HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Olvasói Tévhit: Aki nézi a „Barátok közt”-öt, színvonalasnak is tartja

2010.03.01. 11:12 :: misbelief

Hát ilyen sem nagyon volt még, hogy egy komplett írást kaptam egy olvasómtól, úgyhogy ezúton örömmel teszem közzé Dave (a.k.a Retardátor, mint semmirekellő) munkáját. Kicsit élvezem is a helyzetet, hogy kívülállóként, hátradőlve figyelhetem, mit kap majd a hozzászólásokban a szerző, mivel a „Barátok közt”-öt én magam sohasem néztem. Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem értem, miről szól a poszt, sőt!

Nem elvéve Dave kenyerét előljáróban csak annyit, hogy bizony sokan vagyunk, akik egy hosszú, szellemileg és fizikailag kimerítő munkanap után szívesebben nézik vacsora közben a Fókuszt vagy egyéb szennyműsorokat, minthogy kortárs verseket olvassanak fel egymásnak a szalonban. Iskolázottságtól, intelligencia szinttől, műveltségtől függetlenül. Na de lássuk Dave szárnypróbálgatását!

Ezekben az időkben a kultúra fogalma főként, mint kiváltság, luxus-szerű élvezeti cikk jelenik meg a köz nagy részének tudatában, illetve egy állandó magja a média körüli vitáknak. Kultúrát nem kapni a kertévében, az csak rombolja az azt bámuló szerencsétlen elméjét, stb.

Gondolom, senkinek nem kell bemutatni az előző elméletre hozott példámat, kicsiny hazánk nagy sikerű magyar szappanoperáját: a Barátok közt című, méltán fikázott elismert sorozatot.

Rengetegen nézik, különben már rég kiírták volna az összes létező szereplőt, hogy Magdi anyust kövessék a feledés homályába csomagolt mély karriertemetőbe (bár szerintem maga a sorozat is az).

De töretlen sikerét, és „magas” színvonalát indulása óta tartja, és a normálisabb emberek jó része ezért szidja is a törzsközönséget, amiért műsoron tartják ezt a borzalmat. Ám az, hogy aki nézi a Barátok közt-öt, az színvonalasnak is tartja, egy TÉVHIT!

A csökött agyú és már egy ideje gondolom enerválttá lett forgatókönyvírók által kiizzadt történetek, események, FORDULATOK (főleg pénteken), illetve a leghülyébbek számára leamortizált párbeszédek, és menő kifejezések („totál káó a csávó”) nem hiszem el, hogy nem szúrnak szemet a Barátok közt-ön vegetáló társadalom legalább háromnegyedének.

Mégis nézik, mert valamikor függők lettek, életük egy olyan szakaszában, amikor védtelenné váltak a kéjesen kínálkozó lehetőséggel szemben, hogy mások életét is bámulhatják, mondván „talán azoknak nem lett olyan szar a mai nap, mint nekem”.

Hiába látják, hogy itt senki sem dolgozik, csak a pofáját járatja ezerrel, hogy kibeszélje az aktuális és nagyon meghatározó eseményeket a lépcsőházban.
Hogy a lakásban csak cipővel járkálnak az emberek.

Hogy mindenki legnagyobb problémája valami olyan dolog, ami mellett egy normális ember elsiklana.

Hogy a pincérnőnek mutáns képességei vannak, hisz egész nap képes magas sarkúban felszolgálni – persze egy óra munkaidőből legalább felet azzal tölt, hogy a magánéletét meséli el egy épp nem dolgozó, Rózsában rohadó vendégnek, és ez alatt mindkettejüknek van pénze, de hogy honnan?

Hogy a legbugyutább és legérdektelenebb történések után is sokatmondóan bölcs arckifejezéssel tudják lezárni az aznapi részt, hogy aztán szombat éjjel a körém csavarodott, izzadt lepedőm fogságában izguljak a végkimenetelen.

De nincs végkimenetel, mert nincs vég, akit beszippantott ez a fos, annak már csak az illető csatorna beszüntetésének reménye marad, hogy végre kikezelődjön ebből a súlyos és titkolt betegségéből – Ő a Barátok közt-öt Nézi.
Hogy baj-e az, ha van egy ilyen sorozatunk? Ez már egy összetettebb kérdés, s nem is szándékozom megítélni, az már tényleg isteni képesség lenne.

 

20 komment

Címkék: tévé barátok közt olvasói rovat

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr981799282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skywalker_Lajos 2010.03.01. 21:41:40

Elsőre nem is rossz
Egy melós nap után valamivel le kell fárasztani a jónépet.
Néznék én pornót is de, azt ebben az idősávban nem adhatnak.

Retardátor, mint semmirekellő 2010.03.01. 21:46:25

Nahát, kedves Misbelief, szinte már nem is reménykedtem benne, hogy kapok 15 perc hírnevet a világomat jelentő deszkáidon!
Eléggé illuminált állapotban dobtam össze, meg is lepődtem, h a helyesírásom nem tükrözi:D Lehet h én leszek az egyetlen kommentelő, de YUPPeh!
Ui.: Ez a Dév megnevezés a zímélcímemből fakadt ugye?:D Mint vmi pornósztár.:D

hunter84 2010.03.01. 22:16:51

@Retardátor, mint semmirekellő: Jó lett ez a szösszenet, gratulálok hozzá!

Néha picit idegenkedni szoktam az olvasói írásoktól, főleg akkor, ha a blog minőségével amúgy elégedett vagyok, de ez az írás hozta a színvonalat. Még 1x grat! Hírös lettél, szokj hozzá!

martong 2010.03.01. 22:47:08

Talán 4-5 részt láttam de nem ragadott meg, mivel nem vagyok sorozat hívő (könyvben* sem szeretem)
A jó sorozatokat is elbaxták a túl sok folytatással (24, Lost, Dexter, House MD., Szökés, CSI, Numb3rs stb...)

De tény, hogy orvos ismerőseim is nézik, pedig ők véletlenül sem aluliskolázott panelprolik, azt mondják jó egy kicsit nem gondolkodni.

*azok kedvéért akik ezen kertévés szarokon szocializálódtak: a könyv az a nyomtatott valami sok betúvel, nem csak a kötelező olavsmányokból áll, sőt...

dianafan9 (törölt) 2010.03.02. 09:11:59

Alapvetően jó kis írás ez!
Nem illeszkedik pont a "tévhit" kategóriába, inkább csak az apropója az, de összességében nagyon ott van.

Én másfél évig néztem a sorozatot, aztán egy nyári szünetet kihasználva abbahagytam. Ennek már 8 éve, és meg vagyok nélküle.

rusty 2010.03.02. 10:22:50

van, hogy az ember hazamegy, és nem kíván mást, csak hogy nézzen valami agyrohasztót...

ilyenkor jól jön a Barátok közt, meg a Jóban rosszban

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.03.02. 10:24:43

@Retardátor, mint semmirekellő: Nincs mit! És köszönöm, hogy betartottad a franchise szerződés 17.4 (c) pontját, ami a "TÉVHIT" szó kötelező formátumáról rendelkezik!

Jamal_Fraser 2010.03.02. 11:01:10

Nekem még így se esik le, hogy akkor miért nézik ha leesik nekik, hogy ratyi? Fölösleges a kultúra vs. szenny megvilágításba helyezni a dolgot, a Barátok Közt nem csak szar, hanem nem-szórakoztatóan szar. Nem muszáj Tolsztojt olvasni, de kismillió érdekesebb műsor van. Ezért továbbra sem értem, miért nézik.

2010.03.02. 12:09:25

Én nem szeretem azokat a sorozatokat aminek nincs vége, ennek ellenére néha beleszaladok valamelyibe.

Barátokat néztem, de aztán valahogy más dolgok lettek fontosak.

Egyidőben olyan munkám volt, hogy a Rote Rosen-t tudtam nézni az ARD, volt miról beszélni a kolléganőkkel. Az egyik elmesélte, hogy van egy imerőse Lüneburgban, és az tudja, hogy a Ninát ki fogják írni a sorozatból.

Végül is mindegy, hogy melyik sorozatra kattansz rá, beránt magával, jobb ettól meg szabaduni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.03.02. 18:02:43

Jó téma, a cím alapján többet vártam. Ugyanis ismerek embereket, akik a "szenny" műsorokat nézik, pl. olyat, aki röhög rajta, a mónikasón meg a győzikén. Na végiggondolva, ők sem tartják ezeket színvonalasnak, mert nem azért nézik, mert komolyan vennék. Régebben én is fikáztam az ilyesmit, de aztán azóta rájöttem, hogy nem kell foglalkozni vele, ha én fikázom a műsort és azokat akik nézik, úgy hogy én nem nézem, szánalmasabb vagyok, mint akik nézik, mert ők legalább röhögnek azon milyen szánalmas a műsor, én meg komolyan veszem azzal hogy szidom.

Retardátor, mint semmirekellő 2010.03.02. 23:11:43

@Zabalint: A Blogodat átfutva nagyjából sejjteni vélem, hogy mit vagy mennyivel többet vártál. Én írtam is volna erről egy kisesszé terjedelmü post-ot, de nem akartam kihúzni a gyufát a főnöknél:d A későbbiekben majd hosszabbakat is írnék, ha Isten(értsd: Misbelief) is úgy akarja, de nem akarom elorozni a dicsőséget a Post-ertől, szal direkt szarabbat írtam hogy a kultusz ne sérüljön:d Persze csak viccelek, misbelief egy egészen hihetetlen optimizmussal és léleknyugalommal kezeli a TÉVHIT-eket, én nem tudnám ilyen profizmussal vezetni a blogomat - nem is vezetek blogot.:D De ezt a témát még veséztem volna egy pár oldal erejéig, csak hát itt az már túlzás lenne, tekinte az eddigiek tömör és velős stílusát. De majd alkamazkodom, és legközelebb megpróbálok józan elmével írni. ( Most is ittas vagyok:S - ez a munkámmal jár) Jó a sznobizmusblogod!

Retardátor, mint semmirekellő 2010.03.02. 23:13:45

@hunter84: Nem is számítottam elismerésre, főként nem gratulációra! Köszönöm! A Mester ihletett meg engem is:D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.03.03. 12:06:27

@Retardátor, mint semmirekellő:
Hát, én nem arra gondoltam, hogy a sorozatot részletesebben kielemzed, nekem az unalmas lenne, mert annyira nem ismerem, hanem a cím alapján kicsit más jellegű post-ot vártam, de ez is tetszik.

privateer 2010.03.03. 13:48:26

Ezért szeretem pl. a Firefly sorozatot.
Mire elnyúlt volna rétestészta módra, lelőtték 13. résznél.
Én szememben egy sorozat akkor jó, ha lefoglal, elgondolkoztat, néha pedig tartalmasan kikapcsol, és utána hű bazze érzéssel állok fel a fotelből.

RTL és TV2 hát nem tudom mikor szűnik meg de félő hogy nem jutnak a Danubius rádió sorsára.

Márpedig ha állam akarná betilthatná. Népszaporulat megugrana.
Hiszen gondoljátok el. Sok film szeny stb. Mire párodhoz fordulnál, szépen elfáradsz agyilag a sok baromságtól. Gyerekcsinálda kilőve.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.03.03. 16:22:26

Akkor szoktam rá a korábban utált és megvetett szappanoperára, amikor pályakezdő munkanélküliségem kezdett aggasztóan hosszúra nyúlni.
Tényleg arra kell, hogy pár percig ne kelljen még gondolkodni sem. Annak sem, akinek egyébként se nagyon kell, mert az ilyen meg felmentést kap arra a kétszer 12 percre.
A dolog olyan aggályos méreteket kezdett ölteni, hogy még regisztráltam is az RTL online Barátok fórumába, de az egyik szabály kedvemet szegte. Csak azután indíthat ott ugyanis topikot az ember, ha már 30 napja szorgalmasan hozzászólógat. Soha semmit sem csináltam ott. Egy vicces topikra emlékszem: egyes pihentagyúak azt cikizik, hogy a szereplők hányszor jelennek meg ugyanabban a ruhában. Szóval van, aki ezért nézi.

Mióta dolgozom, leszoktam róla. Már egyszerűen nem köt le. Mindig ugyanazok a dolgok történnek. Érdekes módon a sztori állandó, csak a szereplőket frissítik.

A vendégnek gratula az íráshoz.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2010.03.04. 13:22:19

Anyám nézi, neki elsősorban a napi rutinhoz tartozik hozzá, nem is a téma miatt (nem is emlékszik rá egy óra múlva), hanem azért, mert tudja, hogy mikor kezdődik, mennyi ideig tart, és az alatt mennyit tud elvégezni egy bizonyos feladatból.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.03.12. 19:02:57

Azért az rengeteget elmond a mai kertévékről, hogy a Józsibarátért/Maunikasóért menetrendszerűen kiosztott félórás elsötétítésnek mérhető közönsége van...

respecta /01 2010.03.14. 23:05:52

Amikor elindult, a srácaim nagyon nézték. Téma volt másnap a suliban...Gondolom ma is leginkább nagyon fiatalok nézik. Bár ez lehet igen nagy TÉVHIT!
Nem értették miért nem nézem velük. Azt sem, amikor megjegyeztem, hogy zavar a felolvasós, bemagolós hangzás.
Ha ma is népszerű, remélem nem tévedek, hogy fejlődtek a szereplők...

Adani 2010.03.30. 16:02:25

Van a Hoxa-n is BK topik ( BK így látjuk mi), az oda írogató többség hozzám hasonlóan azért nézi csak, h röhögjön rajta mekkora szar az egész és tényleg. Jó nézni ezt a bakiparádét, komolyan venni viszont helytelen dolog, mi akik fikázzák tudjuk, h életszerűtlen, és gagyi, és ilyen a való életben elképzelhetetlen lenne nem is vesszük komolyan, de jókat lehet röhögni azon ,h az írók ezt komolyan gondolják ( többször írták is) és olyan fordulatokat hoznak ( pl. nemrég Miki rég elfeledett fia) ami a valóságban kizárt. Utólag írhatátk bele ezt is ,kellett egy új szereplőt behozni és így oldják meg, h valakinek a múltjába beírják lásd. Manyus hűtlenségét ami kizárt, h előre így lett volnam egírva hiszen a karaktere abszolút szöges ellentéte volt.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.12.06. 12:40:27

A könysorozat is függőséget okoz :D Én se bírok leszállni a Korongvilágról, amíg mindet ki nem olvasom. Salvatore egyre szarabb, klisébb sötételf-sorozata dettó. Már csak a zsoldos meg a bérgyilkos miatt olvasom, de a főhőst ki kéne nyírni!

(A Korong legalább jó.)
süti beállítások módosítása