgyereket szabad esküvőre vinni

2010.07.28. 21:55 :: misbelief

Szeretném mindenekelőtt leszögezni, hogy én magam eddig csak vendégként vettem részt különféle esküvőkön, és bár többé-kevésbé jól szoktam érezni magam, nem állnak hozzám kifejezetten közel a jól ismert esküvői klisék és modorosságok (szófosó anyakönyvvezető és pap, idétlen vőfély, pohár kocogtatása stb.).

A fentiektől függetlenül azonban tiszteletben tartom, ha valaki fontosnak - talán élete egyik legmeghatározóbb eseményének - gondolja a formális szertartást, és társával ilyen keretek között fogadnak egymásnak örök hűséget. Az ünnepélyes esküvői rendezvény nem szükséges kelléke a házasságkötésnek, maga a jogi procedúra gondolom, akár hétköznap délelőtt, vendégek, sőt tanúk nélkül is lebonyolítható. Éppen emiatt egy esküvői rendezvény lényege nem is elsősorban a tartalomban, hanem a formában rejlik!

Egy templomi szertartásra például állítólag hónapokat készülnek a felek. Beszélgetnek a pappal meg ilyenek. Ezerszer lejátsszák magukban a koreográfiát, hogy majd élesben ne érje őket meglepetés. Fotóst és videóst is szerződtetnek, hogy mindenképpen megörökítsék a feledhetetlen eseményt. Aztán amikor eljön az ominózus nap, általában a következő történik:

Az emlékezetesnek szánt ceremónia megkezdését követő 20 másodpercen belül nyöszörögni kezd a vendégseregben addig csendben megbúvó, békésen alvó újszülött. Rá másfél percre a felgyűrődött szőnyegen hasra esik egy unatkozó öltönyös-csokornyakkendős óvodás, aki ezután könnynélküli sírásban tör ki. Egy harmadik gyerek fennhangon érdeklődni kezd az ünnepség végének várható időpontjáról. A magukat kényelmetlenül érző szülők suttogva próbálják gyermekeiket elhallgattatni, de ez csak olaj a tűzre, hiszen a házasságkötő terem vagy a templom akusztikája a legkisebb neszt is felerősíti. Ugyan vannak másodpercek, amikor csak néhány idősebb rokon visszafojtott köhögésrohama zavarja meg a szertartást, a levegőben végig benne van, végig ott vibrál a következő gyerekzaj vagy gyereksírás lehetősége. Amire általában nem is kell sokat várni. A házasulandó felek ugyan próbálják átszellemülten megélni a pillanatot, de biztos vagyok benne, hogy fél fülükkel ők is a mögöttük zajló történéseket kémlelik.

Természetesen senkitől sem várható el, hogy gyermekeit egy napra intézetbe adja, de véleményem szerint sok apa szívesen vállalná, hogy a nem túl izgalmas szertartás alatt inkább a parkolóban felügyel gyermekeire. Ezzel ugyanis nemcsak ő, hanem nősülő/férjhez menő rokona, barátja is jól jár!

16 komment

Címkék: esküvő barátság házasság kisgyerekek

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr522183499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skeez 2010.07.29. 00:33:02

Jó ez a fotó..
Az ifjú pár nem a kamerába néz, a néni ráhajol a lányra, a jobbszélső pedig..
Já jubljú dzsoging.

salamandeer 2010.07.29. 10:36:41

nemhogy esküvőre, kisgyereket szerintem sehová sem szabad vinni. max orvoshoz. maradjon otthon vele az anyuka, azért kapja a pénzt.

jbc4wa 2010.07.29. 10:37:37

Igen, igen és még egyszer igen. A meghívottaknak szerintem alapvető kötelességük, hogy tiszteletben tartsák más nagy napját és ne csesszék el a sarjak fegyelmezetlenségével. Nyilvánvaló, hogy egy pár hónapos újszülött csöndben maradását nehéz előre megjósolni, a nagyobb kölykét viszont már mindenki ismerhetné annyira, hogy tudja, mire számíthat tőle. Ha semmi jóra, akkor ne vigye oda. Nem vagyok gyerekgyűlölő (tényleg :)), de az esküvőn kívül is van még néhány hely, ahova szerintem nem kéne vinni hangoskodó-rohangáló gyereket, de ez már egy másik poszt témája lenne.:)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.07.29. 12:40:40

Ennél nagyobb gáz szerintem, amikor néhány éves kisgyerekkel elmennek a lakodalomba, ahol anyuka és apuka hajnalig mulatnak, le se szarva a kicsit, aki már otthon aludna, ha végre haza mennének.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.29. 17:41:01

nincs a gyerekekkel semmi baj, a legkövetkezetesebb "lények" a földkerekségen: ugyanis kizárólag üvöltve tudnak kommunikálni és rohanva közlekedni... ;-)

huhujje 2010.07.29. 23:44:53

Szokják csak az ifjú házasok. :) A gyereknevelés arról szól, hogy ordít ha akarod, ha nem. Amíg valami elfoglaltságod van alszik, aztán ha leülnél pihenni, akkor úgyis elkezd ordítani. Mikor meg már kurvára elfáradtál, akkor egyenesen megőrül, és nem lehet mit csinálni vele, csak ordít. Ha összeházasodnak, akkor meg nyilván gyereket is akarnak.

Conservus Globus 2010.07.30. 16:37:00

Szívemből.... mint mindig

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.07.30. 23:26:07

Nekem is. A gyerekek nem értik, mi történik. Hacsak nem jól neveltek - ami manapság nem jellemző - tényleg elrontják az egészet.

@salamandeer:
Nagyon egyetértek!

Intizar 2010.07.31. 01:56:27

Igen, irtózatosan zavaró a kisgyerekek jelenléte egy esküvőn. Még akkor is, ha az ember csak önző mód bosszankodik miattuk, és bele se gondol, hogy a nyomorult kölyöknek közben mekkora szívás az egész. Javaslom az Embereknek, hogy próbálják valamilyen szinten az emberi ép elméjüket megőrizni akkor is, mikor utódokat nemzenek. Már csak azért is, mert a mondott utódok is az emberi fajhoz tartoznak, és zökkenőmentes fölnevelésük nem csekély józan észt követel(-NE!!!).

Asidotus 2010.07.31. 23:21:12

Hát, most nem igazán értek egyet a poszttal. Jómagam sem vagyok annak a híve, hogy a kicsiket mindenhová magunkkal hurcolásszuk, DE!
Az esküvő lényege mégiscsak a gyerekáldás lenne, nem? Ahhoz meg hozzátartozik a gyerekzsivaj. Azért házasodok meg valakivel, mert gyerekeket akarok vele.

aszterik 2010.08.02. 12:03:01

Szerintem pont jó kis fricska meg hangulatoldás lehet a gyerekek jelenléte a magunkatkomolyanvevős, ünnepélyeshangzatosunalmasklisékethallgatós esküvőkön! Egyszer egy templomi esküvőn egy kislyány az abroncsos szoknyájával beszorult az összecsukható szék támlája és ülőfelülete közötti résbe, úgyhogy hátulról egy nagy abroncsból kikandikáló kis feneket meg kalimpáló lábakat láthattunk. Üdítő színfoltja volt a szertartásnak :)

kinoxalin 2010.08.02. 12:29:07

Kiegészíteném még a gyerek-zsivajt a 70 éves nagymama bekapcsolva felejtett, le nem némított telefonjával, ami természetesen percekig csörög, mert hirtelen nem tudja, mit is kéne vele csinálni, ha megcsörren, és fél-1 percig csak nézegeti, miközben mindenki rosszalló tekintettel pásztázza, melyik paraszt nem volt képes lenémítani...

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.08.12. 16:03:40

A poszt csak az egyik felét taglalja a problémakörnek, azt, amikor ordít a gyerek. Vannak viszont az ordítozásnál nagyobb gondok is... az, amikor a gyerek nem érti az egészet, és úgy viselkedik, mintha születésnapi zsúron, de legalábbis játszótéren lenne. Ez kevésbé a szertartások, mint inkább az azt követő programok alatt nyilvánul meg. Ilyenkor pedig sokkal nagyobb terrort jelentenek, mint a bebaszott sógorkomák, ahogy rohangálnak minden szabad felületen, bújócskáznak a függönyök között, illetve meg akarják fojtani egymást a díszekkel.

Mindehhez a rájuk aggatott ünneplő ruha, amely a többi vendégnek csak vizuális, de a gyereknek fizikai kínzás is, és hótt természetellenes...

Summa: ha majd rám kerül a sor, mindenkit megkérek finoman, hogy ne hozza el a gyerek(ek)et. A házasság pedig már rég nem függ össze a gyereknemzéssel, mindkettő megy a másik megléte nélkül is.

2010.08.13. 17:34:08

Esküvőre kizárólag az ifjú pár saját gyerekeit szabad elvinni.

Toeck Filkow 2010.11.27. 18:00:46

@Frengi: Akkor már nem is olyan ifjak...
süti beállítások módosítása