Persze megint oda lyukadunk majd ki, hogy ez ízlés kérdése, pedig nem így van… Vélhetően amerikai hatásra, jó pár éve már hozzánk is begyűrűzött az a kényszerképzet, miszerint a férfiasság egyik alapvető kelléke a marhasteak imádata. Ugyanúgy mint a durván csípős ételek esetében, egy negyedkilós, kívül szenes, belül véres húsdarab elfogyasztásával könnyen a középpontba tudunk kerülni társasági étkezések során, főként, ha jó nagy felhajtást kerítünk köré.
Rendeléskor hangosan, jól artikuláltan közöljük a pincérrel, hogy mennyire átsütve kérjük a húst - természetesen minél nyersebbre kérjük, annál férfiasabbnak fogunk tűnni. Ha valaki ezután fogja csak kipróbálni a dolgot barátai körében, javaslom, hogy a Google segítségével mindenképpen tájékozódjon az átsütési fokozatok angol elnevezéséről!
Miután kihozták túlárazott ételünket, gyűjtsük be az elismeréseket az asztaltársaság nőtagjaitól (ha máskor nem is, most végre hallhatjuk tőlük a „Hű mekkora!” felkiáltást), majd egy jó éles késsel kezdjünk neki a hús feldolgozásának. Nehéz lesz kibírni, hogy ne vessünk vágyakozó pillantásokat a szomszédjaink tányérjában lévő sajttal töltött jércemellre, de ezt lehetőség szerint próbáljuk minél jobban leplezni!
Amikor a hússzelet felénél járunk és állkapcsunk már kezd bedurranni, ráadásul időközben rájöttünk, hogy az egyhetes pácolás ellenére a hús belsejének se íze, se bűze, semmiképpen se adjuk fel a dolgot, mivel ez még annál is rosszabb fényt vetne ránk, mintha főételnek tofus babcsíra-salátát rendeltünk volna. Nyomjuk le, lesz, ami lesz, majd a desszerttel kárpótoljuk magunkat. Más a helyzet persze, ha testépítők vagyunk, azaz egyetlen célunk a megfelelő tápanyagok bevitele, bár vélelmezem, hogy ehhez sem feltétlenül szükséges véres steakkel kínlódnunk.
Nos ezek után szeretném elmondani, hogy a marhahús az egyik kedvencem, mégpedig többek között a következő, jóval élvezhetőbb formákban (nyerstől haladva az agyonfőzöttig):
Tatár bifsztek, hamburgerhús, vadas marha, vörösboros marhapörkölt stb. A kockaállkapocs elérése céljából pedig szabadidőmben gumiabroncs darabokat rágcsálok!