HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #9: A piaci vásárlás romantikus

2009.09.27. 21:48 :: misbelief

A komplexebb főzőműsorok elmaradhatatlan jelenete, amikor a főhős ellátogat a közeli piacra, hogy megvásárolja a friss alapanyagokat. Szagolgatja a padlizsánt, elcseveg az árusokkal, az ég kék, mindenki boldog. Ez lehet, hogy életszerű Provance-ban, de Budapest külvárosi piacain másképp mennek a dolgok. Sokan reflexből úgy tartják, hogy teszkóban és egyéb hipermarketekben zöldség-gyümölcsöt vásárolni bűn. Ki kell menni a piacra és ott megvenni a háztáji termékeket! Ez kérem egy TÉVHIT!

A három darab diónyi vöröshagymát áruló, „Tessék aranyos!”-t motyogó néniket leszámítva a piacokon suttyó, pufimellényes, fontoskodó parasztok dolgoznak. A pénztől, cigitől, takonytól stb. mocskos kezükkel fogdossák az árut, és fejben kiszámolják, hogy 538 forint lesz. Sok helyen válogatni sem lehet, a kirakott áru csak dekoráció, a zacskóba a hátulról szedett rohadt gyümölcs kerül. Ugyanez a piaci henteseknél...

Persze nem gondolom, hogy a hipermarketekben steril gumikesztyűvel dolgoznak, továbbá tudom, hogy a vevők is fogdossák az árukat, ellenben legalább lehet nyugodtan válogatni, a pontos árat a mérleg számolja, ami pedig a termékek minőségét illeti, valószínűleg a piacon is ugyanazt az ecuadori banánt árulják. Azt üzenem tehát a piacon romantikázó vásárlóknak („Hogy a tojás?”), hogy nyugodtan lazítsanak, nem gáz hipermarketben paradicsomot és paprikát venni.

19 komment

Címkék: vásárlás gyümölcs piac zöldség hipermarket

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr511411600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raoul_duke 2009.10.08. 20:37:29

A három szem hagymát áruló öregasszonyok 80%-a a Tescóban veszi meg a hagymát egyébként, és azt adja el a piacon.

Falusi_metálos 2009.10.12. 11:41:18

@raoul_duke: ja, egyébként meg olyan zőccséges, akinek még nemtellik saját sátorral a panelok közt, oszt inkább beáll az őstermelők közé a piacon. Áruja meg nem a kertből, saját fóliából van.

drhb (törölt) 2009.10.12. 11:47:28

"A három darab diónyi vöröshagymát áruló, „Tessék aranyos!”-t motyogó néniket leszámítva a piacokon suttyó, pufimellényes, fontoskodó parasztok dolgoznak."

Érdekes, én nem ezt látom, bár lehet, hogy én pozitívabban tekintek az emberekre.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.10.12. 12:24:43

mondjuk én ismerek igazi földművelőket, az igaz, hogy nem Pesten.

Da Real Knee Grow 2009.10.12. 12:25:43

sok a keszeg a piacokon is, pl a pultja mögött cigiző zsírparaszt annak ellenére hgoy ki van írva több helyre hogy tilos, sőt ha olvasni sem tudna a pudra, akkor le is van rajzolva.

catsanddogs 2009.10.12. 12:49:03

Ezzel hadd ne értsek egyet, annak ellenére hogy nagyon szeretem a blogot.
Nyáron nagyon jó ízű zöldségeket lehet kapni, igaz nem minden piacon. A lőrinci piac (XVIII. ker) még vonzza a termelőket, remek mézesek vannak és sok a normális paraszt. A hipermarketes spanyol, nyáron is ízmentes paradicsom meg nem az igazi.
Romantikázni viszont azért szörnyű hely a piac, mert rengeteg a mamóca, papóca, kiskölökkel és hát szemfüles nyugdíjasok vannak ott, akik lökdösődésben verhetetlenek.
Szóval próbáljátok ki, ha lehet szerda kora reggel, mikor még nem érnek oda a lakóparki ráérők. :)

Darkcomet 2009.10.12. 14:08:52

Jo nagy marhasag a poszt. En szinte mindent piacon vasarolok. Zoldseg, gyumolcs mellett tejet is, kenyeret is. Az ujpestire jarok, csak jot tudok mondani rola. Szep aruk, alkukepes kofak, arverseny. Nem kell rogton az elso helyen bevasarolni, ez a titka, a jo kofakhoz meg vissza kell jarni, torzsvasarlova kell valni. Hust hentesnel veszek, jo ismeroseim mar. Ezek utan az aprosagokat a Lidlbe szerzi be a csalad, a Tesco, Auschan, Cora uzletekbe mar lassan 8 eve nem voltam.

privateer 2009.10.21. 13:24:29

El kell menni a fővám téri csarnokba. De amúgy tényleg marhaság a post, mert fehérvári úti és Lehel piac is szép rendezett. Multiknál csak akkor vásárolok ha már nagyon kell valami.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.29. 22:32:04

Azért kell hazait venni, ha egy mód van rá, hogy az a sok "paraszt", akit említessz életben maradjon és ne kelljen nekik is blogot írniuk nekünk meg ízetlen, viszont meggypiros paradicsomot; szuperméretű, vízízű, paprikát és génkezelt kukoricát vennünk Amerikából. Mert azok szarok és eleve csak úgy tudják őket útnakindítani, hogy egy hónappal az érés előtt leszedik, hogy ne rodajon meg mire ideér.
Mari néni és Jóskabácsi viszont a kis konyhakertjében, de még Béla téeszelnök is nagyságrendekkel jobban odafigyel az árujára, mert ő maga viszi ki a piacra és, ha szar nem tudja majd eladni.

Azért annyira sötét még te sem lehetsz, hogy nem tudod felfogni miért jobb piacon megvenni a relatíve friss cuccost, mint az Ósánban.

Komolyan ennyire egyszerű vagy mint egy dobókocka, bazz?

Asidotus 2009.11.01. 14:36:15

@Skulo:
Nagyon sok piaci termék a nagy áruházakból kerül a piacra. Ez tény, olyantól tudom, aki zöldséges nagy áruházban (Interfruct) dolgozott, hogy a mami a piacon árulja azt, amit az áruházban vett.

90 2009.11.06. 17:36:25

1.A piacnak hangulata van
2.Nem voltál még sokat ott.
3.Ha lettél volna akkor tudnád,hogy a "suttyó, pufi mellényes, fontoskodó parasztok" általában nem művelnek földet.Ők maximum annyit tudnak erről, hogyha görbe akkor banán ha egyenes akkor meg uborka.Ők "kereskedők" akik ugyanúgy mint a multik nagyban felvásárolnak,aztán mutatják az őstermelői igazolványukat a 400 szögöl földjeikre.Ők úgy mint a multik bárhonnan beszerzik az árut,ismétlem bárhonnan.(asszem Kinában még DDT-znek javában)És gond nélkül adja el mint őstermelő.
4.Na most a jó piacon nem csak ők vannak, másrészt azzal,hogy kijársz,egyszerűen már megismered az eladókat (emlékszel még erre,15-20 éve halt ki ez a dolog) akiktől már egyszer jó minőséget vettél. Visszajársz a száraz tésztáshoz,mert tényleg tojás van benne,a savanyúságos már méri a fél kiló savi kapit, a kispiacon veszel egy sült kolbászt persze savanyúval,meg kenyérrel, a tejesek már fűszerezet kis sajtokat is csinálnak, mint a franciák.

"A három darab diónyi vöröshagymát áruló, „Tessék aranyos!”-t motyogó néniket leszámítva "
Nekik például ez a heti kimozdulás adagjuk.Néha, megesik valaki még beszélget is velük,néha.Nem csak a:-Mennyi?Á,nem!
Nekik például ez a heti "beszélgetés valakivel" adagjuk.

"ami pedig a termékek minőségét illeti, valószínűleg a piacon is ugyanazt az ecuadori banánt árulják. Azt üzenem tehát a piacon romantikázó vásárlóknak („Hogy a tojás?”), hogy nyugodtan lazítsanak, nem gáz hipermarketben paradicsomot és paprikát venni."

Na ezt kellett volna a végéről törölni,mert ez viszont nyíltan azok ellen szól akik még tényleg termelőként a piacra mennek és próbálkoznak megkeresni a hétvégén a következő permetezés árát.
Azért mertem a törlést javasolni,mert ezzel egy olyan komplex dologba kaptál bele ami megérne egy külön postot.Van is benne tévhit: TÉVHIT!, hogy a mezőgazdaságból élők valaha összefognak.

Horatio 2009.11.06. 23:12:32

TÉVHIT 1: a piacon tanyasi tojást kapsz. Csak meg kell nézni a számát: ha 3-mal kezdődik, ketreces tartású tömegtermelésből való.
TÉVHIT 2: egy szimpla vélemény megér egy posztot.

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2009.11.10. 17:23:30

Az első poszt, amivel 0%-ban értek egyet. Mondjuk én szinte tanyán - megyeszékhely - élek, és a piaci zöldség nem hasonlítható a 'tecsó' meg 'madarastecsó' áruival.

0123evian (törölt) 2009.11.18. 13:25:42

sokáig piac párti voltam, aztán mióta a kofa közli, hogy nem nyúlhatok hozzá, mert csak ő válogathat nekem, azóta inkább hiper. nem tesco-ban kell venni, mondjuk a Spar-ban normális árut kapsz, meg van azért néhány normális bolt.

0123evian (törölt) 2009.11.18. 13:26:35

ja, mindez Budapesten. amikor otthon vagyok szülőfalumban, és ismerem a piacos néniket, tőlük merek venni, nem vágják át a fejemet, de a budapestiek csak lehúzzák a népet.

ytike 2009.11.18. 14:00:33

Jó hogy Ecuadorból hozzák a banánt,tudod hátul a kertben nálunk sem télen sem nyáron nem terem meg.Paprikát,paradicsomot meg ki lehet fogni magyart, idényben.Számomra csak azért nem romantikus a piac,mert sokan sikat lopnak.(Persze mindenhol,de ott hatványozottabban)

Intizar 2009.11.29. 23:26:38

Butuska. Senki sem mondta, hogy a piacon nem kell odafigyelni és felelős állampolgárként viselkedni. A tévében meg csak az spontán, amit rejtett kamerával vesznek föl, tetszik tudni. Ésszel kell vásárolni a piacon, igen. Érteni kell a portékához, igen. És nem kiskunfélegyházi banánt keresni, de paradicsomból bizony van hazai, olcsó, és sokkal jobb, mint az áruházi holland. Persze nyáron.

Színes Géza 2009.12.04. 22:30:32

Nem értek egyet a posztolóval!

Én minden héten a Lehelen vásárolok szombaton a kislányommal. Imád bámészkodni, megnézni az úszkáló pontyokat, a kiabáló kofákat, veszünk lángost. Persze sok tahó van, azoktól nem kell semmit venni. Az egyik kirak egy táblát, hogy ne nyúlj az áruhoz, a másik azt mondja nyugodtan kóstóld meg a szőlőt. Sejted melyiktől vásárolok.
Az őstermelők jelentős része csal, szart árul, vigyázni kell velük.
A hiperekben lehet venni krumplit, hagymát, banánt, dinnyét. De pl. az öszibarack, paradicsomn, körte, eper stb. ehetetlen, penészes. Meg az puffasztott íztelen szőlő is fos.

jónévez 2009.12.06. 01:35:45

Na, öreg, azt sem tudod mit írtál. Pont hogy a paraszttól kapsz a piacon jó árut, az, akit te leszólni kívántál, az a kofa. Nem mindegy.
Parasztból valóban kevés van a piacon, a kofák (vö: viszonteladók) uralják, rontják a (tényleg kevésbé) jó hírét. A paraszt áruját bármikor megtapogathatod, a kofa ezt mondja: "aki nem vesz, ne babrálja, menjen az anyja valahol várja".
Nagyon Tv-szerű cikk ez, felületes, átgondolatlan, alapfogalmaktól mentes.
süti beállítások módosítása