HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #37: Ünnepi SMS-t muszáj küldeni

2009.12.05. 21:31 :: misbelief

Miután sikerrel fel(mű)virágoztattam a műfenyő ipart (itt) és egyúttal a tönk szélére sodortam a hazai fenyőtermelőket, folytatom az év végi ünnepekkel kapcsolatos téveszmék leleplezését.

A H1N1 oltást ellenzők legnagyobb táborának az a fő problémája, hogy az oltóanyag megvásárlásával egy gyanús hátterű, rosszakaró, pénzéhes, adóelkerülő vállalatot gazdagítanának. Ebben lehet valami, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy többek között (!) ezek az emberek azok, akik sokadmagukkal a burzsuj mobilszolgáltató cégek éves nyereségének 80%-át pár nap, sőt pár óra leforgása alatt megtermelik.

Az SMS-es jókívánságok küldözgetése nem új keletű dolog, de érzésem szerint az elmúlt 4-5 évben harapódzott el igazán. A rutinosabbak már Karácsony, illetve Szilveszter délelőttjén útjára bocsátják megható vagy vicces üzeneteiket, nehogy az este már igencsak terhelt hálózat hátráltassa, netán megakadályozza őket küldetésük teljesítésében! Emlékezzünk csak arra az évekkel ezelőtti botrányra, amikor a nagy kavarodásban a mobilszolgáltatók instabil rendszere bizonyos üzeneteket kétszer-háromszor is kézbesített, ezzel akár 20-40 forinttal megkárosítva egyes ügyfeleket. Nem is csoda, hogy a 3 éves hűségnyilatkozat fejében vásárolt százezres csúcsmobilok árérzékeny tulajdonosai felháborodtak!

Tulajdonképpen nincs probléma ezzel a szokással - végül is szép az, hogy pár napig csupa tréfás/aranyos/kedves/megható stb. üzenet köröz a szállingózó hópelyhek között az éterben, azonban sokan átesnek a ló túloldalára. Néha olyanoktól kapok SMS-t, akiket évek óta nem láttam, vagy naponta látom, de nem sok szót váltunk! Természetesen egy percig sem gondolnom, hogy a jókívánságot konkrétan nekem szánják, a mozgatóerő inkább valami hasonló lehet, mint ami az iwiwes ismerőshalmozókat is hajtja. Elsősorban nekik üzenem: TÉVHIT, hogy ünnepi SMS-eket muszáj küldeni - ha nem bírják ki, pénz és időt takaríthatnak meg, ha csupán annak a pár embernek a köszöntését tudják le így, akiket a maguk számára valamennyire fontosnak (de nem a legfontosabbnak) tartanak!

Egy fontos kérdésben várnám olvasóim véleményét: bunkóság a távoli ismerősöktől kapott SMS-jókívánságokat nem megköszönni/viszonozni?

19 komment

Címkék: sms karácsony szilveszter jókívánság tévhit hellókarácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr781576758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Green Manalishi (törölt) 2009.12.07. 08:57:34

Nem bunkóság. Kutya nem kívácsi a távoli ismerősök, arctalan kollégák bugyuta, érzelgős, malackodós, idétlen üzeneteire. Ha valaki fontos annyira, hogy jókívánságaimat neki kifejezzem, úgy küldök egy képeslapot - jobb esetben egy ízlésesebb darabot. Esetleg felhívom.
Az ünnepi SMS a tipikus "tudjuk le olcsón, gyorsan" (hiszen figyelmesek vagyunk) felesleges ostobaság. Legalja a körüzenetként küldött változata, ami boldog-boldogtalannak elmegy. Illik a karácsonyi partin átadott, szellemes feliratú kínai bögréhez, vagy a most kiosztott, nugát-mikuláshoz (véletlenül sem egy Milka, ami legalább finom...).

paha · http://paha.blogspot.com/ 2009.12.07. 09:53:26

Én nem küldök senkinek, aki fontos, azt személyesen, vagy ha az nem lehetséges (távolság), akkor telefonon.

Válaszolni meg főleg nem!!!

raoul_duke 2009.12.07. 10:19:41

Az smsben kapott idióta ünnepi versekre nem szabad válaszolni.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.12.07. 11:35:43

A szívemből szólt. Mindenki.

Igazi suttyó szokás jófejségből ilyen üzeneteket küldözgetni. Szerencsére alig kapok ilyet. Néha válaszolok. (Mert a küldőjét az ilyen bárgyúságok ellenére kedvelem.)

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.12.07. 13:12:59

Soha sem válaszolok ilyenekre. Általában következő évben már nem is küldenek, hál'istennek.

Loop · http://www.autostat.hu/ujdonsagok 2009.12.07. 13:21:57

én se válaszolok soha... bár nem is küldenek nagyon (mostmár)

2009.12.07. 13:40:39

Én ott akadok fenn, amikor szenteste, vagy szilveszerkor jönnek ilyen üzenetek.

Be lehet állítani ugy a telót, hogy egy adott időben küldje el az üzenetet? Ha igen akkor is kellemetlen a nagy ahítat közben egy csörgő sms, de he nem hát elég gáz ilyesmivel foglalkozni az ünnepen.

respecta /01 2009.12.07. 17:38:25

Kérdésedre a válasz: nem bunkóság.
A továbbiakat @The Green Manalishi megírta helyettem.

Na,de,mégis:
Úgy döntött nagyfiam anno, hogy szilveszter éjszakáját töltsük kórházban.
Ama óra/perc rituáléja okán, de még inkább bizonyos korától kezdve (normális) anyukaként, a bulit nem megzavarva holmi jókívánságokkal teli beszélgetéssel (+ nem égetjük barátok előtt édes sarjunkat), majd
a karrierépítés ill. a fészek más helyszíne is engedélyezi.
Saint-Exupery jól írja, hogy szükség van bizonyos szertartásokra, ezért az sms szolgáltatás igénybevétele is lehet udvarias/visszafogott/kedves gesztus.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.12.07. 19:07:31

Ez egy olyan dolog amivel szerintem mindenki egyetért, csak akkor nem tudom hol vannak azok a barmok akik ilyeneket küldözgetnek.

Kb. annyira illik ilyenre válaszolni, mint a lánclevelekre.

Marcellus_Magnus 2009.12.07. 23:30:36

Egy lehetséges megközelítés Hajós Andrástól:
www.youtube.com/watch?v=gPwYNePOols

MegaBrutal · http://lofaszkapitany.blog.hu 2009.12.07. 23:50:56

"Egy fontos kérdésben várnám olvasóim véleményét: bunkóság a távoli ismerősöktől kapott SMS-jókívánságokat nem megköszönni/viszonozni?"

Hát, szerintem illik dobni egy köszönömöt, ha az SMS-t sajnálod is rá, de legalább e-mailben, vagy IRL, karácsony után.

ektoplazm 2009.12.08. 09:16:58

Na ez is egy jó post volt, egyetértek vele teljesen. Úgyhogy ezúton is remélem, hogy nem fogok internetről levadászott bugyután kedveskedő/meghatónak álcázott hülye sms-eket kapni senkitől de legfőképpen huszad rangú ismerősöktől!

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.12.08. 09:20:19

Én sem válaszolok soha, bár szerencsére egész ritkán kapok ilyet. Én egyedül anyámékat szoktam felhívni szilveszterkor, ha az nem megy, akkor írok sms-t, majd másnap fel is hívom őket. De ilyen noname ismerősöknek teljesen felesleges...

2009.12.08. 09:20:53

Én távollévő közeli rokonokat fel szoktam hivni telefonon karácsonyi vacsora és az éjféli mise között. Különösen akkor, ha tudom, hogy egyedül van. Sőt már előre jelzem a közeli barátoknak, hogy majd 24-án este hivni fogom őket, mivel ismerem a körülményeket tudom, hogy ki az aki boldogan fog a telefonért nyúlni.

Mivel én legtöbbször dolgozom karácsonykor engem is sokan hivnak, hiszen a skypon látják, hogy a gépnél vagyok, tehát nem zavarnak.

Nem hinném, hogy az élő szót pótolná egy bugyuta versike sms-ben.

wadallat · http://wadallat.blog.hu 2009.12.08. 09:29:05

Nem küldök ünnepi SMS-t. Meg köszönő SMS-t se. Lehet, hogy bunkóság ,de én nem küldök. Ha ezen a másik fél megsértődik, akkor magára vessen. Jövőre majd nem küld. :)
Egyébként is utálom az SMS-ezést. Ha akarok valamit felhívom. Ugyanannyi pénzből többet beszélek mint amennyit be tudok gépelni, ráadásul gyorsabb is...

hemill 2009.12.09. 18:32:06

én sem szoktam küldözgetni semmit, senkinek, és nem is kapok, de ha tényleg egy olyan ismerős ír, akkor azért visszaírok (ez max 1-2 ember).

személyesen szoktuk az ilyet megoldani :)

spinneli 2009.12.10. 01:18:55

Én sosem köszönöm meg az efféle ünnepi SMS-eket, még senki nem emelt kifogást ez ellen szvsz ezek nem is azért születnek, hogy megköszönd, inkább némi önsztárolás különösen szilveszteri borzaszótan "humoros" SMS-ek esetén, illetve legyünk jóindulatúak kis kedvesség a rég látott-hallott "tömegnek".

kalaposf · http://csaladipenz.blog.hu/ 2009.12.10. 18:02:06

küldeni csak karácsony előtt szoktam régi ismerősöknek, mely körben ez egy időben "divat" volt. Ezen körön kívül viszont senkinek és körön kívülről kapott üzenetekre, jókívánságokra válogatottan reagálok. Szimpátia alapján küldök viszont üzenetet. Aki nem kap választ az joggal tarthat bunkónak :-))

kukatr 2009.12.21. 20:56:25

szóban szoktam köszönteni az ismerőseimet, ha meg elkerültük egymást, akkor így jártunk. szilveszter éjfélre meg már kezelni se tudom a telefont...:D
süti beállítások módosítása