HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #54: A húsételek királya a véres steak

2010.02.26. 09:20 :: misbelief

Persze megint oda lyukadunk majd ki, hogy ez ízlés kérdése, pedig nem így van… Vélhetően amerikai hatásra, jó pár éve már hozzánk is begyűrűzött az a kényszerképzet, miszerint a férfiasság egyik alapvető kelléke a marhasteak imádata. Ugyanúgy mint a durván csípős ételek esetében, egy negyedkilós, kívül szenes, belül véres húsdarab elfogyasztásával könnyen a középpontba tudunk kerülni társasági étkezések során, főként, ha jó nagy felhajtást kerítünk köré.

Rendeléskor hangosan, jól artikuláltan közöljük a pincérrel, hogy mennyire átsütve kérjük a húst - természetesen minél nyersebbre kérjük, annál férfiasabbnak fogunk tűnni. Ha valaki ezután fogja csak kipróbálni a dolgot barátai körében, javaslom, hogy a Google segítségével mindenképpen tájékozódjon az átsütési fokozatok angol elnevezéséről!

Miután kihozták túlárazott ételünket, gyűjtsük be az elismeréseket az asztaltársaság nőtagjaitól (ha máskor nem is, most végre hallhatjuk tőlük a „Hű mekkora!” felkiáltást), majd egy jó éles késsel kezdjünk neki a hús feldolgozásának. Nehéz lesz kibírni, hogy ne vessünk vágyakozó pillantásokat a szomszédjaink tányérjában lévő sajttal töltött jércemellre, de ezt lehetőség szerint próbáljuk minél jobban leplezni!

Amikor a hússzelet felénél járunk és állkapcsunk már kezd bedurranni, ráadásul időközben rájöttünk, hogy az egyhetes pácolás ellenére a hús belsejének se íze, se bűze, semmiképpen se adjuk fel a dolgot, mivel ez még annál is rosszabb fényt vetne ránk, mintha főételnek tofus babcsíra-salátát rendeltünk volna. Nyomjuk le, lesz, ami lesz, majd a desszerttel kárpótoljuk magunkat. Más a helyzet persze, ha testépítők vagyunk, azaz egyetlen célunk a megfelelő tápanyagok bevitele,  bár vélelmezem, hogy ehhez sem feltétlenül szükséges véres steakkel kínlódnunk.

Nos ezek után szeretném elmondani, hogy a marhahús az egyik kedvencem, mégpedig többek között a következő, jóval élvezhetőbb formákban (nyerstől haladva az agyonfőzöttig):

Tatár bifsztek, hamburgerhús, vadas marha, vörösboros marhapörkölt stb. A kockaállkapocs elérése céljából pedig szabadidőmben gumiabroncs darabokat rágcsálok!

16 komment

Címkék: gasztronómia marhahús steak

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr161791523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.02.26. 10:23:16

1. A steaket nem pácolják.
2. A steak kívül nem szenes, ha nem basszák el.
3. Ezt a "véres" kifejezést úgy használod mintha tényleg fizikailag vért kéne vizualizálni a belsejében, holott az ilyen húsokban nincs vér, maximum húslé, és ez csak egy elnevezés.
4. A steakek lehetnek ugyan túlárazottak, de ha okosan összehasonlítod a jércemell piaci árát a marha hát- vagy bélszínnel, máris rájössz hogy miért kerül többe a steak. Arról nem is beszélve hogy utóbbit sokkal könnyebb elbaszni.
5. Az hogy a steak ízetlen, akármilyen formájában, vagy elkészültségi állapotában is, az nettó hülyeség, ne haragudj.

Nem tartod elképzelhetőnek, hogy egész nagy tömegek egyszerűen azért szeretik a steaket, mert jó, és nem azért mert erre verik? Szerintem pedig ez egy jóval ésszerűbb magyarázat.
Ahogy írtad is, egyrészt ugye ízlés dolga, de látszik az íráson hogy nem vetted a fáradságot hogy legalább utánaolvass a témának (pácolás pl). Van értelme így írni? Szerintem csak a beszólásokat fogod csokorba gyűjteni, de te tudod.

martong 2010.02.26. 10:54:39

Én félig átsütve szoktam kérni, és mivel Magyarországon élek így magyarul kérem (term. külföld más). Egyébként a vegáktól jobban kitör a frász, mint a jól párolt hústól.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.02.26. 11:04:51

@Mainframe: Én soha semminek sem nézek utána!!! (mármint ami a blogomat illeti)

Viszont ha szerencsém van, akkor a kommentekből mindent megtudok, amit kell (melyik fülhallgatóval lehet zenét hallgatni a metrón, hogyan lehet kényelmesen laptopozni, az nem vér csak húslé, meg ilyenek). ;)

dianafan9 (törölt) 2010.02.26. 11:23:10

tatárbifszteket szeretem, pedig az nyersmarha.
sztéket utálom. ha húslé, ha vér, akkor is undorító.

Jamal_Fraser 2010.02.26. 13:00:17

Újfent szép tévhit találat, a kedvencem egyértelműen a Hű, mekkora! és a jércemelles rész.

@Mainframe: Lehet, hogy a posztíró nem nézett mindennek utána, de az ilyen zsigeri írások általában a legszórakoztatóbbak, és mint nézem ez nem egy gasztroblog (ble), hanem szórakoztató. Tehát szórakozni kell.

Mindenesetre tény, hogy nagyon elterjedtek ezek a gringó stílusú moslékok, a poszt szemen-szedett igazság!

2010.02.26. 18:30:46

@martong: "Ha Isten azt akarta volna, hogy vegetáriánusok legyünk, akkor nem találta volna fel a mustárt"(Csengetett Mylord)

2010.02.26. 18:32:55

Ezzel együtt nem szeretem a staket, és átalában a húsokat, mert a fogam közé megy, és órákig nem tudom kipiszkálni.
Ellenben a mártáshoz nélkülözhetetlenek.

2010.02.27. 11:46:11

A post címével egyetértek. Nem a királya. Nem is lehet, mert eleve nem a legdrágábban kapható húsról beszélünk.

A leírásból ugyanakkor kiderül, hogy misbelief még nem evett finom steaket. Ennek az az oka, hogy nagyon kevés helyen csinálják meg jól. Steaket az erre szakosodott éttermekben eszünk, nem a leroy-ban, vagy egy puccos étteremben. Azokon a helyeken ugyanis vagy nem értenek hozzá, vagy nincs megfelelő eszközkészlet az elkészítéshez.

JoeyTheBoss (törölt) · http://joeysworld.blog.hu 2010.02.27. 15:11:35

Egyszer ettem steaket kint az US-ben...kb olyan nyers volt mintha a legelőn haraptam volna bele egy marha seggébe.

Pokember - a seggemből, mint minden rendes Póknak 2010.03.01. 11:07:06

Szerintem is az lehet a baj, hogy a posztoló még nem evett jó sztéket.
Mo-n valszleg nem lehet, vagy csak kevés helyen jót kapni, én is az igazi, amerikai változatot próbáltam eddig.:-) Igaz, egy ideje nem jártam kinn, de már vágyom egy fincsire.
Nincs vkinek ötlete, hogy hol lehet normális sztéket kapni? Nem muszáj vagyonokért.:-)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.03.01. 13:57:02

Én ezt a "tévhitet" most hallom először, bár lehet azért mert nem olyan körökben mozgok.

A nyersebbre sült hús dicsőítését viszont sok gasztronómia mániástól hallottam, és én nem kérek belőle. De a tatár bifszteket én is szeretem.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.03.03. 16:23:36

Na, coming outolok: nő létemre szeretem a steaket, bár közepesen átsütve szoktam kérni. De a jó marha nyersen sem rágós igazán, igaz nem is porhanyós, mint a pipihús.

De a jelenséget értem és aláírom. Nagyon szórakoztató, amikor valakin látszik, hogy azért ajnároz valamit, mert azt hiszi róla, attól szebb/ okosabb/ népszerűbb/ szexisebb lesz.

A marhasteak – férfierő női változata a sushi iránti vonzalom. Pedig az – elvileg, mert még nem kóstoltam, de szeretném – még rosszabb, az ugyanis nyers hal.

Ami meg a gasztronómiai tévhitekkel kapcsolatos olvasói reakciókat illeti, ezzel a címmel kb. egy éve írtam egy posztot (egy német cikk interpretálása gyanánt), ott őrjöngött a finom amatőr szakácsok hada. A fejemet kívánták. Citrommal a számban, gondolom, de mindenesetre jó véresen. Konklúzió: két dologba tud a blogger a magyar közönségnél beletenyerelni, a főzés és a gyereknevelés. Ezt itt mindenki érti.

kazmer15 2010.03.10. 21:15:59

a steak márpedig jó

Intizar 2010.03.11. 00:46:24

Ami a férfiasságot illeti, ha jól emlékszem, Bertának hívták az irtózatos némbert, akivel Garfield gazdája, Jon randevúzik. És így rendeli a steakjét: hajtsa ide a tehenet, én kiharapom! Naggyon macsó.
De azért az ízetlen avagy kívül szenes bifsztek, az nem rare, hanem elrontott bifsztek. So was von einfach.

respecta /01 2010.03.11. 21:10:06

A steak nem az én ételem... Hiszek egy dok filmnek, melyben elárulták a titkot: nem mindegy hol ér első élményként. Legyen a hely specialitása és megtudod mi is valójában. Akárki, akárhol nem tudja elkészíteni...
Mondjuk én abban is hiszek, hogy férfiak értenek hozzá igazán.
Tatár bifsztek nálam a nyerő!
+ vörösboros marhapörkölt és gulyásleves.
Ennyi marha elég is...

musi 2010.10.09. 23:26:20

látszik, hogy nem ettél még steak-et. a steaket nem pácolják, és nem rágós, ha normálisan készítik el. de biztos mindenki hülye aki steaket eszik, csak te vagy az okos...
süti beállítások módosítása