HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #23: Szabadság alatti feltöltődés

2009.11.01. 21:12 :: misbelief

Most csak azok figyeljenek ide, akinek nem a munkája a hobbija, vagy nem a hobbija a munkája, azaz éles határ húzódik a jól megérdemelt szabadság és a dolgos hétköznapok között. Nyilván sokan ismerik azt a jelenséget, amikor a szabadságról visszatérő kollégát „Na, kipihented magad?” típusú, nem őszinte kérdésekkel fogadják a munkatársak (főként a felettesek), finoman éreztetve, hogy most aztán ideje megbűnhődni a világjárással elvesztegetett egy-két hét miatt. A közfelfogás szerint szabadságot követően az ember kisimultan, feltöltődve, újult erővel veti bele magát a munkába, ég a vágytól, hogy már az első munkanapon megkétszerezze a termelést. Azt hiszem nem is kell mondanom, hogy ez egy TÉVHIT!

Skulo nevű törzsolvasómon kívül biztos majdnem mindenki megtapasztalta már a szabadságot követő „mit keresek már megint itt” érzést,  azaz amikor még bőven jetlag-gel küzdünk a Budapest-Tihany közötti időeltolódás miatt, de a főnök máris zavaros munkahelyi ügyekkel traktál bennünket. Több napba is beletelik ugyanis, mire az ember visszatér a valóságba és megbarátkozik a gondolattal: kisebb megszakításokkal újabb kb. 260 szürke hétköznap következik. Szó sincs feltöltődésről, feltámadt tettvágyról, függetlenül attól, hogy egyhetes olajos masszázs kúrán vettük-e részt, avagy végiggyalogoltunk a Kínai Nagy Falon.

Ezúton kérek tehát mindenkit, hogy legyünk tekintettel szabadságról visszatérő munkatársaink érzéseire, ne untassuk őket az előző hetek érdektelen munkahelyi történéseivel, ellenben segítsünk nekik fokozatosan visszailleszkedni a mindennapokba!

20 komment

Címkék: szabadság nyaralás munkahely főnök üdülés

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr161491778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

registraal 2009.11.01. 23:05:25

Én a szabadságom után mindíg szerettem, ha a két hét munkája megvárt és senki sem csinálta meg helyettem... Persze ha a főnök cicája ment el akkor ki lett osztva....

Vagy pl. váltásos munkarendben dolgozóknál frankó még... igazábó óraszámban ugyanannit dolgozol, mert nincs pótember, csak pl 24/72 helyett 24/48 -ban nyomod amíg más szabadságon van...

registraal 2009.11.01. 23:06:13

Amúgy, ha én szabadságolás után a fenti érzésekkel tértem vissza, akkor el kezdtem dolgozni a munkahely váltáson.

belekotyogok 2009.11.01. 23:10:24

skulo mindjárt jól betámad ;)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.11.01. 23:26:29

Ez egy tévhit.
Vagyis tévedés.
Csak a nyaralási szokások nem megfelelők. Alapigazságnak számít, hogy normálisan nyaralni csak 3-4 hétben lehet, mert az első hét a lenyugvásra, akklimatizációra kell, utána jól kezdi érezni magát az ember, végül fel kell készülni a hazaútra...

A80 2009.11.01. 23:39:04

Azt mondják, félévente szükséges a legalább 1 hét pihenés, de inkább kettő. A lényeg az, hogy 11 hónap alatt károsan elfárad az ember. Személy szerint 4 alkalom szabit kedvelek, összekombinálva lehetőleg az ünnepekkel. Februárban síelés, pünkösd körül egy kisebb kirándulás, augusztus 20 körül két hét nagyobb pihenés majd a karácsonyi egy héttel véget is ért egy év.

Persze ha olyan a munka, hogy szabi után két nappal már kicsavart rongy vagy, akkor onnan lehetőség szerint távozni kell. Szem előtt kell tartani, hogy a szervezetlenség, a káosz 90%-ban menedzsment hiba.

sanyix 2009.11.01. 23:57:40

@Before: ja aztán milyen jó is decemberben az ünnepek közt melózni, mert elfogyott az szabadság arra a 3-4 hétre...

sanyix 2009.11.01. 23:58:53

btw én most 2 hónapos szabadságomat töltöm, ugyanis kitettek sokadmagammal, a válság miatt, vagyis hivatalosan ebben az évben még dolgozom mindenestül, de henyélhetek otthon :D

babsz 2009.11.02. 02:52:54

sajna mivel kijonnek az emailek a mobilra, az ember persze elolvassa, es mindig akad valami sz**, amivel csinalni kell valamit. de nem varhat. aztan arra meg valaszolnak. aztan meg felhivogatnak a mobilon. nekem meg nem sikerult ugy szabira menni, hogy ne lett volna x ido online meg dolgozas. legjobb esetben en hivogatok valakit, hogy vedd mar at ezt meg azt! namindegy, mondtam, hogy a munkam a hobbim?`:))

kuciber 2009.11.02. 06:49:15

Egész évben robotol az ember azért, hogy drága pénzen elmehessen olyan helyekre, ahol a helyiek nyugisan, kényelmesen, igaz kevés pénzből élnek, idegesség, kapkodás nélkül.
Ilyenkor elgondolkozom, melyikünk csinálja jobban.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.02. 08:19:06

@kuciber: na igen, de ők oda születtek, mi meg ide. Itthon is lehet nyaralni:)

Nem is értem ezt a nagy "divatot", hogy minél messzebbre kell menni nyaralni, különben a kollégák, a gyerek osztálytársai majd jól lesajnálnak. Én a Balatonnál, vagy a Mátrában, vagy máshol az országban is jól tudom érezni magam egy kis panzióban is, a lényeg, hogy az ember pihenjen és a családjával/párjával legyen. Nem?

vivax 2009.11.02. 08:31:15

Amíg - életem téves döntésekkel terhelt időszakában - a türhő kizsákmányoló multinál dolgoztam én azt szerettem, amikor a 3 hét totális kikapcsolódás után, még jól rápihenek 2-3 hetet a munkahelyemen, és kipihenem a pihenés fáradalmait - afféle levezetésképpen. Igen jól működő csapat voltunk a kollégákkal, a végén már művészi tökély szintjére fejlesztettük "A módszert".

DiliQtya 2009.11.02. 08:42:41

@danaz: Szerintem kinek hogy. Én speciel mindenhol jobban érzem magam külföldön, mint itt bárhol. Mondhatni ez éltet egész évben, sőt alig várom azt a kevéske időt.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.02. 13:51:04

@danaz: Nem hiszem, hogy divat, inkább csak annyi, hogy az emberek látóköre kitágult. Utazni kell, megismerni más nemzeteket, kultúrákat, mert abból lehet csak igazán tanulni.

IndaMuncher 2009.11.02. 14:44:24

@registraal: Ez nem hülyeség, bár eddig nálam max a munkábamenés előtti nap esett le, hogy úristen, jön tovább a mókuskerék. Viszont mikor bementem melóba, nem volt ilyen érzésem, nem egészen 10 perc volt visszarázódni, és egyébként is egy nyugis nap volt aznap.
Amúgy a poszt igaz, és a Tihany-Budapest időeltolódáson jót röhögtem.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.11.02. 23:31:04

Látod @misbelief, teljesen fejlődőképes vagy. (mondjuk eddig sem fikáztam le az összes írásod, volt amilyik tetszett és volt több is, amely teljesen közömbös számomra)

Ez egészen jó lett. A humoros szintet is megütötte. Ráadásul egyet is értek vele.

Én valahogy úgy vagyok vele, hogy a szabadság utáni munkába érkezés első hete a "belerázódással" kell, hogy teljen. Ezért a teljes munkaközösséget a pihenés alatt elkattintott, mindössze ezer-ezer ötszáz fotóval rohanom le. Mire mindenkinek végigmutogatom a képeket és elmesélem az őrült sztorikat, addigra kb. megint ráunok a melóra és minden erőmet a következő szabadságolás idejére tervezett utazás szervezésére fordítom. :P

drhb (törölt) 2009.11.03. 13:02:49

Szerintem is jó cikk.

Még hozzátenném, hogy az sem pihenés ha valaki a szabadsága alatt minden este hajnalig bulizik, hiszen akkor jóval fáradtabb lesz mint előtte volt. A punnyadás meg rövidtávon lustává tesz, ami szintén nehezíti a visszarázódást. Szerintem a középutat megtalálva lehet legjobban pihenni is, meg könnyíteni a visszarázódást.

Asidotus 2009.11.06. 13:15:09

Idén nekem nem sikerült rendes nyaralásra elmenni, maradtak a hétvégén, egynapos programok: kenuzással egybekötött strandolás a Tisza-tónál meg a bükki túrák, szinte minden hétvégén. (Egerből nem nagy mutatvány, mert fél-egy óra autókázás mindkettő, a kenubérlés meg Tiszafüreden 1200 Ft 4 órára, ami 3 személyre elosztva vicc.) Legalább olyan jó volt, mint egy 10 napos, rendes nyaralás, ami után viszont valóban úgy megy vissza az ember a munkahelyére, hogy a teljes gót/doom metal szintér világfájdalma nyomja a lelkét.

Xmas 2010.06.16. 15:22:08

Szintén ökörség ez a címválasztás is. A szabadság alatti feltöltődés nem tévhit.

A szövegtörzs a munkába való visszaállásról szól. Két külön kérdés, hogy az ember feltöltődik, kisimult lesz, illetve az, hogy visszatér-e a munkakedve.

Nem tévhit a szabadság alatti feltöltődés.
süti beállítások módosítása