HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Olvasói Tévhit: Nyáron a beton fellocsolása hűsít

2010.07.14. 21:45 :: misbelief

Köszönöm mindenkinek a türelmet, aki kitartóan visszajár blogomra új poszt reményében - ígérem, nemsokára kilábalok alkotói válságomból és újabb megrendítő erejű írásokkal jelentkezem! Addig is, kérem fogadjátok szeretettel Saints and Thieves eszmefuttatását egy igencsak aktuális témában!

A rekkenő nyári hőségben, főként a kertes házakból álló városrészekben gyakori látvány, hogy időről időre a lakosok fellocsolják a betont udvarukon, a leleményesebbek még a házuk előtt is. "Locsold fel egy kicsit már a betont, nem kapok levegőt!", vagy "Csináljál már egy kis hüvit a slaggal ide" - hangzanak el gyakran ezek a mondatok forró nyári délutánokon. Ha éppen az oly közkedvelt betonlocsolás után mondjuk fél órával megyek egy ilyen helyre, pontosan úgy érzem magam, mint a szaunában, amikor ráöntenek a kövekre, csak még jó illat sincs mellé. Gőzölög, párolog az egész, hamar felszárad, igazán erősen fogalmazva egy kalap szart nem ér a beton locsolása. Mégis rengetegen űzik. Pedig ezek az emberek is biztos láttak már olyat, hogy nyári eső után elkezd párologni a betonról a víz, miután elállt, és még gőzölög is, és szabályosan meg lehet fulladni tőle. Ami pedig már illúzió kategória, amikor Pest belvárosában, a nagykörúton a boltos reggel fellocsolja a járdát boltja előtt. Biztosan nagyon hűvös lesz tőle. Tudom, a port is el kell mosni, de az igazi szándék a nyári betonlocsolásnál a hűsítés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zárójelben teszem hozzá, későtéli/koratavaszi időjárásos írásom a blog történetének egyik legparázsabb vitát kiváltó posztja volt - kíváncsian várom a már 14 fokban is izzadó olvasóim hőséggel kapcsolatos élményeit!

11 komment

Címkék: nyár kánikula olvasói rovat

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr342152214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.07.15. 08:46:20

locsolni jó érzés, a hideg vízből rád is megy, meg olyan kis viccesek a vízcseppek, ahogy minden irányba repkednek ;)

de tény hogy egy ilyen utcán 20 perc múlva végigsétálni gyilkos érzés...

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2010.07.15. 09:18:46

Általánosiskolás fizika, hűsít, ülje le, egyes!

Asidotus 2010.07.15. 10:01:33

@mimindannyian:
Hülye vagy te!

Aigner Szilárd magyarázta egyszer a tévében, hogy 10 fok fölött a levegő magasabb páratartalma növeli a hóérzetet. Ha 10 foknál hidegebb van, akkor meg éppen hogy hűti.
Ezért van az, hogy Irakot megjárt ismerőseim mesélték, hogy ott 20-25 fokban be kell öltözni, mert olyan száraz a levegő, hogy pólóban fázna.
Vagyis, ebben a melegben igenis melegítő hatása van a nagyobb páratartalomnak. Csak gondold végig, ha nagyon párás a levegő, te sem tudod magad izzadással hűteni, mert a bőrödről nem tud elpárologni a verejték.
Igen, a párolgás hőt von el a környezetéből, de ez a környezet azt a felületet jelenti, amiről elpárolog. A betont biztos hűti, de mi azzal nem vagyunk kisegítve. Ha már magadat locsolnád le, akkor igen.
(Egyébként, a betonnak biztos jó, mivel a benne lezajló kémiai kötésekhez víz kell.)

Ez egy jó cikk, igenis tévhit, hogy locsolni kell a betont, hogy hűsebb legyen.

Dave_bloghu 2010.07.15. 15:40:17

Annyi, hogy amikor már kezdene a levegő hűlni, este 6 óra után, a nyamvadt beton okádja az 50 fokot magából: na akkor érdemes fellocsolni. Előtta maximum porfogásra jó.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.07.15. 21:55:54

Én még nem láttam ilyesmit kertes övezetben, hogy a lakók locsolnák az aszfaltot, de az önkormányzati aszfalt locsolásnak tudtommal az aszfalt óvása a célja.

CernaGeza 2010.07.15. 22:14:13

Vizesnyolcas.

a párolgás hőt von el, ellenben a páratartalom emeli a hőérzetet.. Adtunk a szarnak egy pofont.

Viszont sikerült növelni a vízóra állását.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.07.16. 20:34:22

Ez a munkahelyemen a biztonsági őrök nagy hobbija. De legalább dupla élvezet, amikor az ember kilép a kapun.

Attila1945 2010.07.29. 15:30:04

A beton locsolásnak csak akkor van értelme nyáron, ha frissen van öntve, hogy ne égjen meg. Amúgy meg hülyeség.

lr 2010.08.01. 21:03:27

Amíg elpárolog lehet, h rosszabb, de utána jobb.
Nekem is általános iskolából rémlik, hogy a nap sugárzása nem a levegőt melegíti, hanem először a talajt. Akkor pedig talán nem hátrány, ha nem hagyjuk megötvenfokulni.

drake1984 2012.03.09. 09:45:56

Jó esetben ha a víz hidegebb mint a levegő leve hőt von el.. egyrészt. Másrészt a halmazállapot-változás (foly->légnemű) is nagy mennyiségű hőt von el a környezetből, vagy pl. a bőrről ahogy elpárolog.
Butuska kis bejegyzés, de sebaj :P
süti beállítások módosítása