HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #3: A magyar cukrászat remekei fenségesek

2009.08.18. 15:52 :: misbelief

...meg úgy általában a cukrászdai torták, sütemények. A születésnapi rendezvények legmeghittebb pillanata, amikor a házigazda bevonul az égő gyertyával feldíszített tortával. A vendégek lélegzetüket visszafojtva várják, hogy a csodás édesség végre felvágásra kerüljön (először az ünnepelt kap!). A torta külső felületét precízen felvitt csoki máz/marcipán réteg stb. borítja, tetejét tejszínhab és gyümölcs díszíti. Nemcsak a látvány gyönyörű, de nincs felemelőbb gasztronómiai élmény, mint elfogyasztani egy jókora szeletet egy ilyen tortából!

TÉVHIT! Általános vélekedés, hogy a „mama főztjét” nem lehet felülmúlni, de abban azért mindenki egyetért, hogy egy étteremben is lehet jókat enni, a szakácsok többé-kevésbé értik a dolgukat, van mit ellesni tőlük. A cukrászipar mai nap is tartó létezése azonban számomra az egyik legnagyobb talány!

Az ember joggal gondolhatná, hogy a legfinomabb süteményeket a cukrászok készítik. Profik, akik évek kitartó munkájával elsajátították a szakma minden csínját-bínját és folyamatosan a legfinomabb édességek kidolgozásán fáradoznak. Na de kérdem én: ki volt az a "szakember", aki annak idején kidolgozta annak a tipikus gejj vajas krémnek a titkos receptjét, ami a mai napig a magyar cukrászdai torták elmaradhatatlan kelléke?! És ki volt az, aki elültette a fejekben, hogy a fél centi vastag karamellmázzal borított, vajas krémes dobos torta a desszertek királya?! Evett már valaki olyan cukrászdai terméket, ami vetekedett volna egy otthon összedobott Dr. Oetker puding ízvilágával? Akit a kartondobozos cukrászdai torták bűvöletében élnek, az egyik legbosszantóbb tévhit áldozatai...

24 komment

Címkék: cukrászda torta

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr621319903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.08. 22:59:17

a poszttal egyetértek, de szerencsére nem minden cukrászda ilyen, a II. kerületben lévő Daubner például kizárólag könnyű krémmel töltött, nem túl édes, ellenben nagyon finom tésztájú ínyencségeket árul.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.10.12. 10:09:00

@SBSB: Hadd idézzek neked egyet bemutatkozó posztomból:
"Komment maximalizálás céljából néhány égbekiáltó helyesírási hibát is vétek malyd."
Vártalak már titeket, gyertek minél többen! ;)

drhb (törölt) 2009.10.12. 11:28:18

Szubjektív hogy valami finom-e, tévhitről beszélni ebben a témában marhaság.

DArchAngel 2009.10.12. 13:07:13

Nem kell cukrászdába járni.
A vajas krém meg azért van, mert sok embernek még mindig az a torták alfája és omegája, amiben legalább fél kiló vajas krém van, amit még a cukrászok is utálnak, de a nép megveszik érte.

Pokember - a seggemből, mint minden rendes Póknak 2009.10.12. 15:42:12

Egyszer próbálj pl. Amerikában édességet/tortát enni... EGYFÉLE máz létezik, minden tortára azt tesznek.
Volt egyszer egy amerikai ismerősöm, az megvadult, hogy itt hányféle süti meg fagyi van (náluk max vanília, kivéve persze a hiperben a jégkrém), és mind milyen fincsi.:-)
Szóval: izlések és pofonok.

Kain6033 2009.10.12. 21:11:21

nah, ez érdekes felvetés:

1. Egyetértek, fos ízűek ezek a tradícionális cukrászdai cukor+vaj+valamilyen krém, vagy hab hülyeségek, én már régen nem eszem belőlük, pedig 10 éves koromig szerettem őket nagyon.
Ha el tudják adni, az jó, de ízre mindenképpen a kerülendő kategóriát képezik, nagy ritkán eszem egyet-egyet (évente talán?), de utána sokáig azt érzem, hogy még egy ebből és befosok.

2.Anno ezek voltak AZ édességek! ne felejtsük el, hogy ezek nem mai receptek! Ezek igen régi darabok, azokból az időkből, amikor még nem volt minden sarki kisbolt polca tele snickersel meg twixel meg mr. biggel, meg kutyafaszával amin karamella meg cukormáz csörög.
a minimális választék és az akkori idők ízlése hozta meg leginkább az örökségi sikerüket, ma már leginkább a felnőttek szeretik, akik gyerekkorukban ezeknek úgy örültek, mint mi ma egy Tobleronenak (vagy Mercinek vagy mittomén, mindenki azt rak oda, amit akar).
nem utolsó sorban pedig érdemes utánaolvasni, hogy miért is olyan híresek ezek a sütemények, csak így hirtelen a Dobos féle tortára kerestem rá:

"célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad."

tehát még csak nem is az ízre ügyelt első sorban, hanem speckó megoldást talált egy problémára.

azóta az alapanyagok választéka ugye bővült, a kellékek is, és millió édességgel kényeztethetjük magunkat kedvünkre.

andie 2009.10.15. 09:47:26

@Kain6033: Nagyon korrekt! :-)

Legutóbbi cukrászdás élményem Veszprémben ért, ahol is egy állatkereskedés és egy szexshop között lévő kis cukiban ettem Sissy kedvence nevű sütit: csoki (tészta és krém) és zöldalma. Mennyei, isteni, szuper!

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.10.15. 12:58:14

@Kain6033: köszi, érdekes, amit írsz, a dobos tortás háttérinfód valóban árnyalja a képet!

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2009.10.21. 11:49:49

Volt szó erről egyszer a XXI. század című RTL-es műsorban.

Én egyébként szeretem ezeket a vajas krémeket, de valóban nagyon sok nem jó cukrászda létezik.

La Tangolita 2009.10.21. 11:51:32

Es a vajas kremben a ropogo cukorra mi a magyarazat? Mert az valami gusztustalan...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2009.10.21. 11:51:41

Mármint arról, hogy hogyan is lettek ezek a cukrásztermékek. (Hiány, stb.)
Csak pár ilyen édesség: Kókuszgolyó, Puncstorta, Sarokház(ezen én is meglepődtem), Somlói

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.29. 22:55:05

Látszik, hogy nem ettél még valódi cukrász kezei alól kikerült tortát/süteményt.
Mivel már tudjuk, hogy a piac helyett is Teszkóba jársz, feltételezem, hogy a süteményekkel is csak ipari formában találkoztál, ami szomorú ugyan, de a te bajod. Egy dolog viszont biztosan nem, kurvára NEM tévhit, hogy vannak jó cukrászaink és jó sütik, csak te megszívtad és nem találkoztál még velük.
I.J.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.29. 22:56:26

@misbelief: Az pedig végleg szánalmas, hogy a helyesírási hibáidat nem felvállalod, netán kijavítod, hanem mint reklámfogást alkalmazod.

LittleBear 2009.11.07. 07:21:25

Az igazi Dobos torta nagyon finom, és egyáltalán nem a kommersz vajaskrém van benne, hanem főzött tojásos krém, persze vajjal, csokoládéval, vékony tésztával. A legtöbb cukrászdában nagyipari termelés folyik, a gazdaságosság alapján átszerkesztett receptekkel, és tejszínhab helyett is növényi zsírból készült habot adnak (annak valami iszonyú az íze, ha tejszínhabra készülsz).

A. B. Normal 2009.11.10. 15:10:36

Vaj egy lófaszt. Margarin. Minden szavad 1 igazság, bradö.

Parandokht 2009.11.26. 21:52:50

az a baj hogy a szar cukrászsütik nem vajból meg hasonló dolgokból vannak, hanem ipari margarinból, aromalekvárból meg cukorból. (A tejszínhabnak mondott növényi geciről nem is beszélve:)) Ez nagyon jól érződik az ízükön. De ebből az egyáltalán nem következik, hogy magával a koncepcióval baj van. És bevallom, ettem már olyan süteményt, ami nagyon finom volt (igaz, az nem egy sarki cukrászdában volt...)
Természetes, hogy szar az ízük, a te sütidnek is az lesz, ha ilyenekből csinálod, és esetleg még napokig állni is hagyod a hűtőben.

Intizar 2009.11.29. 22:49:13

Daubner úr for president!
Valamint: gyümölcsös, túrós jellegű torták jobb helyekről (igaz ez nem valami echte ungarisch).
És aztán, de szintén csak megbízható helyről az ászok ásza (pedig gejjnek gejj, de mégis): az Esterházy!!!
Egyébiránt meg mélyen igaz az egész.
Hja, és gejj kérdésében: én ugyan németes vagyok, de magyarul miért ne írhatná úgy az ember, ahogy hangzik? Ad analogiam: muszáj.

GutBesserWasser · http://blog.gutbesserwasser.com 2009.12.21. 18:55:49

És valóban.
Nekem nem is annyira a krémmel, sokkal inkább a tésztával van a bajom. Anyu tésztáját nagyjából tudom, hogy készül - elég macera, de nem hiszem el, hogy az 500Ft-os sütikből ne térülne be a befektetett munka, pláne, hogy az ezt bevállaló cukrászda valószínűleg minimum országos hírnévre tenne szert. (Még az is lehet, hogy nyitok egyet. :))

@A.B.Normal és Zaman: köszönöm, köszönöm, köszönöm! Nem győzöm idehaza sem elégszer elmondani, hogy a vaj az vaj, a margarin meg növényolajipari hulladék. (Találtam pár cikket a margarinokban lévő mindenféléről (malackaraj.blog.hu/2009/07/07/a_vajat_vegyek_ne_a_margarint ), ezeket elolvastattam a családdal - eléggé megnémultak bele, pedig a szó még léha, tartalmához képest. (Na, honnan az idézet? :D))

Xmas 2010.06.16. 14:55:47

Ez valami sötétség lehet agytájékon...

A magyar cukrászat remekei közé sorolni a vajas tortákat és az átlagcukrászatokat beteg dolog.

Kérem szépen... ez az alsó kategória. Alsó kategóriás dolgok pedig nem remekművek. Illetve az, aki ráeszmél, hogy az alsó kategória rossz, és ezt még blogolja is, nos nem egy észlény...

Gratulálok az értelmetlenséghez és az észhiányhoz.

I. P. S. 2010.09.09. 22:41:56

Annyiban egyetértek a posztíróval, hogy a szocialista élelmiszeripar negyven éve valami hihetetlen hatást gyakorolt a magyar ízlésre.

Ezzel együtt biztosan voltak és vannak jó cukrászdák és jó sütemények is, csak drágák. Ha idősebb nőismerőseidet megkérdezed, biztos el tudják mondani, mi az, amire mindenki le szokott csapni lakodalmon, stb.

@Intizar: Mert ha azt írod, hogy gejj, akkor pontatlan vagy, nem úgy hangzik.

Intizar 2010.09.10. 12:34:56

@I. P. S.: Mi ez az okosság, hogy nem úgy hangzik? Aki úgy írja, nyilván azért írja úgy, mert úgy mondja. Mégsem érti félre senki. Írásban sem.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.12.06. 14:19:19

Én eleve utálom a tortákat, szülinapon is csak egy szeletet gyűrök le, aztán leszarom, egyék meg mások.

Maradok a jó savanykás, könnyű almáspiténél és a saját készítésű hatlaposnál/mákos kalácsnál.