HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #20: A jogász szakma vonzó

2009.10.23. 13:04 :: misbelief

A filmrendező után egy újabb szakmáról szeretném lerántani a leplet, igaz, más szempontból.

Az utóbbi 5-10 évben – főként az előnyösebb külsejű fiatal nők körében – egyre divatosabb lett a jogi egyetem. Gyakorta hallani „modellkedéssel” (hagyjuk...) foglalkozó 18-20 év körüli picsáktól hölgyektől, hogy természetesen nem kívánnak örök életükben ebből élni, komolyabb terveik vannak, például jogot akarnak tanulni (10-ből 8). Ezzel azt szeretnék sugallni, hogy a látszat ellenére ők nem üresfejű szexuális tárgyak, másrészt valóban vonzza őket a jogász szakma. Még be sem adták a jelentkezésüket az egyetemre, de már látják magukat Chanel kosztümben, fekete vastagkeretes szemüvegben, marhabőr mappával felfutni a bíróság monumentális lépcsőjén, mindezt persze a sajtó kereszttűzében. Odabent aztán – ahogy a filmekben, sorozatokban látták – választékos nyelvezettel,  lehengerlő módon érvelnek, vitatkoznak, tiltakoznak, védőbeszédet mondanak, ügyfelük felmentése után pedig felszabadultan ölelkeznek (alatta világmegváltó zene...). A másik alternatíva, hogy egy irodaház pazar panorámájú igazgatósági tárgyalójában egy hosszú asztalnál ülnek, és éppen egy 5 milliárd dolláros szerződés aláírásán fáradoznak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Remélem, nem sok fiatal lány (és persze srác) álmát teszem tönkre azzal, ha kimondom, hogy ez egy TÉVHIT. Sokan persze már ott elbuknak, hogy nem sikerül a felvételi, de aki bejut, lassan-lassan az is rájön, hogy mennyivel egyszerűbb volt kurválkodni. A jogász szakmát ugyanis még a 15 év múlva már sztárügyvédként praktizáló nagyokosok is rabszolga aktakukacként kezdik, a legtöbben viszont karrierjük végéig jobbára azok is maradnak.

Egyesek dögunalmas ingatlan adásvételi szerződések készítésével, Bt-k, Kft-k alapításával foglalkoznak, mások 30 oldalas hitelszerződéseket, illetve fióknak készülő szabályzatokat szövegeznek és tördelnek Word-ben, megint mások könyvtárnyi dossziékban ellenőrzik az aláírások hitelességét. Mindemellett a munkaidő (főleg a nemzetközi jogi irodáknál) megegyezik az ébrenléti órákkal. Megkérem tehát a jogi szakmával kacérkodó fiatalokat, hogy kétszer is gondolják meg, tényleg ér-e ennyit a "Dr." előtag.

25 komment

Címkék: ügyvéd jogász

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr41469616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

La Tangolita 2009.10.26. 12:30:30

Netan erintett a posztiro?

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.10.26. 13:41:02

@La Tangolita: nem-nem, mivel én már középiskolás koromban is átláttam a szitán! (mondjuk az igaz, hogy a tényleg vonzó szakmát azóta is keresem :)

sorica123 (törölt) 2009.10.28. 22:56:55

Ugye sejted, hol fogok belekötni a gyenge pontokba.
-modellkedés-haggyuk: oké. Csak aztán ne sírjál, hogy mindenhol szürke, zsákalkatú és -mozgású, soha ki nem kupálódó Természetes Terézkék hemzsegnek, mert aki modell, vagy annak néz ki (értsd: meg tud jelenni, kilátszik a földből és ilyenek), az nyilván hülye kurva.
-lányok csak esztétikai alapon választanak melót-tévhit: általában jóképességű embertársaink közvetlenül egy ilyen típusú sztereotípia után szokták beszúrni azt, hogy milyen hülyék, modorosak, hiábavalóak a háztartásbeliek, mert 'csak otthon vannak és nem dolgoznak'... tehát lehet választani, hogy élettől elrugaszkodott, sorozatokból megvagányodott Dolgozó Nő legyek, vagy nemlétező, hülye hátébé. Ez mos' komoly...??

IndaMuncher 2009.10.29. 10:29:31

@sorica123: Ömmm... ezt a blogot egy kicsit túl komolyan vetted nem?

drhb (törölt) 2009.10.29. 17:49:07

A jog már legalább 20 éve nem számít jó választásnak továbbtanulásnál, nemtől függetlenül.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.29. 20:54:46

Ahogy olvasom a blogodat egyre inkább úgy tűnik, hogy az, hogy neked írnod kell az TÉVHIT.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.29. 20:57:58

Jellemzően felületes, szubjektív dolkokkal próbálod alátámasztani az aktuális tévhitet, ami persze nem is lenne baj, ha azt is hozzátennéd, hogy "szerintem".
De így: "A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről..."
Mintha te tudnád, hogy mi a frankó és most aztán megmondod mindenkinek. Ezen pedig fikarcnyit sem javít a címsorban az öntömjénezés(de utálom ezt a szót).

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.10.29. 21:38:49

@Skulo: Te bizonyosan egy jogász vagy. Ugyanis senki más nem értelmezné szó szerint az általad beidézett mondatomat. Várok tőled holnapra egy szövegjavaslatot, ami minden oldalról megtámadhatatlanná teszi a blog lényegének rövid összefoglalását!

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.29. 22:01:39

@misbelief: Eeee, nem nyert nem vagyok jogász. Van több közeli barátom, aki jogász, vagy ügyvéd, de én magam nem vagyok az. Viszont szinte naponta találkozom egy általad annyira megvetett "kis" ügyvéddel, aki cégeladásokból és egyéb "semmi kis" papírok aláírásával keresi a betevőt és szerintem nagyon jól érzi magát. Nem, valóban nem szőke modell, de ez amúgy is ireleváns.

Nem szólok bele abba, hogy miként blogolsz. Nem az én dolgom megkeresni neked a tökéletes szalagcímet. Én csupán a véleményemet írom le a bejegyzéseidről és a blogodról. Ezzel aztán azt kezdesz amit csak akarsz, de én nem is állítom azt, hogy megmondom neked a frankót, mert én aztán tudom, hogy mi az.

IndaMuncher 2009.10.30. 12:28:13

@Skulo: Vannak jó posztjaid a blogodon, de úgy összvissz egy fasz vagy.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.30. 13:08:43

@F.house: Ismét meg kell köszönnöm az építő kritikádat. Gondoltál már novelláskötet, vagy könyv kiadására? Esetleg összegezve kiadhatnád az elmés megjegysézeim, 1, 2, illetve a Válogatások köteteket!

La Tangolita 2009.10.30. 17:02:10

@Skulo: Skulo, azt kellett volna irnod, hogy "SZERINTEM jellemzően felületes, szubjektív dolgokkal próbálod alátámasztani az aktuális tévhitet." stb.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.10.30. 17:37:31

@Skulo: Álljunk meg! Hol olvastad azt a posztomban, hogy MEGVETEM a kis ügyvédeket?!

Én csak azt írtam le, hogy ez a magukat filmben érző "modellek" által csillogónak, vonzónak tartott szakma az esetek 90%-ában ugyanolyan száraz, sok esetben monoton, unalmas stb-stb., mint a könyvelés, a vámügyintézés vagy a kontrolling.
Hallottad már a poszt-beli "modellektől", hogy könyvelők szeretnének lenni?

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.30. 18:38:02

@La Tangolita: Megtettem, egy másik hozzászólásomban. Tény, hogy nem minden kommentet így kezdtem, de itt most nem az én blogposztomat, vagy hsz.-eimet kell boncolgatni, kommentelni, vagy tévednék?

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.30. 18:45:53

@misbelief: El kell, hogy mondjam, hogy mindennel együtt ez az egyik legjobban sikerült posztot és jórészt egyet is értek vele. Csak szerintem félreérthetően fogalmaztad meg, azt, hogy mit is értesz Tévhit alatt a témában. Erre próbáltam egyébként utalni, talán én is esetlenül és nehezen érthetően. Próbáltam rámutatni, hogy félreértelmezhető amit írtál. Ennyi.

Ha valahogy beleszőnéd azt is, amit a hsz.-edben írtál, már rögtön tisztább lenne a kép.

Mégegyszer. Nincs személyes problémám veled, vagy a blogoddal. Csak a saját véleményemet közöltem az írásokkal kapcsolatban. Ott is ahol tetszik és ott is ahol nem. Nem téged kritizállak tehát, hanem az írásokat, azok érthetőségét, vagy logikai hibáit. Amikor azt írom, hogy pszihopata vagy, gondolom te is egyből rájöttél -ellentétben néhány harcos "bloggerel"-, hogy nem szó szerint értem, sokkal inkább arról van szó, hogy az adott poszt félreértelmezhető, saját magadnak mondassz ellent benne. Erre próbáltam rámutatni. As tílusom meg olyan amilyen, van akinek tetszik és van akinek nem. Azért abban talán egyetértünk, hogy messze állok a sima anyázástól, vagy szarozástól?!

Ahogy viszont több olvasód rámtámadt engedtessék már meg, hogy megvédjem magam és az álláspontomat.

drhb (törölt) 2009.10.31. 14:55:58

@F.house:
Skulonak jó posztjai vannak a blogon? Azokat nem misbelief írja itt :-)
Vagy kommentre gondoltál?

kinoxalin 2009.10.31. 23:25:05

Jó post, jó blog. Egyet is értek a leírtakkal, és persze nem vagyok jogász, még csak szőke modell picsa sem, de mostanában tényleg egyre többször lehet találkozni a fenti jelenséggel...
A másik kurva idegesítő dolog, amikor egy "ilyen" joghallgató közli, hogy nem is akar jogász lenni, de kell a dr., meg mégiscsak diploma, stb., akkor mi a picsáért foglalja a helyet azok elől, akik tényleg jogászok akarnak lenni?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.11.02. 01:12:36

Engem csak az bosszant, hogy nekem a 3+n évet le kell nyomnom, mire a PhD-t megcsinálom és én is doktor lehetek. Az orvosi dr-t még megértem, de a jogászt...

drhb (törölt) 2009.11.03. 12:59:58

@kinoxalin:
Nem foglalja senkitől a helyet, csak hozzá hasonló szerencsétlenektől. Aki jogász akar lenni, annak a legkisebb akadály az egyetemre való bejutás.

tell-a-fib 2009.11.06. 17:19:10

Hasonló területen dolgozóként mondhatom, hogy tapasztalatom szerint a jogász szakmáról írtak közel állnak az igazsághoz. Ahhoz, h az ember sztárügyvéd legyen sok mindent le kell tenni az asztalra,

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2009.11.10. 10:27:17

@lacalaca: Nos jó hírem van számodra, immáron a jogászok sem lesznek doktorok.
Ellenben a gyógyszerészek igen.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.11.10. 19:03:15

Az elejével egyet értek, de a vége eléggé lehúzósra sikerült. Én pl. azért választottam a jogi egyetemet, a már meglépő Hr-s diplomám mellé, mert egyrészt érdekelt, másrészt a szakam megkívánja, hogy tisztában legyek a jogi háttérrel is.

Azt nem mondom, hogy leányálom az egyetem, de kellő elszántsággal, kitartással és érdeklődéssel nem akadály.

De divatból, vagy mert olyan jól hangzik, semmiképp se válasszuk, mert feleslegesen belefeccölt pénz és energia.

respecta /01 2009.12.04. 19:03:45

"Sokan persze már ott elbuknak, hogy nem sikerül a felvételi, de aki bejut, lassan-lassan az is rájön, hogy mennyivel egyszerűbb volt..."
Itt és eddig voltál hiteles és pontos.Illetve majdnem.
Ugyanis az első szemeszter végén már igen sokan rájönnek (ráébresztik őket), hogy kívül tágasabb.
Mindig nevetek, amikor "hozzáértők" a jogász végzettségből automatice ügyvédi tevékenységre következtetnek.
Náluk a pont tévhit tekintetében!

I. P. S. 2010.09.10. 00:05:44

A poszt igaz, csak hülyeség. Ha egy modell azt mondja, jogász akar lenni, ő azért teszi ezt, mert a jogi egyetem híresen sok magolással jár, és meg akarja mutatni, hogy ő képes erre, ergo nem egy klasszikus üresfejű liba. Nem az lebeg a szeme előtt, hogy hatvanegy évesen ebből hogyan fog megélni.

Másrészt meg sok embernek egy megvalósult álom lenne, ha a puszta aktakukackodást nyújtva ennyire stabil megélhetést és ennyi tiszteletet kapnának.
süti beállítások módosítása