HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #35: Isten nem létezik

2009.12.02. 07:44 :: misbelief

Előrebocsátom, nem vagyok sem vallásos, sem hívő, sem semmi. Azt is szeretném leszögezni, hogy senki meggyőződését nem akarom befolyásolni - mindenki azt gondol és abban hisz, amit és amiben akar.

Most, hogy a kötelező körökön túlestünk, nézzük meg közelebbről azt a téveszmét, miszerint ha Isten (Allah, Buddha, a Mátrix, Jah stb.) létezne, nem lenne ennyi tragédia, szörnyűség, igazságtalanság a Földön. Ez az érv nem állja meg a helyét, hiszen miért gondoljuk, honnan vesszük, hogy ez a bárhogyan is nevezett állítólagos felsőbb hatalom szükségszerűen jó és igazságos?! Véleményem szerint számos jel mutat arra, hogy tényleg van valami/valaki a háttérben, mégpedig egy jó nagy geci tréfamester, máskülönben nem lenne ésszerű magyarázat például az alábbiakra:

 Miért van az, hogy az egészséges dolgok zöme élvezhetetlen? Tudjuk, hogy a sok só, a sok cukor, a "szenesre" sütött hús árt a szervezetnek, ugyanakkor a fűrészpor ízű teljes kiőrlésű kenyér vagy a párolt, íztelen tengeri hal egészséges. Nem fejlődhetett volna úgy a világ, hogy mindez pont fordítva van? Akár úgy, hogy napi X gramm füstölt sonka elengedhetetlen a szervezet számára, akár úgy, hogy agysejtjeink a párolt brokkolit érzik finomnak. Vagy vegyük az alkoholt: ellazít, jókedvre derít, káros hatásait azonban nem kell ecsetelni. Pedig akár alakulhatott volna úgy is, hogy ez a jó hangulatot előidéző szer kizárólag kedvező élettani hatásokkal bír (nem a napi 1 dl vörösborra gondolok). Vagy nézzük ezt: a napsütés pszichére gyakorolt jótékony hatása mindenki számára ismert, a nyári napfény egyet jelent a boldogsággal stb., de nem lehetett volna, hogy bőrrák helyett inkább gyógyítsa a rákot? Végezetül említhetném a csúnya és félelmetes nemi betegségeket is: ezek például miért kellettek?!

Azt hogy ki és hány nap alatt teremtette a világegyetemet, még vizsgálom...

20 komment · 1 trackback

Címkék: vallás isten világegyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr81568049

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén? 2009.12.21. 19:03:14

Sokan állítják ezt és sokan az ellenkezőjét. Az eddig általam fellelt kétoldalú oda-vissza érvelések egyike sem volt kellően pontos és általános érvényű Mint ismeretes kiírtam egy egy millió forintos pályázatot ateisták és szkeptikusok számára az Álta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepinke 2009.12.02. 10:04:14

Én hiszek egyfajta Istenben, bár egyikben sem a vallások istenei közül.
Másrészt a te kérdéseidre mi magunk vagyunk a válasz, na meg az aranyközépút. Vagyis nem kell leégni a napon, nem kell annyit zabálni, stb...
Ja és nem hiszem, hogy kultúrált kommentelés lesz itt a nap végére! :)
Bár így lenne...

fraki 2009.12.02. 11:33:51

A kérdések teljesen jogosak, csak nem a poszt címének fényében. Ui. ugyanúgy feltehető a kérdés, h és mi utal arra, hogy mindezt egy tréfamester/akármilyen ágens művelné?

„máskülönben nem lenne ésszerű magyarázat például az alábbiakra:”

Ebben tévedsz. A kérdéseidre messze a legésszerűbb és leggazdaságosabb választ intelligens tervező nélkül fogod kapni.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.12.02. 13:10:19

@agyvihar: jó a posztod, én kicsit bulvárosabban fogalmaztam meg (és gondoltam, hogy nem elsőként) valami hasonlót!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2009.12.02. 14:59:36

Teológiai vitába nem szeretnék belemenni, abban igazad van ha van Isten, az lehet jó, rossz és középút is. Bár ha magunkból indulunk ki, a középútat tartanám valószínűnek.

Viszont az egészséges dolgoknál nincs igazad, meg különben is ízlés kérdése. Például rozs kenyér kimondottan ízlik nekem, állítólag egészségesebb mint a sima. Halat is szeretem, és állítólag az is egészséges. Ha jól tudom a disznó hús a legegészségtelenebb, és szerintem nem vagyok azzal egyedül, hogy jobban szeretem a csirke húst. De tudnék még sok-sok példát mondani. Amúgy az hogy a fitnesszipar megmondja mi az egészséges, még egyáltalán nem biztos, hogy úgy is van. Kb. a valóság az hogy az íz és az egészséges-e között semmi összefüggés.

A napfénynek pedig vannak jótékony hatásai is(pl. D vitamin képzése, nyáron ez akadályozza az influenza terjedését), csak túlzásba nem szabad vinni. Amúgy sem túl kellemes egész nap a napon fetrengeni nyáron.

IndaMuncher 2009.12.02. 15:54:34

Még annyi okosságot lehet hozzáfűzni, hogy:
"A világon minden jó dolog egészségtelen, erkölcstelen vagy törvénybe ütköző."

2009.12.02. 17:00:59

Nem lehet olyan mélyre ásni az emberiség történetében, hogy valami féle Isten hitet ne lehetne kimutatni.

Nincs olyan kultúra, akár élő, akár rég letűnt, amiben a vallás ne játszott volna szerepet.

Olyanok is akadtak szép számmal, akik szembe mentek az ép aktuális trenddel és tagadták Isten létezését, ezek megítélése is koronként változott, de pozitiv - a talán rövid életű kommunista diktatúrákat kivéve -sosem volt.(bár amikor a németek Moszkva alatt voltak Sztálin kihozatta a borogyinói Szűz Máriát, ugye sosem lehet tudni).

Ez tehát a dolog egyik része.

A hit, Isteni kegyelem, ez az amit nem lehet megvenni, nem elhatározás kérdése, nem is neveltetésé, nem is kultúra függő. Akinek van, az boldog vele, akinek nincs az meg nem tudhatja milye hiányzik.

Van aki elveszti a hitét, és van akiben feltámad a hit. Miért? Na ez az amit jó lenne tudni. De ha ezt tudnám, akkor valószínű én lennék az Isten.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.12.02. 17:33:51

@Frengi: "Nem lehet olyan mélyre ásni az emberiség történetében, hogy valami féle Isten hitet ne lehetne kimutatni."

Mondjuk ez nem valami nagy csoda, tekintettel, hogy semmit sem tudtak a világ működéséről (miért villámlik, stb.), ezért elő kellett állni valami magyarázattal.

2009.12.03. 10:38:30

@agyvihar: nem kell mindenhez magyarázat, ezt csak mi gondoljuk így.
Én sem értek a számítógéphez, sem a mosógéphez, nem is érdekel, elég ha működik.

A legnagyobb tudósok, akik a világ működését próbálták megfejteni, hittek Istenben, és csodálták a művét.

Csak Einsteinre utalnék, az ő véleménye is az volt, hogy nincsenek véletlenek, Isten nem kockajátékos.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.12.03. 12:11:37

@Frengi: Természetesen nem kell mindenre magyarázat, de Istent éppen ezért hozták létre, mert nem tudtak mindent megmagyarázni, és ezért Jokerként Istenre hivatkoztak, hogy ne zavarja őket a tudatlanságunk.

Ha az ember elfogadja, hogy nem kell mindenre magyarázat, akkor Istenre sincs szükség, hiszen akkor nem zavarja az embert, hogy van, amit egyelőre nem tudunk megmagyarázni. Nem kell Isten, hogy kitöltse ezt az űrt.

Az Einstein-idézetről pedig már sok helyen megírták, hogy nem volt istenhívő, hanem csak szófordulatként használta.

FélrétegűSzalvéta 2009.12.03. 18:01:21

A következő post lehetne: Tévhit 36: Isten létezik. Uennyi erővel. Az igazi gond az, h hogyan bizonyitod be valamiről, ami nincs, h nincs. Ugye.

2009.12.03. 18:47:10

@agyvihar: legyen neked a te igéd szerint

Heistmonkey 2009.12.03. 21:28:24

Emberek, nemár. :) A kaja dologra van nagyon ésszerű magyarázat. Az a legfinomabb, amiben a legtöbb energia van. Gondoljunk csak az édességekre. A cukornál nincs jobb azonnali energiaforrás, és imádjuk az ízét. Ugyanez van a protein- és kalóriadús zsíros húsokkal, meg minden mással is. Az ősembernek (meg nyílván az állatoknak) a túléléshez a legideálisabb ételek az igazán "hízlaló" cuccok, mert a fene se tudja, hogy mikor jutnak újra élelemhez. Ez ilyen egyszerű és logikus, égi szellemvarázslók nincsenek. :)

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.12.03. 22:04:12

@Frengi: Viszont. A világért sem akarnám elvenni senkitől az életfilozófiáját, ha az őt személy szerint boldoggá teszi. :)

jabbaz · http://webfair.hu 2009.12.04. 11:27:41

Én nem vagyok egy vallás híve sem, nem járok templomba, nem imádkozom egy megírt formában, nem vagyok megkeresztelve stb. Érdekes módom akik nem hisznek hisznek Istenben, vagy vallástagadók, vagy ateistának vallják magukat Ők is hisznek valamiben. A világon mindenkiben meg van a hit. Csak legfeljebb abban, hogy nem létezik Isten. Vagy hisz abban, hogy minden megmagyarázható logikusan. Az is egy hit. Ennélkül nem lenne értelme az életnek. Hiszünk abban, hogy van értelme tanulni (van aki az ellenkezőjében hisz), hogy sikeresek leszünk. Hiszünk a társunkban, a szüleinkben, a gyermekeinkben. Általában az is következik be, amiben igazán hiszünk. Az ember, aki abban hisz, hogy neki semmi sem sikerül általában elég sanyarú sorsú. Legalábbis még nem találkoztam olyan emberrel, aki boldog családi életet élt, jó munkája volt, meg is fizették érte, és közben azt mondogatta, hogy szerencsétlen vagyok, nem értek semmihez, senki sem szeret és mindenki ellenem van. Valaki pedig abban hisz, hogy könnyű úgy szépnek látni a világot, mikor minden rendben van és nehéz úgy hogy nincs minden. De ez már egy másik téma, meglátásom szerint viszont az egész életet a hit határozza meg.

Színes Géza 2009.12.04. 22:23:06

Isten létezik! Én vagyok.

respecta /01 2009.12.06. 09:28:49

Mivel belső kontrolosra alakultam, a külső irányítás "lehetőségével" nem élek.
Persze, hogy ellentmondok magamnak,mert hitem mégis van.
Kell.
Sőt, szokott szavakat,kifejezéseket is kiejtek.

Vitába ez ügyben nem bocsátkozom tisztelet okán.

közlekedő edény 2010.02.16. 23:01:55

Gyerekek, a felsorolt dolgok, hús, alkohol stb. meg tragédiák, ezek materiális dolgok, miért csudálkozik h a matéria rossz?

MegaBrutal · http://lofaszkapitany.blog.hu 2010.04.18. 15:06:42

Az én életem úgy indult, hogy először keresztény voltam. Aztán 14-15 éves koromban ateista lettem. De most már abban sem vagyok biztos, hogy nincs Isten.

Lehet, hogy van.
A) Lehet, hogy Isten megalkotta a világot, de aztán leszart minket.
B) Lehet, hogy Isten csak játszik velünk. Képzeljünk el egy gyereket, aki játékkatonákkal játszik. Neki általában nem szokott érzelmi/erkölcsi problémát okozni az, amikor egyik-másik játékkatonáját "lelöveti" egy másik játékkatonával. Lehet, hogy Isten számára olyanok vagyunk, mint a kisgyerek játékkatonái.

Aztán még számos hipotézist fel lehet állítani, amelyben szerepel Isten, és mégis szar a világ. Még az is lehet, hogy Isten konkrétan gonosz, és szopat minket - lehet, hogy Isten szexuális játékai vagyunk. Mindig, amikor valami rossz történik velünk, és fájdalmat érzünk, a lelkünk egy párhuzamos univerzumban éppen mélytorkozza a "jó" Isten farkát. Ha lenne kézügyességem (ami ugye nincsen), akkor ezt egy képen így ábrázolnám művészien: lenne egy hatalmas nagy fasz a képen, melynek makkja helyén a Földgolyó díszeleg. Az egész faszon miniatűr emberalakok csúsznának-másznának fel-alá, mint a tetvek, és ott nyaldosnák/csókolnák/simogatnák a gigantikus falloszt, ahol csak érik. A kép címe a következő lenne: "Isten farka".

Félreértés ne essék, nem állítom azt, hogy akármelyik fentebb felsorolt hipotézisben hiszek. Alapjáraton azt mondom, hogy nincs Isten, de ettől még lehetséges, hogy van; és ha van, lehetséges, hogy közömbös, gonosz, de még az is, hogy valóban jó.

A másik: nem értem, hogy miért ábrázolják Istent mindig férfiként - szerintem legalább ugyanakkora eséllyel lehet nő; vagy ember számára nem ismert nemű, vagy konkrétan nemtelen. Jó, hát az "Isten farka" témakörben én is férfiként ábrázoltam, mert a szopatós Istenhez tényleg jobban illik a férfi-kép imho.

@jabbaz: Ebben egyetértek, hogy mindenki hisz valamiben, és nem feltétlenül felsőbb hatalomban.

I. P. S. 2010.09.10. 00:24:34

Ó, hogy ez csak a 35. lett... És csak ennyi kommenttel...
süti beállítások módosítása