HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #7: Ötévente ’osztálytalálkozni’ kell

2009.08.29. 14:28 :: misbelief

...értem én, hogy ez egy ugyanolyan berögzült hagyomány, mint az augusztus 20-i tűzijáték, azaz felesleges szájtépés megkérdőjelezni a létjogosultságát, de azért én mégis megteszem. Valaki valamikor kitalálta, hogy a középiskolában eltöltött 4 év annyira fontos, annyira meghatározó, hogy az ott kialakult kényszerközösségnek az érettségit követő minden 5. évben össze kell gyűlnie és tagjainak be kell számolnia élete alakulásáról. Ez egy TÉVHIT!

Miért pont az középiskolai évek lennének azok, amelyeket időről időre meg kell ünnepelni? Az elsőnek talán még van értelme - ki merre tanult tovább, nő-e már a szakálla stb. -, de ahogy telnek az évek, egyre jobban kiderül, hogy az a 4 év csak egy jelentéktelen epizód volt. Egy felnőtt ember életében fél évtized úgy szalad el, hogy észre sem veszi. Tanul 3-5 évet főiskolán/egyetemen, lehúz 6-7 évet egy munkahelyen, majd ugyanennyit egy másikon, és közben folyamatosan új embereket ismer meg és felejt el. Anélkül, hogy bárki tudatosan irányítaná, egyes ismeretségek, barátságok megmaradnak, sok pedig idővel megszakad.

Kérdem tehát, hogy miért feszélyezik bizonyos buzgómócsing elemek más felnőtt emberek életét azzal, hogy 5 évente osztálytalálkozóra hívják őket? Egy ilyen meghívást ugyanis nem lehet azzal elintézni, hogy ’kösz, kihagyom’ - nyomós és frappáns indokkal illik előállni. A szegény osztályfőnököknek pedig a szemébe mondhatná végre valaki, hogy kábé annyira kíváncsiak rájuk a volt diákok, mint a régi főnökeikre.

36 komment

Címkék: osztálytalálkozó

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr241346335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.10.12. 09:59:08

Szar középiskolás éveid lehettek. Sajnállak.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.10.12. 10:11:09

@nyomasek_bobo: szarnak nem szar, inkább semmi extra. Semmi olyan, amit még 60 évesen is ünnepelgetni akarok.

msmester 2009.10.12. 10:42:13

Nekünk nemrégen volt 5 éves és jól sikerült. Nem kell túlszervezni - ennyi a titka. Hagyni kell szépen, hogy a régi klikkek, társaságok újra leüljenek egymással dumálni, aztán majd oldódik a légkör ;)

drhb (törölt) 2009.10.12. 11:42:09

Hülyeséget beszélsz. Ismerek olyan embert aki egyetértene veled, de csak azért mert nem bírta az osztálytársait. Viszont hiába csak 4 év, mélyebb nyomot hagy mint mondjuk 26 és 30 év közötti 4 év. Mi most készülünk az 5 évesre és biztos vagyok benne hogy a 10 és 15 évesre is sokan eljönnek. Érdekes hogy kivel mi történt és ez érdekes marad később is, meg a nosztalgia hogy azokkal sörözhetek akikkel anno érettségi idején söröztem.

drhb (törölt) 2009.10.12. 11:43:51

Ja és nekünk kisebb osztálytalálkozóink voltak 5 év előtt is, amikor kb. az osztály fele ott volt, akik nem alkotunk amúgy egy baráti társaságot. Meg sajnos egy osztálytársunk temetése is összehozta az osztály 3/4-ét...

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.12. 11:52:08

Szerintem ez egyénfüggő. Van akinek meghatározó, van akinek nem.

Én például egyetlen középiskolai osztálytársammal sem tartom a kapcsolatot, viszont általános iskolából egész sokkal, sőt, a mai napig ők a legjobb barátaim. Számomra az inkább volt meghatározó.

@msmester: szerintem sem jó a túlszervezés, nekünk általános iskolai osztálytalálkozó volt, megbeszéltük az adott város főterére, és 1 óra alatt szépen beérkezett mindenki. Az iwiw csodákra képes.

Gyorgy 2009.10.12. 12:45:21

@drhb: az elsore keszulni meg teljesen masmilyen.

En 11 eve erettsegiztem. A gimnazium jelentektelen, a vilag igazan akkor nyilik ki, amikor elkerulsz egyetemre. Sokkal tobbet valtozik az ember abban az 5-8 evben.

Ha nem koltozol el otthonrol es ugyanabban a kornyezetben maradva csak bejarsz az egyetemre, akkor van esely, hogy megmarad a kapcsolat a gimis osztalytarsakkal. Ha elkoltozol, akkor villamgyorsan kiderul, hogy a legtobb emberrel csak egymas melle sodort az elet es nem talalkozol vele tobbet. Meg akkor is, ha nagyon joban voltal vele.

DArchAngel 2009.10.12. 13:03:54

A lényeg, hogy ha jó volt a társaság, akkor kíváncsi vagy, hogy élnek a többiek. Én azt is elviselném, hogy ha évente találkoznánk, lehet meg is szervezem jövőre :)
Bár mondom, a mi osztályközösségünk tényleg nagyon jó volt, ráadásul a nyolcosztályos gimnázium folyományaként nem 4 évig csiszolódtunk egymáshoz.
Lényegében csak nagyon jó emlékeim vannak.

webmestar 2009.10.12. 13:22:56

A posztolónak abban van igaza, hogy 20 év után pl. már felesleges 5 évente tartani, elég lenne a 30 év is. De amúgy az a 4 év egy olyan kötelék a legtöbb embernél, amit jó feleleveníteni később. PL. munkahelyen ritkán van ennyi ideig együtt egy teljes társaság, de nem véletlen, hogy rengeteg dolognak, társaságnak, csapatnak, eseménynek van jubileumi ünnepsége ill. utólagos retro-visszaemlékezése. Szerintem ezek fontosak. A múlt erőt ad mindig a jelenhez.

Ha viszont nem tetszik ne menj el:)

Kraszavcsik · http://godollokoli.blog.hu/ 2009.10.12. 13:35:17

3 emberrel tartom gimiből a kapcsolatot, a többiekkel érettségi bankett után rögtön megszakadt minden, de azzal a 3mal minden héten összejárunk, sőt a kolisok is velük mostanában egyetemről, szóval ki kíváncsi arra a hülyére aki mindig egy köcsög volt, vagy netán az osztálykurvájára, értelmetlen baromság az osztálytalálkozó, aki barát az az is marad, ennyi

don rafael 2009.10.12. 13:49:50

mi 6 éve ballagtunk 8 osztályosból, és azóta is kb kéthavonta összejár az osztály majdnem fele. és akkor mindig jól be is baszunk.

drhb (törölt) 2009.10.12. 19:05:05

@Gyorgy:
Mint mondtam egyén függő, nem kéne ráhúzni mindenkire egy sablont. Amit te állítasz az nálam egyáltalán nem állja meg a helyét.

Én más városba mentem egyetemre, ráadásul azon kevesek közé tartozok akik nem mennek minden hétvégén haza, átlag minden 3. hétvégén megyek haza. Az egyetem nem hozott nekem fergeteges élményeket, a sportolói társaság akiket ebben a városban ismertem meg az egyetemtől függetlenül, igen. És igenis vannak olyan osztálytársaim akiket nem csak úgy magam mellé sodort az élet, még most is velük találkozok, az egyetem 5. évében ha hazamegyek. De a többiek is érdekelnek, akiket csak ritkán látok.

Ja és bátyám aki már túl van az egyetemen és 7 éve érettségizett szintén szokott volt osztálytársaival kocsmázni.

És még hozzáteszem én utáltam a középiskolát és sok osztálytársamat is az elején. Az utolsó év viszont örökre bennem marad.

andie 2009.10.16. 15:03:00

8 osztályos gimi után azért más ez az élmény. Akkor lettünk kamaszok, mikor összekerültünk, akkor múltunk 18, mikor elváltunk.
Idén megvolt a 10 éves találkozó.
Az 5 évesen még zavart a klikkesedés. Most már örültem neki. És kiderült, hogy a klikkek a mai napig megvannak az életben is, akik akkor együtt lógtak, most is tartják a kapcsolatot.
Amúgy 5 évente egy bulival több, és lazára kell venni, és nem kell előadni a szociopatát. :-P

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.29. 22:40:17

Azt már jól látom, hogy te egy ilyen kis antiszociális, evolúciós zsákutca vagy, akit a többiek végigszivattak azon a négy éven keresztül, de ha már ezt ennyi ember elé tárod, legalább lenne benned annyi erő, hogy olcsó kifogások gyártása helyett megmondanád nekik, hogy "Hányok tőletek tesó! Szarok az osztálytalálkozóra!"

Szánalmas.

virtigli kutató 2009.11.01. 23:44:51

Jó lenne ám, ha nemcsak olyanok írnának ide, akik 5 éve (sem) érettségiztek... Ennyi idő úgy vélem nem elég ahhoz, hogy láss annyit az életből, hogy ezt könnyedén el tudd dönteni.

A "mi egy életre barátok vagyunk" mondatok sokszor csak nagy szavak. A feleséged mellett tarts ki egy életen át, az is nagy teljesítmény. A barátok, nos én sajnos azt veszem ki, hogy a barátok sokszor nem állandóbbak 4-5 évnél. Egy új munkahely, vagy új helyre költözés megszakít mindent, vagy szinte mindent. De ugyanez igaz a házasságra is, az után már nem olyan frankó hétvégente csak úgy összejönni, mert pl az asszony inkább csak veled lenne, vagy a gyerek a nagymamához szeretne menni, stb.

Szóval jó lenne, ha olyanok kommentelnék, akik egy-két ilyen munkahely, és/vagy lakóhely váltáson túl vannak. Meg már úgy 10 évnyire legalább vannak az érettségitől is....

Vájett Törp 2009.11.02. 08:25:41

"Egy ilyen meghívást ugyanis nem lehet azzal elintézni, hogy ’kösz, kihagyom’ - nyomós és frappáns indokkal illik előállni." - no szerintem ez is egy orbitális TÉVHIT!

Ha jól érezted magad velük anno + tán még barátaid is vannak köztük - úgyis elmész.

Ha a hátad közepére kívánod őket, akkor is van 3 lehetőséged. Ezek közül az, h. valami hülye kifogást keresel mindig, minimum a 3. oszitalálkozó után már gyanús, ezért kínos, nem jó.
Aztán van az, hogy őszintén a képükbe mondod (ill. szegény főszervezőnek inkább ímélezed) h. hátad közepe - ez lehet, h. rövid távon kínos, de utána legalább nem fognak többet hívogatni-baszogatni, ebben biztos lehetsz.
És a legegyszerűbb, h. soha nem reagálsz semmit, az íméleket meg törlöd. Persze még egy fokkal "biztonságosabb", ha másik városban/országban is élsz, így minimálisra csökken az esélye, h összefutsz egy volt osztálytárssal.

Bender (törölt) 2009.11.04. 11:20:39

Hát... én nem mentem el a találkozókra. Nemsok kedvem van találkozni az akkori osztálytársakkal. Vastagon lekakilom őket. Az akkori haverokkal sem tartom a kapcsolatot. Nem volt rossz az a 4 év, de nem ér annyit, hogy akár egy órát is rászánjak most az életemből. Ha érdekel, hogy kivel mi lett, mit tanult, hol dolgozottt akkor meg megnézem iwiwen. Esetleg ha érdekel, írok neki. De annyira nem érdekel, hogy 10-20 másik emberkével találkozzak, akivel jó ha pár szót váltottam a 4 év alatt.

Terrance 2009.11.06. 17:33:17

Jó kis vitaindító ez a blog.

ZeRGe 2009.11.08. 10:47:02

én abszolút igazat adok. (pedig voltak nagyon jó barátaim a gimiben, de csak a gimi volt a közös bennünk úgyhogy ezek a barátságok rég megszakadtak, annak ellenére h 5 percre laktam tőlük)

nbcee 2009.11.10. 16:30:13

Én is leírom: akivel megvan a kölcsönös érdeklődés, azzal tudom tartani a kapcsolatot, a többiek meg nem igazán érdekelnek, és valószínűleg én sem őket. (Miből diplomáztál? Mit dolgozol? Megb*sztál már egy lovat?) Szép dolog, ha valaki 40 évesen is még a múlton rágódik, de kösz, én jól érzem magam most is. (és igenis az egyetem jobb)

Lássuk be, nagyrészt csak a vakvéletlenen múlt, hogy a Peti osztálytárs lett, a Géza meg nem. Ennyi már elég indok kéne hogy legyen a találkozósdira? Mint mondtam, már az idő úgyis szelektálta a társaságot, akik nem voltak fontosak, kihullottak az életemből. Na puszi.

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2009.11.10. 17:27:50

Hát az első bejegyzések nem lettek túl jók, mert a felnőtté válás időszaka tényleg fontos a legtöbb ember életében

mtrx 2009.11.12. 16:17:49

A mi osztálytalálkozónkra iwiwen ment a körüzi, amit persze nem néztem... mondhatnám tévhit, hogy mindenki a közösségi portálokon tölt órákat, hogy vajh mi lesz...

0123evian (törölt) 2009.11.18. 13:29:37

az első kettőre még elmentem, sőt szerveztem is. aztán rájöttem, hogy nem akarom végighallgatni mindenki esküvőjét-válását és megnézni a leporellót a gyerekeiről.
aki fontos nekem, azokról úgyis tudok, tartom velük a kapcsolatot, és már nem érzek lelekiismeret-furdalást, hogy a tavalyit kihagytam.
js, és volt utána egyetem is, előtte meg álalános. ha minden iskolás csoporttal találkozni akarnék, szinte minden évre jutna egy találkozó.
nekem van saját baráti társaságom (van köztük a régiek közül is néhány), és az épp kielégiti a társaság utáni igényemet.
biztosan van, akinek egy-egy ilyen találkozó az év eseménye, nekem már nem.

Dr_utcai_arcos 2009.11.18. 15:56:55

Nekünk 20 lesz hamarosan. Sajnálom azt akinek ennyire szar emlékei vannak. Kb 90%-a most is ott lesz a csapatnak. Értelmesen kell szervezni, és nyugi, mindenki ki fog tudni szakítani egy órát -bazz, mennyi ..vára elfoglalt ember...- a fontos életéből.

zsoci 2009.11.27. 15:22:26

Szar lehet neked , hogy olyan középiskolába jártál ami nem volt meghatározó. Nekem igenis az volt, még ma is kb 20 évvel az éretségi után is sok osztálytársammal napi kapcsolatban vagyok, és a többiekkel is szeretünk összejárni , gyakrabbna is mint 5 év.

Intizar 2009.11.29. 23:14:34

Mi jó társaság voltunk, minden villongással együtt csíptük egymást. Sajállak, hogy te viszont silány helyre/osztályba járhattál. Namost, annak ellenére, hogy "alacsonyfülű nyulak" lévén szép szabályosan öt évente találkozunk (nagy örömmel,már aki eljön), senki nem érzi úgy, hogy ezt a stréberek kényszerítik rá. Aki úgy érezné, az sem, mert nem kényszerítik. Nem jön el, és kész. AMCSI MÓDSZER, mi?

IndaGuide 2009.12.04. 22:29:55

Szerintem az érettségi találkozók arra jók, hogy régi ismerősökkel eltöltsünk egy kellemes, vidám, sztorizós ,röhögcsélős napot, éjszakát. Egy kicsit kikapcsolódunk. Se többet, se kevesebbet nem kell tulajdonítani a dolognak.
Még akkor is vállalható, ha megvan a saját baráti köröd, vagy nem Te voltál az osztály közepe! Az emberek változnak, lehet, hogy pont egy olyannal kötsz jó barátságot,akivel annakidején ki nem állhattátok egymást.Vagy üzleti kapcsolat alakul ki köztetek. Vagy...
Az oszifőt is más szemmel látjuk az évek múlásával.
/Házastársakat nem szoktunk vinni. Akkor velük is kellene foglalkozni, mert ha nem, akkor nem éreznék jól magukat, ez generálná tovább,ha ő nem érezné jól magát, akkor én sem, ha vele foglalkozok, nem tudok a többiekkel...,szóval mindenki menjen a saját osztálytalálkozójára

kisa 2009.12.06. 23:00:31

Pontosan 30 éve értem. összességében jó volt a 4 év, jó volt a társaság egy része is, az oszit meg egyenesen imádtuk.Az 5 és a 10 éves megvolt, irgalmatlan rongyrázás - bagósok márkás cigikkel, csajok kiló aranyakkal -, aztán a felvágás, hogy ki hol tanul, milyen fasza állása van. A 10 évesen meg a kölkök képei, néhány elvált. Eh, azóta nem volt, és nem is hiányzik. Aki érdekel, azokról tudok, az emlékek, diákcsínyek felelevenítése, az "emékszel"... kezdetű duma meg egy bizonyos idő után marhára uncsalmas...

jewel79bp 2010.02.16. 22:32:36

Szerintem meg képmutatás az egész. Ha valaki nem veszi a fáradtságot, hogy az 5 év bármelyikében megkeressen, felhívjon, e-mailezzen, akkor higgyem el, hogy pont én fogom őt érdekelni 5 év múlva? Hát nem. Ha annyira nem szerettük egymást, hogy normális időközönként, osztálytalálkozó nélkül is összefussunk, akkor a fene se fog jó képet vágni hozzá, hogy most akkor mi is van a másikkal.

histar007 2010.02.17. 00:09:23

Szerintem zsírok az ilyen találkozók. Hat osztályosban toltam, gyerekek voltunk amikor elkezdtük, majdnem felnőttek amikor végeztünk. Mi ez ha nem egy olyan kapocs, ami sosem tud és nem is akar elfelejteni az ember. Jelenleg senkivel nem állok napi kapcsolatban, de sokan köszöntenek még mindig a születésnapomon, és néha haveri sörözések is előfordulnak. Ezzel mi a gáz??

Amúgy az 5 év pont elég ahhoz, hogy legyen mondanivalója mindenkinek, és én vagyok annyira szocális lény, hogy meghallgassak másokat, sőt, talán még érdekel is. Sőt, én amúgy ismeretlen emberekkel is szívesen beszélgetek. Gáz nem??

Rókakígyó 2010.02.17. 00:39:45

Szerencsére olyan jó általános iskolai osztályunk volt, h ott még senkinek nem jutott eszébe osztálytalálkozót szervezni.
A középiskolás osztály meg egyesek szerint annyira jó volt, hogy minden évben van valami összejövetel, még egyen sem voltam. Miért is? Mert voltam egy egyetemin, az elsőn. No, azóta oda se járok.

jani130 2010.02.17. 01:15:40

csak ez ennyire sótlan, vagy egész valód unalmas?

üvöltő dervis 2010.02.17. 02:18:29

Ez tényleg habitus kérdése, nekem minden ilyen találkozó jólesik. Az általános iskolás is, pedig messze van. A középiskolás is király, a katonatársakkal is jó leülni dumálni. Ráadásul mindig azután a találkozó után tudok a legjobban lelkesedni, amelyik éppen soron van. Mondjuk, ha valaki nem szeret társaságba járni, vagy csak a saját szűk körében mozog kellemesen, akkor ez neki nem jön be. ennek tudom, ha hiányoznak páran. Ha meg esetleg engem utálna az illető, ennyi idő után meg is mondhatná és akkor már tudnám is. Sőt, lehet, hogy egy jó dumálás segít.

Én vagyok Töhötöm! (törölt) 2010.08.15. 09:54:07

Kár, hogy most értem ide...
Osztálytalálkozás csuda dolog. Én 8 év után a fele társaságot meg sem ismertem. Olyan fejek ültek ott, hogy azt sem tudtam kicsoda - micsoda. Többé nem mentem...

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.12.06. 11:09:36

Baszok rájuk, max., azért mennék osztáltalálkozóra, hogy halomra lőjem őket.
süti beállítások módosítása