HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #6: Egyéniségek vs. tucatemberek

2009.08.28. 11:31 :: misbelief

Általánosan elfogadott nézet, hogy a  '12 egy tucat' plázacicák ébrenléti idejét nagyjából a megjelenésük menedzselése tölti ki. A közvélekedés szerint ők droidok, akiknek egyetlen életcélja van: kialakítani, majd fenntartani az általuk tökéletesnek gondolt külsőt (az ajakfeltöltést melyik hülye találta ki?!). Fogadjuk el, hogy ez nagyjából így is van, azonban ne menjünk el egy nagyon fontos tény mellett:

TÉVHIT, hogy a fentiek nem mondhatók ugyanúgy el számos, önmagát jobban marketingelő szubkultúráról! A plázacicák leghangosabb megvetői közé tartoznak az alternatív-bölcsész-értelmiségi-punk-rocker fiatalok, akik a közhiedelemmel ellentétben nem sokkal kevesebb időt töltenek kinézetük gondozásával, mint hevesen kritizált kortársaik. A hasított bőrből készült kiegészítők, a megfelelő tarisznya, a lila sál, a táskára kitűzött jelvények, a polgárpukkasztó zoknik stb. kiválasztása hasonló volumenű energiát emészthet fel, és vélhetően a sminkelés időigénye is ugyanaz a fekete tónusú, illetve a kurvás smink esetében. Az ő életük döntő részét ugyanúgy a külsőségekkel való foglalkozás tölti ki, még akkor is, ha megtévesztésképpen átküzdik magukat pár fontos könyvön.

Mindezek ellenére a második halmaz tagjait a többség egyéniségeknek tekinti, pedig ők is csak egymást majmoló sablonemberek. 'Hope this helps'.

29 komment

Címkék: egyéniség átlagember

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr881343840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MegaBrutal · http://lofaszkapitany.blog.hu 2009.10.02. 19:32:43

Na, ezzel kibaszottul eltaláltad a lényeget. Sajnos rohadt kevés ember képes a felszín mögé látni. Ha engem kérdezel, én ugyanúgy megvetem mindkét említett csoportot, és egyiket sem tartom egyéninek. ;D

Ajánlom olvasásra ezt a témába vágó posztot:
wecount2.blog.hu/2009/09/27/observations
Ezt olvasás után egy szép hosszú kommenttel is kiegészítettem pár napja - kb. ugyanazt tudnám írni ide is, viszont nem szeretném másolni magam. ;)

drhb (törölt) 2009.10.12. 11:34:16

Van valami ebben amit írsz, én éppen ezért ugyanolyan majomnak tekintek bárkit is aki valamely szubkultúrához tartozik, illetve azzal tölt rengeteg időt hogy a külseje ilyen vagy olyan legyen, a fontosabb dolgok helyett.

De 100%-ban nincsen igazad, mert pl. zenei fesztiválokon a többség nem az a tipikus rocker vagy punk, persze megvesz 1-1 zenekaros pólót, de nem vágatja taréjba a haját, és úgy általában az élete 99%-ában leszarja, hogy mit vesz fel. Na, ezt hasonlítsd össze a plázacicákkal.

Mercer395 · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/gazdasagi-informatikus.php 2009.10.12. 12:03:04

Akinek az identitáskeresése abban merül ki, hogy önmaga helyett másokhoz akar hasonlítani, annak csak "gratulálni" lehet, legyen az emo, rocker, plázacica, akármi.

Nem azokat az időket éljük, amikor egyéniségeknek áll a világ.

drhb (törölt) 2009.10.12. 12:39:21

@Mercer395:
Az egyéniség nem ezen múlik. A plázacica is lehet egyéniség amellett hogy plázacica. Az a legkevésbé egyéniség szerintem, aki az egyéniségét ki akarja fejezni külsőségekkel. Aki tényleg egyedi ember, annak nem szükséges ezt kifejeznie.

Kraszavcsik · http://godollokoli.blog.hu/ 2009.10.12. 13:39:03

namost az egyéniség kurvára nem abban rejlik, hogy mit veszel fel szerintem, nekem is volt ilyen korszakom, na nem sálas alter, kinövi az ember, azt felveszi azt amiben jólérzi magát és netán meg kell jelennie,

cselekedetek/megszólalások szerintem

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.29. 22:44:11

Elliot Aronson, Társaslény

Olvassd el, talán még visszahozhatunk a társadalomba és nem leszel pszihopata tömeggyilkos.

Szerintem az TÉVHIT, hogy a hozzád hasonló számítógépbuzi kockák kevesebb időt töltenének a saját pszihózisuk ápolgatásával, mint a plázacicák a botoxlaborban, csak az egyiknek az eredménye egy szar blog lesz, a másiknak pedig szopós száj.

MegaBrutal · http://lofaszkapitany.blog.hu 2009.10.30. 00:12:10

@Skulo: Kurvaszép geek-ellenes gyűlöletbeszédet írtál. Konkrétan miért is baj, ha valaki inkább informatikát tanul ahelyett, hogy hetente hülyére inná magát egy igénytelen diszkóban?

Ami meg a vélemény-nyilvánításod hangnemét illeti: az ilyeneket lehet ám kulturáltan is intézni, nem muszáj itt rögtön tömeggyilkolásra késztető antiszociális pszichopátiával jönni. Nem lehet, hogy esetleg van benned valami kisebbségi komplexus, mert esetleg ponthogy olyan tucatember vagy, amilyenekről ez a poszt szól? Nem szoktak ám az emberek csak így felháborodni, meg tömeggyilkolással dobálózni.

Ja, de tudod mit? Megjelent az új Converse divat, rohanj a boltokba, mert még lemaradsz! Ugye láttad ma a Barátok közt-öt? Nem-e??? Blogokat olvasgatsz, miközben folyik a kultúra a tévéből? Most így miről fogsz beszélgetni a csajokkal a dizsiben? Inkább a torrent-oldalakra látogass el barátom, hátha már valaki feltöltötte. Ja, hogy nem tudod mi az a torrent? Rá se ránts, kockáknak való baromság. Csak az a lényeg, hogy meglegyen a mindennapi cigi, pia és pina - látod, a haverok is egyetértenek! ;)

IndaMuncher 2009.10.30. 12:30:37

@Skulo: Te egy barom vagy, a blogod is szar. Period.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.30. 12:54:46

@MegaBrutal: Látom ez nagyon szívenütött. :)
Persze a "mester" kirohanásai, amit más szakmákkal szemben intézett, az jogos és egyébként is dícséretes, hiszen Ő írta?!

Tudod én csak egy egyszerű görbe tükörrel - igaz rövidebben és közérthetőbben megfogalmazva - reagáltam a tévhitekre.

Ha komolyan azt gondolod, hogy szeritem Ő egy pszihopata, akkor elég felületes olvasó vagy. Másrészt azért is ajánlottam elolvasásra a szociálpsichológia egyik alapművét, hátha megérti (megértitek), hogy minden szubkultúrának vannak sajátos viselkedésformái, igen még a számítógépbuzerátoroknak is. :)

Tudod: "Te is más vagy, Te sem vagy más."

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.30. 12:57:33

@F.house: Te pedig egyszerű vagy, mint egy dobókocka, de a világ már csak ilyen változatos. Tudod én legalább vettem a fáradságot és elolvastam a "mesteretek" összes írását, valamiért úgy érzem, hogy ez rólad nem mondható el. Persze szíved joga, hogy ne tetszen amit írok. Még csak azt sem mondtam sehol, hogy én jobb lennék nála. Össze sem hasonlítottam a blogokat. Mindenesetre köszi az építő kritikát! o.O

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.30. 13:01:07

@F.house: @MegaBrutal: Jut eszembe srácok, a #10-es tévhitet olvastátok már? Mintha ott Ő maga írná, hogy: "Nos épp ellenkezőleg, én vagyok ő az, aki már attól idegbeteg, hogy nap mint nap ugyanazon emberek közé kell mennie, arról a konstans belső feszültségről pedig már ne is beszéljünk, amit a megbeszélések, értekezletek unalmától való rettegés okoz. Elmondom tehát: sose higgyük, hogy hallgatag kollégánk harmóniában van a világgal, és jobb ha nem teszünk hirtelen mozdulatokat, ha a közelünkben van!"

Szóval, mintha magát definiálná egy robbani készülő pszihotikus esetnek. Nem kellett nekem ráhúzni ezt a diagnózist. :P

IndaMuncher 2009.10.30. 13:42:07

@Skulo: Pont eleget láttam.
Eléggé megmondóemberként osztod az észt az a bajom veled.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.30. 14:32:32

Hú, még szerencse, hogy ez a blog nem egy megmondós, észosztós...
Apám, te nagyon eltévedtél! :)

Egyébként szerencsére már deklaráltad az erkölcsi fölényedet felettem ("Te egy barom vagy, a blogod is szar."), így nem aggódom, hogy a véleményed rólam pontos és megalapozott. LOL

IndaMuncher 2009.10.30. 15:00:17

@Skulo: Te viszont az vagy a véleményemet meg tartom.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.30. 15:10:36

Sokkal inkább 'én is', mint én "viszont".
A véleményed pedig magáért beszél. :)

MegaBrutal · http://lofaszkapitany.blog.hu 2009.10.30. 15:41:32

@Skulo: Te valahogy kurvára el vagy tévedve. Büszke lehetsz a szociális készségeidre, ha még abba is beletörik a bicskád, hogy a blogon kialakult szituációt értelmezd - szociális szempontból.

Nem tudom, honnan jött az le neked, hogy misbelief valami személyi kultuszt alakított ki itt a blogján, és azok a kommentelők, akik esetleg helyeslik egy-egy posztját, azok "Őt" imádják, azoknak "Ő" a "mester". Ezt honnan vetted? Meg amúgy is, mi a faszért tekintené itt akárki is a posztírót felsőbbrendűnek, ha egyszer itt úgyis majdnem mindenki blogger? Bizony, nézd csak meg, egy csomó kommentelő neve mellett ott egy link, ami a saját blogjára mutat. Itt arról van szó, hogy valaki egyetért, valaki nem - ez egy blog, basszameg, nem egy osztályterem, ahol a "tanárnak mindig igaza van".

"Ha komolyan azt gondolod, hogy szeritem Ő egy pszihopata, akkor elég felületes olvasó vagy."
Hát ez akkora poén, hogy ennek ellent mondtál a következő utáni kommentedben. :D Ja, de biztos csak felületes olvasó vagyok, mi? ;D

"Másrészt azért is ajánlottam elolvasásra a szociálpsichológia egyik alapművét, hátha megérti (megértitek), hogy minden szubkultúrának vannak sajátos viselkedésformái, igen még a számítógépbuzerátoroknak is. :)"

Ki vitatta, hogy minden szubkultúrának vannak sajátos viselkedésformái? Ha nem lennének, nem lehetne ezeket szubkultúráknak nevezni. :D Viszont az adott szubkultúrákra jellemző viselkedésformák már különböznek - hát persze, mert ez határozza meg a szubkultúrák közötti különbségeket. Tehát értékelhetjük a szubkultúrákat a viselkedésformák alapján - értékelhetjük a szubkultúra tagjaira jellemző mentalitást, motivációkat.

A posztban említett szubkultúrák alapmentalitása: konformizmus, külsőségek túlértékelése, felszínesség. Mind a plázacicák, mind az egyéb felsorolt szubkultúrák képviselői is jelentős pénzt/időt áldoznak a szubkultúra normáinak való megfelelésre, hogy aztán a tagokkal együtt bulizhassanak, piálhassanak, dughassanak, meg beszélgethessenek olyan lényegi kérdésekről, minthogy a Julit hogy cumiztatta meg a Zoli a tó mellett csütörtök este. Mindemellett kurvára büszkék magukra, azt mondják, hogy "én egyedi vagyok, mert az X szubkultúrához tartozom". Hogy miért akarnak egyéniek lenni egyáltalán? Azért, mert egyéninek lenni menő. :D (Elég nagy paradoxon, mert ami menő, az nem egyéni.)

Ezzel szemben, például az általad lenézett geek-ek alapmentalitása egészen más. A geek-ekre inkább a produktivitásra való törekvés, non-konformizmus, és az analitikus gondolkodás a jellemző. Örömüket lelik a különböző informatikai problémákban való elmélyülésben, ezek megoldásában, és különböző alkotások létrehozásában. Viszont a geek-ek körében semmiféle előírás nincs az öltözékre, hajviseletre, és zenei/irodalmi érdeklődésre vonatkozóan. Sőt, gyakorlatilag még az informatikai érdeklődés sem kötelező, hiszen a geek-mentalitás megnyilvánulhat más szakterületeken is. Én még bölcsész-geek-et is ismerek, ami azért lássuk be, elég extrém. Vannak természetesen népszerű műfajok a geek-ek körében (pl. sci-fi), de ez sem előírás.

Tehát igen: minden szubkultúrának vannak sajátos viselkedésformái.

"Tudod: "Te is más vagy, Te sem vagy más.""
Az egyéniségre való törekvés ÖNMAGÁBAN valóban haszontalan.

"Szóval, mintha magát definiálná egy robbani készülő pszihotikus esetnek. Nem kellett nekem ráhúzni ezt a diagnózist. :P"
Hát ez valóban nem egy kiegyensúlyozott személyiségre utal, de ugyanakkor sokan vannak így ezzel, és ilyen stílusban hozzávágni, hogy egy pszichopata tömeggyilkos-jelölt, igen nagy bunkóság. A másik meg az, hogy lehet, hogy nem ő tehet róla, ha esetleg sikerült olyan seggarcok közé kerülnie, akik között nem szívesen tölti az idejét.

De ha már itt tartunk, én a helyedben azért vigyáznék az ilyen diagnózisokkal, ha már te magad is elég különös tüneteket produkálsz.
1. Mindenhol szociális érzékre hivatkozol, amikor neked úgy néz ki, nemigazán van szociális érzéked.
2. Tolod itt az "én csak megmondtam a véleményem" dumát - tényleg megmondtad a véleményed, mindenki ezt teszi itt, ezért lehet kommentelni a posztokhoz. Csak érdekes, hogy az 1. pontból kifolyólag neked sikerült elég tahó módon közölni a véleményedet, és csodálkozol a "szép" válaszokon, amiket kapsz érte.
3. Nem érted a posztokban lévő poénokat, ironizálásokat, amiket rajtad kívül mindenki felfogott.

Összességében eléggé frusztrált kommenteket írsz, amiből arra lehet következtetni, hogy kisebbségi komplexusod van, és hogy itt bizony leginkább neked savanyú a szőlő, de nem is kicsit.

belekotyogok 2009.10.30. 16:52:19

Skulo, te miért utálod ennyire misbeliefet?

(Minden erőfeszítésed ellenére sem lett index-főoldalas a blogod? ;))

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.10.30. 18:14:55

MegaBrutal, F.house, köszi a támogató kommenteket, bár egyre inkább úgy érzem, hogy Skulo-nak nagyobb szüksége lenne rá. ;)

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.30. 18:15:45

Egyrészt senki sem mondta, hogy utálom. Csak hozzászóltam néhány posztjához, még csak nem is mindhez, sőt olyan is van amivel egyetértek.

Másrészt volt főoldalas a blogom nem is egyszer, de ez amúgy is kétes hírnév.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.30. 18:35:32

@MegaBrutal: Nem is kicsit emlékeztetsz arra a két hittérítőre, akikkel a napokban találkoztam. Nem mélyednék el a velük folytatott társalgásban, csak arra utalok, hogy lazán figyelmen kívül ahogy a válaszaimban a neked nem megfelelő részt és kiemeled, amibe bele lehet kötni.

A kocka szubkultúrának pontosan olyan jellemző viselkedésformái vannak, mint a többinek, ahogy te is említetted, de ez önmagában sem jobbá, sem rosszabbá nem teszi azt. A velem való kötözködés helyett mi lenne, ha inkább újraolvasnád az adott posztot, misbelief tollából és egy kicsit objektíven tekinenéd át?

Nem teszik a stílusom? Úgy érted, hogy más nyugodtan ironizálhat, vagy szarozhat, de nekem ezt nem szabad. Miért is?
A posztok lehetnek viccesek és irónikusak, de ha nekem nem tetszik én vagyok a hülye és húzzak a picsába? Ezt kaptam, csak más szóhasználattal. Csak azért, mert a geek-eket ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező szubkultúrának hívtam, mint a többi? Idézzek?

1. Én nem arra hivatkoztam, hogy bezzeg nekem milyen kurvajó szociális érzékem is van. Hol olvastad ezt? Mivel kommentet írtam egy poszthoz - és nem csupán személyeskedtem -,így az abban foglaltakat kritizáltam. Te már ott tartassz, hogy Én milyen vagyok. Ezt simán kötözködésnek, személyeskedésnek nevezik.
2. Azt hiszem, azt hogy én hogyan mondom meg a véleményemet, majd én felvállalom. Biztosan van akinek nem tetszik, de miért is fontos ez? Te vagy az erkölcsös hozzászólások védőbástyája errefelé? Nem igazán értem, ugyis ez a poszt - mint a többi is ahová kommenteztem - emlékeim szerint nem az én véleményílvánításomnak a mibenlétéről és stílusáról szól. Te (ti) miért ezzel foglalkoztok olyan behatóan?
3. Értem én, hogy a posztoknak irónia és társadalomkritika akar lenni, csak szerintem szar, ezért is írtam le a véleménymet. Olvassd már el a hozzászólásomat. Jaja, azt ami a posztról szól. Ott hol szerepel személyeskedés?

Összességében azt olvasom ki a hozzászólásaidból, hogy egy Geek vagy, aki személyes támadásnak veszi, ha valaki más nem ért egyet veled, vagy az itt szereplő írásokkal.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.30. 19:14:04

@MegaBrutal:
"Nem tudom, honnan jött az le neked, hogy misbelief valami személyi kultuszt alakított ki itt a blogján, és azok a kommentelők, akik esetleg helyeslik egy-egy posztját, azok "Őt" imádják, azoknak "Ő" a "mester". " Iróniáról hallotál már? Vagy nem jártál irodalomórákon? Más miért ironizálhat, vagy gyakorolhat öniróniát?

Egyébként az, hogy szinte személyes feladatodnak tekinted, hogy minden posztban megcáfold a megjegyzéseimet, az minimum vicces és szépen illik rá a fent említett irónikus megjegyzésem.

Az viszont, hogy ennyire személyeskedsz, minimum undorító és távolról sem elegáns.
Azért kíváncsi lennék ár, hogy miért érzed feladatodnak, hogy megvédd @misbelief írásait? Szerintem képes ő egyedül is képviselni magát. Miért érzem azt, hogy pusztán kötözködni akarsz?

Olyan sértett az önérzeted, hogy órák óta ezen röhögök, apám! :o)

belekotyogok 2009.10.30. 22:40:36

@Skulo: belőled nem irónia és szimpla nemtetszés árad, hanem nem kicsi frusztráció és sértődöttség. Netán az egyik poszt telitalálat volt? Vagy valami személyes ellentét feszül köztetek?

Szerintem vicces és szórakoztató ez a blog, jól eltalálva a társadalom gyenge pontjait, nagy előnye, hogy könnyebben fogyasztható, mint a modorosblog, bár kétségkívül nem tart még azon a színvonalon (modoroséknak kb egy év előnyük van).

Nem probléma, ha valami nem tetszik, én is jeleztem egy posztnál, hogy nem értek igazán egyet, de ettől függetlenül nem nyomok minden poszt végére egy fikakommentet.

Szerintem a blog nem tudományos értékű szociográfiai tanulmányokat gyűjt egybe, hanem laza, szórakoztató formában kritizálja a társadalmat, és az sem baj, ha valaki magáraismer egy-egy posztban, némi öniróniával és önkritikával még a saját hasznára is tudja fordítani a dolgot. (vagy kurvára megsértődik és a, minden posztba belefikáz, b, elmegy és többet nem is néz vissza a blogra.)

Nem az a gond, hogy nem tetszik és véleményt nyilvánítasz, hisz ez az egész blog-dolog lényege, az interaktivitás, de ha tényleg ennyire nem tetszik, akkor nem kötelező olvasni. (Modorosék nem szúrják a szemed???)

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.31. 00:02:38

Modorosék színvonala nagyságrendekkel magasabb.
Messze nem minden poszt végére kommenteltem.
Ha nem olvastam volna végig a blogot, akkor azt kapom meg, hogy hogyan monhatok véleményt valamiről amit nem ismerek...
Nincs köztünk személyes ellentét.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.11.01. 11:38:56

Örömömre szolgál, hogy egyáltalán egy lapon említetek a "modorossal". Már az összehasonlítás is megtisztelő. :)

viktor134 2009.11.06. 15:00:44

@misbelief: ha igazán pontosan akartad volna megfogalmazni, akkor úgy lehetett volna:

az egyéniségek 99%-a azzal tölti az idejét, hogy ugyanúgy nézzen ki mint a többi szubkultúra tag.

menj el egy rockkocsmába, vagy egy teázóba, és csupa egyformán kinéző egyéniséget látsz. :)

zzzzi 2009.11.11. 23:07:57

Nekem tetszik ez a bejegyzés. Sajnálom, hogy mindegyiknél arra lyukadnak ki végül a hozzászólók, hogy egymást fikázzák.
Vagy arra, hogy nekik semmi közük ehhez és persze ők nem ilyenek.
Itt már volt olyan is, akit egyáltalán nem is érdekel, hogy mit vesz fel és egy percet sem tölt el vele. Én ezt szomorúnak tartom. Szerintem igenis fontos az, hogy az ember odafigyeljen az öltözködésére és igényesen jelenjen meg a többi előtt. Ez persze nem jelenti az órákon át tartó készülődést. De én úgy, ha egyáltalán nem foglalkoznék a külsőmmel egyszerűen szégyellném magam. Magadat tiszteled meg vele, ha nem kitérdesedett mackónadrágban mész az utcára és kinyúlt pólóban.
Persze úgyis tudom, hogy most az én fikázásom következik és hogy ti tulajdonképpen annyira nem öltözködtök, hogy már egyáltalán nem is vesztek fel semmit :D

IndaMuncher 2009.11.12. 11:48:48

@zzzzi: Hát figyelj, pucéran születtem, és pucéran is fogok meghalni.

I. P. S. 2010.09.10. 01:56:28

Így egy évvel később olvasva a posztot, úgy látom, hogy sok dolgot, amit Skulonak mondtatok, rám is mondhattátok volna. Úgyhogy egy kicsit védeném.

Minden az arányokon és a határokon múlik. Misbelief összemossa a különböző szubkultúrákat. A plázacicák és a többi tinidivat között viszont van egy apró, de lényeges különbség. A különböző irányzatok mind valamilyen világképpel járnak együtt, általában lázadó, társadalomkritikai hangot ütnek meg. Emiatt akarnak feltűnően kinézni is, vagy ezzel magyarázzák. A rock például legendás erről, a punk szintén az elvárásokkal szembeni lázadásból indult, az emo világképe annyira elszomorító, hogy szerintük talán az öngyilkosság az egyetlen helyes lépés.

A plázacicák ezzel szemben nem lázadnak. Egész tevékenységük abban merül ki, hogy az általában szépnek tekintett dolgokat magukra aggatják. Ennek nincs különösebb társadalmi üzenete, vagy ha van, akkor az, hogy ő kifejezetten elégedett a "fennálló renddel", és szeretne az ingyenélő, kitartott feleségek közé tartozni.

Ez az üzenet pedig egészen más, jellegében más, mint szinte minden más szubkultúra üzenete. Ha valaki éveken át tartja lázadónak magát, az, ha mást nem is, de megtanulja, hogy van helye a kritikának. Esetleg később már gyerekesnek tartja, hogy a rockban élje ki magát, de az a viselkedés, hogy önálló gondolatai legyenek, elvei védelmében esetleg szembemenjen másokkal, az talán megmarad. Talán nem egyéniség, de látszik rajta a kétségbeesett próbálkozás, hogy az legyen. Ezzel szemben, ha egy ún. plázacica esze nem változik meg, akkor ő egész életében egy szervilis divatmajom lesz.

Emiatt van az, hogy a közvélekedés droidnak tartja a plázacicákat. Mert egy olyan életformát választottak, ami azt fejezi ki, hogy számára a külső a legeslegfontosabb. Ami nem igaz. Vagy legalábbis szeretnénk hinni, hogy nem igaz, mert ha igaz lenne, akkor az emberek többségének esélye sem volna párt találni.

@belekotyogok: nem kötelező olvasni, de ha már megtette, akkor a tüske igenis benne marad az emberben. Ez ellen megteszi, ha írunk egy jó hosszú posztot, amiben rámutatunk a - valóban létező - tévedésekre. Ha úgy vesszük, mondja a tudomány, mindenki a másikat majmolja. Hiszen egy-két fura madáron kívül egyetlen ember sem képes radikálisan új dolgokra, akkor meg egészen biztos, hogy ami neked tetszik, azt már emberek ezrei vagy milliárdjai csinálták, és kialakult egy komoly kultúrája is. Amikor ahhoz csatlakozol, ami neked tetszik, akkor is egyfajta kultúrához csatlakozol. Persze ha pl. geek rádióamatőr vagy, akkor nincs dress code, mert nincs napi találkozás rendkívül kritikus kortársakkal, akik számon kérhetnék rajtad, vagy kinézhetnének, amiért nem tartod be. De tágabb értelemben véve szinte senki sem jobban egyéniség, mint más, tehát az ember joggal érzi magát megsértve, amikor valaki ilyet állít.
süti beállítások módosítása