HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #29: Giroszost nyitni jó üzlet

2009.11.16. 10:19 :: misbelief

 

Jó-jó, tudom, hogy kicsit erőltetett a cím, de ezt a témát valahogy be kellett szorítanom blogom keretei közé. Egy ilyen cikk megírása előtt egy oknyomozó újságíró valószínűleg hajléktalannak álcázva magát megfigyelné egy girosz-büfé átlagos napját nyitástól zárásig, én azonban inkább maradok a spekulációnál.

Mindig is foglalkoztatott a girosz alapját képező hús életútja, azaz, hogy hogyan kerül az a fél mázsa húsfilé arra a bizonyos forgó rúdra, illetve elég-e egy kisvállalati életciklus arra, hogy a feltűzött hústömeg legalább egyszer elfogyjon. A városban járkálva számos girosz-büfé keresztezi utamat, és napszaktól függetlenül szinte mindegyiknél fullra töltve forog a sütő, éppen csak a külső néhány centiméteres réteg van levagdosva.

Sosem láttam még csupasz giroszsütő gépet, de feltételezem, hogy egy fenyőfaszerű nyárs-rendszerről van szó, amire valaki, valamikor - becslésem szerint kétnapi megfeszített munkával - rátűzögetett 3 birkát / 20 pulykát / 100 csirkét. A gép ettől fogva éjjel-nappal folyamatosan süti a húst, a 6-8. hónapban talán már a legbelső réteg sem véres. Nyilvánvaló, hogy a hústömeg zárás után sem kerül be a hűtőszekrénybe, hacsak nem a reptereken alkalmazott bőröndfóliázó-gépet hívják segítségül, majd a kúpalakú monstrumot a polcnélküli hűtő egyik sarkába állítják. Vevőként bele sem akarok gondolni, hogy az általam jóízűen elfogyasztott húst még a büfés 10 éve elhunyt dédanyja tűzte fel.

A fentiek alapján azt gondolom, hogy a kezdeti hús-beruházás felesleges és nagyon lassan térül meg. Ha valamely olvasóm éppen girosz-büfé nyitását fontolgatja, kérem fogadja meg a következő tanácsot: a nyárs-rúd helyére esztergáltasson egy legalább 25 cm átmérőjű rozsdamentes fémhengert, majd reggelente vonja be maximum 1-1,5 cm vastag húsfilével. Girosz-büféje a laikus szemlélő számára semmiben sem fog eltérni az iparági sztenderdtől, ugyanakkor már akár 3 kiló csirkemell filével el lehet indulni! Sok sikert kívánok hozzá!

17 komment

Címkék: üzlet gyros hús vállalkozás büfé girosz

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr381528388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.16. 11:50:23

Hehhe, a rúdon melegített fél óriáskiflibe bújtatott virsli már rég a 80-as évek ködjébe veszett: a magyar ember a GYORSot szereti a sok görögországi nyaralás után.

Minden mehet, csípős is? Kétszer csípős is? HÁHÁHÁÁÁÁ!

raoul_duke 2009.11.16. 13:11:37

Nem tudom, hogy gyrosbüfét nyitni mennyire jó üzlet vagy mennyire szar, de azért a normális helyeken simán elfogy akár több, mint egy tömb ilyen hús minden nap.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.11.16. 13:45:18

Én már láttam büfében olyat, hogy alig volt már rajta hús. Ha mindenképpen ilyet akarsz látni, nézd meg egy nyári fesztiválon, ott rengeteg fogy naponta.

andie 2009.11.16. 14:16:44

Mivel ez bevallottan spekuláció, nem is érdemes kivesézni, mekkora hülyeség. Már bocs. :-P

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.11.16. 16:02:31

Valójában holnap nyitok, csak ki akartam még provokálni pár bátorító kommentet a szalag ünnepélyes átvágása előtt. Köszönöm nektek, minden aggodalmam elszállt!

cworm (törölt) 2009.11.16. 16:16:04

Ha egy ilyen rúdról sosem fogy el a hús, akkor kell nekem egy ilyen otthonra. Szeretem a giroszt.:)
Amúgy az egyik törzsgiroszozó helyemen átnevezték, és most már dönernek hívják a cuccot.

hemill 2009.11.16. 22:38:11

ha nem lenne jó üzlet akkor nem is lenne annyi giroszos :)

kétlem, h olyan sokáig állna egy-egy henger, hiszen akkor már páran jelezték volna, h szar van a palcsintában :D

"Mivel ez bevallottan spekuláció, nem is érdemes kivesézni, mekkora hülyeség" ezzel most egyet kell értenem

raoul_duke 2009.11.16. 22:40:39

@misbelief: azé attól, hogy nem rohad rá a hús a rúdra, még simán lehet szar üzlet az egész, nem? :)

uma 2009.11.17. 00:07:05

én láttam már egyszer, ahogy felrakják a húst. Előrecsomagolt, fóliázott a cucc. Lekapják a fóliát, oszt mehet is a helyére. Mindenkinél ugyanaz van. Egy spekulációval kevesebb, egy konteóval több.

ezüst utazó 2009.11.18. 11:01:46

Feltetelezem ha a fel henger megmarad estere, es ki kell dobni az egeszet, akkor is van akkora arres, hogy megerje.

Silent Bob 2009.11.18. 13:16:25

Hülyeség. Egy forgalmasabb giroszosnál (pl Star kebab vagy hogy hívják most a Három testvért) elpattintanak napi 2-3 ilyen hengert.
Ahol meg nem fogy el, ottmarad éjszakára azt' jónapot, másnap rámelegítenek.
Londonban láttam egy riportot, ott éjszaka simán futkostak rajta a patkányok. :P

GargleBlaster · http://autostat.hu/hasznos 2009.11.18. 13:25:35

tényleg elfogy 2-3 adag egy forgalmas gyrososnál. többször láttam már azt amikor cserélték a cuccot és egy meglepően vékony fémnyárson van az egész. egyáltalán nem rossz üzlet, főleg azért mert az egész gondolom amolyan "junkmeatből" készül (legalábbis a mócsingos hányadék húsból következtetve ami jellemző az összes ilyen helyre), szóval nem nagyon tudnak egy ilyenen bukni. főleg, hogy 600 ft egy rongyos gyros. én amúgy azt mondom, hogy éljen a falafel és a biztonság!

gabesas 2009.11.21. 13:01:17

naszóval. kb 10-15 deka húst számolhatsz egy gyrosra, tehát olyan 8-10 gíros jön ki egy kilóból. Én láttam már 5-6 kiló húst is egy ilyenre(illetve egy két égőfejesre, ez a képen ha jóllátom 3 fejes) felrakva, de a nagyobbakon nyilván lehet 20-30 kiló, vagy akár több hús is, gyors fejszámolás után kiszámolhatjátok hogy mennyi forgalomnál fogyik el egy ilyen.

ZeRGe 2009.11.23. 13:11:27

@GargleBlaster:

"mócsingos hányadék húsból következtetve ami jellemző az összes ilyen helyre"

nyilván ezt te sem felmérés hanem spekuláció alapján írtad. mert már 2szer is csalódnod kellett benne. szerintem csak rossz helyeket fogtál ki.

jabbaz · http://webfair.hu 2009.12.04. 11:57:40

Mint általában az üzletek, ha jól csinálja valaki megéri, ha nem akkor nem. Milyen érdekes.