HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #66: A zebrán komótosan, cammogva kell átkelni

2010.05.25. 21:17 :: misbelief

Nem olyan régen leírtam ellenérzéseimet a seggfej autóvezetőkkel kapcsolatban, illetve már az is kiderülhetett, hogy nem vetem meg a tömegközlekedést sem. Nos ezek után minden lelkiismeret furdalás nélkül rúgok bele egyet a gyalogostársadalom egy csoportjába, és talán egyszer a kerékpárosok is sorra kerülnek (utóbbi lerágott csont, de garantált index-címlap).

Világszerte elismert pszichológusok hada foglalkozik annak kutatásával, elemzésével, hogy miként változik meg az emberek személyisége, magatartása - akár egyik percről a másikra - a közlekedés módjától függően. Ez persze leginkább azokon mérhető le, akik életük egy részét autósként, egy másik részét pedig gyalogosként élik (azaz például rajtam).

Én a magam részéről mindkét minőségemben igyekszem normálisan viselkedni, azaz autósként nem vadászom a gyalogosokra (csak ha nagyon pofátlanok), gyalogosként pedig nem leckéztetem az autósokat. Mai posztom tehát nem rólam, hanem azokról az öntudatos gyalogosokról szól, akik függetlenül attól, hogy ők maguk egyébként szoktak-e vezetni, szánalmas módon erőt fitogtatnak a zebrán.

A szóban forgó személyek elsőszámú lelőhelyei azok a közlekedési csomópontok, ahol a gyalogosoknak és a bekanyarodó autósoknak egyidejűleg zöld van. A KRESZ szerint ilyenkor a gyalogosoké az elsőbbség, amivel messzemenőkig egyetértek, ugyanakkor néhányan túlzásba viszik a joggyakorlást. Nyilvánvalóan nem a mozgásukban korlátozott és idős emberekről beszélek, hanem a láthatóan erejük teljében lévő állampolgárokról, akik szándékosan (!) kirakatnézegető tempóval kullognak át az úttesten.

A szemkontaktust jellemzően kerülik, de perifériás látómezejükben természetesen érzékelik a remegő térdű autósokat. 10 perccel ezelőtt talán még ők maguk is autóban ültek, viszont gyalogosként már egészen másképp látják a világot. Talán hirtelen egyfajta lázadás lesz rajtuk úrrá a nagytőkét megtestesítő, kisembereket elnyomó Kia Picanto-sokkal szemben! A fiatalabb generációnál egyébként a dolog inkább keménykedés, bátorságpróba: ők még szentül hiszik, hogy sípcsontjuk szilárdsága felveszi a versenyt egy Kamaz lökhárítójával. Aztán ha kiderül, hogy mégsem, ők akkor is a harcmezőn estek el, nem gyáván, ágyban, párnák közt!

Kedvenceim még a gondosan kivájt aluljáró ellenére csakazértis a felszínen átkelő hülyék. Ők azok, akik lomhán, teljes nyugalomban, semmivel nem törődve indulnak át egy minimum kétszer kétsávos, nagy forgalmú úton, hiszen pontosan tudják, hogy úgyis az autós lesz a hibás. Fékezzen, ha nem akar bajt! Ezek az emberek elméletem szerint sokkal jobban félnek a büntetésről, mint a maradandó sérüléstől vagy a körberajzolástól.

Azt hiszem, hogy sokaknak az alábbi gyalogosról kellene példát venniük! (jó, tudom, hogy a fél ország megkapta ezt a videót, de attól még vicces):

19 komment

Címkék: közlekedés gyalogosok

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr272031337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.26. 01:41:34

Jó cikk, igazad van. Az más kérdés amikor zebrához érve perceket kell várni, míg valaki átenged, miközben elvileg akármikor leléphetnék, és akkor elsőbbségem van, csak persze elüttetni nem akarom magamat. De ha már lelépett az ember, szerintem illene fizikai felkészültséghez valamint ruházathoz mérten a lehető leggyorsabban áthaladni.

Mondjuk én kapcsolatba hozom őket azokkal, akik éppen lekésik a buszt, de rohannak felé, majd mikor látják, hogy megáll a sofőr, elkezdenek a lehető legkomótosabb tempóban odagyalogolni, ezzel egy egész busznyi embert várakoztatva.

virágelvtárs 2010.05.26. 06:36:24

Én meg az ilyen "marhasokdolgomvanhakétmásodpercetkésemvégemvan" autósok miatt fogok egyre lassabban átkelni a zebrán. Az ilyen autósok miatt naponta halnak meg az utakon, nem kevesen. Tévhit, hogy mindig igazad van, bár sokszor igen.

2010.05.26. 07:22:01

A masodik tipus meg veszelyes is lehet, mert az ilyenek hajlamosak ejjel is feketeben atkelni a 2x3 savon. Szinte lathatatlan

2010.05.26. 08:12:55

Én azt nem értem, hogy amikor megállok nekik, hogy átkelhessenek, akkor miért libasorban teszik. Miért nem mennek szépen együtt. Mikor félúton jár már az egyik, akkor jut eszébe a másodiknak, hogy elinduljon, aztán a harmadik is vár és így tovább.

@virágelvtárs: nem érted a cikket. A cikk arról szól, hogy a PosztToló átengedi a gyalogost, csak az szedhetné a lábát közben.

virágelvtárs 2010.05.26. 08:40:50

@Teddyke: Nem érted a hozzászólásomat, és autós ÉS gyalogos is vagyok. Autósként sem pukkasztok senkit lassúsággal, gyalogosként sem húzom a lábam a zebrán vigyorogva, de akinek remeg a lába az autóban a kanyarodós zebránál, az ugyanaz, aki csak azért megy neki a másiknak, hogy bizonyítsa, hogy neki volt igaza.
Na, mindegy is.

jbc4wa 2010.05.26. 09:26:36

Nem hittem volna, hogy ezzel is lehet nem egyetérteni...

Mivel én is közlekedem autósként és gyalogosként is, ezért ha gyalogosan átengednek vagy előnyöm van, én mindig szedem a lábam, sokszor még futok is. Mert a zebrán hiába van előnyöm, attól még jófejségnek ítélem, ha valaki átenged, és nem kívánom azzal "jutalmazni", hogy vonszolom magam előtte...

Terry Wrist 2010.05.26. 11:05:30

a legidegesítőbb azért az, amikor megállok elengedni, ő meg integet, hogy menjek nyugodtan, elenged (és NEM, nem azért, mert nem akar átmenni, hanem csak udvariaskodni akar)

jbc4wa 2010.05.26. 11:09:31

@Terry Wrist: Persze annyi idő alatt, amíg kedélyesen integettek egymásnak, már rég átért volna.:)

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.05.26. 11:23:59

@Terry Wrist: @jbc4wa: hát igen, ez a töketlenkedés nem a legszerencsésebb, de a szándék ettől függetlenül értékelendő. :)

/az integetésről egyszer már írtam valahol - a legjobb, amikor tök sötétben integet valaki a kormány felett egy jobbkezes kereszteződésben, és azt hiszi, hogy ezt bárki is látja. A jó szándék itt is megvan, de egy reflektor villantás hatékonyabb lenne. :)/

jbc4wa 2010.05.26. 11:59:56

@misbelief: Ismerős...:) Valószínűleg az is belejátszik a dologba, hogy az ember annyira meglepődik már mindenféle udvariasságon, hogy első pillanatban érzéki csalódásnak véli.:) Én gyakran balkezes utcákba is benézek, mert ugyan nekem van előnyöm, de ha ezt valaki nem tartja be, akkor max. ráírathatom a sírkövemre...:)

2010.05.26. 23:00:45

szerintem sokak önértékelésével van a baj, vagyis az egoizmussal vagyishogy mindegy, hogy autós v. gyalogos valaki, ha közlekedésben vesz részt, akkor nem a kisebbségi érzését kellene kompenzálnia...

bár vannak hihetetlen esetek, ma szemtanúja voltam, amint egy 30-as pár babakocsit tolva úgy döntött, hogy a közepes forgalmú úton az autósokat azzal állítja le, hogy a babakocsit maguk előtt elkezdik az útra tolni. fékezett is nagyot egy teherautó sofőr, nem tudott megállni, szerencsére ki tudta kerülni őket (nem jött szembe senki, azaz én jöttem, csak láttam, hogy fura a helyzet, és időben fékeztem)

nem hiszem, hogy nem látták a teherautót, vagy nagyon hülyék, vagynemtudom...

ja, nem zebrán történt az eset

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.05.27. 18:42:45

@Gibbons: Hát nyilván úgy voltak vele, mint az általam említett, "biztos erkölcsi győztesként" átkelő aluljáró-kerülők:

Nem számít, milyen áron (=kilapul a gyerekük), de ők most aztán jó modorra tanítják, megbüntetik (=börtönbe küldik) az első útjukba kerülő járművezetőt!

Tök igaz, hogy tele vannak az utak köcsögökkel, de sajnos legtöbbször okosabb "nyelni egyet", mint kinyíratni magunkat, akár úgy, hogy elüt, akár úgy, hogy lelő valami tahó. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.28. 11:45:08

@virágelvtárs:
Szerintem mindenki pontosan érti a hozzászólásodat, csak az a baj, hogy te nem érted még mindig a cikket. Én is pontosan így vagyok, autósként igyekszem elengedni a gyalogosokat, ezért gyalogosként ugyanezt elvárnám, viszont egyetértek misbelief-el, hogy ha már átmehetek, akkor nem húzom más idejét. Ez teljesen korrekt, egy szó sincs most arról, hogy az autós vagy a gyalogos hová siet, mennyire siet, hanem hogy korrekt módon közlekedjünk, másokat nem magas ívben leszarva. Erre jössz egy általánosítással, pedig elolvashatnád misbelief korábbi cikkét a gyorshajtásról, szóval ő nem kimondottan "marhasokdolgomvanhakétmásodpercetkésemvégemvan" típus, ha így gondolod nagyon félreértetted.

Hegel · http://dialektika.blog.hu/ 2010.05.31. 00:04:14

Jó poszt, tök igazad van.
Hegel idejében max. a ló rúgta fel az embert útközben.

nadivereb 2010.06.03. 14:14:15

@jbc4wa: A gyalogost átengedni nem jófejség, mint ahogy nem szemetelni sem jófejség. Nem átengedni és szemetelni a tahóság. Ez olyan, mint amikor egy tanárom naggyon jófejnek tartja magát azért, mert (egyébként a szabályzatnak megfelelően) 3 napon belül kijavítja a ZH-t. Nem, ez nem extra jófejség és nem jár érte körbenyalogatás, ennek kéne normálisnak lennie.
Kéne egy olyan poszt is, hogy "A szabályokat/ munkaköri leírást betartani nagyon jófej dolog és extra köszönet jár érte".

supracoger · http://supracoger.blog.hu/ 2010.06.10. 10:07:28

jó cikk!

amit én még nagyon utálok: amikor odaér a gyalogos a zebrához, megáll, látja hogy jön EGY kósza autó.
és ekkor két opciója van
1) vár 3 másodpercet és átkel az autó után 2)lelép, úgy hogy állóra kelljen fékezni az előtte 50el közlekedő autót!

természetesen az utóbbit választják! én gyalogosként, biciklisként is mindig ügyelek arra, hogy csak azért mert elsőbségem van, még FÖLÖSLEGESEN ne akadályozzam az autósokat

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.14. 15:04:52

@supracoger:
Az ilyen helyzet gyalogosként is szar, mert mondjuk állok a zebránál, jön egyetlen autó, ha megvárom míg elmegy, gyorsabban átjutok, mint ha megbizonyosodok róla, hogy lelassul, és akkor átindulok.

De gyalogosként nem ez a legnagyobb probléma, hanem az ha folyamatos kocsisor, és senki nem hajlandó átengedni, pedig elvileg a KRESZ szerint kötelező lenne.
süti beállítások módosítása