HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #42: Ünnepek alatt felszedett kilók

2009.12.26. 23:12 :: misbelief

Mindenekelőtt szeretnék boldog két-ünnep-közöttöt kívánni olvasóimnak! Kívánom, hogy minél többen töltsék munkahelyüktől távol, csendben, nyugalomban ezt a pár napot, de ez persze nem vonatkozik a pizzafutárokra, az árufeltöltőkre, a Blog.hu szerkesztőire, a garancia-ügyintézőkre, a kukásokra, a mozigépészekre stb. - szóval ők inkább menjenek be! Őket emlékeztetném, hogy a szabadság alatti feltöltődés amúgy is csak egy tévhit...

Na de térjünk a tárgyra. A címbéli közhelyes mondatot bizonyára idén is többször ellőtték a női-, illetve életmód magazinok, weboldalak, tévéműsorok. Nyilván nemegyszer elhangzottak a „bejgli” és a „töltött káposzta” kulcsszavak, mint az azonnali elhízásért leginkább felelős ételek. Nos, való igaz, hogy a karácsony körüli napok gyakori velejárója a fokozott zabálás, azonban hacsak valaki nem kockás hassal vág neki az ünnepeknek, sok különbséget nem fog észrevenni magán az ünnepnapok után. Az igazság ugyanis az, hogy elhízni és lefogyni nem napok alatt lehet - mindkettőhöz sok hónapos kitartó munka szükséges. A hazai lakosság 99%-a (beleértve magamat is) az év fennmaradó 51 hetében sem főtt tengeri halon és párolt spárgán él, ezért teljesen felesleges úgy emlegetni ezt az év végi pár napot, mintha valami veszélyes extrém sport lenne. Aki év közben sportol és egészségesen eszik, annak valószínűleg nem fog megártani egy-két rúd bejgli, aki meg amúgy is évtizedek óta cukros-zsíros kajákon él, feleslegesen álltatja magát, csúnyább és betegebb nem önmagában e pár naptól lesz (képünkön Val Kilmer, egykori Batman).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erről jut eszembe, hogy valaki, aki ért hozzá, megírhatná a kommentekben, hogy miért hülyeség a dagadt teltebb nők körében hatalmas népszerűségnek örvendő 90 napos diéta! Ha jól sikerül, akár vendégposztként is szívesen kiteszem. Én csak annyit látok, hogy van egy-két nő a környezetemben, aki megszállottan, bűntudat nélkül zabálja a lekváros fánkot „szénhidrátnap” ürügyén, és én csak érzem, hogy valami itt sántít. Mondjuk állítólag fogynak vele, ezért is jár kézről-kézre a módszer. Köszönöm a figyelmet.

UPDATE: adequate courier belinkelte a fenti diéta ésszerűnek tűnő kritikáját: Klikk!

Kipróbálom ezt  a hellókarácsony címkét, hátha még működik.

98 komment · 1 trackback

Címkék: elhízás fogyókúra hellókarácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr971625280

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Angyalkák, bim bam bom 2009.12.28. 08:57:31

Karácsonykor szétárad a szeretet, Kit nem szerettél, ilyenkor kifizetheted. Karácsonykor a szeretet akciósan kapható, És ha megvan a blokk, még visszaváltható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.26. 23:58:03

Testvérem, a 90 napos diéta lesarkítva = koplalás, ezért lehet hatásos. Ki az, aki jóllakhat gyümölcsnapon meg víznapon? Ráadásul a gyümölcs sava kicsit marja is a gyomrát, de ők tudják. De aki lusta v. nincs ideje mozogni, annak nem marad más. Ja! És az évek alatt felszedett hurkákat lehetőleg pár hét alatt szeretnék leadni.

Akit ismertem, az csúnyán visszahízott utána, szarabbul nézett ki, mint előtte.

venuswoman · http://sorozatdara.blog.hu 2009.12.27. 00:37:00

ezt a 90 napos szart én se értem, bár soha életemben nem fogyóztam és nem is fogok.

raoul_duke 2009.12.27. 00:38:45

a fogyókúra tévhit

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.12.27. 01:37:53

Azért hülyeség a 90 napos diéta, mert tartósan fogyni csak úgy lehet, hogy ami változást étrendben/mozgásban megteszünk, azt tartósan meg is tartjuk. Szóval annak hogy fogyókúra nincs is értelme, életmód változtatás az egyetlen útja a lefogyásnak vagy akár ellenkező esetben az elhízásnak.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.12.27. 09:20:07

a 90 napos diéta jo-jo diéta: lefogysz vele 5-10 kilót, majd heteken belül a dupláját hízod vissza.

gyík (törölt) 2009.12.27. 09:31:26

Diéta = csak mozogni ne keljen.

Mostanában néztem meg a WALL-E-t.
Azon gondolkodtam, hogy a 130 kilós kolléganőmnek kölcsön adom, hátha észreveszi magát.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.12.27. 09:37:17

A testsúly szabályozás alapelvét egy mondatban össze lehet foglalni: egyél kevesebbet és mozogj többet

De ezek egyike sem szimpatikus az emberek többségének, ezért vannak a csodadiéták

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2009.12.27. 09:41:24

igaz igaz igaz

Csak a folyamatos teltségérzet, a kényelmetlen összezártság a családdal és az unott, tévézéssel teli "ünnepnapok" okozta furcsa testi és pszichés állapot okozhat ilyen téveszméket.

(fölösleges plusz hír: A tévét kiűztük az életünkből, idén pedig a karácsonyi tohonyaságot is!)

tumpara 2009.12.27. 09:48:39

A 90 napos diéta azért baromság, mert a szervezetnek minden nap szüksége van megfelelő mennyiségű fehérjére, szénhidrátra és zsírra. Ez a baromság meg szétszedi, mintha a kocsinak egyik nap csak aznapra elég olajat, másik nap meg aznapra elég benzint adnál. Fogyni persze lehet vele, mert mint ahogy mások is írták, gyümölcsnapon megpusztulsz az éhségtől, de hogy nem egészséges, az biztos. A tartós súlycsökkentéshez sok fehérje és kevesebb szénhidrát kell, rendszeres testmozgás mellett.

adequate courier 2009.12.27. 09:50:39

Forrás: blog.builder.hu/blogs/index.php?blog=3&c=1&more=1&pb=1&tb=1&title=kamudiactaik_a_90_napos_elmebaj

Kamudiéták - a 90 napos elmebaj

Az "90 napos diéta" nevű elmebeteg förmedvény valami eszméletlen mértékben elterjedt. Nonszensz, de éttermek étlapján és ételszállítő cégek heti menüjében is szerepel ez az ordenáré butaság és nincs egyetlen egy személy sem az elmeosztályról aki megkérdezi: ez hogyan lehetséges?

Érdekes, hogy nincs megfelelő táplálozástudományi ellenőrzés, vagy a cégeknél egy szakember aki azt mondja, ezt azért nem kéne!

(Persze mit várunk, amikor orvosok sincsenek képben azzal, hogy hogyan kellene normálisan táplálkozni?)

Miből áll ez az ostoba rendszer? 90 napból, amelyben négy napos ciklusokban csak különféle típusú ételeket lehet enni, mint fehérjenap, szénhirátnap, keményítőnap (sic), gyümölcsnap - zsírnap nincs?

Nos első kérdésem lenne ha az ötlet kiagyalója itt ülne velem szemben büntetőjogi felelőssége tudatában, tarkólövés előtt: a keményítő és a gyümölcscukor nem szénhidrát?

Nézzük csak egy "szakanyag"-ból a definíciókat:

"Mi micsoda, avagy melyik nap mit lehet enni...

Fehérje (protein): minden, ami állati eredetű, de nem zsír, vagyis: hús, hal, máj, tojás, tejtermékek, valamint ide tartozik a gomba és a szójatermékek is, valamint az avokádó

Keményítő: minden zöldség, ide tartoznak a hüvelyesek is (lencse, bab, borsó...)

Szénhidrát: finomított gabonafélék és cukor, vagyis tészta, sütemény"

Sőt, hogy kevesebbet kelljen gépelnem, íme a teljes anyag a megjegyzéseimmal:

"A diéta kiegyensúlyozott, vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozást biztosít, hála a sok gyümölcsnek és zöldségnek!"

A vicc az egészben az, hogy az öltet kiagyalója úgy gondolja, az optimális tápanyagbevitel nem napi ciklusra épül. Tehát nem kell minden nap minden tápanyagot megadnunk. Lehetne ez az anyagcsere folyamatokkal is így ennyiből, egyik nap lélegzünk, másik nap eszünk, harmadik nap pisilünk, negyedik nap kakilunk!

"A fogyókúra a felesleges kilók leadása mellett megváltoztatja a szervezet működését, amivel garantálja, hogy a leadott kilók nem jönnek vissza."

Ez tök hihető! Ha valaki húzs év életmódjától dagadt, akkor csoda történik 90 nap alatt és valami varázs erőtér meg fogja védeni, miután természetsen eltűnt róla a zsír attól, hogy tápőanyaghiányos állapot miatt elkezd lepusztulni a teste és az immunredzsere!

"A diéta lényege a szétválasztás. Ez azt jelenti, hogy a gyomorba mindig egyféle táplálék jut, amit így könnyen lebont. A napok sorrendjét mindenképpen be kell tartani. A diéta a fehérjenappal kezdődik, ezt követi a keményítőnap, szénhidrátnap és gyümölcsnap, majd ismét a fehérjenap következik, így követi egymást a 4 nap sorban, 90 napon át. A diéta alatt havonta egyszer víznapot kell tartani, amely gyümölcsnap után következik, utána pedig fehérjenap jön. Cukormentes kávé és tea korlátlan mennyiségben fogyasztható."

Na most ebből az az apróság maradt ki, hogy miért is fogyna le ettől az ember? Nem látom az energetikai egyenletet a képben!

"A reggeli minden nap ugyanaz: gyümölcs, esetleg 100 %-os, cukor hozzáadása nélkül készített gyümölcslé. Gyümölcs a délelőtt folyamán is fogyasztható, ebéd előtt 1 órával azonban már nem. (A banán is gyümölcs, tehát ez is ehető.)"

Itt meg is kezdjük az izomzatunk lepusztítását azonnal éhezéssel! A gyümölcsök semmiféle hasznos makrotápaynagot nem tartalmaznak, kivéve némi cukrot.

"1. nap: Fehérjenap
EBÉD: Főtt vagy sült hús, hal, tojás, sajt, valamint joghurt, kefir, túró (20 dkg összesen).
Ehhez bármilyen nyers salátát fogyaszthatunk, korlátlan mennyiségben. 1 szelet kenyér is fogyasztható (bár elhagyásával eredményesebb a diéta). Ebéd után 2 dl tészta nélküli levest kell inni. (Vannak, akik elhagyják, a diéta így is működik!)
Tejet, sajtot csak ezen a napon lehet enni.
VACSORA: Ugyanaz ehető, ami ebédre, csak leves nélkül, kicsit kisebb mennyiségben."

Eszméletlen: 20 dkg hús, tojás vagy joghurt összesen. Az ugye senkit nem zavat hogy ezek fehérjetartalma jelentősen különbözik? Nem egészen mindegy hogy 20 dkg 3,5% fehérjetartalmú joghurt, vagy 20dgk 20% fehérjetartalmú húsról beszélünk!

Természetsen a testúly nem számít, egyen ugyanannyit a 60 kilós, mint a 140 kilós, nem számít hogy sportol, nem sportol stb.!

Kenyér! - No comment!
Leves! 2 dl leves, de hogy mit tartalmaz ez a leves, szintén lényegtelen, bár vegyük az alapot, akkor semmit!

"2. nap: Keményítőnap
EBÉD: Bármilyen zöldségféle (bab, borsó, zöldbab, kukorica, lencse, sárgarépa, burgonya…), főzve vagy sütőben sütve. Keményítő a rizs is. Ételízesítő, só, ketchup, főtt paradicsom használható. Nyers salátát is ehetünk korlátlan mennyiségben, valamint 1 szelet kenyeret (elhagyásával eredményesebb a diéta).
VACSORA: Bármilyen zöldségféle főzve, sütve, párolva, saláta… vagyis ugyanaz, mint az ebéd, csak kisebb mennyiségben."

Fordítsuk le: keményítő a szerzők szerint a normális, természetesen szénhidrátforrás. A mennyiség mindegy, diétázzunk 1 kiló cukros ketchuppel kotvasztott rizzsel!

"3. nap: Szénhidrátnap
EBÉD: Főtt tészta vagy pizza. Vagy bármilyen sós sütemény (egy adag pizzának megfelelően). Ízesítésként paradicsomszósz vagy kevés zöldség használható.
VACSORA: Két kisebb szelet torta vagy 2-3 apró kalács, esetleg 3 gombóc fagyi, és 1 szelet étcsokoládé. (Aki nem kívánja az édes ízeket, ehet sós süteményt is…)"

A kedvenc napom: diétázzunk szeméttel, azzal, amitől elhíztunk!
Ennek a tudományos alapjaira erősen kíváncsi lennék! Az az apróság hogy a szénhidrátnapon a torta és egyeben zsírral is tele vannak, méghozzá a legrosszabbakkal, abszolúte nem számít!

"4. nap: Gyümölcsnap
EBÉD: Bármilyen gyümölcs, korlátlan mennyiségben.
VACSORA: Bármilyen gyümölcs, minden mennyiségben! :-)"

Az előző napi tombolás után savasítsuk el mégjobban a gyomrunkat és éheztessük testünket tovább tápanyagbevitel nélkül!

Mit nyújt ez a zseniális "diéta?"

1. Megfelelő fehérjebevitel híján a test katabolikus állapotba kerül. Ez az izmok bontását eredményezi (nem sportolóknál nyilván kis mértékben) azonban az anyagcsere teljes lelassulása és a zsíranyagcsere leállása a főbb következmény. Ha izmot bontasz, zsírt nem fogsz!

2. A megfelelő szénhidrátbevitel hiány szintén katabolikus állapotot okozba, ha nem kompenzálódna ez gyorsan olyna szénhidrátokkal, amelyek a nagy inzulinreakció miatt azonnal zsírfelmalmozáshoz vezetnek.

3. A telitetlen zsírok teljes hiánya az étrendben a hdl/ldl arány tönkretételével komoly problémákhoz vezethet.

4. A test általános lerobbanása következik be azáltal, hogy nem kapja meg napi szintén a szükséges makro és mikro tápanyagokat.

5. A delikvens fogyni fog látszólag, legalábbis testsúlyt veszít. Ez némi izom, a test glikogénraktárainak ürülése és az azzal járó négszeres mértékű vízveszteség (amely az izomtérfogatot csökkenti legjobban) eredménye és minimális zsírvesztés amely természetesen mindeképpen adódik a kalóriadeficit miatt. Minden, a legszarabb rendszer is működik egy szinten, mert a delikvens elkezd figyelni arra hogy mit eszik és mennyit, ez pedig jelentős kajabevitel-csökkenést eredményez!

Tény hogy ezzel már nem sokban lehet lerontani a hétköznapi táplálkozást!

Hihetetlen hogy ennyire el tudod terjedni egy olxan rendszer, amely alapjában nem ismeri fel azt hogy a szemét kaját kell kigyomlálni az étrendből. Hihetetlen hogy az emberek beveszik azt, hogy ugyanannak a szemétnek - amivel egyébként is táplálkoznak - megvariálásával eredményt lehet elérni!

Az emberi butaság végtelen - és nagyon jól kihasználhgató!

Wannabe 2009.12.27. 09:56:35

Óbazm, mire megtaláltam már bemásoltad, bocs!

adequate courier 2009.12.27. 09:59:05

Összefoglalva: Reggel amikor a legtöbbet kellene és lehetne enni szart sem eszel. Fehérjenapon az a fehérje lófasz. Keményítőnapon igazából szénhidrátot eszel. Szénhidrátnapon majdnem ugyanannyi telített zsírt mint szénhidrátot, gyümölcsnapon megint csak szénhidrátot eszel. Szóval ez egy lófasz, nem beszélve elsavasodásról, vitaminhiányról és a kemény koplalás árán ottmaradó zsírról és elfogyó, hosszú és fáradtságos munka árán visszaszerezhető izmokról.

Ez annak(se) jó akinek kell egy papírra leírt rendszer, hogy mostantól nem zabálhatsz te dagadt geci. De akkor már inkább Atkins-ezne és enné a vajtól csöpögő marhahúst meg a magvakat meg csirkemellet salival és sajttat amennyi belefér, mivel szénhidráthiány=alacsony vércukorszint magyarul a zsírbeépülés igen problémás.

Ismerek olyan embert személyesen aki napi fél kiló csirkemell, 5-6 fehérjeturmix és 200g sajt diétával 9 hónap után úgy nézett ki zsírdisznó állapotból mint a férfiak 0.1%-a.

Persze most magyarázd meg az átlagmagyarnak, hogy a gyümölcs igazából ha nem is rossz de diéta alatt inkább kerülendő stb stb.

adequate courier 2009.12.27. 10:02:01

Ja és persze mozgás, ami ha hiszitek ha nem heti egy-másfél óra is elég. A lényeg: Minden izmot meg kell mozgatni keményen, súlyzókkal, nem futva bla bla kardió meg aerobik. Nem az a lényeg mennyi kalóriát égetsz el az edzésen, olyan helyzetbe kell hozni az izmaid, hogy fejlődjenek és az edzés után magasabb energiaigényük legyen, ennyi.

blogfighter 2009.12.27. 10:03:04

...a fogyókúra tévhit és beteges...csak ront az amúgy is sz.r helyzeten:-(((

...talán az orvost tudnám javasolni, de az csak közhellyel tudna szolgálni: "változatos étrend és minél többet mozogni"

...nem hiszek a "csodaszámokban"...90 nap alatt (-)45kg...tönkreteszi az emberi szervezetet!!!

blogfighter 2009.12.27. 10:10:13

mozgás:
1.ha sok pénzed van, akkor az edzőtermet tudnám javasolni (evezőgép, az igen!!! minden izmod megmozgatja)
2.ha kevés pénzed van, akkor esténként futásra van lehetőséged vagy biciklizésre,
3.ha nincs pénzed, akkor napi 20 perc séta is megfelel a célra.

JELEZNÉM, HOGY NEM PÉNZ KÉRDÉSE!

adequate courier 2009.12.27. 10:14:57

@blogfighter: Vagy ott van a jó öreg fekvőtámasz, felülés, guggolás valamint egy egykezes súlyzóval mindent meglehet normálisan edzeni otthon, egyedül a hát a bajos...

Dave_hu (törölt) 2009.12.27. 10:21:56

Az a vicces, hogy a 'diéta' szó, nem fogyókúrát jelent, hanem valamilyen céllal összeállított étrendet. Ez lehet súlynövekedés is. De mindegy is a lényeg, hogy a dagadt depressziósoknak nem mondhatod, hogy napi 5x főtt csirkemell rizst kell enni, mert nem finom neki, és egyetlen öröme a zabálás. Olyat kell kitalálni, hogy lekváros buktát is ehessen abban a hitben, hogy diétázik.

Mylady 2009.12.27. 10:25:19

@agyvihar: "A testsúly szabályozás alapelvét egy mondatban össze lehet foglalni: egyél kevesebbet és mozogj többet"

Picit pontosítanám. Az ember szervezete olyan, mint egy mérleg. Energiamérleg.
Az egyik serpenyőben amit beviszel (és hasznosul), a másikban amit eléget.
Ha a két oldal egyensúlyban van, akkor Ok. A fogyáshoz nyilván többet kell elégetni, mint bevinni. Van rá többféle megoldás: többet eszel, de többet mozogsz vagy kevesebbet eszel és többet mozogsz, vagy... vannak variációk.

Mylady 2009.12.27. 10:26:25

Csoda- meg villámmódszerek nincsenek. Életmódváltás, de örökre. Ennyi.

Sequoyah 2009.12.27. 10:31:33

A 90 napos diéta legeslegnagyobb hibája a nevében van. "90 nap" És utána? Eszed ugyanazt a szemetet amit eddig, és amitől eddig elhíztál? Nem kell atomfizikusnak lenni hozzá, hogy rájöjjünk, akkor újra ugyanúgy elhízunk. (habár lehet mégis annak kell lenni, mert nagyon kevesen jöttek erre rá...)

Wannabe 2009.12.27. 10:33:34

@adequate courier: Egy bizonyos szintig a hát se gáz, kézisúlyzóval egykezes evezés döntött törzzsel, húzódzkodás, két szék közé fektetett seprűnyélen húzódzkodva fordított evezés.

adequate courier 2009.12.27. 10:35:57

@Wannabe: Az egykezest sajnos nem érzem, nem tudok a hátra koncentrálni, bár ahogy néztem a teremben az emberek legtöbbje csak csinálja de hogy minek, húzodzkodáshoz azért kell egy alaperő de az utolsó eszembe se jutott, kösz.

zanzibear 2009.12.27. 10:40:50

Csodamódszer nincs, de a napi munkábajárásba beiktatott legalább három (helyi, nem helyközi :) )buszmegállónyi tempós séta (minden nap) már sokat segít. A másik fontos a szénhidrát-fehérjebevitel arány "megfordítása". Kevesen tudják, hogy a szénhidrátok és a fehérjék energiatartalma szám szerint nagyjából ugyanannyi, csak éppen a szénhidrátokat sokkal gyorsabban és könnyebben bontja a szervezet, lebontott állapotban nem tudja raktározni, ezért ha minden glikogénraktárat feltöltött (izmok és máj), akkor az inzulin hatására zsírt "épít" belőlük. Aki tartósan fogyni akar, annak ezt a szénhidrátutánpótlást kell jelentősen csökkenteni egy ideig, hogy a szervezetben az inzulintermelés "rovására" meginduljon a glukagon vezérelte zsírbontás. Nem kell túlzásokba esni, de a zsírbontós időszak alatt még az éhségérzet is minimális. Persze a fenntartását hosszú távon is a viszonylag kevés szénhidrát bevitele teszi lehetővé, és tényleg sokféle zöldségre és sovány húsokra és halakra kell alapozni az étrendet, gondoskodva a rostbevitelről is. A cukros-zsíros-fehérliszt-40dkg köret alapú étrendről muszáj lemondani. Csökkenteni kell a koffeint, mérsékelni a tej-joghurt bevitelt (tejcukor+savófehérje együtt nagyon (aránytalanul) feltornássza az inzulintermelést, sovány sajtok és zsírszegény túró még a barátja ennek az étrendnek.

grizzancs 2009.12.27. 10:58:52

mivel kajaval nagyobb kaloriadeficitet lehet elerni, mint csak mozgassal (nyilvan azzal megjobb), arra se foghatja senki, hogy nincs ideje edzeni ;) (persze ismet csak: jobb!)

angolul tudoknak meg javaslom:

www.bodyrecomposition.com

Articles, itt minden mennyisegben csemegezhet a fogyni vagyo nem soder norbi kaliberu dolgokat

2009.12.27. 11:00:50

Szerintem diéta != fogyókúra.

Diétánál ugyan figyelsz a mennyiségre, de normál kalóriamennyiséget viszel be, megfelelő összetételben. Fogyónál meg szerintem kevesebbet.

Hangsúlyozom, szerintem. Én 82 kilóról nyomtam le magamat 72 kilóra, diétával (no koplalás) és rendszeres mozgással (heti 5). Nem súlyzóztam, ahogy a fenti komment javasolja, helyette foci, kosár, tenisz, futás. Vagyis havi 1 kiló fogyás. Fájdalmasan lassú egy fogyókúrázónak.

Kiegészítő infó: 180 centi magas férfi vagyok.

A kedvencem az volt, hogy az emberek szörnyűlködtek, hogy minek is diétázom, meg fogyok. "Olyan sovány vagy már". Fogalmuk sincs róla, hogy a 82 kiló ezzel a magassággal az orvosilag túlsúlyos határ. Már rég eltolódott az egészséges testalkatról alkotott kép egy torz irányba.

Sőt már fogalmuk sincs az embereknek, hogy mennyi egy adag étel! Azt hiszik, hogy egy Big Mac menünek megfelelő adag a rendes ebéd mennyisége. Pedig az csak egy sajtburger menü (sajtburger+kis krumpli). Nem azt mondom, hogy az a jó kaja, hanem a mennyiséget probálom vázolni, hogy mindenki értse.

És ilyenkor jönnek a csodamódszerek. A szervezet módszeres kinyírása 4-5 egymást követő 90 napossal. Ahol fogysz, de csak izmot veszítesz (mérlegen az is látszik), a zsír marad a rengeteg szénhidrát miatt. Egy héten lenyomnak 2-3 kilót, ami nekem -úgy gondolom egészséges módszerrel- 3 hónapomba telett.

Másik kedvencem: "de jó neked, hogy van időd sportolni". Na ettől tudom a falba verni a fejemet. Azt persze megbeszéli, hogy mi volt tegnap a Maunika sóban, meg a tévében, meg a Juve-Barca meccsen. Mert arra persze van ideje.

PJZs 2009.12.27. 11:02:07

lehet kapni pl Hervisben ajtófélfák közé befeszíthető húzódzkodórudat, 3000 ft :)
elég jó otthoni húzodszkodáshoz.

Vegaaa 2009.12.27. 11:03:40

@blogfighter: "2.ha kevés pénzed van, akkor esténként futásra van lehetőséged vagy biciklizésre"

a bicajozas nemeppen a legjobb modszer. az csak akkor hatásos ha folyamatosan ugy nyomod mintha a tour de france-on lennél. az esetek többségében egy idö utan az ember ugyis csak pedálozni fog és nem tekerni mint egy örült. szélcsendes idöben, sik terepen egy átlagos tempóval (15-17km/h) haladó kerékpáros annyi energiát használ el, mintha gyalog egy kicsit sietne. kevés emberröl képzelem el, hogy nekiáll beállítani a kerékpárját a saját testmagasságához (meg ugy egyebkent is), tura utvonalakat tervez, a km órát és vérnyomásméröt folyamatosan vizslatva "ébreszti" fel magát mielött szép lassan beleesne a pedálozgatás csapdájába, szakaszokat jelöl meg ahol sprintel és ahol pihenhet kicsit stb.
a hobbimozgók inkább menjenek ki a töltésre/folyopartra oszt fussanak, de a legjobb ha úsznak. az elöbbinél ha nekiállnál lazitani, akkor már nem futsz, az utóbbinál meg egész egyszerüen megfulladsz:)

aachi2 2009.12.27. 11:06:14

@adequate courier:

"Ja és persze mozgás, ami ha hiszitek ha nem heti egy-másfél óra is elég. "

faszság. nekiálltam bringázni és nem ment le semmi. ja és a sok nagyokosnak: ugyanannyit eszem, mint valaha mégis felszedtem, egyszerűen a korral/genetikával jár. persze itt a sok nagypofájú ezt nem fogja fel hisz 99%-a maga sem tesz semmit a súlyáért, de ócsárolja a többit aki ugyanúgy nem tesz semmit, csak már benne van abban a korban, stb.

tanninvadász · http://www.csaladivideo.hu 2009.12.27. 11:07:29

én fogytam 15 kilót (95=>80) a 90 napossal és még víznapon sem döglöttem éhen. Sportolni, mozogni 95 kilósan nem volt kedvem, most már nem lehet lelőni sem, ígyhát könnyedén tartom a súlyomat.
Szerintem nem hülyeség.

aachi2 2009.12.27. 11:08:38

@Vegaaa: "szélcsendes idöben, sik terepen egy átlagos tempóval (15-17km/h) haladó kerékpáros annyi energiát használ el, mintha gyalog egy kicsit sietne."

25-27 km/h átlaggal pesten (értsd: közben megálok 30x lámpánál, zebránál, mindenhol fél percekre) sem fogytam. tanulság: ződséget is kéne zabálni. de azt utálom :)

2009.12.27. 11:13:22

Ne legyetek má' ilyen fucking demagógok, lécci fogyókúraügyileg és főleg a 90 napos tekintetében.
Nézzetek utána a neten, kb 10 perc alatt megtaláljátok a módszer lényegét.
Röviden elmondom: azért 90 napos, mert életmód váltást jelent, vagyis azt reméli, hogy annyira rászoksz 90 nap alatt, hogy úgy is maradsz és folytatni fogod.
A szétválasztás fontosságának magyarázatába nem megyek bele.
És nyilván, ahogy minden mást is el lehet alibizni (nyelvtanulás, pszichológushoz járás, vagy torna=pofázás a haverokkal a teremben, stb), úgy ezt a típusú diétát is.
Azért szeretik idő előtt hanyagolni a módszert, mert fárasztó a beszerzés/főzés minden napra mást.

adequate courier 2009.12.27. 11:23:59

@aachi2: Nehogy elolvasd amit utána írtam, hogy kardio meg aerob faszságokat el kell felejteni.

aachi2 2009.12.27. 11:27:15

@adequate courier: kardio, aerob, baromság hype szavak. mozogni kell, meg kevés kalóriát zabálni oszt kész. csodaszer/csodamozgás nincs.

nyünyüge 2009.12.27. 11:27:47

"teleszart zokni"

Jobb hasonlatra nem tellett?

grizzancs 2009.12.27. 11:30:35

@Traktorka: en bizony szeretnem hallani a szetvalasztas fontossagat, kulonosen arra lennek kivancsi, hogy a gyumolcscukor, es a kemenyito miota nem szenhidrat, es hogy miert jo az, hogy feherjet igazabol csak egy napon eszel, akkor is nevetseges mennyiseget (hiszen mint tudjuk, feherjet a szervezet nem tud tarolni, csak izmokban es egyeb szervek reszekent, szoval ha nincs... mindenki befejezheti a mondatot)

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2009.12.27. 11:31:18

Szerintem is csak arra jó a 90 napos diéta, hogy egyfajta keretet adjon, melynek révén azt hiszed, hogy Te most diétázol, és szabályokat tartasz be, és húúú de kitartó vagy, és "jéé, mennek le a kilók". Ahamm, igen, csak a testösszetételed változik negatív irányban, konkrétan csak a testzsírszázalékod nő az izomtömeged "kárára".

Maga a diéta leírása, amit már valaki be is másolt, mindig kivágja nálam a biztosítékot. Őrület, milyen áltudományos maszlag. Mégis mintha minden fogynivágyóra varázserővel hatna, és már el sem kezd gondolkodni olvasás közben.

A kedvencem ez: (azt hiszem, ezt nem másolta be még senki)
"A 90 napos diétát állítólag amerikai sportorvosok dolgozták ki." - OK, rendben. Kik azok, és melyik szaklapban publikálták fantasztikus eredményeiket? De ha így is volt: ha sportorvosok dolgozták ki, akkor jó eséllyel -legjobb esetben is- sportolóknak lett kitalálva, úgy, hogy mondjuk az éves edzésciklusuk valamelyik speciális szakaszában alkalmazzák. De erről sem tudunk semmit, ez csak az én nagyon-nagyon jóindulatú feltételezésem.

"Veszélye nincs, még a természetgyógyász is javasolja!" - megintcsak: "a természetgyógyász" ?? Melyik természetgyógyász, ki az akit megkérdeztek erről, vagy esetleg nem vállalja a nevét?
(egyébként ez a fenti szöveget megjelentető portálok szerkesztőit is minősíti).

"Az eredmény 90 nap alatt 15-20 kg (magas súlyfeleslegnél)" - mintha sokan megrészegülnének a 15-20 kg elveszítésének reményétől, miközben a zárójeles részt már elfelejtik elolvasni / értelmezni.

TGV 2009.12.27. 11:31:54

itt egy egyszeru dieta, kb havonta 0,5-1 kg fogyasra:
az esti etkezesbol ki kell iktatni a szenhidratot, nem szabad este kenyeret, tesztat, krumplit, rizst es cukrot enni, es keszetelt fogyasztani, hanem friss alapanyagookbol kell fozni.
Ezen kivul mindent lehet enni napkozben, amit addig. Az edessegbevitelt korlatozni kell kisse. Ehhez jo ha jarul meg napi fel ora seta.
Gyakorlatban mukodik, dietetikusok nem tudom mit szolnak hozza.

grizzancs 2009.12.27. 11:32:55

a biciklire annyit, hogy en csepelrol jarok biciklivel 10. kerbe dolgozni, az 10 km, olyan fel ora, es ingyen mozgas (gyorsabb, mint bkvval).

Azert nem kell tulzasokba esni, teljesen jo, ha valaki _pluszban_ teker fel-1 orakat gyorsabb tempoban, azert tour de france nem kell. Ne vegyuk el az emberek kedvet a mozgastol azert... a gyors setatol en nem faradok ki, 30-45 percnyi viszonylag intenziv tekeres utan viszont erzem, hogy mentem.

grizzancs 2009.12.27. 11:36:48

@TGV: teljesen jo, bar ugye az emberek 0.5-1kg / honapnal gyorsabban szeretnenek fogyni ;) es azert lehet is mondjuk 4 kg-ot teljesen biztonsagosan fogyni.

igazabol minden mukodo dieta valamilyen modon azt rejti el elolunk, hogy kaloriakkal kelljen szamolni, avagy valamilyen modon a 'maintenance' szint ala vigye az embert, mert ugye kaloriakat szamolni nagyon maceras (de az a legjobb).

www.bodyrecomposition.com/fat-loss/setting-the-deficit-small-moderate-or-large.html

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2009.12.27. 11:38:37

Nekem bejott, mukodott a 90 napos dieta.

A trukkje az, hogy halalra kell zabalni magad minden nap, hanem kis mennyiseget kell enned haromszor naponta.

Mindegy, errol felesleges irnom, akinek nincs akaratereje, onkontrolja annak ugy is mindegy, hogy milyen dietat tart akkor is halalra zabalja magat.

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2009.12.27. 11:40:12

@Traktorka: igen 10 perc alatt megtaláljuk, mindenhol ugyanezt a hülyeséget.

Én még nem találkoztam olyannal, aki a 90 nap után ezt folytatta volna, és lássuk be, nem is reális... Olyan közeli ismerősöm viszont van, aki kórházba került tőle epebántalmakkal.

Könnyű sikert ígér, ennyi. És erre mozdulnak rá az emberek (fizikailag pedig marad a tespedés, doctorhouse, születettfeleségek, stb.)

Egyszerűek, jól megfoghatóak a szabályok, jól lehet vele fórumokon közösségi életet élni (biztatni egymást, "90 napos mától, ki jön?" és hasonlók...), nagyszerű.

@adequate courier: nem kell elfelejteni a kardiot, csak meg kell találni az ésszerű arányt, és igen, az vitathatatlan, hogy _mellette_ az izomzatot is kell építeni. De tökjó lenne, ha már erről (vagy a helyes arányokról) kellene mindenhol eszmecserélni, és nem a csodadiétákról lebeszélni az embereket.

adequate courier 2009.12.27. 11:47:45

@mzperx: Egy zsírdisznó nem fog heti 3*45 percet kardiózni, még én sem akarok annyit. Viszont egy 25-35 perces súlyzós edzés heti 3*4* sokkal kibírhatóbb, élvezhetőbb és hatásosabb.

Mostanság már a Readers Digest is azt írja, hogy inkább súlyzózz mint fuss, kis idő és rááll erre a kiskegyed is :)

És ennek legalább van/lesz alapja.

adequate courier 2009.12.27. 11:53:07

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:

Én mikor diétáztam napi hétszer vagy nyolcszor ettem, első reggel fél hatkor utolsó este tíz-tizenegykor. Jól éreztem magam, energikus voltam, fogytam és még izmosodtam is, már amennyire egy kezdő tud diéta mellett. Elértem azt, hogy a váll-mellkas-csipő szélességem így piramisban csökken még nyolc kíló plusz után is, és ez annak az eredménye, hogy nem azt csináltam amit te, okosan ettem, jó kaját és edzettem, ennyi.

Amit te csináltál nem diéta, az egy baromság. Az, hogy te nyugtatgatod magad, te dolgod de legalább hülyeségeket ne terjessz.

Lehet, hogy fogytál, lehet, hogy kisebb lettél, de ugynaolyan szarul néztél ki csak kisebb voltál.

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2009.12.27. 11:54:11

@adequate courier: izomépítés szempontjából hatásosabb. És vitathatatlanul kell is. De (kardiovaszkuláris) állóképessége tudtommal nem lesz... vagyis a szívét, keringését nem edzi meg.

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2009.12.27. 12:00:05

pontosítom magam: az egészséges és tényleg veszélytelen fogyási módszerek közül elhiszem, hogy hatékonyabb lehet súlyzózni, mint könnyed, egyenletes intenzitású kardiozást végezni (értsd: hamarabb fogy vele, és valóban több zsírt fog égetni a nagyobb izomtömege "alapjáraton" is), de egy idő után igencsak egyoldalú lesz az edzettsége.

Shyllard 2009.12.27. 12:03:12

Aki egész évben kövér, nem ettől az 1 héttől fog meghízni. Ez igaz.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.12.27. 12:13:26

Híznak, híznak, aztán egyszercsak rákosak lesznek, és nem lehet velük mit kezdeni, mert nem férnek bele a CTbe. 50 évesen.

kinoxalin 2009.12.27. 12:19:38

Ez a blog egyre jobb, csak így tovább!

gyík (törölt) 2009.12.27. 12:26:57

Rém rendes család, valaki?

Mikor a dagadt nők túszul ejtik a cipőboltban Al-t, mert állandóan szekálja a kövéreket?
És aztán kiderül, hogy kiskorában dagadt volt ő is, mire a kövér nők elengedik, hogy milyen hasonlóak is így már Al és a kövér csajok. Erre Bundy, mikor már kimennek a boltból a pufik, erre ezt válaszolja:
Nem nem hasonlítunk annyira, azért, MERT ÉN ABBAHAGYTAM A ZABÁLÁST!!!!!!

Alapmű túlsúlyosoknak. :D

adequate courier 2009.12.27. 12:30:16

@mzperx: Pedig de, nekem a súlyzózás hatására nőtt a kardiovaszkuláris állóképességem, harminc percet lazán lefutottam lendületes tempóban megállás nélkül míg súlyzózás előtt örültem ha megmozdultam :)

Meg persze nem úgy kell edzeni ehhez, hogy 4*12 és az utolsó ismétlésnél is csak nézelődök, hanem belehalni a végén és max egy perc után új sorozat. Én néha azt hittem reggeli edzésnél mikor ültem a padon a terembe, hogy most annyira kimerültem, hogy eldőlök és meghalok :D

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2009.12.27. 12:45:46

azért a kerékpározás ha a kilókat nem is viszi, állóképességben nekem sokat segített. meg a gyaloglás is.

bkrix 2009.12.27. 12:46:16

Írtátok már, hogy életmódváltás kell. Na és szemlélet váltás. Valahol hallottam, hogy a francia nők azért olyan csinosak, mert semmit nem tagadnak meg maguktól, de mindent csak mértékkel fogyasztanak. 2-3 emeletnyi magasságba nem lifteznek, inkább lépcsőznek, hogy szép maradjon a lábuk, fenekük (sportolni nem járnak, az fárasztó), ha nem muszáj, nem autóznak, inkább gyalogolnak, ebéd helyett lenyomnak a férjükkel vagy a szeretőjükkel egy gyors numerát, ezen kívül, bár ez nem vág a témába, mindegyikük hord valami különleges kiegészítőt, amitől egyedi lesz, nem tucatnő.

Körömcsiga 2009.12.27. 12:55:24

A 90 napos diétának van értelme. Én végignyomtam. Igen, van benne koplalás is, az elején. Én a 90. nap után ugyanúgy szétválogattam az összetevőket mint előtte, a mennyiség teljesen mindegy volt, nem szedtem vissza semmit sem! Tényleg az összetevő a lényeg, nem a mennyiség. Kétpofára ettem egy-egy összetevőt és nem híztam tőle. Aztán mikor becsúszott egy-egy vegyes kaja, akkor kezdett borulni a dolog és jött vissza 1-2 kiló.

InteriorLulu 2009.12.27. 12:57:54

A zsírégető mozgást illetően a három fontos dolog:
- konstans, ugyanazon a magas értéken lévő (egyenletes) pulzusszám (melynek pontos értéke edzettségtől és életkortól függ)
- minimum 30 percen keresztül, megszakítás nélkül tartson
- igazi zsírégető mozgás legyen, ami csak egyetlenegy létezik: a futás.
A kerékpározás (a versenykerékpáros sportolókat persze nem ideértve) és a taposógép csak kis mértékben éget zsírt, inkább láb-, farizmot erősítenek. (Az úszás egyáltalán nem éget zsírt). Általános szabály: minél inkább erősít/épít valami izmot, annál kevésbé éget zsírt, és fordítva. A hosszútávfutóknak nem véletlenül más az alkatuk, mint a rövidtávfutóknak: előbbiek mind vékony, szálkás emberek, és ha izmosnak is látszanak, az azért van, mert a vázizomzat és a bőr között nincs még minimális zsír sem. Utóbbiak sokkal izmosabbak, erőteljesebbek: a sprintelés, mint a sportág lényege, erőt, tehát izmot igényel, s nem csupán a lábon, fenéken.
Aztán ha a szervezet hozzászokik a futáshoz (mert hozzászokik), egy szintig még lehet növelni az edzésidőt (már ha nem a félmaratoni/maratoni a cél, hanem pusztán a zsírégetés), de aztán érdemes áttérni az intervallum-futásra: sprint és futás/kocogás váltakozva, ami annak ellenére, hogy megszűnik a konstans pulzusszám, alapjában még zsírégető marad, bár már nem annyira, mint az egyenletes futásnál. Viszont nagyon jót tesz az állóképességnek és az izomzatnak.
És igen: a rendszeres, heti egy-két alkalom súlyzós edzés, kiegészülve az ugyanennyi futással (haladóknak az intervallumossal), nagyon odafigyelve az étkezésre, mindez csakis együtt hoz igazán eredményt (t.i. egészségesebb és egyben esztétikusabb kinézetet).

BOB 2009.12.27. 13:05:28

@Vegaaa: En 25 kmph koruli tempoval szoktam menni 50-60 perceket, az azert leeget siman 800 kcalt es a Tour de France tempojatol is nagyon messze van meg.

adequate courier 2009.12.27. 13:08:25

@Körömcsiga: Az nem zavar, hogy szénhidrát napon pl. sütivel megeszel egy csomó zsírt? Vagy, hogy keményítő és gyümölcsnapon is szénhidrátot eszel? Vagy, hogy ha már makronutrienseknél tartunk akkor az fehérje, víz, szénhidrát és zsír, a keményítő és gyümölcs nem az?

Ááá nem is folytatom, egyed a szutykokat öcsém.

Körömcsiga 2009.12.27. 13:12:31

@adequate courier: Tésztát ettem, nem süteményt. De aki azt írja a blogjában (update link), hogy a gyümölcs csak cukrot tartalmaz és semmi más értelmes tápanyagot, az ne osszon észt. Pont a gyümölccsel kerülnek be a nélkülözetetlen vitaminok és rostok a szervezetbe minden reggel a diéta során. Szerencsére a saját tapasztalatot nem tudja senki kétségbe vonni előttem.

BOB 2009.12.27. 13:14:46

@adequate courier: amellett hogy en is baromsagnak tartom a 90 napos dietat, azt azert megjegyeznem, hogy ismereteim szerint a kemenyito az nem szenhidrat, mert a szenhidratok egyszeru cukrok, a kemenyito meg osszetett cukor, tovabb tart a lebontasa is.

babsz 2009.12.27. 13:30:53

a kilencven napos diéta olyan, mint a probiotikumos biszbaszreklám meg a fehérköpenyesekkel tesztelt loreláj arckrém. áltudományos érvekkel operáló népbutítás, amit meg is kajál mindenki, aki kettes volt bejológijából (azaz a nép 80%-a).

willy wonka 2009.12.27. 13:32:21

Semmi értelme a béna fogyókúráknak,csak a gyomor sínyli meg. Napi 25-30perc mozgás bőven elég,és senki ne mondja,hogy nincs ideje. Tudjátok,mindig arra van amire...
Na meg persze a REGGELI,ha 18h után nem eszel,de addig szét zabálod magad,még akkor is csodában lesz részed,márpedig csodák vannak!

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.12.27. 14:01:42

Mozogj, kevesebb édesség és sör, ne szavazz az orbanista fideszre és jobb életed lehet!

grizzancs 2009.12.27. 14:15:05

@BOB: en.wikipedia.org/wiki/List_of_macronutrients

en akarhogy nezem, a kemenyito (Starches) a szenhidratok kozott van :)

grizzancs 2009.12.27. 14:20:42

@InteriorLulu: azert remelem erzed, hogy ez a 'egyetlen igazi zsiregeto mozgas a futas' kicsit santit.

nem attol fogsz fogyni, hogy pontosan milyen mozgast vegzel, hanem azaltal, hogy kozben mennyi kaloriat egetsz, ha a vege negativ (tobbet hasznalsz el egy nap, mint amennyit beviszel), akkor fogyni fogsz, es ugy 99%os esellyel zsir lesz.

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2009.12.27. 14:21:41

@BOB: ...és itt jegyezzük meg, hogy adott időtartamú és intenzitású mozgás mellett még a testsúlytól is függ, hogy hány kalóriát égetsz.

tundrazuzmo (törölt) 2009.12.27. 14:41:23

90 napos diéta: MEGDÖBBENTŐ információk első kézből.
Én végigcsináltam kétszer is, pedig nem vagyok nő. Nem "növőfélben" lévő gyerekként nyomtam végig, hanem kifejlett, felnőtt példányként...:) Csak a tényeket írom le:
1. Próbálkozás: 2003-ban. 105 kiló voltam, betartva a 90 napos ajánlásait (kis adagok, előart kajatípus) 1,5 hónap alatt lementem 90-re! Itt abba is hagytam, mert megijedtem, hogy elfogyok. Eleinte egy fél pizzát tudtam csak egyszerre megenni, mert megszoktam a kevés kaját. DE: Kb. egy év múlva már 110 voltam...
2. Próbálkozás: 2005-ben. 110+ kiló voltam, és most lazábban csináltam, csak az előírt kajatípust tartottam (fehérje, keményítő, szénhidrát v. gyümi) de a mennyiségeket nem tartottam meg, mert nem akartam GYORSAN fogyni. kb. 1-2 hónap alatt fogytam le 105-re, szokás szerint kevesebb kaját tudtam megenni közvetlen utána, blabla. DE: egy év múlva már 120+ voltam.

Suxxxxx!

Azóta nem mertem ilyen diétát csinálni, viszont nem is híztam! 120+ vagyok azóta is, kiválóan beleférek a 2006-os öltönyeimbe, stb. Most az ünnepek alatt kb. 1-2 kiló jött fel, ami szépen le is fog menni. Néha futok, ha rendszeresebben mozognék, akkor jobban fogynék is.

Tanácsaim:
1. NE fogyókúrázz, hanem sportolj!
2. NE hízz el, mert egyik ismerősömnek a lábvizesedéstől kezdve az Achiles-szakadásig minden baja lett, amikor felment 120 fölé. Nem is beszélve a később fellépő cukor, meg szív, meg egyéb betegségekig.

grizzancs 2009.12.27. 14:46:50

@tundrazuzmo: helyesbitenek: NE fogyokurazz, hanem dietazz, es sportolj :)

Ahogy valaki mar fentebb irta, dieta nem egyenlo fogyokuraval, lehet akar ugyanazt a mennyiseget is enni (brokkoli, karfiol: ember legyen aki megeszik annyit, hogy hizni tudjon, kivalo koret pl rizs/krumpli helyett)

Sportolhat valaki barmennyit, ha ugyanazt a #$%#$t eszi (marpedig vannak ilyenek, higyjetek el, aki naponta fut 1 orat meg ilyesmi, hazamegy, es betol 3 nagy karej kenyeret szalonnaval mondvan 'ledolgozta' :DD )

blogfighter 2009.12.27. 14:57:34

...volt munkahelyemen láttam "beteg" embereket:-(((
1.
...az egyik minden délben marhapörköltet zabált az étteremben...aztán utána mindig elmondta, hogy sok volt a mocsing...de a m.rha minden nap ugyanazt ette..."úgy nézett ki, mint a teleszart zokni"
(
2.
...a másik egész nap csak zabált az asztalánál...ebédet sem hozott...neki nincs ideje enni (=milyen k.rva sok munkája van)...akinek nincs 20 perc ideje a déli ebédre...az megérdemli,hogy úgy néz ki, ahogy kinéz...NINCS DE...ahogy a reklám is mondja!!!

grizzancs 2009.12.27. 15:04:45

@blogfighter: en is elszornyulkodok neha tomegkozlekedesen milyen embereket latok, alig tudnak arrebbmenni... es tudom, hogy lehet szimplan beteg is, de 100bol 95 biztosan nem betegseg miatt olyan, amilyen, es egyszeruen lenezem oket, hogy nem kepesek valtoztatni rajta, mert nem olyan nehez, csak fel kell ismerni a problemat es akaratero kell. (nincs olyan, hogy 'valaki nem tud fogyni', max benan csinalja es 'valahogy' mindig becsuszik valami...)

egyebkent a porkolt onmagaban siman lehet jo kaja, marhabol is van minimalis zsirtartalmu, sertesbol se veszes amig valami szinhus kerul bele, csak szalonna meg zsir meg ilyenek ne legyenek benne (olajbol is minimalis). Ezen felul csak hagyma, esetleg paradicsom, paprika, azokban meg kb nincs kaloria. Ja es csirkemellbol is lehet. :)

vargatom 2009.12.27. 15:09:26

@InteriorLulu:
Jujj, jujj, jujj
Hogy a fenébe ne égetne zsírt az úszás? Ha nincs máshol energiaforrás a szervezetben, akkor kénytelen lesz, mert valamiből működnie kell az izmoknak.

Bár ez az egész "zsírégető tartomány" jó pár éve túlhaladott elképzelés, csak a hazai fitnessz oktatók és szakértők nem szívesen képzik magukat...

A súlyzós edzést emlegetők már közelebb járnak az igazsághoz, de igazából a nagy intenzitás a legjobb a drasztikus fogyásra. Nem kényelmesen kocogunk egy órát, hanem 5-15 perc alatt annyira meghajtani magunkat, hogy utána csak feküdni bírjon az ember. Ilyenkor a szervezet az edzés után 1-2 napig a szokásosnál több oxigént használ fel, és ezzel együtt energiát is - ami többnyire csak zsír lehet, hiszen így tudjuk elraktározni.
en.wikipedia.org/wiki/Excess_post-exercise_oxygen_consumption
www.tesztoszteron.hu/emagazin_01_20_lep_895_tudomany_vilaga.php

Arról nem is beszélve, hogy a futás sokaknak kifejezetten ártalmas lehet.
www.tesztoszteron.hu/emagazin_01_79_kip_566_miert_nem_szabadna.php

blogfighter 2009.12.27. 15:14:37

@grizzancs: ...igen, a marhapörkölt magában jó kaja, de egyszerüen képtelenség minden nap azt enni..."egyoldalú"

grizzancs 2009.12.27. 15:17:08

@blogfighter: persze, nem is ezert mondtam :)

öregkopasz0208 2009.12.27. 15:57:36

A szakmám : mozgás tanítása, s az ezzel kapcsolatos összes tudnivaló. Nem mondanék fogyókúrát, hanem az abszolút és a relatív testsúly a fittség és az életkor összefüggéseiről mondanék néhány dolgot a saját példámon keresztül.
Kb. 12 éves korom óta mozgok, teniszeztem akkor, s ma 65 évesen is kondi terembe járok hetente kétszer másfél órát.
ÉLETKOR. Tudomásul kell venni, hogy a kor előre haladtával, körülbelül 30 éves kortól az ember összes élettani folyamata lelassul, s az én koromban már a tüdőkapacitás pl. a 20 éves korinak kb. a fele. Ha rendszeresen mozogsz, akkor valamivel több, de a tendencia MEGVÁLTOZTATHATATLAN.Ez vonatkozik a belső elválasztású mirigyek hormon termelésétől kezdve a lényeges fizikai funkciókig mindenre.
MOZGÁS. A mozgás ezt kitolhatja, lassíthatja, kedvezőbb lefolyásúvá teheti, de alapvetően nem változtatja meg. Pl. a rendszeres futás ugyan a tüdőkapacitás visszafejlődését nem állítja meg, de hatására a vörösvérsejtszám, a hemoglobin szint és az ezzel kapcsolatban lévő oxigénfelvétel szintje is magas maradhat, így az állóképesség szintje is magas akár idősebb korban is. Azonban a szív teljesítménye is csökken, így a terhelések intenzitását már nem vagy képes követni. Ez a dolog így természetes. Végül is egyszer valamikor valamiben meg kell halni. Van azonban, ami nem mindegy! Az, hogy az utolsó tíz évedben tolókocsiban ülsz és magad alá vizelsz, vagy ez csak az utolsó 6 hónapban következik el. A mozgás az életminőséged javíthatja meg, de nem odáz el semmit. Javíthat a hasnyálmirigy működésén, ami kedvezően befolyásolhatja a zsíranyagcserét. A hormontermelés arányai azonban csökkennek.
Ezért az idő múlásával azt veszed észre, hogy 50 évesen magas a vérnyomásod és úszógumid nőtt. Gyógyszert szedsz és meg vagy sértődve, hogy ez VELED előfordulhatott! Pedig a mozgást nem hagytad abba. 60 évesen, plusz 7-8 kg túlsúlyt heti 3*15 km lefutásával tudtam fenntartani úgy, hogy a 35 éves átlagétkezésem 40-50%-át fogyasztottam el. Javarészt a húsokat és zsírokat zöldség és gyümölcs váltotta fel.
Ma, 65 évesen, mert a mozgást nem hagytam abba, a térd és a csípő izületeim elkoptak, futni nem tudok, romlottak a légzésfunkcióim. Emiatt és a kondicionáló termi munka izomfejlesztő hatásai miatt feljött rám újabb 6-7 kg. Reggeli: ½ pohár dzsúz, 2 feketekávé, Ebéd: bármilyen leves betét nélkül, közepes mennyiség, ha van ½ szelet hús, 5-6 dkg., pörkölt stb és köret semmi, főzelék nyomokban. Vacsora 5 órakor saláta, esetleg néhány pohár bor, heti 3*. Testsúly se fel, se le.
Magasságom 190 cm, 20 évesen 93, 65 évesen 105 kg, dobó atléta voltam, így a zsír százalékom ma sem magas. A 20 éves fizikumommal óriásköröztem nyújtón. Nem okozott gondot benyomni egy töltött csirkét, egyéni csúcsom 15 rántott csirkecomb, s hasonló ételmennyiségek. Akkor jellemzően a felsorolt étel elfogyasztása után 2 órával már jöttek a zsíros kenyér hegyek hagymával. Ilyen szintű étkezés mellett egy tatai edzőtábor 2 hete alatt 40 dekát fogytam.
Mi változott azóta?
A korom, s vele együtt a fizikai funkcióim lelassultak, visszafejlődtek. Magas vérnyomás, izületek károsodása, csontritkulás. Nyáron pl. leszakadt az egyik hátizmom a tapadási helyéről.
A mozgás mennyisége, intenzitása és a zsir anyagcserére ható minősége megváltozott. Zsírégetés-futás- helyett kondicionálás –izomépítés, ami még 65 évesen is működik, olyannyira, hogy ma is tudok 100 kg-ot fekve nyomni. Mindenesetre nem csökkenti a súlyomat. Úszni utálok. Nincs annál ocsmányabb, mint másfél órán keresztül nézni a medence fenekét. Ha már feneket kell nézni az legalább ne a medencéé legyen.
Étkezni lényegesen tudatosabban étkezem, s a valamikori mennyiség kb. 1/3-át.
Csak három kérdésem maradt. Fogyókúrázzak? Hogyan? Mi értelme lenne?

InteriorLulu 2009.12.27. 16:03:53

@grizzancs:
"...nem attol fogsz fogyni, hogy pontosan milyen mozgast vegzel, hanem azaltal, hogy kozben mennyi kaloriat egetsz, ha a vege negativ (...) akkor fogyni fogsz, es ugy 99%os esellyel zsir lesz."

Tévedsz. Ahogy írtam, ez a pulzusszám függvénye. Ott van pl. az erőemelő edzés, azaz tömegnövelés súlyzókkal. Kurva sok kalóriát égetsz vele, és az szinte teljes mértékben szénhidrát, még véletlenül sem zsír. Tömegnövelési időszak alatt ezért megy fel az emberre az izomtömeg mellett zsír is, amit aztán majd a szálkásító időszakban ad(-hat) le.

InteriorLulu 2009.12.27. 16:06:48

@vargatom:
"Hogy a fenébe ne égetne zsírt az úszás? Ha nincs máshol energiaforrás a szervezetben, akkor kénytelen lesz, mert valamiből működnie kell az izmoknak"

A szervezetedben csak extrém esetben, éhezéskor nincs tartalék szénhidrát, tehát azt égeti éppúgy az úszás, mint az összes hétköznapi tevékenység is. Ha az elfogy, és mondjuk úszol, akkor bizony előbb bont, éget a szervezet izmot, mint zsírt, pontosabban több izmot éget, mint zsírt. És így van ez minden más mozgásformával, a futást kivéve. Kifejezetten éhesen tehát csakis futni érdemes, ekkor van az, hogy nem az izom ég, de persze ez is csak egy bizonyos ideig érvényes.

kukatr 2009.12.27. 16:13:58

@InteriorLulu: miért ilyen különleges a futás?

InteriorLulu 2009.12.27. 16:28:28

@kukatr:
A dolog titka az, amit már írtam. Azonos pulzusszámon történő, hosszantartó, egyenletes mozgás, ami nem kifejezetten egy-két izomcsoportot mozgat meg, sokkal inkább az egész testet. Ezekkel a feltételekkel ég a zsír a legintenzívebben.

aachi2 2009.12.27. 16:49:12

@InteriorLulu: "Kurva sok kalóriát égetsz vele, és az szinte teljes mértékben szénhidrát, még véletlenül sem zsír."

baromság. az izmok nyilván ugyanabban a formában kapják meg az energiát, akár szénhidrátból akár zsírból készül.

"Ha az elfogy, és mondjuk úszol, akkor bizony előbb bont, éget a szervezet izmot, mint zsírt, pontosabban több izmot éget, mint zsírt."

extra nagy ökör baromság. az izom mozgásra való, nem energiatároló. a szervezet meg nem a szívdobogás számból és a végzett mozgás típusából dönti el. izmot akkor bont ha már nincs zsírod. felejtsd el ezeket az áltudományos FASZSÁGOKAT.

vargatom 2009.12.27. 16:55:59

@InteriorLulu: Légy olyan kedves, hogy csípőből vitatkozás helyett elolvasod a mellékelt linkeket. Köszi.

vargatom 2009.12.27. 16:57:12

@aachi2:
Így van... Ráadásul kit érdekel, hogy mi történik az _edzés ideje alatt_ ha a szervezetünk a nap 24 órájában működik?

grizzancs 2009.12.27. 17:03:03

ez hosszu lesz, bocsi.

@InteriorLulu: eroemelo edzes az nem egyenlo tomegnovelo edzessel, etrend van tomegnovelo, ami annyit tesz, hogy tobb kaloriat viszel be megfelelo feherjebevitel mellett acelbol, hogy izomtomeget novelj (mivel ahhoz az kell, hogy ne ehezz). Nem az edzes hozza fel rad a zsirt, hanem az etrend.

Ha negativ kaloriamerleget tartasz fenn, jelentektelen izmot fogsz egetni mindaddig, amig eleg a feherjebeviteled. Nem tudom ezt honnan veszed, hogy tobb izmot egetsz, mint zsirt.

Azokkal az allitasokkal amiket te teszel az kb azt jelenti, hogy aki nem fut, annak elobb fogy el az izma, mint a zsir rola.

Ugye a test sejtjeinek legnagyobb resze (kiveve az agyat, ami vagy glukozon vagy ketontesteken el) ATP formajaban kapja az energiat, ami normalis esetben oxidacio soran glukozt (szenhidratokbol), vagy zsirsavakat (zsirok...) eget, extrem esetben pedig feherjet is felhasznalhatja, ha nincs elegendo szenhidrat (azonban mivel ha elegendo feherjet eszel, a szervezetednek esze agaban sem lesz izmot bontani, maximum elenyeszo mertekben).

www.bodyrecomposition.com/nutrition/nutrient-metabolism-overview.html
ez magyar, nem ugyanaz, de a tema hasonlo (a technikai blablat at lehet opcionalisan ugrani): www.mindentudas.hu/doc/adam_nyomtathato.rtf

Elobbi magyar utolso fejezeteben egyebkent valaszt kapnak az erdeklodok arra, hogy miert tud a lassu futas kozvetlenul zsirt egetni (ez nem jelenti azt, hogy masnal ez nem tortenik meg).

Na tehat az izom nem szenhidratokat eget el, hanem ATP-t hasznal fel, ami nem mindegy, hogy ez mibol van. Ha fel vannak toltve a raktarai (ez valoban szenhidratbol jon, glikogenne alakul), akkor azt fogja hasznalni (kiveve ha alacsonyabb intenzitasu, akkor foleg zsirsavakbol, aerob). Ha nincs, akkor az ATP mashonnan fog jonni, bingo: zsirsavakbol.

De vegyuk azt az esetet, amirol feltehetoen te beszelsz: tegyuk fel, hogy van eleg raktar, nem kell hozzanyulni a zsirsavakhoz az izmoknak, pl valami nagyobb intenzitasu uszas, sulyzos edzes. Ha ki is fogynak a raktarak, utana azokat kell ujratolteni, es talan minimalis zsirsav fog csak a mozgas altal elegni. Honnan fogja a szervezet ezt feltolteni? Hmm... szenhidratokbol, mivel zsirokbol ismetelten nem tudja (ez alatamasztani latszik a te felteveseded). Ellenben nem csak izmokbol all a szervezet, es minden sejtnek szuksege van energiara, ATPre, es mivel igy a tobbi sejt elol vontad el az energiat (mivel az izmokban tarolt glikogent csak az izom tudja felhasznalni), igy ha elfogy a rendelkezesre allo szenhidrat (ehhez ugye negativ kaloriamerleget kell fenntartani) akkor fogja magat a szervezet es ATP-t bizony zsirsavakbol fog csinalni, es ezt fogod egetni.
Ha ugy vesszuk akar igazad is lehet, hiszen nem a mozgas egette el a zsirt, hanem a kaloriahiany, amit eredmenyezett. ;)

Szoval nem, nem feherjet fog bontani, es ha neki valamilyen okbol azt kell bontania, akkor is elenyeszo hanyada lesz izom, es igazabol ez extrem (10% alatti testzsir) esetekben lehet problema (ott se egeszsegugyi, hanem ezek ugye a testepitok, akik 'szimplan' nem orulnek, ha egy fel-1 kg izom lemegy).

Vegul, de nem utolsosorban: attol, hogy a futas kozvetlenul tud zsirt egetni (megjegyzem, minden mozgasforma, amit kelloen alacsony intenzitassal lehet vegezni, aerob/anaerob a magyar doksiban ha jol emlekszem), nem azt jelenti, hogy ez a tokeletes zsiregeto - ha tobb kaloriat viszel be ugyanugy zsirkent fogod elraktarozni, ha kevesebbet akkor pedig ugyanugy fogyni fogsz, mintha barmely mas mozgast vegeztel volna (ott a zsirsavakbol szarmazo energiat mas szovet, sejt fogja egyszeruen felhasznalni).

grizzancs 2009.12.27. 17:07:17

tehat a konkluzio: kozvetlenul valoban a futas fog zsirt egetni legjobban, a tobbi szimplan nem kozvetlenul teszi ugyanezt (az izmok glikogent hasznalnak fel), a zsirbol szarmazo kaloriak mashol kerulnek elegetesre.

aachi2 2009.12.27. 17:10:06

@grizzancs: "ha tobb kaloriat viszel be ugyanugy zsirkent fogod elraktarozni, ha kevesebbet akkor pedig ugyanugy fogyni fogsz, mintha barmely mas mozgast vegeztel volna"

ennyi. a többi hablatyot meg felejtsük el.

vargatom 2009.12.27. 17:35:23

Én még annyit tennék hozzá, hogy a leglátványosabb hatása a viszonylag rövid idejű, de magas intenzitású edzéstípusoknak van. Crossfit, kettlebell, HIIT, a legtöbb harcművészet-küzdősport, biztos lehetne még sorolni.
Közös hátrányuk, hogy piszkosul elfáradni nem kényelmes dolog, és az a pár hét, amíg a szervezet alkalmazkodik a magas terheléshez, sokakat elrettenthet (sőt drasztikus esetben ez is okozhat egészségkárosodást, de hát mi nem...). Jellemző, hogy amikor a 300 című film kapcsán sokan szembesültek ennek az eredményeivel, akkor többnyire elintézték azzal hogy ez biztos CG... fel sem merült, hogy tényleg kemény munkával mégiscsak el lehet érni látványos eredményeket.

A futás jó dolog, de a befektett idő és az így elérhető eredmények arányát tekintve messze nem a leghatékonyabb, és a hosszan tartó egysíkú terhelés akár káros is lehet az ízületekre (ezért terjed pl. a mezítlábas futás is).

Öregkopaszra érdemes még odafigyelni, mert nagyon fontos amit mond - az anyagcsere lassulása miatt az edzést és az evést is szépen lassan igazítani kell a szervezet működésének változásaihoz. Bár szerintem egy crossfit vagy kettlebell jellegű edzésprogram még neki is tartogathat meglepetéseket...

respecta /01 2009.12.27. 21:08:53

Ez jó!
Emberektől az egyik legtöbb pénzt kicsaló "iparág".
Normálisan kell élni már fiatal kortól kezdve: mozgás minden vagy bármilyen formában.
Ahogyan a mosoly is kb 40 izmot mozgat meg (lassan már nevetni is elfelejtenek sokan), tessék a jó sexet is az edzéstervbe észrevétlenül bevenni (még a méregdrága divattól is mentesít)!
Persze én esküszöm a génekre is. Nem gondolom tévhitnek.
Megyek és eszem tovább, amíg nem látszik. Mert enni jó, örömből enni kötelezőőő!

glinolid 2009.12.27. 22:54:51

@mzperx: tudják a svájciak, hogy mi a a jó: hegyikerékpárzás. Változó intenzitású terhelés, nem unalmas és a kint vagy a szabadban. Hétköznap heti két alkalommal, 1,5-3 órás tekerés a környező hegyekben, majd hétvégén durvulás, egyik nap legalább 8-12 óra mozgás. Ezután nem győzők eleget enni, hogy feltöltsem a raktáraimat.

2009.12.28. 00:14:48

KEDVES 90 NAPOSOK!

1) Át vagytok verve. Nem energiát nem visztek be, hanem fehérjét, vagyis a szervezet leépíti az izmodat.

2) Kinyírjátok magatokat. Lassan cukorbetegek lesztek, zsírosak és puhák. Sajnálom, ez az igazság.

Ha nem tudnátok a szervezet nem csak zsírt, cukrot, hanem fehérjét is fogyaszt.

Gratulálok a leadott 5-10 kilóhoz. Kár hogy az izmotokból van és a zsír/izom arány növekedett csak. :-(

Csúnyán átvertek benneteket, mert a mérőszám (kg) valóban jobb lett, miközben romlott az egészségi állapototok.

Inkább hagyjátok abba!

vargatom 2009.12.28. 00:25:32

@mzperx:
Attól szerintem nem kell tartani, hogy az átlagember heti 2-3 edzéssel tönkrevágja magát a tejsav miatt. Hivatásos atlétáknál, napi 1-2 edzés mellett már indokolt lehet az aggodalom...

De ide belinkelni ezt a cikket csak arra volt jó, hogy a többség inkább visszatérjen az ilyen kockázatoktól garantáltan mentes 90 napos diétájához. ;)))

zanzibear 2009.12.28. 07:13:16

@mybudapest:
Bingo, lassú futás-tempós gyaloglás, napi 30-40 perc, kinek mire telik, és rendszeresen. Tökéletes mozgásformák, és egyikbe sem kell belepusztulni, és a napirendbe is beilleszthető többnyire.

zanzibear 2009.12.28. 07:22:56

@InteriorLulu:
Szerintem ennél egyszerűbb a szervezet működése:
egyik sport sem fog zsírt égetni, viszont segítenek a glikogénraktárak kiürítésében, ami "húzza maga után" egyrészt a ketózist, a zsírból a ketonokon át glükóz előállítását, másrészt, mivel a rendszeres mozgás miatt mindig lesz szabad tárolási kapacitása a glikogénraktáraknak, ezért a folyamatosan bevitt szénhidrátfelesleget nem zsírba fogja letárolni a szervezet, hanem visszarakja az izmokba és a májba.
Másrészt, a mozgástól (az edzettségtől) nő a sejtek inzulinérzékenysége, tehát javul a szénhidrátbevitel hatékonysága, ez kevesebb inzulintermelést jelent, ami mellesleg kevesebb zsírépítést.

A másik, hogy a szénhidrátraktárak kiürülése után az izombontás következik - az egy merő butaság. A széndhidrátraktárakat (izom, máj) két-három napi visszanyesett szénhidrátbevitellel le lehet nagymértékben üríteni, ami ha van kellő fehérjebevitel (minimális telítetlen zsírsavbeviettel, és lehetőleg némi káliummal, pl. brokkoli), akkor egészen hamar megindul a zsírbontás. A zsírbontás melléktermékeinek ürítéséhez sok folyadékot kell fogyasztani a vese kímélése érdekében.
Ezt ki lehet egészíteni mozgással, pl. gyors séta, kocogás stb - a lényeg, ahogy fent is írták, hogy legalább 30 perc egyenletes terhelés, gyakorlatilag kb. a 25-30 perc feletti rész lesz az, amit "hasznosnak" tekinthetünk, a többit a szervezet helyben "lekezeli".

A szénhidrát- és zsírszegény, fehérje "megtartásos" diéta legelején a szénhidrátvesztés mellett valóban ott van a szénhidráttömeg négyszeresének megfelelő vízveszteség, amit a szénhidrátok által megkötött víz leadásával veszít az ember, de ez csak egy rövid ideig tartó "motiváló" hatás ha úgy tetszik, a diétában mégis nagy jelentősége van, mert azért az ember szeret a mérlegnek hinni.

Korábban még írták, hogy persze, eleink sok szénhidrátot ettek és kevés fehérjét, és mit összemelóztak, és mégsem híztak vagy mi:
persze, mert a sok szénhidrátot "helyben" "elégették", tehát nem is volt a szénhidrátnak nagyon ideje lerakódni a zsírszövetben.

InteriorLulu 2009.12.28. 14:00:21

Nos, utánaolvastam a dolognak az utóbbi hsz-ek linkjein is, másutt is. Eléggé érintett vagyok, lévén rendszeresen edzek a konditeremben, intervallum-futok a futópályán, és még van némi hájréteg, amit le kell ("soll", nem "muß") adnom.
A lényeg: felülvizsgáltam a nézeteimet.
:-)

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2009.12.28. 16:11:51

@vargatom: gondolhatod, hogy nem ez volt a célom. ;)

Igazából vitatkozhatunk azon, hogy mi a legjobb, leghelyesebb fogyáshoz vezető edzésmódszer, lesz, aki pulzuskontroll-párti, lesz aki intervall-hívő, lesz, aki a kizárólagos súlyzós edzésre esküszik. Az igazság pedig valószínűleg egyénfüggő is.
Én kezdem azt érezni, hogy a sporttudományban is divathullámok léteznek, mint mondjuk hogy a farmer szára szűk vagy bő. ;) Mindenesetre majd képzem magam tovább.

Szóval, amire ki akartam jutni: vitatkozhatunk erről (és érdemes is), de egyelőre az emberek többségét arról kell meggyőzni, hogy egyáltalán mozduljanak már meg heti 2-3x, és felejtsék el az idióta csodadiétákat. És ahhoz, hogy legalább nekikezdjen és megszeresse a mozgást, majdhogynem mindegy, mit választ.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.12.30. 18:05:06

Miért érzem úgy, hogy sokan összekeverik a fogyókúrát, a diétát és a testépítést?

2009.12.30. 18:53:07

Első kettőt értem, hogy össze lehet keverni. De a testépítést a diétával?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.12.30. 20:49:05

Ja jó, a testépítést csak a fogyokúrával keverték össze itt, a diétával valóban nem :-)

hardrock 2010.02.15. 02:49:58

Az igaz, hogy le lehet vele fogyni (nekem meg a zasszonynak is sikerült vagy 15 kilót fejenként) - de utána büdöshamar visszajön áfástul az egész súly. Szóval nettóban tényleg egy faszság. De mondjuk az erőcsökkenés nem tűnt fel, pedig ha csökkent volna, akkor feltűnt volna, mert kábé mindennap gyúrok itthon a 21 kilós kézisúlyzókkal, meg hetente 1x konditerembe is eljártam akkoriban.
süti beállítások módosítása