HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #32: A műfenyő ízléstelen

2009.11.24. 07:20 :: misbelief

Mielőtt bárki azt hiszi, hogy a Nők Lapja Caféra tévedt, közlöm, hogy ez egy férfias téma, a karácsonyfával kapcsolatos problémák ugyanis alapvetően minket érintenek!

Na szóval mához egy hónapra szenteste, ennek apropóján szeretnék még időben eloszlatni egy témába vágó téveszmét. Noha legalább tíz éve már itthon is kaphatók kifejezetten élethű műfenyők, a lakosság zöme még mindig hősiesen kitart a valódi fenyőfa mellett. A közvélekedés szerint ugyan igaz, hogy a fa méregdrága, hazaszállítása macerás, az alját ki kell faragni, sosem függőleges törzse miatt eldőlésre hajlamos, 1-2 hét után szárad/görbül/hullik, kidobása szintén nem egyszerű, na de a fenyőillat mindenért kárpótol! A műfenyőn ezzel szemben látszik, hogy mű, az egész dolog természetellenes, ízléstelen, na és persze nincs illata.

Kezdjük akkor a legelején... Annak ellenére, hogy a hozzá kapcsolódó meghitt hangulat, a gyerekkori emlékek stb. miatt magam is kedvelem, az ún. karácsonyfa (mindegy, hogy valódi vagy műfenyő-alapú) úgy, ahogy van természetellenes és ízléstelen. Gyakorlatilag ugyanis arról van szó, hogy egy kivágott örökzöld növényt beviszünk a nappaliba, majd különféle színű fröccsöntött gömböket, zöld drótra fűzött zseblámpaizzókat és egyéb giccses tárgyakat aggatunk rá. Megítélésem szerint innen már felesleges tovább feszegetni az ízlésesség, természetesség kérdését, ugyanis az egész szokás valamennyire abszurd.

Ha azonban ezen túllépünk, akkor igenis kimondhatjuk, hogy vannak szép és vannak nagyon ronda karácsonyfák. Meggyőződésem, hogy ezt legkevésbé az dönti el, hogy valódi avagy műfenyőt díszítettünk-e fel, sokkal inkább számít a díszek minősége, a színek harmóniája stb. Egy 30.000 forintos (tehát azért nem teszkós) műfenyő ma már megtévesztésig hasonlít egy szép valódira, a csúnya valódinál pedig sokkal jobb. Az ára elsőre lehet, hogy soknak tűnik, azonban ne felejtsük el, hogy 8-10 évig biztos szolgálni fog minket.

Most pedig kifejezetten férfitársaimhoz szólok: higgyék el, egészen más érzés 24-én reggel felhozni a pincéből a gondosan dobozba csomagolt "fát", mint minden évben újra és újra végigcsinálni az igazi fával járó macerát. A fenyő illat pedig szintén TÉVHIT, én évek óta nem éreztem ilyet a valódi fenyőt istenítő rokonoknál sem...

263 komment

Címkék: ünnep karácsony fenyőfa karácsonyfa hellókarácsony műfenyő

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr501547190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Körömcsiga 2009.11.24. 12:54:12

@moto.sapiens: a faipari kitermelés értékeinél talán kerekítési tizedes számjegy a karácsonyi "kitermelés". A fenyőbútor boltba gondolom be se nézel ilyen hozzáállással, az asztalod kizárólag fém/üveg/műanyag (amelyek kitermelése is kemény széndioxid keletkezéssel jár).

fehso2 2009.11.24. 12:54:30

műfenyő = guminő

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.11.24. 12:56:26

@Körömcsiga: "A tévhit az, hogy a műfenyő és az ajándék után rohangászás a karácsony szükségszerű és gazdaságos velejárója."

tekintettel arra, hogy csak Maon mintegy 9-9,5 millió ember gondolja, hogy ez velejáró (ha nem telik rá, akkor, hogy velejáró lenne), elég erős tévhitről van szó. tehát akár még foglalkozni is lehet vele.

shitgun 2009.11.24. 12:58:45

De jópofák a nagy favédők. Biztos bőrcipőjük sincs, selyemnyakkendőjük, gyapjúpulcsijuk se, nem esznek kenyeret, nem isznak tejet. És biztos ledózeroltatnák a nagyanjuk házát, mert fával fűtenek. Utálom ezt a rohadt divatos képmutatást, kihasználjuk a természetet, mert emberek vagyunk, fát állítunk, mert szokás sok helyen, nem tavaly kezdődött ez a cécó, mégis valahogy egyben van még a Föld, sőt, fák is vannak még. Ha meg tényleg a fenyő szenvedése és értelmetlen halála nem tetszik, akkor ne egyél kenyeret, ne hordj ruhát, ne használj bútort. Akinek ez nem tetszik, az költözzön jurtába a pusztába, egyen füvet és járjon meztelenül.

fehso2 2009.11.24. 13:01:54

Én újra szeretem a Karácsonyt. De nem volt ez mindig így.
Gyerekként nagyon vártam, aztán serdülőként lázadtam ellene, aztán egyetemistaként elvoltam, aztán dolgozóként már jó volt összejönni és együtt lenni, apaként pedig a gyerekemben látom az izgalmat, és ez nagyon-nagyon jó.

hegyilany 2009.11.24. 13:05:10

@bunkó: Tévedsz. Magyarország jelentős karácsonyfa-termelő ország. Nézz szét Zalában, Vasban, rengeteg karácsonyfa-ültetvény van, melyek fontos bevételi forrást jelentenek a(z amúgy az országos átlaghoz képest szegényebb) helybélieknek.

Koky_ 2009.11.24. 13:06:31

@bunkó: A Bauhaus feltételezem nem fog Karácsony után megszűnni. Ha már ilyen érdeklődő vagy, nem hiszek a mesékben.... Persze látom, te vagy itt az ügyeletes "megmondóember" :)

Csomsy 2009.11.24. 13:08:21

Hihetetlen hogy egy ileyen egyszerü kérdéből ennyi baromságot sikerült összehozni.....taps,taps
Jönnek az ünnepek lehet versenyezni kinek nagyobb megint,ki zabált többet kinek sikerült az összes akciós szart megvennie....stbLehet szidni a bunkó városiakat,a szüklátókörü vidékieket,álltalában egymást.
Nem tök mindegy kinél mien fa van?A lényeg hogy legyen egy közösség aki egymásnak örül és nem annak mien a fa vagy mit kapott ajándékba........

Gratulálok nektek,szép ünnepet.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.11.24. 13:11:05

Karácsony = faszság
Mondom ezt középkorúként.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.11.24. 13:11:38

@Tarkin kormányzó:
"megfelel arra a célra, hogy a gyerekek kilapátolják alóla az ajándékot. Onnantól kezdve úgyis magasról szarják le az egészet."

Sajnállak téged meg a "családodat" :) Jó kis karácsonyi hangulat...

Hát nem tudom. Ha úgy történne, vagy történik épp a dolog, hogy megy pár köcsög és kivág egy fenyőerdőt, vagy a parkot csupaszítja meg stb, az tényleg türhetetlen.

De az, hogy van egy direkt ilyen "karácsonyfa" gazdálkodás, a saját földjén nem búzát, hanem fenyőt "termeszt" és évről évre ezt adja el, szerintem nem brutális.

Virágot nem szokott senki venni? Vagy csirkét? Ne mondd, hogy csirke nélkül nem tudnál élni.. Félreértés ne essék, nem vagyok vegetáriánus, csak a hasonlat miatt mondtam..Nem szeretem mikor ezért a fenyőfa miatt papolnak emberek..miközben mondom, simán zabálnak hambugert, kocsival járnak, virágot vesz az asszonynak stb.

Ugyanolyan demagóg duma ez a "jajj szegény fenyők" mint mikor arról sopánkodnak, sőt, tényként kijelentik, hogy sz.r a Karácsony, mert teljesen elanyagiasodott. Senki ne beszéljen más nevében. Nekem a Karácsony még mindig az, ami volt egészen kiskoromtól fogva. Pontosan emlékszem arra az érzésre és ezt az érzést minden évben érzem. Speciel nekem ehhez jól jön egy fenyőfa illat is, és karácsonyi vásárok is(ahol semmit se veszek). Sőt, még a karácsonyi halászlé is, pedig a halat amúgy utálnám gyárilag.

Aki akar, vegyen műfenyőt, nekünk is van, csinos is, bár én nem békültem ki vele még mindig(minden évben ugyanolyan, nincs az az érzés, hogy "elsőre beleszerettem ebbe a fába" és a műhibái ellenére is túl tökéletesnek látszik. De felesleges túlcifrázni ezt az ügyet... Arra kell gondolni, hogy amiért ezt a fát kivágták, cserébe ültetnek is egyet, ami nyolc év múlva újra ott lesz.

ps: amit nem csípek, hogy városközpontokban, ha nem egy igazi fenyőt díszítenek fel, hanem egy rendes erdőben levő ősfát képesek kivágni ezért. Na, az aljasság.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.11.24. 13:12:58

Az azóta érkezett guminőzősöknek hadd linkeljem be ezt:
@misbelief:

xtlight 2009.11.24. 13:13:44

@Körömcsiga: Nem tudom, te mit ünnepelsz, én konkrétan semmit, csak örülök annak, hogy együtt van a család. Boltokba nem rohangálok, mert egyrészt mindenkinek megvan nagyjából mindene, amire szüksége van, másrészt amit nem bír megvenni magának, amint felmerül az igény, azt én sem tudom kifizetni. Csak a gyerekek kapnak ajándékot, nekik pedig elég könnyű eltaláni az ízlését, nem igényel sok utánajárást. Mögöttes tartalom nem kell, semmiféle álságos képmutatásban nem veszünk részt, élvezzük, hogy otthon lehetünk a családdal, barátokkal. Akinek ez nem elég, és valami álmagasztos dologra vágyik, azon nem segít a műfenyő sem, meg a templom sem, legfeljebb a pszichiáter.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.11.24. 13:20:42

@sanche: "ps: amit nem csípek, hogy városközpontokban, ha nem egy igazi fenyőt díszítenek fel, hanem egy rendes erdőben levő ősfát képesek kivágni ezért. Na, az aljasság."
Mer' a kínaiak nem gyártanak 10+ méteres műfenyőket. :)

fehso2 2009.11.24. 13:21:13

@misbelief:
Akkor műfenyő = konzerv halászlé, halrudacskák porból készült krumplipürével, tartár helyet tubusos majonéz, utána dejós bolti beigli (dió nélkül, tartósítóval), alföldi asztali bor

Picitures doktor 2009.11.24. 13:25:00

Nem olvastam minden hozzászólást,lehet ismételni fogok,bocs.Igenis az az igazi fenyőállítás,amikor behozzuk a fenyőt,talpastul,esetleg havasan a szobába,és a melegben elkezd terjengeni az illata.Tudjátok,ez hozzátartozik,meg egy-két ragtapasz,és a gyantacseppek a munkáskesztyűn,esetleg a szőnyegen is.És a sok munka ,amivel a nagy sütés-főzés együtt jár.A közös éneklés,kis csengő,és a csillagszóró.A vacsora,aminek minden részét nyersen veszem meg,és megszenvedek vele,hogy időben kész legyen,és tökéletes.Van a házban egy "család",karácsony után a feldíszített mű-fenyőt felvágják a szekrényfalra,és következő évben leveszik.No ez a kis-karácsony.A mienk a KARÁCSONY.

Mikrobi 2009.11.24. 13:35:58

Az biztos, hogy az igazi karácsonyi szimbólum és dekoráció nem a karácsonyfa, hanem a betlehem. De ha már állítunk karácsonyfát, akkor igazit. Nincs indok, ennyi.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.11.24. 13:43:52

@Mikrobi: betlehem nekem egy vacak város, tele idióta vallási fanatikussal.
Ne mondjuk meg már, hogy kinek, mi..

Franky4fingers 2009.11.24. 13:44:31

Kíváncsi lennék, hogy az itt, a faállítás és a karácsony, mint szokás ellen kikelőknek mi a véleménye a virágcsokorról.

Az is faszság?

NA ugye, hogy nem.

Rui Blaaz 2009.11.24. 13:44:50

ésakkor:
"A karácsonyfa-állítás szokása Magyarországon a 19. században jelent meg, kezdetben főleg a német ajkú városi lakosság körében. Az első „magyar” karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz állította Aszódon."

Nos, előtte vajon mi volt, okostojások? Szobafenyők nélküli sötét középkor? Mert nem ismerték ezt a NAGYSZERŰ SZOKÁST? És ha a kandírozott gyíkbéltekergetés terjedt volna el? AZT lehetne utálni?

Amúgy:
gratulálok minden fisznek, aki erre a napra vár, hogy végre legyen "szeretet"... mintha nem lehetne mindennap.

webmasfel 2009.11.24. 13:46:04

Amit sokan nem értenek, hogy a karácsony egyik lényege a várakozás és az ehhez kapcsolódó készülődés. Akik az ünnep álszentségéről szólnak, lehet hogy inkább ezen kéne elgondolkodniuk. Nem megúszni kell a feladatokat, köztük a karácsonyfa állítás nehézségeit, hanem élvezni. Nyilván nehéz felkészülni az ünnepre, hiszen a világ úgy ki van hegyezve már a karácsonyra, hogy mindenképp rohanás és bosszúság is van benne. De akinek fontos, és ráfókuszál, azért rengeteg örömöt lel benne. Én egy barátommal együtt szoktam menni fát venni 22-én v. 23-án éjszaka. Mindig veszekszünk, vitatkozunk, szívunk, de aztán meg annyit röhögünk a bénázásunkon, hogy már most várom milyen jó lesz.
Persze le lehet csupaszítani úgy is a karácsonyt, hogy semmilyen fenyőt nem állítunk, nem csomagoljuk be az ajándékokat, sőt, pénzt adunk, hiszen azt nem is kell csomagolni. De az már nem karácsony, csak karácsonykor van.

Mihama Rabbi 2009.11.24. 13:47:15

"Frusztrált népünk veszni fog"

Pálinkás mázel tov a kedves kommentelőknek, külön köszöntöm az alacsony színvonalú beszélgetést.
Szerény véleményem szerint, aki egy ilyen igazi fa vagy műfa vitából kabinetkérdést csinál, mi több, anyázásba fordul át, az nem csak karácsonyt, meg szeretetet nem érdemel, hanem csak egy karácsonyfát a seggébe, ahogy a régi vicc mondja.

Lehet, hogy van, aki még nem érti: a blogokban a blogoló elmondja a véleményét, osztán kész.

A konkrét ügyhöz: kik vagyunk mi emberek, hogy megítélni merjük más emberek ránk nézve ártalmatlan szokásait?
Vajon az igazi szeretet attól függ, hogy mi álldogál a sarokban.
Nagyanyámnál évtizedeken át egy, a Szovjetunióból (he-he) származó, kb. harminc centi magas echte műanyag karácsonyfa állt az asztalon. Mindenki nagyon szerette, rendkívül hangulatos volt.
Mi régóta nem állítunk élőfát, mivel ünnepek alatt általában utazunk, semmi értelme nem lenne. Műfánk van, és mondhatom, legalább olyan hangulatos évről évre előbányászni a pince valamelyik sarkából, mint igazi fát farigcsálni.

Persze a régi, fenyőillatú karácsonyok abban a formában már nem jönnek vissza. De volt időnk megtanulni, hogy "legyen mindenkinek a kedve szerint".

Béke veletek!

Loismustdie 2009.11.24. 13:48:04

Khm...ez a befaragós kb. húsz éve volt igaz amikor egyetlen egy fajta lábat lehetett kapni, de azóta egy százasért a fenyőfás is lecsapja neked baltával, ha még nem sikerült azóta állítható talpat szerezni. Hogy tetszik-e vagy nem, nyilván ízlés kérdése, de illata van, max. van akinek nincs szaglása, az olyanok nem érzik. Mellesleg hol marad a családi faválasztás, díszítés? A fa kidobása szervezetten történik, az sem túl macerás szvsz. kb.

Rui Blaaz 2009.11.24. 13:51:02

javítanám magam:

kandírozottgyíkbél-tekergetés

asszem így már helyes...

peca1000 2009.11.24. 13:54:04

Kényelmes vagyok, ezért jó a műfenyő. Megmentek vele 1 igazit. Na jó 600 évig szennyezem vele a környezetet, de hát az kit érdekel! :)

Csakhogy az asszony gondolt 1-et, és elvitte be az iskolába a kölyköknek, hogy mostantól igazi fenyőt vegyünk.
Azért el kell menni, haza kell cipelni, szúr, sajnálom szegényt, görbe, kicsi, csúnya (olcsó :), aztán hullatja a tüskéit.

A kaja is műanyag, miért ne legyen a fa is?

Lady Devonshire · http://www.csacsogi.blog.hu 2009.11.24. 14:00:35

Szerintem örülnünk kellene hogy még létezik az amiről vitatkozunk: A karácsony.
Legyetek trágárak, veszekedjetek, a lényeg hogy szeretitek a saját szokásaitokkal, saját családjaitok hagyományaival. És ezeket a szokásokat bármi áron megvéditek, még itt is. Én ennek örülök.

Pista bá 2009.11.24. 14:05:25

Az igazi fenyő vs. műfenyő témakörben hangoztatott érvek analógok az igazi nő vs. guminő témakörrel.

A tévhit blog hosszas megfigyelésem szerint valóban tévhitekkel foglalkozik: a blogger saját tévhiteivel.

Mr. Acid 2009.11.24. 14:10:27

Na, kedves "favédők", így néz ki egy kicsit zsúfolt karácsonyfa-ültetvény: apromix.hu/pic/39201/80297/w13zx8_b.jpg
Meg így: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Vas-Landscape06.JPG

Cpt. Flint 2009.11.24. 14:15:52

Lehet pocskondiázni, meg mondvacsinált, erőltetett dolognak nevezni a karácsonyt... de szerintem a legtöbbünknek szép emlékei vannak a gyerekkori karácsonyokról. Annak is, akinek az év többi napja is csodálatos volt. Ez vajon miért van? És ha így van, az én gyerekeimnek miért ne adasson ez meg?

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.24. 14:27:06

@Pista bá: Na de mindenki tudja, hogy a guminő jobb tulajdonságokkal bír...! :-)

Pista bá 2009.11.24. 14:33:41

@espadazo: Ez kétségtelen, és az emberek többsége mégis az igazihoz ragaszkodik, pedig lehet, hogy ez is tévhit, mármint hogy az a jó nekik, az igazi.

The Green Manalishi (törölt) 2009.11.24. 14:40:28

"Akkor műfenyő = konzerv halászlé, halrudacskák porból készült krumplipürével, tartár helyet tubusos majonéz, utána dejós bolti beigli (dió nélkül, tartósítóval), alföldi asztali bor"

Csak azt tudnám, hogy veled együtt miért gondolják olyan sokan, hogy a műfenyő használata (amelyre évente egy alkalommal kerül sor) miért jelenti automatikusan és bizonyosan, hogy az illető minden más területén az életnek is mindig pótlékokkal él, egyfajta műanyag élete van?

Korlátolt, polarizált, végletekre leegyszerűsítő gondolkodásotokat furcsállom.
Ezek szerint aki ragaszkodik a valódi fenyőhöz (mert az a természetes) az egy szőrcsuhás, lentarisznyás, nemezpapucsos, szőrőshónaljú-lábú, nyershúsevő, bionatúr, természet gyermeke?

A műfenyőnek vannak praktikus okai s ömagában nem zárja ki, hogy az illető remek karácsonyi vacsorát készítsen, vagy egyébként meghitt, ünnepi hangulatot teremtsen. Ahogyan a valódi fenyő sem garantálja, hogy a karácsonyozás jól sikerüljön.
Kicsit túlságos jelentőséget tuljadonítanak ennek a kérdésnek néhányan, ítélkeznek, okoskodnak látatlanba.

fehso2 2009.11.24. 14:55:43

@The Green Manalishi:
Ha végigolvasod a posztot, rájössz, hogy miért írtam. Ha nem jössz rá, akkor nem neked szólt, amit írtam, ne is foglalkozz vele!

The Green Manalishi (törölt) 2009.11.24. 15:11:12

@fehso2: Ööö, ez nem személyes támadás ellened, inkább a jelenség illusztrálására használtam a hozzászólásodat.
Lehet, hogy nem tettem jól, vagy lehettem volna pontosabb - ez esetben elnézést kérek.

Szűcslaci 2009.11.24. 15:12:44

A karácsony az Karácsony, a fenyő meg fenyő.

Cpt. Flint 2009.11.24. 15:13:12

@The Green Manalishi: "Kicsit túlságos jelentőséget tuljadonítanak ennek a kérdésnek néhányan, ítélkeznek, okoskodnak látatlanba."

Ahogy a blogoló is ezzel a posttal, ugye... És ha ő igen, akkor aki ezt kommenteli, az miért ne?

Szűcslaci 2009.11.24. 15:14:22

Aki nem a fenyőnek megfelelő éghajlaton él, az nyilván nem lehet jó keresztény. Hiszen nem vág ki magának igazi fenyőt telente.

Pista bá 2009.11.24. 15:19:23

@Szűcslaci:

Divat fikázni azt, ha valaki igazi vát pusztít.

De ezek direkt karácsonyfának ültetett példányok, úgy, mint ahogy a hónapos retket is azért termesztik, hogy megegye a keresztény és nem keresztény, ahelyett, hogy a földben hagyná.

Fals az érvelésed, hogy megfogalmazzam rövidebben is.

Szűcslaci 2009.11.24. 15:29:03

@Pista bá:
Nem ez csak riposzt arra, hogy karácsonyozni csak igazi fenyőfával lehet. A karácsony az egy vallásos ünnep. Sokkal hamarabb megünnepelték Jézus születését, semmint a fenyőfa állítása divatba jött volna. Haladjon a korral - süssön Váncza sütőporral!

The Green Manalishi (törölt) 2009.11.24. 15:34:12

@Cpt. Flint: a poszt épp arról szólt, hogy nincs olyan nagy jelentősége annak, hogy igazi fenyőt állítanak-e vagy sem.
Szerintem arról van szó, hogy a többség számára - valszeg érzelmi, (nosztalgikus) okoból - a fenyő csak igazi lehet (ezzel önmagában nincs bajom), de nem tudja elképzelni, hogy valakinek megfelel a mű és ezzel együtt az illető kellemesen, meghittem karácsonyoz. Szükségesnek érzik saját - érzelmektől is fűtött - érveik, értékeik védelmét, visszaigazolást keresnek, ezért támadásba lendülnek, szinte démonizálják a műfenyőt, mint a szintetikus világunk tipikus manifesztumát - aki ilyet használ, fogalma nincs az ünnepről, az szinte nem is lehet jó ember. Ezzel szemben állunk mi, (igaz emberek) akik igazi fenyőt használunk, még tudjuk, mik az igazi értékek, milyen az igaz szeretet, az igazi karácsony, stb.

bright.side 2009.11.24. 15:56:34

Egyik cimborám azt csinálta, hogy vett egy ilyen majdnem legkisebb műfenyőt, feldíszítette, karácsony után húzott rá egy nagy nejlont, betette a beépített szekrénybe, köv. karácsonykor csak elő kellett venni. :-DDD
Amióta van csaja, és vele is él, sajnos ez a módszer nem alkalmazható...

Bozdurgán 2009.11.24. 16:05:30

@The Green Manalishi:

Szerintem egy műfenyő minősíti a gazdáját, ahogy az övtáska is.
Tök lényegtelen, hogy praktikus e, vagy hogy tökéletesen néz ki.
Jóérzésű ember ilyet nem rak a nappaliba, mert önmagában igénytelen dolog lemásolni egy élő növényt fröccsönteni, dobozba tenni,és a legigénytelebb dolog pénzt adni érte és a praktikumra hivatkozva felállítani a nappaliban.
Ez olyan, mint a koszos köröm,önmagában is jellemzi a gazdáját.
Olyan, mintha megtehetnéd,hogy egy eredeti picasso-t vásárolhatsz, de te inkább a nylon borítású fotóját veszed meg ,mert arról lejön a ráfröccsent körömpölkölt.
Minősít a birtoklása, ezért lehet tipizálni,és ezért állja meg a helyét a halrudacska is, meg a porból készült krumplipüré is.
Mert az igénytelenség már adott, csak a mérték a kérdés.

Természetesen van helye a műfenyőnek is , dekorációként, vagy időseknek, akik nem tudnak/akarnak vacakolni az igazi fenyővel, vagy azoknak akik tényleg egy délutánt vannak otthon az egész ünnepből nekik tökéletes.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.11.24. 16:22:43

@Bozdurgán: biztos vagyok benne, hogy ha ismernénk, találnánk valami olyat az életedben, amiért bátran fikázhatnánk.

valamelyik gasztronáci blogon olvastam, hogyan KELL a paradicsomot enni. na, ilyet írtál te is...

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.24. 16:44:07

@Pista bá: Ha lenne olyan presszó, ahol guminőket lehet felszedni, folyton tele lenne! :-)
Ahogy az erkölcs is minden esetben az alkalom hiánya.

Bozdurgán 2009.11.24. 16:49:27

@idelle:
Írtam szépet , de nem jelent meg, a lényeg, hogy biztosan, sok hibát találnál bennem.
A gasztronáci egy szubkultúra,eleve nem normálisak de az hogy nem rakunk a nappaliba műanyagból készült növénymásolatokat legyen fenyő vagy tavaszi virágcsokor a jóízlés lérdése, és mint ilyen azért minősíti a gazdikat.

HunVanHungary? 2009.11.24. 18:47:36

persze a buzikat elfogadni nem természetellenes ,de fenyőt díszíteni az az...valami nagyon kimaradt a posztoló életéből...

The Green Manalishi (törölt) 2009.11.24. 20:24:22

@Bozdurgán: Első bekezdésedben kijelented, hogy a műfenyő (önmagában) minősíti a gazdáját. Kifejted azt is, hogy a birtoklása önmagában (azaz bármely más körülmény vizsgálata, ismerete nélkül) elég az igénytelenség megállapításához. Majd lentebb írod, hogy bizonyos esetekben van helye. ?!?

A hozzáállásod ismerős:

tetovált ember - börtöntöltelék
szakmunkás - műveletlen bunkó
hosszú hajú, bőrdzsekis - kukaborogató huligán

Ahogy a koszos köröm önmagában semmit nem jelent, úgy a műfenyő sem. A koszos köröm szégyenteljes az operában, de természetes a kerti munkánál, autószerelőműhelyben. A halrudacska vendégvárásként szinte sértés, alkalomadtán egy gyors falatozásnak megteszi. (Kíváncsi vagyok, hogy te pl. mindig mindenben extrém igényes vagy magaddal szemben? Pl. sohasem hagyja el egyetlen trágár kifejezés a szádat? Soha nem fordult elő, hogy nem borotválkoztál meg egy reggel? Van rajtad bármennyi súlyfelesleg? stb. HIszen a trágárság, borosta önmagában bunkóság, a kövérség igénytelenség nemde?)

A karácsonyban közelről sem a fa, vagy az ajándékok, illetve a zabálás lenne a lényeg. Egyébként nálunk hosszú évek óta este a műfenyő alatt ajándékok a kölköknek, utána másnap reggel utazás vidékre, hogy legközelebb csak január 2-3 körül lássam Budapestet. Ehhez minek kellene 20.000 Ft-os csodafenyő, azt nem tudom.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.11.24. 22:41:50

@The Green Manalishi:
Ha még egyszer figyelmesen elolvasod, a posztíró is ugyanezt a mentalitást képviseli(nem csak ebben a cikkben amúgy), csak ő a műfenyő párti szemszögből. Ráadásul rendkívül elfogultan adja ezt elő, pl. hogy mivel ő nem érzi, ezért nincs is illata az igazi fenyőnek.

Bozdurgán 2009.11.25. 08:51:44

@The Green Manalishi:

Tökéletesen egyet értünk, szerintem is megvan mindennek a helye,a koszos körömnek a kerben, a halrudacskáknak egy gyors keddi vacsoránál ,a fröccsöntött műanyag növényutánzatoknak a kirakatben, vagy a 80 éves nagymama kredencén.

Az alacsony igényszintet azt hiszem semmi sem jellemzi jobban, minthogy számodra EXRTÉM igényességi körbe tartozik,az, ha valaki nem műanyag másolatot díszít fel karácsonykor.

Gondolj bele, én egy túlsúlyos borostás, káromkodó paraszt vagyok és minden reggel kolbászosat böfögök a kiskosztümbe öltözött bankárlányok nyakába a villamoson, és még így sem jut eszembe hogy műanyag növénymásolatokkal ünnepeljek.

Én nem vagyok olyan komplex mint amilyennek elképzelsz, elég egysíkúan gondolkodom.
nincs bajom a tetováltakkal, meg a bőrdzsekisekkel, meg a szakmukikkal amíg nem sértenek közízlést.Nem járnak neonzölt hasitasiban, nem köpködnek,nem verik a feleségüket, és nem ülik körbe a fröccsöntött fenyőfát karácsonykor.

Természetesen mindenkinek joga van az otthonában azt csinálni amit akar,rakhat csipketerítőt porcelánkutyával a TV tetejére meg díszítgetheti a műanyagfenyőt , csak ne hirdesse már fennhagon, hogy ez mennyire természetvédő, meg praktikus, meg követendő, és cseppet sem igénytelen.

The Green Manalishi (törölt) 2009.11.25. 10:00:47

"Az alacsony igényszintet azt hiszem semmi sem jellemzi jobban, minthogy számodra EXRTÉM igényességi körbe tartozik,az, ha valaki nem műanyag másolatot díszít fel karácsonykor."

Nem, nem, nem! Ismétlem magam, hátha megérted: nem szerencsés és nem is helyes EGYETLEN tényező alapján (számos mást nem ismerve), egy általános érvényű kijelentést tenni. Ui. te nem úgy értelmezed, hogy x.y.-nak a karácsonyfa terén nincsenek nagy igényei (horribile dictu: igénytelen), hanem a műfenyő alapján általános érvénnyel megállapítod az alacsony igényszintet. (az pedig komplex, bennefoglaltaik megjelenés, beszéd, étkezés, hogy mit nézünk, olvasunk, stb.)
Az igényesség - még ha te egyszerűnek tartod is magad - :))), tetszik-nem tetszik, összetett dolog.
A műfenyő nem jár feltétlenül a TV-re kisterítőn elhelyezett nippel, mint ahogyan az igaz fenyő sem jelent jóízléssel, igényesen berendezett lakást automatikusan. Sokszor van olyan, hogy egy-egy önmagában igénytelennek tűnő, giccses tárgyhoz ragaszkodok valaki, sőt akár "közszemlére teszi", mert fontos és értékes emlékek kötik hozzá. A kolléga asztalán egyetlen apró porcelánmadár (ami a szeretett nagyszülőtől emlék) nem igénytelenség, a Smart hátsó ablakába gyömöszölt 57 db plüss Garfield inkább annak tűnik. A tip-top megjelenésű kolléganő kedvenc olvasmánya 30 évesen a Harry Potter és most az Alkonyat - igényes-e vagy, bazzeg?
A fenyő csak egy tárgy, egy komplex spirituális ünnep - amely tulajdonképpen az adventtel kezdődik - mellékszereplője, dísze. Önmagában a valódi vagy mű volta az ünnep minőséget, tartalmát nem határozza meg (vagy ha ez a döntő, ott nem tudom, miről szól a karácsony). (A posztot én sem tartom tökéletesnek, de tulképp. nem okszerűtlen felvetés, hogy mennyire "igényes" dolog egy élő növényt kivágni, majd rosszabb esetben műanyag giccsekkel "feldíszíteni", zenélő ledekkel cifrázni. Ja, hogy ezt a szokás már szentesítette, tehát ez a követendő út.)
Csodálkozom, mert a szókincsed, mondatszerkesztésed alapján tanult ember vagy (még ha kolbászosat is böfögsz:))), de ezt az egyszerű dolgot mintha nem akarnád megérteni.
Na písz, szép karácsonyt az igazi fád alatt, böffents jó halászlé vagy sültpulyka-szagúakat, én is eligénytelenkedem majd a műfával, oszt mindenki boldog lesz.

irdesmond 2009.11.25. 13:23:28

A karácsony ereje nem a karácsonyfában van.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.11.25. 13:27:55

@The Green Manalishi: Azt gondoltam egyébként, hogy a posztban szereplő kép (amely egy "bájosan szabálytalan" IGAZI fát ábrázol) önmagában is elég arra, hogy az általad jól összefogalt mondanivalómat alátámassza...

Bozdurgán 2009.11.25. 16:08:11

@The Green Manalishi: @misbelief:

Na még egy gondolat aztán térjünk át valami másra, mondjuk francia kontra német autók,és ha túlétük jöhet az apple kontra microsoft:)

Szóval, vonatkoztassunk el a karácsonytól, meg a karácsonyfától.
Legyen selyemvirág, mert ugyanaz a kategória, csak az egyik virág a másik meg egy fa.

Szerintem:
BÁRMILYEN tárgy ami egy élőlény fröccsontött másolata műanyagból ízléstelen.És ízléstelenség ezt a másolatot a szobában dísznek nevezni és kiállítani.

Az hogy valami élethű e, vagy tökéletesen szimmetrikus nem függ össze azzal, hogy ízléstelen e vagy nem.
Sőtt, szerintem minél jobban próbál a műanyag hasonlítani az igazira annál ízléstelenebb.

Szerintetek:
Végül is szimmetrikusabb egy selyemvirág, nem hervad el, ha poros lesz bedugom a csap alá, tehát állatira praktikus, lehet megtérülést számolni rá, míg az igazi csak viszi a pénzt.
Sokkal kényelmesebb, sokkal szimmeterikusabb.
Nem kell a piacon fagyoskodni, nem lesz csupa gyanta az öltönyöm mire odaspárgázom a fehér kombi astra tetejére.

Es ezekben mind mind egytől egyik igazatok van, de akármilyen praktikus is akkor is csakegy növény műanyagból készült másolatát nézitek otthon, ez önmagában katasztrófa, és negligálja minden praktikumát.

Ahogy a klasszikus mondja:
Mindegy hogy a Gundelből hozatsz a vendégeknek 8 fogásos vacsorát, és mind1, hogy a legdrágább porcelán étkészlettel terítessz, ha az asztal sarkára teszel egy egészen pici tányérra egy egészen pici szardarabot.akkor mindenki csak erre a pici darabra fog emlékezni...

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.25. 18:28:01

Praktikus, az tény, de valahogy az eredeti, élő fenyő az ünnephez tartozik, mint a halászlé, a burgonyasaláta, a töltött káposzta, a zserbó!

Levéltetű 2009.11.27. 10:16:43

@Bozdurgán: Gratulálok a szalmabábu érvelésedhez. Az ilyet tanítani kéne.
en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

forumuser 2009.11.29. 20:36:36

@zulu: "Ennyi erővel jajonghatnátok a karalábé sorsa felett is."

Nem egészen, mert az étel, vagyis szükséges, a karácsonyfa pedig csak dísz, azaz nem szükséges.

forumuser 2009.11.29. 20:38:49

@Bozdurgán: "Jóérzésű ember ilyet nem rak a nappaliba, mert önmagában igénytelen dolog lemásolni egy élő növényt fröccsönteni, dobozba tenni,és a legigénytelebb dolog pénzt adni érte és a praktikumra hivatkozva felállítani a nappaliban."

És 25-én kibaszni az erkélyről az "élő" fenyőfát nem igénytelen? Tele van nálunk a lakótelep ilyenekkel. (Igen, panelban lakom, de nem vagyok panelproli.)

respecta /01 2009.11.29. 21:23:19

Mindenkinek mást jelent a karácsony. Ahogyan a hozzátartozó/vagy nem szertartások is.
Hagyjuk már meg az emberek saját döntéseként, mit állítanak. Biztosan mindenkinek oka van milyen fajtát állít. Ennyi.
Karácsonyfának csak akkor nevezzük a fenyőt, ha feldíszítettük. :-)

Javaslatom/tapasztalatom:
-megvenni a fát, előző este vizet forralni és beletenni kihűlésig. Ki fogja bírni.
- célszerű a szabadban végezni (ha belefagy az edénybe az sem gond)

Bozdurgán 2009.12.01. 12:12:26

@Levéltetű:

Elégedett lehetsz, hogy megcsillanthattad emberfölötti műveltségedet a vitakultúra alapfogalmait illetően amit egy angol nyelvű linkel tettél még hitelesebbé:)

@hivatásos lúzer:
De az is igénytelen, csak más miatt.

Levéltetű 2009.12.02. 17:19:24

@Bozdurgán: Csupán felhívtam figyelmedet, hogy triviális érvelési hibába estél. Előtted senki sem beszélt selyemvirágról, mert nem ez a téma.

Angolul érteni pedig nem ciki.

borigabi 2009.12.02. 19:50:09

@cynicalbitch: Modoros blog. Ott a helyed. :)

zödlajhár 2009.12.04. 09:17:35

@gorillka: vegyetek élő fenyőt, cserépben, aztán ültessétek el!
Nálunk már van fenyőerdő.

igazi hős 2009.12.04. 09:22:08

Nem olvastam végig, de gyökeres fenyőt csak mi veszünk? Nyilván nem panellakókra gondolok, de ahol van kert, ott egész jól elfér és 3-4 karácsonyt kiszolgál egy-egy. Így már olcsóbb mint a vágott és nem kell tülekedni dec. 20 környékén, mert hetekkel előre megveheted. Mielőtt valaki visszakérdezne: a "túl nagy" fenyőt ki lehet vinni a legközelebbi fás-erdős részre (ez nekem 200 métert jelent) és beásni.

TheSaurus 2009.12.04. 11:58:12

Nekünk évek óta műfenyőnk van, a gyerekek imádják, max. ráakasztunk egy-két megfarigcsált fenyőgallyat az illat miatt. De tényleg nem érződik sokáig.

Kiwicake 2009.12.04. 12:14:02

A postoló baromságokat ír, ez a véleményem. Naná, hogy macerás, de többek között éppen ez adja a szépségét. Nem adnám semmiért, igaz, nyavajogni sem szoktam miatta, mert örülök, hogy csinálhatom.
Ki nem állom azokat a macskajancsikat, akik például emberfeletti erőfeszítéssé torzítják a fenyőfa befaragását -- ja, hogy nincs hozzá szerszámuk, és vajazókéssel próbálják? Hát, az már az ő bajuk... Egy ezer forintos, jól megköszörült kisbaltával direkt élmény szépen megfaragni a fát. Egyszer ki kell próbálni!

Deszkás 2009.12.04. 16:43:01

@Mr. Acid: Karácsonyfaültetvény! Muhahaha! (Az fenyőfa, te szerencsétlen!)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.12.04. 16:50:08

Ó Magasságos Tannembaum! Ennyi fölösleges szájtépést egy árva nyomorú szokás mentén.
Húsvétkor mentsük meg szegény ki nem kelt kiscsibéket, akik kaphattak volna egy esélyt ...

Nagy az Isten állatkertje, s alacsony a kertítés. A praktikus okok mentén (A műfenyő nem hullik) és a tradicionális okok mentén is el lehet indulni -egy biztos, az egész szokás tokkal vonóval úgy ahogy van nem ÖKO. Na éééés??

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.12.04. 16:56:51

@Utcamacska: Amíg az én blogomon folyik, addig nem felesleges szájtépés!!! ;)

Deszkás 2009.12.04. 16:57:05

@moto.sapiens: Csak anynit mondanék, a fenyőfadíszítés sokkal régebbre nyúlik vissza, mint a keresztény ünnep. Tudvalevő, hogy maga Jézus sem ezen a napon született, csupán szükség volt egy régi, de erős pogány ünnep keresztény ünnepé való "átkovertálására", ezért találták ki, hogy ekkor ünnepeljük meg. Ugye azt senkinek sem kell mondanom, hogy a pogány ünnep, az ekkor bekövetkező leghosszabb éjszaka elmúltát hivatott megünnepelni.

Színes Géza 2009.12.04. 21:22:38

Prosztó a műfenyő. Nem kell nyirvogni a fenyők miatt, ezeket direkt karácsonyra termesztik. Nem az erdőkből lopják össze!
Ez olyan mintha valaki a paradicsom miatt aggódna!

Levéltetű 2009.12.04. 21:31:06

Furcsa, hogy néhányan még mindig nem értik, hogy a poszt nem arról szól, hogy a műfenyő jobb mint az igazi, hanem arról, hogy ez egy alternatíva, amit talán nem kéne lenézni.

Ennyi.

Színes Géza 2009.12.04. 22:21:20

Én lenézem.

Ballagásra meg használjunk mű orgonát?

Kage 2009.12.04. 22:25:28

Tökéletesen így van. Veszel egy jó minőségű műfát 10-20 ezer forintért, pár év alatt behozza az árát, nem kell vessződni a keresgéléssel, nem lesz csupa tűlevél az autód meg a fél lakás mire felállítod, és nem utolsó sorban nem vágnak ki feleslegesen egy élő fát. A fenyőillat az egyetlen ami maradt érv, erre meg lehet venni pár kisebb ágat és máris ott az illat (ami úgyis hamar elillan).

skandar graun 2009.12.04. 22:57:48

Aki a műfenyő ízléstelenségén fanyalog, annak a karácsonyfáján - feltételezem - egyetlen műdísz sincs!
Vagyis a hagyományos alma, dió, papírból és vászonból sajátkezűleg készített díszítések vannak, boltban készen
vásárolt szaloncukor helyett saját sütésű sütemények és mézeskalácsok lógnak az ágakról, a kényelmes és praktikus izzósor helyett pedig apró gyertyák vannak a fáján, amelyekből meggyújtás után finom gyertyaillat árad!

Gyerekek, nézzünk magunkba és gondolkozzunk el már egy kicsit!!! Ez a baja ennek a szerencsétlen országnak, hogy a lakói minden baromságért egymásnak ugranak, nem tisztelve a másik nézeteit azonnal "téríteni" kezdenek. És ha a térítés nem jár sikerrel, akkor az a másik egy vaskalapos, ostoba, igénytelen, alacsonyabbrendű embercsökevény. (Ha annak tekintjük, akkor nem kell még csak elgondolkodni sem a hitvány nézetein, és hízlalhatjuk tovább a saját egónkat, hogy lám, még egy ember, akinél különbek vagyunk...)

(Még mielőtt a "Valódi fenyő" pártiak a torkomnak esnek, közlöm velük, hogy minden évben igazi fenyőfát állítunk karácsonyfának, sőt, pár évig gyökeres fenyőnk is volt!)

skandar graun 2009.12.05. 01:23:04

Mielőtt ebbe is belekötne valaki: tudom, elírtam, a "külömbek" alak a helyes :)

Levéltetű 2009.12.05. 07:49:06

@skandar graun: Hát itt is "különb" lenne a helyes, mert olyan szó nincs, hogy "külömb".

Máskülönben egyetértek.

iMan 2009.12.05. 16:52:22

A mi családunk 3-ezerért vett valósághű műfenyőt,és már 2 éve használjuk,és még legalább 10 évig fogjuk. Így kb 36ezer Ft-ot spóroltunk a jövőre nézve. A fenyőillatot pedig gyertyával idézzük elő. :)

jónévez 2009.12.05. 17:00:52

Aki ezt a baromságot osztja, miszerint a műfenyő jobb mint az igazi, annak bátran ajánlom a guminőt is.
Hülye.

respecta /01 2009.12.05. 18:08:51

@jónévez: Aki megfellebezhetetlennek tűnő határozottsággal formál véleményt olyan dologról, amiről (esetleg) fogalma sincs, nos inkább az a hülye!
(élő párti vagyok, de...)

skandar graun 2009.12.05. 21:38:41

@Levéltetű: igazságod van, mea culpa!
Mentségemre még az sem szólhat, hogy kb 200 évvel ezelőtt írták "m"-el, mert én nem akkor tanultam a nyelvtant... :)

Deszkás 2009.12.05. 23:37:19

@skandar graun: Ha már ragozunk, toldalékolunk, akkor: "m"-mel. Hiszen a -val, -vel "v"-je hova tűnik?

jónévez 2009.12.05. 23:42:29

@misbelief: Nem is a kommentekre, hanem simán az alapfelvetésre ez a válaszom. Ha nekem a hitvesem műfenyőt hozna a házba, repülne műfenyőstől. Ugyanakkora ívben repülne, mint én, ha guminőt hoznék. Ha igazit hoznék, akkor is repülnék, de ha műnőt, akkor már többszörösen lenne megalázva.
A karácsony is igazi fával az igazi, a műfával csak látszat, látszatból meg ne tartsuk meg.
De azért remélem, az én véleményemet is tiszteletben lehet tartani, nem csak azét, aki (mint felvetetted) elolvasta az összes kommentet. Mert elolvastam, de a saját gondolatom semmit sem változott, és azt gondoltam, megoszthatom veled/veletek.
Ha véleményre vagy kíváncsi, akkor légy annyira "liberális", hogy a hagyománytisztelő véleményt is elfogadod.
Mert a liberalizmus alapja nem a hagyományok mindenáron tagadása, hanem minden vélemény ismeretének vágya.

jónévez 2009.12.05. 23:50:19

@respecta /01: Vagy több fogalmam van róla, mint neked...

skandar graun 2009.12.06. 00:11:14

@Deszkás: :P Neked is igazad van :)
Talán át kellene mennünk a nyelvészeti topikba :)

respecta /01 2009.12.06. 08:39:04

@jónévez: Még igazad is lehet. A guminőt tekintve mindenképp...
Egyébiránt "a minden vélemény ismeretének vágya" tiltja a kategorikusságot, különben meghal az objektivitás. Onnan kezdve beszűkül a vágy és jön a guminő. :-)

Levéltetű 2009.12.06. 09:11:42

@jónévez: Az a kapcsolat, ami egy "igazi fenyő vs műfenyő" véleménykülönbséget sem visel el, az - hogy mást ne mondjak - nem túl nívós.

zsu28 2009.12.07. 13:27:48

Ajjaj, ez már egy kicsit félresiklott. Azt kellene belátni, meddig irthatunk ki évente több millió fát csak az emberek kicsinyes vágyainak kielégítésére. Mert a valódi karácsonyfa imádat, sajnos ezt takarja. Igen tudom, hogy ezeket a fákat direkt erre termesztik, de a termelésük rengeteg vegyszert, vizet, munkát stb. igényel, ami szintén a környezetünket terheli. Szóval félre a valóban hamar elillanó fenyőillat imádattal és gondolkozzunk végre környezettudatosan. Bár az nem igazán divatos még manapság...

jónévez 2009.12.12. 19:58:01

@respecta /01: Jajaja!
De én nem is vagyok liberális, csak némely hozzászóló állítja magát annak, miközben mindent tagad, ami hagyomány -a modernségre, stb. hivatkozva.
Én csak kíváncsi vagyok, de az alapokat nem tudom megtagadni. Nem is kívánom senkitől azt, hogy egyetértsen, de ne is én alkalmazkodjam a "modern" eszmékhez, főleg: ne én szégyelljem már magam!!!

jónévez 2009.12.12. 20:15:59

@zsu28: Én elgondolkoztam. Szerintem a te környezettudatosságodnak az árát ne én fizessem meg, te mássz vissza a fára.

Azt írod, nem divatos a környezettudatosság? Dehogynem! Aki másra nem alkalmas, képtelen mást felmutatni, az mind környezetvédőnek mutatja magát. Mert fáj, hogy mások is tudnak élni a természet adta lehetőségekkel.

Élvezed a "természetkárosítás" gyümölcseit (pl.: internetet is használsz, stb), és felszólítasz MÁSOKAT, hogy ők ne tegyék. Tiszta Amerika.

jónévez 2009.12.12. 20:32:11

@Levéltetű: Az a kapcsolat, ami nem viseli el az ízléstelenséget, az nem nívótlan.

Én kevesebbszer házasodtam (csak egyszer), mint a divatos, és én nem "csak papír"-nak tartom ezt. Ez is nívótlan?
(és nővel házasodtam, bármilyen maradi dolog is ez...)

csakanyi 2009.12.13. 12:48:09

@Picitures: És belegondolt e- valaki abba hogy milyen kevés alkalom ez egy ember életében- gyerekkorától a sírig- kb 65-70 szer..
ennyi- Becsüljük meg a karácsonyt.

Rui Blaaz 2009.12.25. 00:16:22

ég már valakinél a szeretet tüze?
freonnal oltja?

kicsibeuss (törölt) 2009.12.25. 08:16:10

@Körömcsiga: Én meg azt értem a válaszodból, hogy te meg a fabútoraidat is kidobod a kukába pár hét után. Hát te tudod.

kicsibeuss (törölt) 2009.12.25. 08:26:17

@csakanyi: lehet, hogy én vagyok a hülye, de az év ~365 napjából miért csak 3-4 napon (karácsony, szülinap, névnap, valentin nap) fejezzük ki az érzéseinket. Én ezeken a napokon max. a negatív érzéseimet tudom kifejezni, és az év többi napján próbálok úgy cselekedni, mint más ezen a 4 napon a szerettével. Nem azt állítom, hogy az ünnepek rosszak, csak az az ünnep ami hazug. Én nem fogok több szülinapot és névnapot sem tartatni, hülyeség az egész. Nem nagy dolog, rajtam kívül még több milliárd ember képes volt arra, hogy megszülessen...és akkor mi van? Az ünnepeket meghagyom azoknak, akik ettől fontosabbnak érzik magukat. Köszöntem a lehetőséget.

kicsibeuss (törölt) 2009.12.25. 08:33:39

@Franky4fingers: szerintem az is az...bármilyen hihetetlen van ember lánya, aki nem szereti a virágcsokrot...és nem a virág miatt, hanem ami mögötte van. Miért kellene boldogságot éreznem levágott virágok láttán, ami néhány nap után a szemetesben landol?

respecta /01 2009.12.25. 08:48:50

@kicsibeuss: Sivár életed lehet, már meg ne bántódj.
Nem tehetsz róla, a szocializációs közeggel volt/van komoly probléma.
Kívánom, hogy egy igazi férfi megmutassa a valót neked! Ha avatarod adetvát, van rá esélyed.

jónévez 2009.12.25. 23:18:51

@kicsibeuss: Ha csalódtál az ünnepekben (karácsony, szülinap, stb...) akkor magadban keresd a hibát, hidd el megtalálod. Az ünnepet Te azért tartod tartalmatlannak, mert te magad vagy az.
Az emberiség azért tartja meg az ünnepeit (minden közösség a maga szabályai, érzései szerint), mert az különlegesebb nap a többinél, és az érzi nyűgnek, aki kizárta magát a közösségből, ezért azokon a napokon, amikor mások jól érzik magukat, ő még jobban érzi a maga kreálta magányt.
Azt írod, hogy köszönöd a lehetőséget. Ne itt köszönd, köszönd meg a családodnak, ha netán nincs családod, akkor a barátaidnak, de ha azok sincsenek, azt már magadnak "köszönheted".

Sárgakiskacsa 2010.01.22. 23:30:57

Nem kell feltétlenül 30 ezerért venni a műfenyőt, nem csak az nézhet ki jól. Mi 7 ezerért vettünk és ez nézett ki a legjobban. Sok olyat láttunk, ami 20-25 környékén járt és rosszabb volt, mint a mi 7 ezresünk... És tényleg szép, alig látszik rajta, hogy mű. Azért pedig mindenféleképp megérte megvenni, hogy innentől kezdve nem nyírunk ki minden évben egy szerencsétlen fenyőfát.

Árvácska 2010.03.15. 15:32:40

Ez a kérdés hasonlít a virág és a művirág fogalomkörének meghatározásához. Elsősorban anyagi megfontolások alapján vesznek műfenyőt az emberek (1 valódi fenyőfa ára 5000,- Ft). Több évig, kevesebb munkával karácsonyi hangulatot lehet teremteni az egyszer megvásárolt műfenyővel. Ilyen a művirág fogalma is! Sötét helyeken nem maradnak meg sem a cserepes, sem a vágott virágok. Igen élethű művirágok vannak, melyek a tudatalattinkra hatva pozitiv légkört teremtenek, díszítenek, szinesek. Én nem tartom izléstelennek. Többnyire ez is anyagi természetű megoldás, akinek naponta van pénze vágott, vagy cserepes virágot vennie az vegyen, hisz mégis csak élethűbb. Nagyon sokan úgy vagyunk vele, hogy szeretnénk környezetünket hangulatossá, szebbé tenni egy-egy alkalomra pl. karácsonyra. Nem olcsóak a műfenyők sem. Aki járatos a dekorációs anyagokban az ezzel tisztában van. Ha igazán szeretnék karácsonyi hangulatot varázsolni mű megoldásokkal lehet hogy drágább, s mondhatom nyugodtan, sokkal szebb is lehet (tökéletes, formás stb.) Ezek a díszítő elemek, dekorációk csak a hangulat előteremtésének a segédeszközei. Az igazi hangulatot azt mi egymás között, emberi kapcsolatainkkal nem feltétlen sok pénzzel szintén megteremtjük. Szerintem mindegy, hogy eredeti fenyővel, vagy műfenyővel dekoráljuk a lakást, a lényeg mit tartogatunk a szívünkben egymásnak, a másik családtagnak, ha már megteremtettük a külcsint.