HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #8: A kisgyerekekre mosolyogni kell

2009.09.20. 20:18 :: misbelief

Lehet, hogy mindig is így volt, de szerintem az utóbbi 10 évben felerősödött a gyerekkultusz. Azzal még önmagában nincs nagy baj, hogy a szülők büszkék utódaikra, a világ legszebbjének és legokosabbjának tartják őket, az viszont már problémás, hogy ugyanezt a véleményt várják el embertársaiktól is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kezdjük ott, hogy az emlősállat-kölykökkel ellentétben a kisgyerekek jelentős része nem szép és nem aranyos. Ennek ellenére manapság szinte kötelező mosolyogni, ha nem tudjuk kikerülni a szemkontaktust egy babakocsiban ücsörgő „kisdeddel”. Meg lehet figyelni (pl. metrón), ahogy a büszke szülők folyamatosan az emberek arckifejezését, reakcióját vizsgálják, szinte kierőszakolva az illő tekinteteket. Aztán ne feledkezzünk meg arról sem, amikor kisgyermekes munkatársunk behozza az irodába 0-2 éves gyermekét... Az elvárt koreográfia szerint ilyenkor mindenkinek el kell dobnia a tollat, körbe kell állni a babakocsit, elájulni, és hangos ujjongás közepette az egekbe magasztalni az esetenként hájfejű gyermeket (a bátrabbak fél perc után eloldalognak, az idősebb női kollégák általában a végletekig kitartanak).

A fentiek fényében nem csoda, hogy a mai kisgyermekes szülők a világ közepének gondolják magukat és gyermeküket, akiknek mindent szabad. Ők az elsők, akik feljelentik a hétvégi fúrókat (mondjuk azoknak is a k**va anyját...), viszont merészeljen bárki is szólni, ha a fél utca a gyerekük eszelős visításától zeng.

Ezúton tájékoztatok tehát minden kisgyermekes szülőt, hogy amikor a mobiltelefonjuk 3x3 cm-s képernyőjén megjelenített homályos baba képekkel untatják ismerőseiket, a kapott reakciók sosem őszinték.

34 komment

Címkék: család kisgyerekek

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr981395350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lexi 2009.10.03. 10:37:51

"az emlősállat-kölykökkel ellentétben a kisgyerekek jelentős része nem szép és nem aranyos." - Nagyon nagy, szívemből szóltál! :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.06. 15:19:51

Kisállatot, gyereket szabad, sőt illik megnézni, megbámulni.

Felnőtteket miért nem?

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.10.06. 20:37:50

@Modor Tibi: megtiszteltetés egy élő legendát köszönteni _szerény hajlékomban_. :)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.08. 23:01:19

itt is megosztanám _ama_bölcsességet_, hogy csak a saját gyerek aranyos, más gyereke ronda és elviselhetetlen.

Asidotus 2009.10.09. 22:57:41

@Ön:
A képről jut eszembe:
A saját fiam a legszebb, legokosabb, éppúgy, mint a saját kutyám, ám mindenki másé (fia, kutyája) egy rohadt dög ...

OmegA404 (törölt) 2009.10.12. 11:42:09

Tisztázzuk előre... rühhellem a gyerekeket.
Szerintem enyhén avas tejszaguk van.

Azért kell mosolyogni a gyerekre, hogy visszamosolyogjon és ne üvöltsön mint a fába szorult féreg.

Amúgy ha "bodog" szulo képeket mutogat, akkor meg azon kell mosolyogni, hogy "ez hogy megszopta".

Ennyi.

drhb (törölt) 2009.10.12. 11:45:20

Szerintem meg szinte minden kisgyerek aranyos. A többiben igazad van, és nem jó a gyereknek ha így kezelik.

indexes pribék 2009.10.12. 12:47:20

ezt az a barátnőm is írhatta volna aki gyerekgyárnak hívta az alatta lakó 3 gyerekes családot ... rögtön megnézem a wiwen most úgy 40 körül lehet, neki van-e már gyereke

Kraszavcsik · http://godollokoli.blog.hu/ 2009.10.12. 13:30:30

na végre valaki leírta, mitől aranyos egy újszülött? főleg akkor mikor beszarik, meg ordít, és szétidegel... mindenki volt ilyen, csak szobatiszta lett idővel, vagy nem...

andie 2009.10.16. 15:06:54

Szögezzük le, a gyerekek nem tehetnek semmiről.
Azok a szülők meg szánalmasak, akiknek mindig és mindenhol kell az igazolás, hogy jó ötlet volt gyereket vállalni, mert hát olyan ééééédes. :-D

ftk 2009.10.21. 10:40:46

EZT nevezni gyerekkultusznak oximoron. Tisztázzuk: gyerekkultusz az, amikor a gyereket nem nézik hülyének, nem rondázzák le, nem undorodnak tőle, nem taszajtják háttérbe mindenféle rettentőfontos felnőtt dolog miatt.
A másik fogalom, amit mostanában nagyon lelkesen meg kellene ismertetnie valakinek a tisztelt magyar felnőtt társadalom jelentős részével, az empátia. De ezt nem én fogom tenni. Ennyi energia a világon nincs, nemhogy nekem :)

CernaGeza 2009.10.29. 19:17:39

az újszülöttes mappát mutogató anyukákat annak ellenére nem értem, hogy az én lányom se rég volt újszülött.

De minden gyerek ugyanolyan vörös fejű kopasz tökimaki ebben a korban, az anyukák ezt miért nem fogják fel??

Kötelező jellegű fotóalbum-nézegetés, az be tud tenni a hangulatnak.. Akkor is, amikor a rokonok fotóit kell megnézni, amit "lőttek horvátba'"

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.29. 22:35:00

Szocializáció. Olvass utánna, ha már a te életedböl ez kimaradt. Gyermekfejlődés témakör.

belekotyogok 2009.10.29. 23:53:51

Szerintem meg azok a szánalmasak, akik mindenáron kiprovokálják a gyerek figyelmét azzal, hogy dicsérik, vagy okos és bölcs és kéretlen tanácsokat osztogatnak a szoptatásról, szobatisztaságra nevelésről, a gyermeknevelésről álatlában, illetve a saját gyermekkorukból származó horrisztikus példabeszédekkel riogatják a dedet, megállítva azt az egyedfejlődés egyébként is rögös útján.
A kedves anyukának mindeközben hátán feláll a szőr a gyereke után nyúlkáló és magas hangatartományban gügyögő többnyire nőnemű egyedktől és igyekszik udvariasan válaszolni a deugyemégszoptat-kérdésre, vagy beszámolni arról a szégyenletes tényről egy vadidegennek, hogy a gyerek még pelenkát hord 1,5 évesen.

Szóval elég sok normális anyuka is lenne, de mindegyiket körbeállja egy rakás nyáladzó nyanya és 5 perc után a kívülálló számára elég nehéz eldönteni, hogy ki kezdte az egészet :)

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.30. 12:21:58

A kisbabák iránti gondoskodás genetikusan kódolt. A gügyögés és a mosolygás is, mert az utóbbi első dolog, amit megértenek és értelmezni tudnak, mint emberi reakció, sőt reagálni is tudnak rá. Ha tetszel visszamosolyognak, ha nem, akkor bömbölnek.

Az anyukának/apukának esetleg idegesítő, a többi utazó számára biztosan idegesítő dologból pedig egyedül a gyerek az aki biztosan profitál. Rendesen szocializálódik, mert kommunikál a többi emberrel.

Azért nem hiszem, hogy ezt ennyire nehéz felfogni, még akár egy antiszociális kockának sem?! :P

Egy biztos, tuti, hogy nem tévhit az, hogy a gyerekkel kommunikálni kell és főleg nem az, hogy mosolyogni kell rá.

Jim35 2009.11.06. 15:00:19

Idegyult az osszes frusztralt szociopata?

Mokka The Sniper 2009.11.10. 16:03:54

Azt kifejezetten szeretem, amikor gyerekorvosi rendelőben 2 és fél órát kell várni, közben meg egy 2éves sír folyamatosan, a másik két 4-5éves meg összevissza rohangál, ordibál, sikoltozik amizben szétverik a kisasztalkát meg a legót... Meg kele említenem azt az esetet amikor a kiskölök majdnem lerántotta a MacBookomat. Nameg amikor simán kikapta a kekszet a kezemből és venni akart belőle. Énmeg ordíbálom hogy "mitképzelsz?!?!?!?", és erre elemebeteg állatnak hív engem az anyuka. A gyereket meg nyugtatja hogy "semmibaj ittvan a csítosz meg a gumicuki, ne is figyelj a nagyonnagyongonoszbácsira!" Kéremszépen a gyereket meg kell nevelni ha rosszat csinál meg le kell szoktatni a sikítoszásról, ordibálásról! Nem is lehet megszámolni hány ember szenved a gyerekzsivajtól pl: a tömegközlekedésen. A kedvencem az, amikor kisbabát/3-4-5 éves neveletlen gyereket kivisznek kiállításra/moziba, ahol végig sír, ezzel élvezhetetlenné teszi az egész programot a többi ember számára. Anyuka meg szarik rá mivel ő jobban tudja, ha a gyerek sír, az még veletlenül se zavar senkit! Ennyi. Utálom a 0-5 éves korosztályt, főleg a sírás+neveletlenség miatt. Tessék antiszociális disznónak hívni ha akartok, de én ezt NEM TŰRÖM TOVÁBB!

nyílméregbéka 2009.11.10. 16:12:42

@Mokka The Sniper: két hete negyedórát állt a zsúfolt metró a Kossuth és a Deák közötti alagútban (7.45-kor persze). Egy tűt nem lehetett leejteni, s volt ott egy 150 kg-os anyuka három gyerekkel: egy babakocsiban ülő, egy hároméves, és egy hétéves autistának látszó, aki tagolatlan hangok kíséretében hol az ajtót verte, hol az utasok elé állt szorosan és az arcukba bámult. Anyuka nem szólt rájuk, mert mobilon beszélgetett valakivel.

Nem mosolyogtunk.

sorica123 (törölt) 2009.11.10. 16:21:28

@Jim35: nem, egyedül vagy. Az a nagyhelyzet, hogy nem, senkire nem *kötelező* mosolyogni. A kötelező mosoly ugyanis kb ugyanaz, mintha még rá is öltenéd a nyelvedet. Az más kérdés, hogy ha aranyos a gyerek és mosolyognod kell, vagy grimaszol, nyilván nem tilos mosolyogni. Attól még nem leszel hüngyülübüngyülüzős hülye. Az máshol kezdődik.
Meg mondjuk az is marhaság, hogy a gyerek mindent megtehet. Nem. Jár, beszél, képes szociális viselkedésre => meg kell neki tanítani, hogy nem ő a világ közepe, és nyilván ő is rövid úton elmebajt kapna, ha a fülébe bömbölne valaki, vagy elvennék a kajáját.
Olyan ez kicsit, mint mikor a modorosblogra írogatnak be az épp adott csoport *normálisabbjának* a védelmében. Miközben ott is pont a csoport hülye-szegmenséről van szó...

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2009.11.10. 17:26:23

Hát ez a cikk is elég lesújtó, majd ha lesz 3 éves gyermeked, meglátod, TÉNYLEG ők a világ közepe, a legnagyobb boldogság.

Mokka The Sniper 2009.11.10. 17:43:18

@nyílméregbéka: Pont erről beszélek. Anyuka szerint az mindenkinek jó, ha a gyereke a nem kissé feszült utazóközönséget egy *picit* még jobban felidegeli. Mert a gyerek szent, a gyerek jó, meg cuki amikor ránknéz, meg ordibál, és még ha tönkreteszi egypár ember napját is. Volt egy post az iskolakezdésről. A gyerekeknek csak márka kell. Csakis márka. Nekik nemjó a teszkógazdaságos ceruza, nekik "DIZNI KELL ME AZ JÓÓ APUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU MEG CSÚFOLNI FOGNAK HA NEM OLYANOM VAN APUUUUUUUUUU *sírás, halálhörgés, ordibálás*". Ezek szörnyek. Komolyan mondom. NEVELNI KELL! @HZ Attól még hogy ők a világ közepe, azért még nem kéne semmibe venni a többi embert. A gyerekeket meg kell nevelni, ahogy már említettem. Ne a moziban/kiállításon/színházban/metrón/buszon/stb... jöjjön rá az ordibálás/boldondóra, hanem az oviban meg bölcsiben.

Ja, és utálom ha valami kisgyerek rámmosolyog. Ezért nem mosolyguk rájuk.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.10. 18:08:36

Ennyi Dr.House egy helyen. Ez öröm, ez boldogság.
Az a legjobb,mikor benézel a babakocsiba és olyan ronda a baba,hogy nem tudsz mit mondani,csak ezt:-de édes kis ruha/sapka,cipő,takaró...stb./Ne nézegesd a más gyerekét,mert megjárod.Azt meg pláne ne mondd,hogy tiszta apja,anyja,mert úgyis belegabalyodsz a témába.

Kreta 2009.11.10. 19:20:00

Ha nem a gyereked a világ közepe akkor ki/mi az? Mi után következik? Macbook pl. gondolom sokkal fongosabb.

Remek amikor valaki egy rossz tapasztalat miatt az összes gyereket utálja.

Persze azt is el kell fogadni, hogy a más gyerek a más világának a közepe, és akinek nincs az meg nem érti, és ha lesz akkor majd kurvára szégyenli magát.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.11.10. 20:49:10

@HZ: Lehetséges, ugyanakkor - már megbocsáss - a TE 3 éves gyermeked NEKEM nem a világ közepe... Kb. erről szól a poszt.

2009.11.11. 07:33:03

Azért az megfigyelhető, hogy vannak családok, akiknek a gyerekei azt csinálnak az utcán, boltokban,.. amit akarnak, mert a család már ránézésre olyan, hogy senki nem mer rászólni. Én nem vagyok külsőre egy ijesztő alkat, az én gyerekemet mindenki nevelni akarja mindenhol, mert az embereknek jól esik valakibe belekötni akiről látszik, hogy nem fogja őket szájba vágni válaszul. Megjegyzem, a fiam csöndes, nem zavar senkit, nem örjöng sehol, de valamit mindíg talál az a néhány csökött agyú, hogy belénk kössön, de én is azon a véleményen vagyok, hogy azért mert gyerek, ne zavarjon senkit. Bár ezt elérni azért nem olyan könnyű dolog.

Nascor 2009.11.11. 07:37:29

Teljesen igaz :)
Kiegészíteném még az iwiwre felpakolt, naponta frissülő fotótartalommal, ahol külön tanulmányt érdemelne a képek kommentelése. Általánosságban a kisgyerekes szülő a csemetéjéről készült képről csak többesszám első személyről beszélhet. Néhány random példa az iwiwről: "manócskával kicsit megfáztunk és folyik az orrunk", "a kanál fogás még nem megy, összemaszatoltuk a pofikánkat" (baszd meg, ha nem tudsz még enni se, ne vállalj gyereket) stb.
Skulo, elég fárasztó a személyes hadjáratod a blog ellen. Elég ellenszenvessé tesz, hagyd abba! Még ha bizonyos esetekben igazad is lenne, akkor is már annyira fárasztasz, hogy átugrom a kommentjeidet. Tök mindegy mit, csak beszóljál valamit?

Kreta 2009.11.12. 11:06:24

@Nascor: azt tudod, hogy a gyerekek jó darabig nem különítik el magukat a világtól, szülőtől igazán?

nyílméregbéka 2009.11.12. 11:24:35

Különben a _tényleg_ aranyos kiskölykökre önkéntelenül rámosolygok, ez nálam is igaz :-)
Van az utcában egy kisbaba, akit mindig akkor tolnak velem szemben, mikor melóba indulok. Na, az pl. tündéri, kis komoly kékszemű fiúcsecsemő. Szeretem. És a rokonbabákat is.

De sajnos van nem szimpatikus gyerek, és nem szimpatikus szülő, és mikor ez a kettő egyszerre van jelen, és elvárják, hogy bazsalyogj, na az nem megy.

Squazee 2009.11.23. 00:32:18

Közel sem minden szülő maga/gyerek mutogató. Nyilván, a gyerek a család büszkesége, a szülők szívesen dicsekednek velük. De ugyanakkor megpróbálják mással is megosztani az örömüket.

Ezzel persze nem azt mondom, hogy nincsenek ilyen eltévelyedett szülő-félék, de azért azt erős túlzásnak, már-már üldözési/egyéb mániának tartom, hogy a metrón lévő szülők elvárják, hogy mindenki megtegye a szokásos ál-udvarias köröket.
Ha nem szereted mások gyerekét, akkor nem szereted, és? Mintha elvárás lenne a mosolygás. Vagy az is, csak én maradtam le? O.O

linear234 2009.11.28. 16:22:17

én azt vettem észre, hogy mikor kisbabáknak/gyerekeknek csinálnak blogokat, részletesen szokták elemezni a gyerek pisilési-szarási szokásait.

Meg van sok ronda gyerek is, de nem mind az.

Vannak olyan szülők is, akiket meg pont az zavar, hogy (idegenek is) odamennek a gyerekeikhez és fogdossák őket stb.

Intizar 2009.11.29. 23:23:15

Higgye el, uram, a gyerek is emlősállat, és éppolyan tökéletes, mint a többi. A szüleiről meg nem tehet.
Rondulni csak olyan óvodás-iskolás korukban kezdenek, már ha. Úgyhogy szégyenemre Skuló úrnak adok igazat. Abban viszont Önnek, hogy a szülők gyalázatosan hüjék tudnak lenni az elvárásaikkal, meg is utáltatják velünk szépen az ártatlan kölyköt.

GutBesserWasser · http://blog.gutbesserwasser.com 2009.12.21. 18:10:16

Nem rossz dolog az, ha szeretjük a gyerekeket. (Úgyis fogyunk...) De megint csak egyet kell értsek - az én elsőm is úton van épp, de még rá sem valószínű, hogy idiótán vigyorogni fogok 24/7. De még nem idiótán se... (Valahogy sosem értettem, hogy miért kell egy kisbaba köré gyűlni, és "JajMilyenÉdes", meg "AKörmöcskéjeAlattAKoszTisztaÖtödikUnokabátyja" hangokat hallatni.)

A kisgyerekek (3-tól 20 éves korig) pedig görények. 33 éve is azok voltak, tapasztalatból beszélek. Csak akkor még a szülők többsége ha tudomást szerzett róla, helyre rakta a csemetét.

alte trottel 2010.10.08. 21:01:52

Kissé megkésve, de attól az igaz még igaz marad:

"Gyereket is lehet utálni, csak szív kell hozzá!"
(királyhegyi)
süti beállítások módosítása