HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #53: A vígjáték könnyű műfaj, filmművészeti szempontból értéktelen

2010.02.22. 19:34 :: misbelief

Ha lenne kedvem utánanézni, biztos kiderülne, hogy vígjáték is nyert már komolyabb díjat a filmtörténet során, de ha így is volt, annyi bizonyos, hogy igen ritkán történik ilyesmi. Tudomásom szerint az Oscar-díj esetében a mai napig nincs „Best Comedy” kategória, na de nem is kell ilyen messzire mennünk: a szóban forgó filmeket még a noname hazai filmkritikusok is maximum a „nyáresti mozinak, pattogatott kukoricával kiváló” hangzatú elcsépelt és lesajnáló dicsérettel merik illetni. Némileg talán jobb a helyzet a tévésorozatok esetében - a népszerű sitcomok manapság több elismerést kapnak, mint a mozifilmek, bár művészeti értéküket továbbra is sokan alulbecsülik.

Pedig a filmvásznon/képernyőn maguktól értetődő poénok, vicces helyzetek mögött kőkemény munka van. Sokan egyáltalán nem gondolnak bele, hogy embereket megnevettetni jóval nehezebb feladat, mint megijeszteni, megsiratni, vagy akár elgondolkodtatni. Be kell végre látni, hogy ez a műfaj csak a néző szempontjából könnyed!

Nyomasztó kortárs filmdrámát bárki tud csinálni, nem kell hozzá más, mint lepattant környezet, szürkés-kékes színvilág, néhány folyamatosan dohányzó, halkan motyogó karakter, valamint egy kerettörténet tragikus emberi kapcsolatokról, rákról, drogokról stb. Többek között a magyar filmművészet is híres az effajta alkotásokról. De nézzünk egy másik műfajt! Szinte csak pénz és idő kérdése nagyformátumú, látványos filmeposzt készíteni, elég csak keresni egy érdekes történelmi személyt vagy eseményt, akiről/amiről még nem csináltak filmet (elégszer), legyen minimum 180 perces és az Oscar máris a zsebben van. Aztán számos műfaj van (perfilmek, krimi, thriller), ahol elég egy csavar a végére, egy meglepő végkifejlet, és teljesen mindegy, hogy mi történt az első 80 percben, az összkép végül pozitív lesz.

De próbáljon meg valaki vicces filmet csinálni! Na nem olyat, amiben a főhős fingópárnára ül hanem olyat, ahol az ötletes párbeszédek, kreatív helyzetkomikumok teszik valóban viccessé a dolgot! És nem csak a végén, hanem másfél-két órán keresztül szinte folyamatosan. Erre születni kell! Tessék megnézni, hogy amíg egyes stand-up comedy előadók vért pisálnak és úgy sem tudnak humorosak lenni (pl. Trabarna), addig másokat imád a közönség. Nehéz megmondani, nehéz megragadni, hogy mitől működik az egyik és mitől nem a másik, ezért a legnehezebb dolog vígjátékot csinálni.

A film, amelyből az alábbi részlet származik vélhetően nem kapott túl sok elismerést neves filmkritikusoktól, annak ellenére, hogy talán minden idők egyik legviccesebb filmművészeti alkotásáról van szó:

28 komment

Címkék: vígjáték oscar díj filmipar

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr551781860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VLADISZLAV 2010.02.22. 21:13:13

Ötletes párbeszédek, kreatív helyzetkomikumok, másfél-2 órán keresztül, és nyert valamilyen díjat? Ponyvaregény. Aranypálma Cannes-ban.

zsüber 2010.02.22. 21:29:51

Sokkal jobb vígjátéki lézeres riasztórendszer van a Jay és Néma Bob-ban: www.youtube.com/watch?v=81NcVU6gsek

A csajok is jobbak és még púzni is tudnak....
Ez a film sem nyert semmit..

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.02.22. 21:37:12

"De próbáljon meg valaki vicces filmet csinálni! Na nem olyat, amiben a főhős fingópárnára ül hanem (...)"
Na, az a probléma, hogy a vígjátékok nagy része pedig nagyjából kimerül ebben, vagy hasonlókban. Rendszerint ezeket szokták a jobb szívű kritikusok úgy felhúzni hogy nyáresti popkornmozi, holott hívhatnák úgy is hogy nettó időrablás.
Ritka a jó komédia, és azok általában nem kizárólag ebbe a kategóriába sorolhatók, hanem mellette akció, romantikus, dráma (!), vagy valami még van. Emiatt általában nem is a vígjáték kategóriában bírálják őket.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.02.23. 00:21:43

Ali G in da house az király film, bár nekem konkrétan messze nem ez a kedvenc jelenetem.

Amúgy igazad van, jó vígjátékból sincsen olyan sok, ha megnevetteti az embereket, akkor azt ugyanúgy el lehetne ismerni, mint egy jó horrort.

gitáros 2010.02.23. 01:11:03

"biztos kiderülne, hogy vígjáték is nyert már komolyabb díjat a filmtörténet során, de ha így is volt, annyi bizonyos, hogy igen ritkán történik ilyesmi."

???

Nézz már utána, hogy pl. Woody Allen filmjei hány Oscart nyertek...

2010.02.23. 07:38:28

Alapvetően egyetértek az írással. Nagyon is!

Sajna azonban a vicc szubjektív műfaj. Emlékszem tanácsot kértünk sok éve egy videotékában, ahol azt mondták, hogy vigyük a Jenki Zulut, mert olyan vicces, hogy beszarok a röhögéstől.

Soha olyan rossz filmet nem láttam még. Olcsó poénokkal stb. Mégis valaki viccesnek tartotta.

De azzal egyetértek, hogy a kékes-szürke nyomorról-szomorról szóló filmek kapják a díjakat.

martong 2010.02.23. 09:22:06

Igen ez igaz, és meglepően kevés jó vígjáték van.

Oscart sokszor nem a közönségkedvenc filmek kapnak, merugye az a Filmakadémia díja, és nagyfejűek szavaznak.
De az utóbbi idők két legjobb vígjátéka a 'Másnaposok' illetve a 'Ki nevet a végén'. Mindkettőt látni kell mert jó poénok vannak benne.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.02.23. 11:45:50

Régebbről még "A pasas"-t tudnám így említeni Steve Martinnal.

Mondjuk nem ő a kedvenc színészem, de ebben tényleg kivételesen nagyot alakított.

A díjazás szempontjait mondjuk én értem, és egyet is értek vele. Általában - nem mindig - azért nem a vért és verítéket szokták díjazni a filmekben, hanem inkább a hozzáadott értéket, ha szabad így fogalmaznom.
Szóval egy amerikai pite után a nevemet sem tudom megmondani, annyira retardált zombit varázsol belőlem, míg a Nem vénnek való vidék, az Egy csodálatos elme, az Angol beteg, vagy a Forrest Gump a mai napig eszembe jut, és néha elgondolkodok rajta. Ezekben van valami, ami foglalkoztat, akár még évekkel később is. De egy szar vígjáték, amin másfél órát röhögök (vagy nem), az nem hagy maga után semmit.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.02.23. 11:58:29

@terasz9: Ha Steve Martin, akkor nálam a Riviéra Vadorzói a No. 1! Szintén egy alulértékelt mestermű!

venuswoman · http://sorozatdara.blog.hu 2010.02.23. 14:10:46

"Nyomasztó kortárs filmdrámát bárki tud csinálni, nem kell hozzá más, mint lepattant környezet, szürkés-kékes színvilág, néhány folyamatosan dohányzó, halkan motyogó karakter, valamint egy kerettörténet tragikus emberi kapcsolatokról, rákról, drogokról stb."
jaj ezen nagyon jót röhögtem :D kellemetlen volt így számítógépes módszertan óra közepén :)

Rebelde 2010.02.23. 17:06:56

roberto begnini filmjei pl. a szörnyeteg nagyon ott van és az élet szép is, annak ellenére, hogy bár a történet drámai, de mégis vicces sokszor

2010.02.23. 17:56:19

@misbelief: igazad van, bár Steve Martint nem nagyon szeretem, de a film jó.

Én most néztem végig a Csengetett Mylordot, a fingó párnáról jutott eszembe.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.02.23. 18:28:03

@Frengi: A Csengetett Mylord nagyon vicces, a dialógusok meg minden, és most, hogy mondod, tényleg volt benne fingópárna, úgyhogy ebből a szempontból nem a legszerencsésebb a példám (én nyilván azokra a vígjátékokra utaltam, amelyek kizárólag altesti poénokból építkeznek).

moty 2010.02.23. 21:16:35

A Csengetett Mylord nekem is nagy kedvencem... Mi van pl. Chaplinnel? a filmtörténet egyik legnagyobb klasszikusa, és gyakorlatilag minden filmje vígjáték...

2010.02.23. 22:11:44

ha sorozatot lehet emlegetni, akkor a Fekete Vipera nálam mindig folyamatos röhögést okoz.

egyébként @misbelief:

Ha nem sértelek meg vele, szeretnélek megajándékozni a Kreatív blogger vándordíjjal, amelyről ebben a posztban olvashatsz további részleteket :)

flood.blog.hu/2010/02/23/kreativ_blogger_lego_flood

2010.02.23. 22:20:07

(ha ez a komment kétszer elment, akkor arról a blogmotor tehet)

@misbelief:

Ha nem sértelek meg vele, szeretnélek megajándékozni a Kreatív blogger vándordíjjal, amelyről ebben a posztban olvashatsz további részleteket :)

flood.blog.hu/2010/02/23/kreativ_blogger_lego_flood

2010.02.24. 07:56:51

@misbelief: Mert mi a trükkje az ilyen vígjátékoknak?
Jó színészek és profi munka.

Egy jó színész meg egy bugyuta történetet is képes jól tálalni.

Nem véletlen, hogy azok a thrillerek és akció filmek a nézhetőek, ahol jó színészek tálalják a dolgot.

Itt van pl. a Beugró című műsor. Csak egy színpad, meg 4 színész (ebből 2-3 tuti jó) és már dőlsz a röhögéstől.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.02.24. 09:46:40

@Gibbons: :) Hát igazán köszönöm, találkoztam már ezzel a kezdeményezéssel más blogokon, bárki bármit mond, jópofa, én is továbbítom majd ide-oda! (bár azt nem tudom, nem lesz-e "körkörös hivatkozás", hogy a LEGO Flood valszeg az egyik díjazottam lesz...).

@Frengi: "Jó színészek és profi munka"
Nekem a Jóbarátok jutott eszembe, Ross vagy Joey arckifejezései stb. :)

nyílméregbéka 2010.02.24. 10:34:30

"hanem olyat, ahol az ötletes párbeszédek, kreatív helyzetkomikumok teszik valóban viccessé a dolgot! És nem csak a végén, hanem másfél-két órán keresztül szinte folyamatosan."
TRÓPUSI VIHAR!!

Na, de hány ilyen van mostanában? Talán még a Másnaposok. Ez a kettő.

martong 2010.02.24. 11:23:52

@nyílméregbéka: 'de sohase nyomd fullkreténbe' ;)

IndaMuncher 2010.02.24. 16:16:07

Trabarna !!!!
Akkor nem csak én és a csajom gondoljuk, hogy az a faszi egy katasztrófa. :D

Amúgy még alulértékelt gyöngyszem:
Az Ítélet: Család (Arrested Development) sorozat, amely NYERT díjat.

www.youtube.com/watch?v=RmOqscfrFOE&feature=related
www.youtube.com/watch?v=zhnYPecc1YE

Minden szavában és másodpercében van egy-egy elrejtett poén olyan sok, hogy első nézésre nem is jön át mind.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.03.03. 16:24:23

Istenem! A Riviéra vadorzói! Végre valaki, aki szintén szereti ezt a remek filmet.

A magyar stand-uposokat meg felejtsük el! Majdnem mind csapnivaló.

Az Oscar valóban nem rajong a vígjátékokért. Mert az Oscar egy politikai díj, a politikusoknak meg közismerten nincs humoruk. Ezért lettek politikusok, gondolom. (Vö. Elvből nem szavaznék olyan emberre, aki polgármester akar lenni.)

Zool2107 2010.03.07. 00:21:17

Akinek Ali G meg Jay és Néma Bob bejön, az nézze meg a Fat Pizza nevű remekművet is :)

Intizar 2010.03.11. 00:42:52

Ez biz derék szép nagy igazság vala. Csak hát: a lepukkant búvalgyakottfilm pontosan olyan alantas példánya a komoly filmnek, mint a fingópárnás a vígnak, és vice versa. És mindkét műfajból ezek a silányságok képezik a túlnyomó többséget.

jbc4wa 2010.03.30. 14:23:36

@misbelief: Igen, igen, igen! Riviéra vadorzóit mindenkinek! Rupreht a csúcs! Meg Dr. Emil Schaffhausen a pálcájával.:D Szerintem simán Oscar járt volna érte, még akkor is, ha remake.

jbc4wa 2010.03.30. 14:24:14

@Intizar: És főleg ez a két típus képezi a magyar filmgyártás 99,99%-át.

Sierpe (törölt) 2010.03.31. 09:20:05

Egy ideje inkább sorozatok a jók vígjáték kategóriában, talán azért mert azoknak inkább van esélyük díjat nyerni (Emmy, Golden Globe).
Vígjáték filmet már régen láttam, legutóbb a Másnaposokat ajánlották, de még nem néztem meg.
süti beállítások módosítása