HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #68: Tömegturistának lenni gáz

2010.06.15. 20:06 :: misbelief

Aki úgy érzi, hogy blogom lendülete mostanság megtorpant, az nem téved, de ennek csupán az az oka, hogy ugyebár itt a nyár és a szállodai WiFi elég gyenge a tengeren hánykolódó gumimatracomon.

Nos ezek után mi más is lehetne a mai téma, mint az utazás, a nyaralás! Az utóbbi években egyre pejoratívabb értelmet kapott a "tömegturizmus" szó, egyre kellemetlenebb bevallani, ha valaki nem Bolívia vagy Üzbegisztán rejtett természeti és kulturális szépségeit szeretné hátizsákos turistaként megismerni, hanem például a vatikáni Szent Péter-bazilika előtt tervez órákat sorban állni. Különféle fórumokon, blogokon lenézően, már-már lesajnálóan írnak a Mona Lisa előtt lábujjhegyen toporgó turistacsoportokról, vagy mondjuk az olasz Adrián napernyőért harcoló, vörösre sült családokról. Azon is szokás értetlenkedni, hogy minek fényképezi le mindenki a Colosseumot vagy az Eiffel-tornyot, mondván, hogy az interneten legalább 1 millió kép található ezen nevezetességekről.

Abban azt hiszem mindenki egyetért, hogy a tömegturizmus célpontjai nem véletlenül váltak a világ legnépszerűbb helyeivé, és igenis megvan annak a varázsa, amikor egy könyvekben, filmekben stb. ezerszer látott helyet végül élőben is megtekinthet az ember. Aki ezt nem érzi át, az járja be inkább a világot Google Street View-ban! Természetesen mindenki örülne, ha a Louvre-t csak neki nyitnák ki, ha nem lenne ott a sok hülye (mint a dugóban a többi autós), az is jó lenne, ha Párizs belvárosában ugyanannyiba kerülne egy kávé, mint Békéscsabán, de el kell fogadnunk, hogy ezek a helyek rajtunk kívül még érdekelnek pár millió embert. Lehet, hogy a népszerű turistacélpontok lehúzósak, zsúfoltak, talán nem is mindig olyan szépek, mint a profi fotókon, azonban TÉVHIT, hogy  hosszú életünkből néhány napot gáz rájuk szánni! Annak, aki évi 2-3 hét szabadsággal gazdálkodik, ne legyen rossz érzése, ha nem ismeri meg X ország/város "igazi arcát", bár ha már itt tartunk: sosem értettem, miért is kellene egy külföldi turistának az Andrássy út helyett a Havanna lakótelepen sétálgatnia?!

Ha megtehetjük, szintén ne érezzük kényelmetlenül magunkat, ha 2000 kilométert utazunk egy tömött tengerparti szállodába, amelynek területéről aztán egy hétig nem is nagyon mozdulunk ki. Bár látszólag felesleges, lélektanilag nem tesz rosszat, ha néhány napig bunkó magyarok helyett bunkó német turisták vesznek körül bennünket!

Na kellemes nyaralást mindenkinek, elnézést, de hívnak az animátorok!

163 komment

Címkék: utazás szabadság nyaralás városlátogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr12084412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

angantyr 2010.06.15. 23:41:19

Mondandód közepe és vége között némi ellentétet érzek. A vatikáni Szent Péter-bazilikából csak egy van, tengerparti turista-tömeghelyekből sok ezer. Én kényelmetlenül érezném magam. Nap, hőség és strand itthon is van.
(Megjegyzem, ha már itt tartunk, sosem értettem, nyáron minek mennek az emberek gatyarohasztó helyekre.)

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.06.16. 07:58:16

max 1 napig birok lenni 1 helyen, utána elkezdem a környéket bejárni egyre nagyobb körben, akár 500km-eket is autózva naponta

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.06.16. 08:28:40

A kép nagyon jó, szerintem megérdemelte volna a linket:
www.zazzle.com/london_fail_t_shirt-235793460652904310

Amúgy teljesen egyetértek. A dolog lényege, hogy ki mennyire meri felvállalni az ízlését. Nem ciki olyan dolgot szeretni, amit sokan csinálnak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.06.16. 08:29:41

@angantyr: 'Megjegyzem, ha már itt tartunk, sosem értettem, nyáron minek mennek az emberek gatyarohasztó helyekre.'
no igen, én ilyenkor Izlandról álmodozom :)

nagyon igaz a poszt, annyit hozzátennék, hogy a tömeghelyekből is lehet különleges élményt varázsolni egy kis odafigyeléssel, pont a Szent Péter-bazilikában egyes egyedül voltam a biztonsági őröket és a papokat kivéve, mert korán reggel, nyitásra mentem, amikor senki nem volt még. Töküres volt a Szent Péter tér is, felejthetetlen élmény volt, igaz fél ötkor keltem hozzá de megérte :)

RockKéró 2010.06.16. 09:04:38

Én szeretem a tömeg helyeket. Pont olyan helyeken érzem szarul magam ahol nincs senki. Ha ilyenre vágynékkimennék egy tanyára vagy kifexem a teraszra és zenét hallgatok, olvasok - bár lennének ilyen unalmas percek.
És lehet, hogy gáz, de pl. Rómába is minden évben vissza tudnék menni, akár többször is. Emelett szeretem a társas utazásokat is, szórakoztat embertársaim zsörtölődése, bénázása. Emelett szerintem nem ciki megtapsolni a pilótát sem leszálláskor, persze nem praktikus mert a munkáját végzi, de egy szép hagyomány.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.06.16. 09:11:35

azért abban van valami érdekes, amikor valaki utazik sokszáz kilométert egy tengerparti szállodába, aztán a tengerparta nem megy le, csak a szálloda medencéjében pancsol...

Donald R. DeCicco 2010.06.16. 09:13:03

"sosem értettem, miért is kellene egy külföldi turistának az Andrássy út helyett a Havanna lakótelepen sétálgatnia?!"

Nem kell, csak érdemes, főleg ha az embernek elege van a kirakatból. Engem kifejezetten taszítanak azok a helyek, ahol egy négyzetméterre hat turista jut, ezért szívesen bóklászok ott, ahol másnak esze ágába sem lenne.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.06.16. 09:13:46

@mestska:

de persze én is álltam már sorba Rómánál a Szent-Péter Bazilika előtt, ha nem is órákig. Idén is leszünk egy kicsit, de a sorbanállás már kimarad, egyszerűen csak élvezzük a várost, meg a nyüzsgést...

ugyan_pityu! 2010.06.16. 09:14:43

@angantyr:
"Megjegyzem, ha már itt tartunk, sosem értettem, nyáron minek mennek az emberek gatyarohasztó helyekre."

azért, mert akik olyan nyár, napsütés, és vízpart függők, mint mondjuk én is, azok itthon ezt már pár éve nem igazán tudják megélni. egyik héten 40 fok, aztán 3 hétig fos idő, és nem csak 1-2 fokkal lesz hűvösebb, hanem 10-15 fokkal. lásd a mostani hét is milyen. arról nem is beszélve, hogy évek óta tendencia, hogy ha esetleg hétköznap rekkenő hőség van, akkor tuti hétvégére menetrendszerűen szar idő jön. rengeteg olyan tengerparti üdülőhely van, ahol viszont heti 1 nap van szar idő. na olyankor megyek bazilikát meg kolostort meg múzeumot nézni, de másnap szigorúan tipli a vízpartra. na ezért mennek az emberek nyáron gatyarohasztó helyekre.
mindenkinek mást jelent a nyár

room_101 2010.06.16. 09:16:58

Aki nem azért utazik, mert érdekli, hanem azért szív végig heteket, meg dob ki egy csomó pénzt, hogy a haveroknak elmondhassa, meg az iwiwre feltehesse, az megérdemli...

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.06.16. 09:19:40

@angantyr: A tömörség kedvéért valóban egy kicsit összemostam a két kategóriát. De a lényeg, hogy a lenézett tömegturisták halmazában a világhírű, népszerű nevezetességeket "kipipálók" ugyanúgy szerepelnek, mint a tengerparton döglő nyaralók.

Jimbo75 2010.06.16. 09:23:47

@Donald R. DeCicco:

Pontosan. Ha csak a Váci utcában sétálsz, semmit nem látsz az országból. Nyilván nem kell a nyóckerbe menni, hogy agyonverjenek, de lehet találni autentikus helyeket és nem kell mindig a gagyi turistacsalogató helyekre menni.

Jimbo75 2010.06.16. 09:25:58

@ugyan_pityu!:

Szerencsére most csak 25 fok van, utálom a hülye 35-40 fokos hőséget, mint ami az elmúlt másfél hétben volt, egyre szarabb lesz már nálunk is a nyár, konkrétan olyan, mintha mediterrán ország lennénk...

ugyan_pityu! 2010.06.16. 09:33:58

@Jimbo75:
most 23 fok van oké. aki most vette ki a szabiját, és a balaton parton akart napozni, strandolni, gyerekkel pancsolni az kurva jól járt. én sem a 40 fokot várom/szeretem, nekem legfőképp az a bajom, hogy egyáltalán nem kiszámítható az időjárás. nincs úgy mint régen, hogy nyár van, akkor meleg van és jó idő.
nincs strandidő, csak néha pár napra. hektikus szar lett az időjárás. ezért kell lelépni olyan helyre, ahol tényleg meleg van, az ott töltött idő 80-90 százalékában. értem ezt az olyan strand-vízpart függőkre, mint amilyen én is vagyok.

ugyan_pityu! 2010.06.16. 09:35:21

múzeumozni, bazilikázni, kolostorokat nézegetni, meg kirándulni a hegyen, mi tavasszal megyünk, vagy ősszel.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.06.16. 09:36:08

@Jimbo75: A "csak a Váci utca" nyilván sarkítás részedről, de szerintem egy pár napos budapesti városlátogatás esetén senkinek sem az a célja, hogy "autentikus" helyeket találjon, hanem, hogy a Lánchíd közepén állva megállapíthassa, hogy milyen jól néz ki ez a város, a Parlament, a vár stb-stb. Igaz, nem teljes ez a kép az országról, de nem is hamis...

2010.06.16. 09:36:58

miert kell gatyarohaszot helyre menni nyaron? meg strand itt is van?
ajanlom gorogo-t neked. tudom felkapott, emg most balhe van.
de ha osszehasonlitom hogy mi van kinn a tengerparton, es mondjuk a balatonnal, vagy a dagalyban, eg es fold.
( a nap, a tenger, a zemberek, a kiszolgalas, a tavolsag, az eg, a kek. minden).

kukahontas 2010.06.16. 09:37:35

Az animátorok az egyedülálló, elhagyatott,, unatkozó emberekkel szoktak foglalkozni vagy a gyerekekkel.
Te melyik vagy?:)

1kutya 2010.06.16. 09:38:27

én azokat nem tudom megérteni, akik 5-10 éve járnak ugyanarra a helyre, azért, hogy kifeküdhessenek a partra pirítani magukat.

engem már az is zavar, hogy idén olyan helyre megyünk (kényszerből) ahol már voltunk egyszer.

pakesz (törölt) 2010.06.16. 09:43:09

amikor a japan turistacsoport busszal vegiglatogatja az ajropai nagyvarosokat, aminek az az egyeduli ertelme hogy lefenykepezik magukat valami elott

T5H 2010.06.16. 09:51:27

Verckei hágó, Munkács vára, Husztnak bús düledéke, Tisza forrás...Nagy élmény, nincs tömeg, alacsony árak. Kényes sznobok ne menjenek.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.06.16. 10:00:40

@T5H: kár, hogy egyik helyen sincs tengerpart, napfény, mosolygós emberek. Sznob-e vagyok?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 10:02:29

Sokkal jobbak a csak járművel nem megközelíthető természeti látványosságok, mert alig van ember, és kicsit sem tud illúzió romboló lenni, mint a képeken szebbnek mutatott épületek, hiszen a természeti csodákat ezzel szemben nem lehet visszaadni közel sem élethűen fotókon meg videókon. Természetesen jártam már híres épületeknél, épületekben is, de valahogy nem ezek voltak a legmaradandóbb élmények.
(A legjobb a novemberi túrista lökködős tájfutó verseny Velencében)

A tengerpart meg jó dolog, de engem kimondottan zavar, hogy sós. Persze a hullámokat szeretem, szóval nekem kb. 1-1 a tenger vs édesvízű tavak. Viszont ahol túl sok az ember, azt megint nem szeretem, olyan tengerpartot meg nehéz találni Európában, ahol ez ne lenne igaz. Abban meg tényleg nem tudom mi jó van, mikor sokan lemnennek horvátba vagy olaszba, és ott süttetik a hasukat úgy, hogy talán ha egyszer 10 percre belemennek a vízbe. Aztán de jó, mert elmondhatják, hogy tengerparton voltak. Ennél már csak az a szánalmasabb, mikor az ennél jóval gazdagabbak elmennek a Föld másik felére, és ott a szálloda medencéjében áztatják magukat, meg a wellness szolgáltatásokat veszik igénybe, amit itthon is tehetnének, és akkor 10-ed annyiba kerülne.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 10:03:20

@immortalis:
Mosolygós emberek ott vannak, ahová mosolyogva mentek :-)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 10:05:07

@T5H:
Egyszer elmennék oda is. Meg sajnos Kis-Magyarországon is van még ezer hely, ahol nem jártam.

vizsla74 2010.06.16. 10:05:23

Nehéz azokat megérteni, akiket az zavar, hogy más,vadidegen emberek a saját idejükben és pénzükön hol és miként nyaralnak...Nem mindegy az Nektek,hogy én, a szomszédom,vagy akárki más hol nyaral? Akinek ez problémát okoz, az általában csak azt tudja elfogadni egyetlen szent és sérthetetlen dolognak, amit ő jónak, helyesnek stb lát...De még ez sem enne baj, de hogy még ezen zsörtőlődnek egyesek...

MagyarZizzi (törölt) 2010.06.16. 10:09:38

Soem éreztem cikinek, ha olyan látványosságot néztem meg egy nyaraláson, amit mindenki lefényképezett már minden oldalról. Ezeknek is lehet egyedi élményt adni, az a lényeg, hogy az ember mit lát belőle. És ha nem viselkedünk tömegturistaként, nincs ezzel semmi baj.

snorbi 2010.06.16. 10:11:00

Ennek így semmi értelme, hogy nem írtad le a "tömegturistaság" lényegét.

Mi pl. gyakran mentünk olyan helyekre is, ahol mindig sok ember van. Ezzel nincs mit tenni, a híres helyek népszerűek, és ahogy mondtad is, ennek ellenére szeretné az ember élőben látni őket.

Ami szerintem elrontja ezeket a kirándulásokat, az a "szervezett" turizmus. Amikor egy buszba beszáll 30-40 ember, követni kell a vezetőjüket, végighallhatni a jópofa szövegeit, alkalmazkodni a csoporthoz, végigbekkelni az általában unalmas helyen tartott szabad foglalkozást, majd rohanva végigjárni a számodra érdekesebb helyeket. Még sorolhatnám...

A lényeg: el kell menni a nagy tömegeket vonzó helyekre is, de mindig saját szervezésben, pl. autót bérelve.

ZX 2010.06.16. 10:14:16

@Zabalint: Ezzel egyetértek, fogalmam sincs mit lehet 2 hétig csinálni egy olyan szigeten amit simán átköpsz (Maldív-szigetek. Persze nagyon szép, de 2 hét DÖGUNALOM.

bélabébi (törölt) 2010.06.16. 10:22:08

Snorbinak igaza van...
Busz, 50 ember, 1 vezető a szokásos felállás. Már durva, de amikor indulás után egy 10 fős baráti orvos társaság látens alkoholistává válik 6 napon keresztól, napi 5 x -i koccintgatásokkal és kurvára fárasztó szövegeikkel, akkor már nem annyira élvezetes a társasutazás.
A másik az, hogy órákat utazol minden nap azért, hogy rájöjj arra a dologra, hogy bakker van itt még 27642 db ember, aki ugyanoda akar bemenni, ahova te.
Természetesen háromnegyede japó/mongol/koreai/kinai.
Aztán a szokásos tizperces rohamkörbevezetés, majd rohanás és 3 óra szabad csellengés.
A szállás természetesen putri, a kaja ugyanaz. És amikor kiderül, hogy marha csóró vagy a zsebedben lévő ajróval, akkor megy el a kedved végleg.
Ajánlom a Balatont mindenkinek, szigorúan autóval és otthoni alvással, egyéni étkezéssel :D

[c] 2010.06.16. 10:24:19

@snorbi: "Ami szerintem elrontja ezeket a kirándulásokat, az a "szervezett" turizmus."

Pontosan. Megfogtad a lényeged: _rohanva_ végigjárni az egyébként érdekes helyeket.
Ez arra jó, hogy elmondhasd: jártál ott, na jó, megkarcolgatod a felszínt, de semmi több.
Ráadásul mindig alkalmazkodni kell a csoport többi tagjához.

ZX 2010.06.16. 10:29:57

@antiszociális exlúzer: Ez ok, csak nem mindenkinek van arra pénze és ideje, hogy egyénileg utazzon.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 10:33:00

@vizsla74:
Szerintem meg semmi rossz nincs ababn, amikor az emberek megpróbálják megérteni mások motivációját. Bizonyos esetekben pedig nem látok mást, mint a rongyrázást.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 10:35:30

@snorbi:
Igazából azt is lehet csinálni, hogy elmész egy ilyen buszos útra, ahol ízelítőt kapsz mindenből, majd következő évben egyénileg elmész azokra a helyekre, amelyekből túl keveset kaptál.

bélabébi (törölt) 2010.06.16. 10:40:28

@antiszociális exlúzer:

Megkarcolgatod? Szerintem még azt sem.
A bajor neuschwansteini kastélyt 10 perc alatt jártuk be. Már azt a 6 termet ami nyitva áll a népek előtt...Vicc volt az egész.

FaBRiK 2010.06.16. 10:42:58

Az Andrássy vs. Havanna egy sántító hasonlat az "igazi arc" felvetésre. De pl. az Andrássy és egy vidéki kisváros, vagy falu főtere már jó példa.

Igen, ha valakinek van 1-2 hete, akkor nézzen kis nevezetességet, de ne sokat. Ha a hely megfog, akkor az életed során úgyis eljutsz oda mégegyszer.

FaBRiK 2010.06.16. 10:48:20

@angantyr: "sosem értettem, nyáron minek mennek az emberek gatyarohasztó helyekre"

Van 2 hét nyaralási lehetőségem, amit még március-áprilisban le kell szerveznem (szabi lekötése, helyfoglalás). Ha pont ebben a 2 hétben szar az idő, tönkrement a nyaralás.

A sógorom az elmúlt 10 nyárból 8x fogott ki végig esős időt a Balcsin.

Mondjuk nálam érdekesen működik. Az elmúlt 18 évben párszor nyaraltunk itthon, abból egyszer volt rossz idő pár napig, de Horvátországban 3 alkalomból 2x (augusztusban!) majdnem végig esett, illetve a tenger olyan hideg volt, hogy senki sem tette be a lábát.
Ellenben a 1x Görögországi nyaralásból 1x volt egyik este eső. Nagyon nem mindegy.

Ja és úgy kerültem először a gatyarohasztó helyre, hogy fele áron jött ki a nyaralásom, mint előtte a Balatonon. Azóta is olcsóbban nyaralok külföldön, mint itthon (mindkettő előfordul).

FaBRiK 2010.06.16. 10:49:36

@RockKéró: Pilótát megtapsolni nagy gáz. Sosem tapsoltam meg a gázóraleolvasót, a pincért, de még egy taxisofőrt sem. Pedig ezutóbbi munkája lényegesen veszélyesebb, mint a pilótájé.
Ja és engem sem tapsol meg senki naponta a munkám végén.

bélabébi (törölt) 2010.06.16. 10:53:30

@FaBRiK:

Elmondanám néked, hogy mivel én " vidéki " vagyok biztos forrásból tudom, hogy egy falunak NINCS főtere.
A kisváros meg alapban hangulatosabb, mint egy megye, vagy főváros.
Lásd: Kőszeg, Sopron.

ZX 2010.06.16. 10:54:52

@ZX: Hülyeséget írtam :D 90%-ban az egyéni út drágább, a társas olcsóbb.

Nazareus 2010.06.16. 10:57:03

Szerintem a legjobb, ha az ember összejön egy helyi hölggyel és az kalauzolja. Tudja hogy mi és hol olcsó (ételek is), tudja mit és hol kell megnézni, ismeri a helyi ételek, gyümölcsök neveit amit még életemben nem láttam és nem tudom hogy kell enni, el tud vinni érdekes helyekre (pl. falujába - garantáltan érdekes és autentikus betekintés a helyi életbe). Jó élményeim voltak, helyi esküvö vagy épp inni a helyi legényekkel akik áthivtak magukhoz a helyi pálinkaszerüséget megkóstolni. És még a nyelvet is tanulhatja az ember valamennyire. Voltam olyan vizesésnél ahol nem volt turista és voltam már szellemüzéssel egybekötött temetésen. Voltam hegyi faluban igy és voltam trópusi szigeten.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.16. 10:58:28

ahogy a Mester fogalmazott: a turizmus a népek barátságának nagy megrontója! ;-)

[c] 2010.06.16. 10:58:48

@ZX: Egyénileg gyakran olcsóbb, persze több szervezést igényel.

Mérlegelni kell.
Én nagyon utálom a turistautakat, főleg ha buszozni kell - életem egy szakaszában eleget rohadtam nyáron a buszon, a kórussal szinte mindig így utaztunk; a sokadik, többnapos kényelmetlen aszalódás után elegem lett belőle -, úgyhogy csak végső esetben vállalnám (ha nagyon látni akarok valamit, és másképp nincs lehetőségem eljutni hozzá).

[c] 2010.06.16. 11:00:53

@FaBRiK: "Ha pont ebben a 2 hétben szar az idő, tönkrement a nyaralás."

Ha szar az idő, akkor lehet nézelődni, elvégre azért is megy az ember. Nem?
Persze viharos szélben ez sem kellemes.

jbc4wa 2010.06.16. 11:01:04

Megintcsak mélyen egyet kell értenem a posztíróval.:) Az, hogy valaki meg akarja élőben is nézni az Eiffel-tornyot, a Szent Péter Bazilikát vagy a Tower hidat, szerintem teljesen természetes. Azonkívül tényleg nagyon kevés szabadsága van a legtöbb embernek, ha pedig 1 hét alatt akarsz egy országot mélységeiben látni, akkor nem sok fog jutni pihenésre, egy rohanás lesz az egész.
Szerintem pont arra jók az ilyen "felszínt kapargató" utazások, hogy megtudd, hogy mi az, ami valamiért megfogott, hova érdemes még egyszer elmenni, hogy akkor már ne csak a "kötelezőeket" abszolválhasd, hanem esetleg tényleg jobban belemerülj abba az országba. Szép dolog, ha valamit meg akarsz ismerni, rászánsz két hetet, aztán pár nap után kiderül, hogy ez a hely téged igazából nem is fogott meg különösebben, de már nincs mit csinálni, ott vagy.
Én nagyon szeretek utazni, új helyeket megismerni, ezért én sem szívesen megyek ugyanoda kétszer, ritkán fordul ilyesmi elő (itt jegyzem meg, hogy azokat én sem értem, akik mondjuk minden évben elmennek Horvátországba vagy max. Olaszországba, aztán egy hét múlva hazajönnek és annyi, ez maga a vég), de van olyan az eddig meglátogatott helyek között, ahova még tervezek visszamenni, mert az valamiért jobban bejött, mint a többi. Szóval erre jó a tömegturizmus, szerintem.:) Meg arra, hogy tudj azokkal ilyesmiről beszélgetni, akik szintén voltak ott. Nagyobb a valószínűsége, hogy ismersz olyan embert, aki volt Párizsban, mint aki Reykjavikban.:D

jbc4wa 2010.06.16. 11:01:38

@bélabébi: Ehhez azért tedd hozzá, hogy szerintem.:) Szerintem meg a főváros hangulatosabb, ki mit szeret.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 11:04:31

@FaBRiK:
Én akárhogy is számolok, 1 hét Balaton nem tud drágábbak kijönni, mint akármelyik tengerpart. Persze ha a balatoni 5 csillagost valami gagyi panzióval hasonlítod akkor lehet.

ZX 2010.06.16. 11:06:33

@antiszociális exlúzer: Ausztria és Horvát gyakran olcsóbb, de mondjuk megnézném mennyiért szervezel egy olasz vagy francia utat.

jbc4wa 2010.06.16. 11:09:44

Egyébként bármilyen birka dolog is, szerintem a szervezett útnak is megvannak a maga előnyei, ha csak valaki nem végletesen antiszociális. Vannak olyan helyek, ahova én nem indulnék el mondjuk helyi viszonyokat jól ismerő idegenvezető nélkül. Pl. Egyiptom vagy a hasonló helyek. Arról nem is beszélve, hogy hatalmas előnyt tud jelenteni egy jó helyi idegenvezető, aki mindent és mindenkit ismer, amit és akit kell. Talán helyben is lehet ilyet fogni, de azért az már nagy lutri. Persze ha csak tengerparton fetrengeni megy valaki, akkor nem kell, de ha sokmindent meg akar nézni, akkor már szerintem elengedhetetlen bizonyos helyeken.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 11:10:13

@FaBRiK:
Amúgy itthon nem egy helyet tudnék mondani, ahol jó és rossz időre is lehet programot találni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 11:11:07

@jbc4wa:
Sajnos nekem eddig csak rossz tapasztalatom volt az idegenvezetőkkel :-(

[c] 2010.06.16. 11:11:17

@ZX: Repülővel vagy busszal?

Jimbo75 2010.06.16. 11:11:29

@misbelief:

Nem vagyunk egyformák, szerencsére:-)
Én ha külföldön vagyok szeretek kicsit körülnézni, nem csak a turistacsalogató helyeket nézem meg. Nyilván csak a Váci utca sarkítás, de ha beülne mondjuk egy jó kis kocsmába kockás abrosz, sör és kolbász/mustár mellé, talán többet is kapna az országból, mint a Lánchíd-Vár-Váci utca szentháromságot....

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.06.16. 11:12:36

@snorbi: én speciel nem a szervezett, turistacsoportos programokra gondoltam (én is az egyéni szervezés híve vagyok), de persze ez is egy fontos jellegzetessége a tömegturizmusnak. Én ezt sem ítélem el, mivel van, akinek ez jön be.

[c] 2010.06.16. 11:15:39

@jbc4wa: Ez igaz, ez a "pro" oszlopba írandó. Viszont nekem még mindig erősebbnek tűnik a "kontra", főleg a rohanás. Anyós- és apósjelöltem jár afféle tipikus turistautakra - ezek a következőképpen festenek: buszból ki, kötelező látványosságon végigtalpal, pár fotó elkészít, buszba vissza. Buszozás. Buszból ki... és így tovább.
Én ilyenre maximum akkor mennék, ha ingyen volna, nekik viszont tökéletesen megfelel.

JohnHenry 2010.06.16. 11:40:42

amikor először volt részem pilóta-megtapsolásban, nem is kicsit meglepődtem.

azt hittem, átaludtam a kényszerleszállásról szóló bejelentést :-/

bombadil 2010.06.16. 11:43:19

Mint utazási irodában dolgozó mondom:
Borzasztó, hogy milyen méretet öltött a tömegturizmus már a világon! Szerintem igazából még fel sem tudjuk fogni, hogy ez hosszú távon mekkora kárt fog okozni.
Ellene vagyok a tömegturizmusnak, mert a 21. század elején gyakorlatilag úgy tűnik, hogy nem tudsz már egyetlen normális műemléket sem megnézni a világon sehol, hogy ne legyen körülötted másik 20 ember a könyökével a vesédben.... :)))
Arról nem is beszélve, hogy a híresebb látnivalókhoz már szinte csak előzetes regisztráció után tudsz bejutni, olyan nincs, hogy csak odamész, és annyi. (Legfeljebb hihetetlen sorbanállás árán.)
Jól turistáskodni: sok okos alternatív megoldás létezhet, ezeket az utakat kénytelenek lesznek megtalálni az emberek a maguk módján, mert így nem folytatható a tendencia.

bombadil 2010.06.16. 11:44:11

.... és még annyi (gondolom, ezt is sokan tapasztalták): a leghíresebb helyekre a bejutás iszonyat pénzekbe kerül, totális lehúzás az egész.
(Például 2 héttel ezelőtt Jordánia, Petra, belépő: 50 jordán dínár, azaz 15.000!!! Ft... no comment).

Pilótát megtapsolni pedig ultragáz. De ezt itt előttem már okosabban kifejtették.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 11:45:35

@bombadil:
"Ellene vagyok a tömegturizmusnak, mert a 21. század elején gyakorlatilag úgy tűnik, hogy nem tudsz már egyetlen normális műemléket sem megnézni a világon sehol, hogy ne legyen körülötted másik 20 ember a könyökével a vesédben.... :)))"

Ha ellene vagy a tömegturizmusnak, akkor ez téged egyáltalán nem zavarhat, hiszen akkor nem is mész oda. Ha meg odamész, akkor meg magad is tömegtúrista vagy. Misbelief egyetlen részmondatát idézem:

"Természetesen mindenki örülne, ha a Louvre-t csak neki nyitnák ki, ha nem lenne ott a sok hülye (mint a dugóban a többi autós)"

Amúgy rengeteg szép helyen jártam itthon és kint is, ahol nem volt tömeg.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2010.06.16. 11:46:54

Mi egyéni -olcsón- utazók vagyunk és nem tapsoljuk meg a pilótát :)

TGV 2010.06.16. 11:47:31

A szinesz is penzt kap azert, amit csinal a szinpadon. Akkor minek is a taps?
A pilota meg raadasul az eleteddel is "jatszik".
Szerintem tapsoljuk meg a pilotat. Ebben a szokasban semmi "tomegturistas" nincs.

Van olyan pilota, aki kiall az pilotafulke ajtajaba es elkoszon mindenkitol. Olyankor en meg kulon meg is szoktam neki koszonni.

k.sz. 2010.06.16. 11:50:14

@bombadil: ebből is látszik, hogy a túlzottan hatékony országimázs kampányok is a visszájára fordulnak idővel. :D Horvátországban is van colosseum, de az messze nem érdekel annyi embert.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 11:52:04

@TGV:
Nagyon rossz öszsehasonlítás a színésszel. Az orvost is megtapsolod, az eladót, meg a tanárt? És a buszsofőrt miért nem? A színésznél elismerjük a tapssal, ha jól játszott, kisebb a taps ha nem, a pilótánál viszont alapnak kell lennie a hibátlan repülésnek, ahogy a buszsofőrnél is a hibátlan utazásnak. Ez nem egy művészi produkció.

dzsíni 2010.06.16. 11:55:04

@Donald R. DeCicco:

én is úgy gondoltam Párizsban, hogy nem metróval megyek a Montmartre-ra, megnézem milyen a város "igazi arca", aztán egyszercsak én lettem az egyetlen fehér az egyész buszon, a falakon gyanús feliratok, a menetidő a célomig még 40 perc.. Egy élmény volt :D

vlaca55 2010.06.16. 11:58:40

Pilótapsról: én kb. 30x repültem, de összesen kétszer tapsoltam meg a pilótát. Hogy miért? Mert megérdemelte, azaz ultragáz időben (oldalszél, eső, vihar, stb.) is le tudta tenni a gépet és ennek mindannyian nagyon örültünk!! Szerintem egyébként nem gáz megtapsolni, így is oldod a feszültséget magadban, de én kifejezetten csak extrém helyzetekben vagyok hajlandó. Hívjatok konformnak nyugodtan.

2010.06.16. 12:01:33

Micsoda baromság, hogy gáz megtapsolni... először nekem is fura volt, vagyis meglepődtem, de olyan járat volt ahol valszeg a többség nem repült még, de legalábbis jó sokan... azért elég sokan félnek a repüléstől főleg az elején (nem csak), biztos megkönnyebbülés leszállni.
Azért fel/leszállás alatt picit én is izgulok :) tapsolni nem szoktam de ha valakinek az esik jól, hát csak hajrá. Azért a villanyóraleolvasónál kicsit képzettebb és több a felelőssége egy ilyen pilótának...

2010.06.16. 12:09:01

Megjegyzem pont az a gáz és proli hozzáállás, hogy "Vajon ez nem gáz?", "Úristen, most mit gondol rólam az a pár körülöttem levő idegen?!"
Vannak bizonyos társadalmi szabályok persze, de a legfontosabb a tolerancia, nem kéne ilyen begyepesedettnek lenni...

És a legtöbb tömeg-helyet érdemes egyszer megnézni. Vannak kevésbé népszerű, ugyanolyan jó helyek, csak azokról kevesebbet tudunk. Nem azért nézi meg mindenki az Eiffel tornyot, mert "menő" - hanem mert kb Franciaország egyik legjelentősebb szimbóluma. Én voltam ott régen és fényképeztek is, és nem szégyelltem magam sőt, élmény volt, főleg 14 évesen :)

loislane21 2010.06.16. 12:20:32

helló,
5 év nagyon aktív külföldi idegenvezetés során megtanultam egy nagy igazságot: le kell szarni, ki mit gondol arról, h hol tölti az ember a szabadidejét... Cici vagy nem? Kit érdekel. Az a lényeg, h jól érezd magad. Én voltam a legnagyobb nevezetességeknél, de döglöttem 45 fokban a tengerparton is egy hétig....mikor mihez van kedve/pénze az embernek. A "megismerni egy ország igazi arcát" pedig egy óriási kamu, drágáim. Egyet nemfelejtsünk el: az az emberke ott akkor is túrista...nem ismerheti meg valaki 1-2-3 egy hely igazi arcát..de jól le lehet húzni....

ed_ 2010.06.16. 12:29:15

Sokszor repülök. Azt figyeltem meg, hogy menetrend szerinti járaton SOHA nem tapsolják meg az utasok a pilótát, nyaraló charterjáraton pedig MINDIG. Mondjuk menetred szerintivel még nem utaztam tipikus nyaralódesztinációra.

különvélemény 2010.06.16. 12:30:52

Az emberek többsége tömegturista, nincs ezzel semmi gáz.
USA-ban is az egyszerűbb vagy kevésbé érdeklődő emberek, hova mennek? Hawaiira, miközben el sem hagyják az országot.

Aki csak el akar menni innen lógatni a lábát, azt úgy sem érdekli sem a város, sem a többiek.
Elmegy lefotózni a nevezetességeket, de alig várja, hogy vége legyen a városnézésnek, miközben rendkívül lelkesen úgy tesz, mintha roppant érdekes lenne néhány rom. Persze itthon még a várban sem volt soha.

Akit meg érdekel a célország, az úgy is teljesen másként tervezi a nyaralását.
Nem érdemes a két kategóriát összemosni, mások az igények, más a módszer, ennyi.

RockKéró 2010.06.16. 12:30:54

Szerintem bizonyos helyeknek pont az a varázsa, hogy tömegnyomor van körülötte. Pl. a Trevi kút körül mindig tömegnyomor van de mindenki bedobja a pénzérmét a vízébe.

Egyébként nekem szép emlékek a régi buszos utazások is, amikor a harmadik percben mindeki elővette a vagdaltas szendvicsét és a Hejhó üdítőjét.

Nekem kb. két hét igazi szabadságom van. Ezen idő alatt nem vagyok hajlandó ilyen apróságokon bosszantani magam, hogy kínai turista került a fotómba a Colosseumnál.

gyutyka 2010.06.16. 12:31:13

Aki már nem mai csirke, általánosban oroszt tanult, annak marad a tömegtúrizmus!

ZX 2010.06.16. 12:33:57

@ed_: Nem is fogsz, merthogy nincs. :)

különvélemény 2010.06.16. 12:38:41

@loislane21:
Akkor vagy nekik turista, ha úgy viselkedsz.
Igenis meg lehet ismerni egy nép gondolkodásmódját, csak el kell menni a fővárosba, normálisan felöltözni, kerülni a turistaösvényeket és értelmesen viselkedni.
Ha itthon a Váci utcában valaki strandpapucsban, bermudában, szalmakalappal lófrál, nyilván le fogják húzni.
Viszont, ha felvesz egy könnyű szövetnadrágot egy inget és barátságosan viselkedik, akkor a hozzáállás is más lesz.

ZX 2010.06.16. 12:41:35

@különvélemény: Próbáld ki Kairóban. Szólj ha sikerült megúszni a lehúzást. :D

különvélemény 2010.06.16. 12:41:59

@ed_:
Ugyanez van azokon is, aki turista, az tapsol, aki nem, az nem.

macislum 2010.06.16. 12:42:41

Annyira örülök ennek a posztnak!
Repülés után hiányérzetem szokott lenni, és most már egészen pontosan tudom hogy miért. Ezentúl mindig meg fogom tapsolni magam :-)

különvélemény 2010.06.16. 12:45:30

@ZX:
Ott is könnyebb dolgom van, ha normálisan nézek ki és úgy is viselkedem.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.06.16. 12:46:06

Eddig ahányszor repültem az Air Canadával, mindig megtapsoltuk a pilótát. Meg a WestJet gépeken is, többnyire. Egy olyan transzatlanti járaton, ami meg felszállt hóviharban, közben átment egy viharon és utána leszállt ónos esőben, még az is tapsolni fog, aki amúgy nem szokott.

De az igaz, hogy többnyire nincs taps - nem tudom, mitől függ. Egy WestJet gépen biztos nem olyanok ülnek többségben, akik akkor repülnek először. Akkor most hogyan is van ez?

Nazareus 2010.06.16. 12:46:39

@gyutyka: Altalanosban (es kozepiskolaban is) oroszt tanultam, csak azt lehetett akkor meg. Felnott fejjel megtanultam angolul (na nem tokeletesen) es jo par helyen jartam, ami nem tomegturista hely. De olyanokon is jartam.

Nazareus 2010.06.16. 12:48:24

@ZX: Sikerult. De nem volt konnyu, elismerem. Szornyu egy orszag.

ZX 2010.06.16. 12:52:00

@Nazareus: Nekem nagyon bejött. Bármikor visszamennék.

dézi 2010.06.16. 12:52:03

@Zabalint: Na te sem tettél le még az életedben egy pilótavizsgát sem, ha képes vagy egy buszsofőrhöz hasonlitani,de valószinűleg már az orvosin repülnél. De a buszsofőrin próbálkozhatsz, érettségivel persze.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2010.06.16. 12:58:50

Szóval a blog valódi értelme, hogy te most éppen valami tengerparti üdülőhelyen nyaralsz, és ezt sürgősen közölnöd kellett?

reccs 2010.06.16. 12:59:00

@loislane21: "Cici vagy nem? Kit érdekel."

Hát azért...

mozikiller 2010.06.16. 12:59:17

Én is furának tartottam mindig a chartereken leszálláskor a tapsot. A menetrend szerinti járatokon ezt soha nem tapasztaltam. Ha rendben lerakta a gépet tapsvihar. És ha nem? akkor pfujolni kell?

Nazareus 2010.06.16. 13:04:04

@ZX: Jo neked. Nekem inkabb Tavol-Kelet jott be. Egyiptomba nem vagyom egyaltalan, valoszinuleg nem is megyek tobbet oda.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.06.16. 13:06:24

Azért az nem gondoltam, hogy a CSAK a címlapon szereplő pilóta-tapsolás lesz a kommentekben a fő téma. :)

@Megszívtuk-Waze: lebuktattál, igen, lassan egy éve kizárólag ezzel a titkos céllal indítottam el a blogot!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 13:13:16

@dézi:
Nem tettem se pilóta se buszsofőr vizsgát, és nem is tervezem. Azt tudom, hogy óriási a kettő között a különbség. De te nem értetted meg a lényeget, mert nem azon van a hangsúly, hogy mi a nehezebb, mihez kell több tudás, hanem azon, hogy a színészet egy művészet, ahol megtapsoljuk ha tetszik, a repülő vezetése nem művészet, ezért elvárjuk, hogy minden tökéletesen működjön, nem pedig tapsolunk ha jól ment éppen. Mert a pilóta nem hibázhat a színésszel szemben. Ugyanakkor én többre tartom a pilótákat, mint a színészeket, mégis utóbbinak tapsolok, ha tetszik az előadás, előbbinek nem, mert azt tartom természetesnek, ha nincsen probléma. Így már érted?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 13:17:00

@dézi:
Szar a blogmotor, valszeg nem ment el az előző. A lényeg, hogy semmi köze a tapsnak ahhoz, hogy mennyire nehéz pilótává válni, vagy buszsofőrré. Akkor ilyen alapon ezer olyan dolgot megtapsolhatnál, amit nehéz elérni. A színészt megtapsolom, ha tetszik a játéka, a pilótától meg elvárom, hogy problémamentes legyen az utazás, és ezt tekintem alapnak, nem tapsolom meg. Ugyanakkor többre tartom a pilótákat.

De nem tudom miért olyan nehéz felfogni, hogy a buszsofőrt és a pilótát milyen alapon hasonlítottam össze, mert annak semmi köze ahhoz, hogy mennyire nehéz azzá lenni.

ZX 2010.06.16. 13:27:29

@Nazareus: Távol-Kelet sem rossz. Igauzából nem is tudok olyan helyet mondani ahova nem mennék bármikor vissza. De minek, hiszen még annyi mindent nem láttam.

különvélemény 2010.06.16. 13:29:47

@Zabalint:

A tapsolás már csak azért is értelmetlen, mert a pilóta pont nem hall belőle semmit.

kukahontas 2010.06.16. 13:30:22

@bombadil: csak azt lehet lehúzni aki hagyja
még jó hogy nem veled utazom :D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 13:37:25

@kukahontas:
Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor nagyon kevés embert húznának le. Külföldön simán kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy ki vagy szolgáltatva a helyieknek, annak ellenére, hogy előzőleg próbáltad elkerülni.

ibafaipap 2010.06.16. 13:41:52

A taps mar egy magyar hagyomany, mıert lenne gaz? A prolısag nem ıtt kezdodık. Ez mar csak görcsös sznoberıa. A magyarok szamara a repüles egy ünnep, masoknak csak egy utazas A-bol B-be. Amugy meg nem kurvara mındegy, kı mıt gondol?

iksz01 2010.06.16. 13:44:32

A kommentek 90%-a arról szól, hogy "minden gáz, ami nem én vagyok". Valakinek az a gáz, hogyha megtapsolják a pilótát, valakinek az a gáz, ha mások meleg helyen nyaralnak... valaki nem tudja felfogni, mi a jó a Maldív-szigetekben... stb.

Nyugtassatok meg, hogy a blog.hu-val van a baj, és nem a magyar mentalitással...

Na de akkor meg is magyarázom az egyesek számára felfoghatatlan dolgokat:

- miért jók a "gatyarohasztó helyek"? Talán, mert pl. Mallorca, teljesen más hangulat, mint a Balaton. Nem feltétlen jobb, de teljesen más. A tengert sem lehet összetéveszteni egy tóval, és a víz is melegebb pár fokkal.

- miért "unatkozik" valaki a Maldív-szigeteken? Talán, mert valaki kikapcsolódásra vágyik. Valaki aktívan szeret kikapcsolódni, valaki meg napozni akar, hajókázni, esetleg szörfölni. Aki várost akar nézni, nyílván nem oda megy nyaralni.

- miért tapsolják meg a pilótát? Miért ne...?

- az nekem is fura, hogyha valaki azért utazik többszáz km-t, csakhogy a szálloda medencéjében pancsoljon, dehát lehet, hogy ő környezetváltozásra vágyik igazából, nem tengerpartra.

kukahontas 2010.06.16. 13:45:02

@Zabalint: azaz igazság, hogy szeretett országunkban már sokszor próbáltak lehúzni, külföldön ezt még nem nagyon tapasztaltam. Pedig a módszer ugyanaz árban előre megegyezni.

ibafaipap 2010.06.16. 13:47:44

Egyebkent en sokkal jobban szeretek k-europaı turıstakkal utaznı/laknı, mınt bebaszott, verekedö angolokkal, ubermensch nemetekkel, vagy üvöltözö, bohocruhas olaszokkal.

norbi2k 2010.06.16. 13:50:41

Utoljára akkor tapsoltam a pilótának mikor 8 óra utazás után letette a 747est szépen zökkenőmentesen az óceán túlpartján.... egy másfél két órás után nem érzem hogy meg kéne tapsolnom, pláne hogy már harmadjára fordul aznap.... bár lehet a nyolc órás után sem? :)

A népszerű helyeket meg igenis meg kell nézni, ne mondja nekem senki hogy az eiffel torony ugyanolyan képen vagy a tévében mint mikor a lábánál áll az ember. Persze én szeretek ilyenkor olyan helyekre is elmenni ahol nem sok turistát látni, de van akit meg ez nem érdekel..

Aki meg nem értim iért jó gatyarohasztó melegben a tengerparton, az szerintem panel proli, már bocs, de ezek szerint még nem feküdt homokos tengerparton pálmafák alatt karnyujtásnyira a víztől...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 14:09:24

@kukahontas:
A különbség az, hogy itthon látod ha téged vagy mást le akarnak húzni, máshol meg csak ha téged húznak le.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 14:11:30

@fred07:
Szerintem meg mindenki leírja, hogy ő hogy szereti, hogyan nem, illetve azt hogy nem tudja megérteni miért mások máshogy. Amiket pedig most megválaszoltál, már sokan megválaszoltak.

@norbi2k:
"Aki meg nem értim iért jó gatyarohasztó melegben a tengerparton, az szerintem panel proli, már bocs, de ezek szerint még nem feküdt homokos tengerparton pálmafák alatt karnyujtásnyira a víztől... "

Aki prolizik, az sznob, én speciel voltam már tengerparton, nem jött be, ennyi, de szerintem ezt nem fogod úgysem megérteni.

tettike 2010.06.16. 14:12:17

Itt mindenkinek igaza van. Ki így éli meg az utazást, ki úgy..., és szíve joga, hogy tapsol-e,vagy sem. Ne akarjunk már mindent egyformán csinálni! Amúgy a fotón a póló nagyon szellemes!!

Sakk Matt 2010.06.16. 14:14:15

Aki a Szamarkándi Regisztán (ez Üzbegisztánban van) helyett a Vatikáni Szt. Péter teret megy megnézni, az tényleg birka lúzer tömegturista. Bedől a marketingnek, hagyja magát lehúzni, és mindezt kizárólag tudatlanságból is lustaságból.

Ja, és Szamarkándban a kávé OLCSÓBB, mint Békéscsabán (főleg, ha alkudozunk is egy kicsit).

Jimbo75 2010.06.16. 14:18:13

@norbi2k:

Én például utálom a gatyarohasztó meleget, ettől nem értem miért kellene prolinak lennem. Mondjuk ezzel az erővel mondhatnám rád, hogy sznob köcsög vagy, de nem teszem:-))

Serio (törölt) 2010.06.16. 14:27:25

Lenézni nem szoktam a tömegturistákat, de azt hiszem én személy szerint túlságosan individualista vagyok az ilyesmihez. :)

Ha mondjuk az ember pl. Londonban van, meggyőződésem hogy jobban tölti el, ha szabadon sétálgat, mintha megnézné a "kötelező látványosságokat" (Tower, koronázási ékszerek, Buckingham palota, London Bridge, Hyde Park).
Egy ilyen kaliberű városban egymást érik a különleges, jellegzetes helyek, szóval élmény mindenképp lesz. (És az az élmény kicsit sem fog hasonlítani egy iskolai tanulmánykirándulásra.)

A tengerparti pihenés meg külön műfaj... Ott mondjuk nem árt, ha az ember kevésbé felkapott helyet fog ki, hiszen "pihenni" per definitionem jobban lehet nyugalomban mint tömegben.
Pl. egy görög vagy szlovén kis halászfalu, apartmanszállással sokkal jobb tud lenni mint egy felkapott olasz üdülőhely. A homokos tengerpart iránti beteges fétist is jó ötlet félredobni, szerintem a sziklás part sokkal gusztusosabb minden szempontból.

jbc4wa 2010.06.16. 14:33:31

@Sakk Matt: Köszönjük Emese, a kettő tényleg majdnem ugyanaz minden szempontból. Aki meg kóla helyett fantát iszik, na az az igazi lúzer, igaz? De a legnagyobb lúzer mégiscsak az, aki lehúzza a Vatikán látványosságait.

2010.06.16. 14:40:06

Olvasva a kommenteket eszembe jut egy tanárom mondókája előadáson.

Az emberek sok mindent szeretnek és sok mindenre adnak pénzt. Szeretik, ha félhetnek a hullámvasúton, de szeretik azt is, hogy elutaznak és amikor megkérdezik, hogy mit csináltak ott azt mondják, hogy semmit.

Szeretnek messzire nézni. Felmennek egy hegycsúcsra, messzire elnéznek és lejönnek onnan. A legdrágább nézzünk messzire dolog pedig a Hubble-űrteleszkóp.

Tök igaza volt.

norbi2k 2010.06.16. 14:41:16

@Zabalint: :) Igen, sosem fogom megérteni, te már csak tudod.... igazából ez egy válasz lett volna még az első kommentelők egyikének, aki nem érti miért jó valakinek a tengerparton....

Lille havfrue 2010.06.16. 14:43:33

Sok évi nyári szervezett és magán turistáskodás összehasonlító tapasztalataiból kiindulva manapság már kizárólag neten foglalok hotelt és repülőjegyet. Olyan helyekre megyünk, ahol sok érdekesség van, de nem agyonsztárolt (pl. tavaly spanyol Galícia, idén Bilbao). Tengerpart is és kulturális látnivalók is, na meg gasztronómia is.

norbi2k 2010.06.16. 14:44:27

@Zabalint: Amúgy meg bocs, de csak most látom nálad a sznobizmus a piros lepedő... nem állt szándékomban felvillantani...

2010.06.16. 14:45:03

Lille: Bilbaoba vigyél kaját, ha jót akarsz enni :-)

Megfigyelo 2010.06.16. 14:46:17

Az en megfigyelesem szerint vannak csoportok, akik akkor tapsolnak, amikor visszaerkeznek a hazajukba. Nem a pilotat tapsoljak meg, hanem a hazaterest koszontik.

norbi2k 2010.06.16. 14:47:15

@Jimbo75: nem a gatyarohaszto meleg utálattól leszel panel proli, hanem attól hogy nem érted miért jó a másiknak tengerparton ilyenkor :) Egyébként nem akartam ezzel a szóval megsérteni senkit, én is éltem panelban eleget :D

izlésrendőrség 2010.06.16. 14:52:45

..." Na kellemes nyaralást mindenkinek, elnézést, de hívnak az animátorok!"....

na ez a mondat mindent elmond a kedves nyaralorol:((..animätort akkor lässak nyaraläs alatt, amikor epp egy cäpa szäjäbol hizzäk ki 2 darabban...valami bödületes luzer az, akinek egy ugri burgi kell a nyaraläsän, mert annyira unatkozik, odaäll a mäzsanegyvenes keletnemet öregasszony melle, es kezeket a magasba?...EPIC FAIL

[c] 2010.06.16. 14:54:47

@norbi2k: "Aki meg nem értim iért jó gatyarohasztó melegben a tengerparton, az szerintem panel proli"

Nem arról van szó, hogy jó érzés-e. De én alapvetően azért utazom, hogy megismerkedjem más kultúrákkal, lássak más embereket, érdekes építményeket, szép tájakat. (És ezt nem azért mondom, hogy entellektüelnek tűnjek, valóban így van.)
Namármost mindezt nem csak a nyár derekán tehetem meg, sőt lehet, hogy nem akkor érdemes.
Nem szólom le azokat, akik inkább pihennek a tengerparton, de én nem erre vágyom.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 14:55:40

@norbi2k:
Ha neki szar, akkor úgysem értheti meg teljesen, másoknak miért jó. Az emberek ilyenek. Az más kérdés, hogy ő csak nem érti, te meg lenézed őt, mert nem érti.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 14:57:23

@antiszociális exlúzer:
Látod, én meg egy harmadik mentalitást képviselek, engem általában nem az emberek és az építmények érdekelnek, hanem a természeti szépségek. Ahány ember, annyi féle, de felesleges eljátszani, hogy megértjük egymást, ha egyszer nem.

norbi2k 2010.06.16. 14:59:42

@antiszociális exlúzer: öö, ez ok, de most a gatyarohaszto melegről volt szó, én legalábbis arra válaszoltam. Természetesen nem csak tengerpartra lehet menni nyaralni, ezt nem is mondtam. Azt mondtam hogy dög melegben igenis jó a tengerparton...Én vágyom erre is, de azzal se volt bajom mikor zuhogó esőben bóklásztam koppenhágában...

norbi2k 2010.06.16. 15:03:44

@Zabalint: Légyszi ezt vonalat ne erőltesd, köszönöm... egyébként neki nem szar, csak nem érti miért jó másnak, valószínűleg nem is próbálta még :)
Szóval még egyszer, nincs piroslepedő...

Iridium 2010.06.16. 15:04:16

Off
Anyósom nemrég látogatott meg minket (külföldön élünk). Egyik nap éhesek voltunk, és a Pizza Hutban kajáltunk. Anyósom szalvétába csomagolta a maradék 1/92-ed pizzaszeletet meg néhány szem főttkrumplit is. Micsoda élmény volt nézni az elképedt helyieket xD
On

Mi történetesen szeretjük Horvátországot, bár a strandra én ritkán járok le, mert egyszerűen képtelen vagyok 12 órán át a napon semmittenni. Amíg a család szívja magába az UVB-t, addig én általában ellátogatok közeli templomokba, várakba, megmászok egy hegyet stb. Én nem bántom őket, mert nekik az a kikapcsolódás, nekem ez utóbbi.

Személy szerint jobban szeretem a 2-3 napos villámlátogatásokat, mert engem semmi nem tud tovább lekötni, így értelme se lenne számomra egy kéthetes vakációnak.

Ha hosszabb nyaralást szeretnék, akkor pedig országokon át vándorolok akár hetekig is, minden nap mást látva (pl. India-Bangladesh-Thaiföld-Kína)

Meg az olyanokat is szeretem, ahova nem sokan mennek. Pl. egy alaszkai, alig lakott kis szigeten vagy Mongólia közepén sétálgatni.

Úgy is összefoglalhatnám, hogy változatosság gyönyörködtet (engem). Asszony meg képes 1 hétig a napon feküdni, neki az a jó.

kissiú 2010.06.16. 15:05:46

A régi szép időkben ('80s) minden leszállást megtapsoltunk, legalább is Közép Eu-ban. Nekem tetszik, romantikus dolognak tartom. Szerintem azért nem tapsolják ma meg, mert a repülés olyan természetes lett mint a WC-zés. És hallja a pilóta, még a 747-esen is, ui volt, hogy megköszönte.

ZX 2010.06.16. 15:07:14

@antiszociális exlúzer: Mondjuk a skandináv országokat csak nyáron ajánlom. :)
De én is inkább az aktív turizmust szeretem.
(Bár a passzívból élek) :D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 15:10:29

@norbi2k:
Pont itt a baj, hogy azt feltételezed, azért ír ilyeneket, mert még nem próbálta. Ezt viszont te nem tudod, csak abból indulsz ki, hogy neked jó, akkor általában jó. Pedig rohadtul nem így van. Én sem vágyok a tengerpartra gatyarohasztó melegben. Ilyenkor inkább a hűsebb helyeket kedvelem.

norbi2k 2010.06.16. 15:18:18

@Zabalint: Pl az alpokba?
Esetleg próbáld ki egy pálmafa alatt legközelebb :)

norbi2k 2010.06.16. 15:20:56

@Iridium: Ezek jó helyek, bár szerintem a népszerű helyeken is lehet találni ilyen kis elszigetelt helyeket, nem feltétlen kell a világ másik végébe menni :) Pl mi Horvátországban olyan partszakaszon voltunk majd egy hétig ahol rajtunk kívül nem volt senki... persze egy mongóliát megnéznék én is... nagyon olcsó arrafelé az élet, simán el lehet ott lenni hónapokat is...

pucros 2010.06.16. 15:23:01

Hogy mi gáz mi nem, az nem tény hanem vélemény, ezért TÉVHIT, hogy ez tévhit tudna lenni.

Az ember oda megy, ahol olyasmi van, ami érdekli őt. És annyit ad ki rá, amennyit megér neki az élmény.
Hogy a tömegek ott vannak-e, az egy tényező. Hogy ez mennyire vonz vagy taszít valakit, az ízlés dolga. Hogy miért, az mentalitásé.
Mi lehet ebben vitatkoznivaló?

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.06.16. 15:28:43

@izlésrendőrség: te ugye azt is készpénznek vetted, hogy a gumimatracomon netezek? ;)

kalman.kalman (törölt) 2010.06.16. 15:31:25

Pilótának tapsoltam már én is, mert egyszer majdnem lezuhantunk, annyira rázkódott, meg borult a gép egy ázsiai utamon.
Van az a helyzet, amikor jár a taps.
Persze nem egy Budapest-New York járaton.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 15:31:27

@norbi2k:
Például oda. De a pálmafa alatt akkor sem hűs, ha árnyék, miközben 40 fok van. Viszont ha már tengerpart, akkor az idő nagy részét a vízben töltöm, hiszen azért mentem oda, a napon vagy árnyékban fekvésnek sok értelmét nem látom.

FaBRiK 2010.06.16. 15:31:51

@bélabébi: "biztos forrásból tudom, hogy egy falunak NINCS főtere."
Nem kell magadnak sem hinni. Attól, hogy nálatok nincs, például Verespatak, Zselickisfalu, Beloiannis, Szomolya főterét még ugye nem kell lerombolnunk, hogy igazad legyen? (Nem óhajtok többszáz falvat még felsorolni)

FaBRiK 2010.06.16. 15:33:47

@antiszociális exlúzer: "Ha szar az idő, akkor lehet nézelődni"
Van egy 5 éves lányom és egy 7 éves fiam, aki még a pocsolyába is képes belevetni magát, csak hogy úszhasson. Magyarázd meg nekik a nézelődést. Én próbáltam, mert nagy túrázó voltam. A fiam most kezdi pedzegetni a kirándulások értelmét, de attól még ő sem választaná a tenger helyett.

FaBRiK 2010.06.16. 15:40:52

@Zabalint: Rosszúl számolsz. Most a Last Minute utak 10000-20000 Ft-ba kerülnek 1 hétre. Mutass ilyet akár most Magyarországon.
Az elmúlt 5 évben voltam Horvátországban, Bükkszentkereszten, Keszthelyen, és Görögországban.
Mindenhol az igény az apartman volt, mert nem szeretem a 10 nm-es szállodai szobálat és azt, hogy nem tudom a reggelimet a teraszon egy szál fürdőgatyában elfogyasztani.
Görögország győzött. Mivel építkezés miatt a pénzünk (és másoké is) elfogyott, idén pl. ezért megyünk ismét Görögországba.
Más, egzotikus országokban még nem nyaraltan, valószínűleg Balival nem összevethető.

Ja és én augusztusban menekülök, mert a közepétől már kötőhártya gyulladással fetrengek az allergia miatt.

jbc4wa 2010.06.16. 15:44:16

@izlésrendőrség: Áááááá, ez nagyon fájt! Irónia-alert felirat látom nem ártana néhány kedves kommentelő miatt, akik annyira irigyek még a fake sztorikra is, hogy rögtön jönnek habzó szájjal.:)

rezfaszubagoly (törölt) 2010.06.16. 15:50:42

Szerintem mindenki átesik ilyen szakaszokon az életében, mint: osztálykirándulás, ahol a punci a lényeg, túrás, ahol a haverokkal levés, Balaton vagy Tisza-tó környékén szúnyogkergetés, mediterrán tengerpart, városnéző-étteremben zabáló utak, lehúzó arab országokban nyaralás, aztán eldönti, mi a jó neki. Önálló döntést hozni időbe telik megtanulni. Akinek meg nem megy, az menjen tömegturistának.
Ha én anno nem járom be fél Európát hátizsákkal, akkor most lehet, hogy be tudnának palizni egy párizsi városnézős csoportos útra.
Van ismerősöm, aki évek óta Londonban dolgozik, azt hittem vállalkozó szelleművé vált a kintlét miatt, de azóta is a leggagyibb marokkói-tunéziai turistaövezetekben veri el a pénzét.

Loana 2010.06.16. 15:51:26

A Colosseumnál mindenki más szánalmas fényképezkedő, meg csak azért megy, hogy utána elmondhassa - kivéve természetesen ENGEM, aki ugye nem vagyok tömegturista, és nem férek oda a sok tömegturistától, egyesegyedül engem tényleg érdekel a Colosseum. Hát valahogy így működik ez.

ZX 2010.06.16. 15:51:38

@FaBRiK: 10 nm2-es szoba? 1*? merthogy a normál 3*-os szállodák 20 m2-nél indulnak, 5*-nál már 34 m2 felett járunk.
Apartmant még ULM-ben sem találsz most 10.000-ért, azt inkább májusig, vagy szeptembertől, bár akkor akár már 4.900-ért is kapsz.
Amúgy Magyarország drága.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 15:52:07

@FaBRiK:
10-20k/fő 1 hétre mindenestül? Azt meg hogyan? Biztos mindent beleszámoltál(utazás, szállás, kaja)?

nyafnyaff 2010.06.16. 15:54:33

Én szeretek dögleni 2 hétig a tengerparton és szeretek várost is nézni. Nem vagyok gazdag de egy évben többfelé is nyaralunk sőt Magyarországon is járunk várost nézni. Turistaúton is voltam, mert repülővel + usszal kibírható és egyénileg is mert beszélek nyelveket. Kinek a pap kinek a papné, szerintem ennyi.

rezfaszubagoly (törölt) 2010.06.16. 15:56:58

Megismerni egy országot úgyis csak akkor lehet, ha ott élsz legalább 2-3 évet, dolgozol, adót fizetsz, párkapcsolatot létesítesz. Se a csoportos úton, se az egy hónapos egyéni úton nem vagy más, mint turista.

hegyilany 2010.06.16. 16:12:13

@TGV: "Szerintem tapsoljuk meg a pilotat. Ebben a szokasban semmi "tomegturistas" nincs."
Á, tényleg nem. De azért már csak a charter gépeken szokás.... :)

FaBRiK 2010.06.16. 16:24:08

@Zabalint: Utazás+szállás. A kaja relatív. Éppúgy el lehet élni kevésből is kint, mint sokból.
Ha ott beülök minden nap egy étterembe és hasonlítom, hogy itthon is, akkor kint olcsóbb valamivel (itt is a tengerparti tavernát a Balaton partján lévő étteremmel kell hasonlítani. Igaz, hogy ott kint mosolyognak, spontán műsort adnak, kapsz valami ajándékot és másnap délelőtt a kint takarító személyzet felismer és köszön mosolyogva. Ez meg megfizethetetlen.
Ja, ha valami nem ízlik, azt megmondhatod, nem sértődnek be és hoznak ingyen mást. Neki megéri, mert másnap is oda megyek.

(Bár off, de ilyan kedvenc helyem itthon a Tóth kocsma, ahol mindig jól érzem magam, mert pont olyan a kiszolgálás, amilyen nekem kell, nem az a tipikus magyar "menj már a francba, vagy belehányok a sörödbe).

Serzone 2010.06.16. 16:28:11

Szeretünk külföldre menni nyaralni, vagy várost nézni.
Idén ajándékként megleptem a családot egy úttal, egyéni útitervvel, tömegturistaként végigsétáltunk Rómán. Élveztük a gyönyörű tereket, szökőkutakat és igen, elmentünk többek közt a Colosseo-hoz is. Szó szerint lejártuk a lábunkat, de a 9 éves lányom meg sem mukkant miatta. Élvezte, hogy amiről hallott, vagy tanult, azt most élőben is láthatta.
A tengerparti kifekvős nyaralással sincs semmi gond, ha arra van igénye valakinek, miért is ne?
Mi is aszerint döntjük el, mit fogunk csinálni, hogy mihez van kedvünk.
Spanyolországban aktívak voltunk, majdnem minden nap mentünk valamerre. Andorra, Figueres-i Dalí múzeum és mellette a Játékmúzeum, delfinárium, víztározó az elöntött faluval, stb.
Görögországban viszont csak feküdtünk és süttettük a hasunkat.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.16. 16:32:52

@FaBRiK:
Ugyanennyiből a Balatonnál is ki lehet jönni, csak nem a legfelkapottabb helyeken, nem Siófok, Balatonfüred. Görögöknél nem jártam, Olaszországban és Bulgáriában semmivel nem kedvesebbek, de nekem itthon sem volt soha semmi problémám, bolgároknál viszont jóval olcsóbb a sör.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.06.16. 16:36:20

Tévhit az, hogy "szokás" megtapsolni a pilótát. A tapsolás olyan itt, mint taxisnál a borravaló: nem jár automatikusan, ki kell érdemelni.

A hagyományok szerint akkor tapsol az ember, ha gázak az időjárási viszonyok (vihar, szél, hóesés) és valahogy leteszi a pilóta a vasmadarat, vagy ha szépen landol (azaz nem vágja jól oda a betonhoz
a seggét, hogy még kettőt pattanjon).

Szerintem nem gáz, csak egy kihalófélben lévő régi
kedves gesztus.

[c] 2010.06.16. 17:16:30

@FaBRiK: Bocsánat, erre nem gondoltam. Nincs még gyerekem. Ami azt illeti, ezért szeretnék majd gyerek nékül (is) nyaralni.

pucros 2010.06.16. 17:19:01

Egyszer volt hogy meg kellett volna tapsolni a pilótát de már csak utólag kapcsoltam amikor már annyira lassan repültünk hogy rájöttem hogy le lettünk szállva.

[c] 2010.06.16. 17:19:32

@Loana: Van benne valami. De ettől még valóban vannak olyan turisták, akiket pusztán a "na, itt is voltam" motivál, vagy ha nem is csupán az, de vigyáznak rá, hogy ne mélyedjenek bele túlzottan semmibe. Ismerek nem egyet.

[c] 2010.06.16. 17:22:30

@Zabalint: Elsősorban engem is a természeti szépségek, és csak másodsorban mindaz, ami emberekkel kapcsolatos. Csak ezt ritkán említem meg, mert rendszerint értetlenkedés a reakció, és a (potenciális) útitársaim igényeivel is ritkán találkoznak az enyémek :)

[c] 2010.06.16. 17:23:53

@norbi2k: "Azt mondtam hogy dög melegben igenis jó a tengerparton..."

Persze, ez igaz. De nem csak dél felé lehet orientálódni, nekem például régi vágyam Norvégia.
Szóval, ha a "45°C a panelban" és a "45°C a tengerparton" között lehet választani, nyilván az utóbbi. De választhatom azt is, hogy a 45°C-ból a 25°C-ba utazom várost nézni.
Ez már ízlés dolga.

[c] 2010.06.16. 17:26:14

@Iridium: Cseréljünk... :)
Én is aktív típus vagyok, a párom viszont elheverészne a tengerparton két hétig.

[c] 2010.06.16. 17:29:54

@Iridium: Cseréljünk :) Én is aktív típus vagyok, párom viszont elheverészne a tengerparton két hétig.

Gerardus A. Lodewijk 2010.06.16. 19:13:13

Az elmúlt évtizedben úgy jött ki a lépés, hogy majdnem minden évben ellátogattam többek között ugyanabba a 3 nem túl távoli európai városba (nyárpolgár-e vagyok?). Az elsőt (nem egy turistamágnes, pedig sok adottsága meglenne hozzá) alaposan ismerem, és abból csinálok sportot, hogy minden egyes alkalommal fölfedezek benne valamit, amit addig még soha nem láttam. A második klasszikus turistacélpont, én is klasszikus turistaként viselkedem benne, a főbb nevezetességeket látogatom sorban. A harmadiknak (szintén sok ember népszerű úticélja) a hangulata jobban érdekel, mint a konkrét látnivalói, ezért céltalanul nézelődve járom az utcáit.

bordilici 2010.06.16. 21:13:38

"Megismerni egy országot úgyis csak akkor lehet, ha ott élsz legalább 2-3 évet, dolgozol, adót fizetsz, párkapcsolatot létesítesz."

nekem legyen mondva, így utáltam meg olaszországot.

FaBRiK 2010.06.21. 14:13:01

@antiszociális exlúzer: Amíg nem volt gyerekem, én is úgy gondoltam, hogy nélkülük is szeretnék nyaralni. Ma már nem gondolom így. Nyáron nem fér bele (szabi miatt sem) 2+1 hét. Nélkülük meg nem is mennék.

hatar.comment 2010.07.06. 12:18:37

Mindegy is, hogy tömegturizmus, vagy sem. Egy a lényeg: Neked maradandó élmény legyen.
Életem legszebb élménye volt a most áprilisi üzbegisztáni út. Szervezetten mentünk, de külön utakon jártunk ... igy is lehet :) persze egy jó iroda is kell hozzá.
Aki teheti ne hagyja ki. Még most kell menni. Kevés a turista.
És felejthetetlen volt a 90-es évek végén a hátizsákos afrikai túra, de Rómába és Londonba is mindig visszavágyom.
Szóval kinek a pap, kinek a papné :))) Van kinek mindkettő.

I. P. S. 2010.09.09. 22:49:45

Ahogy már többen leírták, itt egy fogalmi zavar van. Tömegturizmus az is, amikor egy helyet sokan keresnek fel (tömeges turizmus), meg az is, amikor az utazási irodák a tömeg intelligenciaszintjét alábecsülve terveznek utakat. Mert az, amikor kifizetsz egy vagyont, utazol kétezer kilométert, majd az iroda akarja megmondani neked, hogy hány percet (nem órát, percet!) tölthetsz el aznap a Szent Márk téren, igenis gáz.

Csoportban turistáskodni is lehet jól, ha
- mindenki tiszteli a másikat
- a vezető odafigyel a csoporttagok igényeire
- és a vezető elég művelt ahhoz, hogy állandóan el tudja szórakoztatni a csoportot.

Ezek persze ritkán jönnek össze.
süti beállítások módosítása