HTML

Tévhitek blogja

A kendőzetlen igazság bosszantó tévhitekről, téveszmékről...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tévhit #45: A pankráció kamu

2010.01.12. 09:54 :: misbelief

Olvasóim megszokhatták már, hogy posztjaimban a forró kását nem kevergetve a társadalom legsúlyosabb kérdéseit feszegetem. Mint a címből látható, ez alól a mai sem kivétel!

A mostani harmincas korosztály férfitagjai bizonyára nosztalgiával gondolnak vissza a 80-as évek utolsó harmadára, amikor a végre nálunk is elérhetővé vált műholdas csatornák révén bepillantást nyerhettünk a WWF (nem a vadvédelmi alap…) csodálatos világába. Övtáskás posztomban szenteltem már egy képet az akkori legendának, Hulk Hogannek, de aki követte az eseményeket, annak nyilván nem cseng ismeretlenül Macho Man, Jake „the Snake” Roberts, vagy mondjuk Ultimate Warrior neve.

Ma már, felnőtt fejjel természetesen igen komikusnak tartom az elasztikus ruhában bohóckodó, jellemzően hosszú hajú fickókat, az a véleményem azonban nem változott, hogy itt igenis komoly sportteljesítményről van szó! Ugyan a többé-kevésbé megkoreografált „verekedések” valóban sok show elemet, sok ál-ütést, sok mű-szenvedést tartalmaznak, TÉVHIT, hogy a pankráció teljesen kamu - bizonyos ütésváltásokat, rúgásokat, dobásokat, feszítéseket, eséseket egyszerűen nem lehet mímelni, nem lehet például csak úgy tenni, mintha a magasból a padlóra dobnánk félholtnak tűnő pankrátor-társunkat! A gyakran artista elemekkel is tarkított összecsapások hátterében komoly munka van, a kemény súlyzós és állóképességi edzés mellett többek között az esések, dobások gyakorlása is a felkészülés részét képezi. A pankrátor szakma egyáltalán nem veszélytelen - nem ritkák a komoly sérülések akár a ringben, akár az edzőteremben.

A fentiekről jut eszembe, hogy aki látta már a Pankrátor című filmdrámát Mickey Rourke főszereplésével, kérem írja meg, hogy érdemes lenne-e letöltenem megvennem DVD-n? Végezetül pedig egy videó arról, hogy milyen drámák is zajlanak egy pankráció gálán:

17 komment

Címkék: sport pankráció wwf hulk hogan

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhit.blog.hu/api/trackback/id/tr971665772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

butatót 2010.01.12. 12:08:09

Lehet, hogy a pankráció teljesen nem kamu, de max. 10%-a valódi teljesítmény (főleg az említett esések), a többitől az ember szétröhögi magát. Ebben szerintem annak is nagy szerepe van, hogy a "hőskorban" az emberek nem igazán láttak jól megkoreografált verekedéseket (ha megnézel egy akkori filmet, mai szemmel szintén nevetségesek a verekedős jelenetek) és a pankrátorok "harca" emiatt élethűbbnek hatott. Most minden filmes bunyó a végletekig tökéletesített, ezerszer elpróbált, effektekkel megtámogatott, ahhoz képest a pankrátorok egyszerűen szánalmasnak hatnak.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2010.01.12. 12:56:05

Mindenképp vedd meg, nagyon nagy film, és nem utolsó sorban teljesen alá is támasztja a véleményedet.

wadallat · http://wadallat.blog.hu 2010.01.12. 13:01:15

Azért túlzásba nem kell esni szerintem. Ez inkább színészi munka, mint sportteljesítmény. Természetesen kell a jó kondi, hogy bírják a rúgásokat, a jó technika, hogy megfelelően essenek, na meg gyúrnak, mert különben szánalmasan nézne ki ha két 40 kilós csávó legyezgetné egymást.

Viszont a koreográfia, a "váratlan" események, a csillogás, villogás minden körítéssel együtt eladhatóvá teszi. Én magam nem értem miért, nem szeretem a pankrációt. De tulajdonképen ha megnézek egy Bud Spencer - Terence Hill filmet, akkor is ezt látom. Viszont a BS, TH filmeket meg szeretem...

A Schwarcis videó állat!!! Ment is egyből a kedvencekbe. Lehet, hogy meg kéne néznem elejétől végéig egy ilyen "színdarabot" és csak azután kimondani, hogy szeretem vagy nem? :)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.12. 15:57:30

Szerintem a "Pankráció kamu" kijelentés nem elsősorban arra vonatkozik, hogy nincs mögötte komoly fizikai teljesítmény, hanem arra, hogy egy kiszámított, megrendezett harcot látsz, azaz nincs meg benne az "az nyer a végén, aki okosabb, erősebb, gyorsabb, kitartóbb stb." hatás. De persze lehet, hogy ez is egy tévhit.

2010.01.12. 18:45:12

amugy en szeretek pankraciot nezni. tudom, hogy baromsag, nem valodi, onmaga parodiaja, de pont ez tetszik. mintha a pankrator is kikacsintana ram, hogy mindketten tudjuk, hogy kamu, de azert jo ez... ha meg arra gondolok, hogy aemberek a forrest gump-on sirnak, holott robin wright nem is halt meg stb... az avatarnal is a latvany a lenyeg...

reve 2 2010.01.12. 19:24:46

Azért több benne a színészkedés, mint a komoly verekedés :D :D :D

2010.01.12. 19:29:28

Nem tévhit: a Pankráció, mint sport, az tényleg kamu.
A csávók izma, "színészi képessége" az nem kamu.

Talán ezért nincs is amatőr pankrátor klubb? :-)

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.01.12. 22:49:47

@wadallat: @promontor: @Teddyke:
Jó-jó, direkt hatásvadász a cím - a mondanivaló az, hogy a betanult, megjátszott bunyó ellenére itt azért valamit letesznek az asztalra a srácok, van értékelhető teljesítmény!
Ezzel persze még azt sem akarom mondani, hogy ez értéket képvisel, erről nem szól a poszt.

venuswoman · http://sorozatdara.blog.hu 2010.01.13. 00:23:47

ajánlom a pankrációs south park részt :D s13e10 W.T.F.

IndaMuncher 2010.01.13. 10:30:16

Azért a mexikói pankráció durvább, ott láttam már véresre vert arcot, ott kevesebb show-elem van, de a fene tudja, hogy van ez pontosan.

fantaboy69 2010.01.13. 16:03:09

Töltsd le N-Core-ról! :-)
imdb 7.9 et kapott, ami elég jó.
2010.-ben ki olyan marha hogy:
1.felöltözik, és ebben a hidegben elmegy a garázsig
2.Keres egy dvd-tékát vagy mi az istent
3. ott megkeresi a pankrátor filmet, ha egyáltalán dvd-n kijött
4. ez durva lesz: KIFIZETI!!! :-( gazdagítva a böffeszkedő, homokos rendezőke
5.vissza kocsiban
6.beteszi és megnézi

AHELYETT, HOGY:
1.KÖNYVJELZŐKBŐL KIVÁLASZTOTT TORRENTOLDAL
2.KÉT KATT
3. TÍZ PERC MÚLVA MÁR NÉZEM IS

BOCS AZ OFFÉRT, DE EZ SOKKOLT, HOGY AZT ÍRTAD MÉG LEHÚZVA IS, HOGY MEGVENNÉD!
2010-BEN? MEGVENNI??? ááhh buzis!
EGY POSZTOT MEGÉRNE A VÉLEMÉNYED, EZZEL KAPCSOLATBAN.
/CSAK NE MENJ MINDIG A TÖBBSÉG VÉLEMÉNYÉVEL SZEMBE, HOGY NÉZETT LEGYEN A BLOGOD/
egyébként grat hozzá, visszatérő vagyok sok sikert!!!

Asidotus 2010.01.14. 12:18:57

Olyannyira komoly sportteljesítmény van a pankráció mögött, hogy sokan közülük komoly birkózó vagy egyéb, erősport múlttal rendelkeznek, és a valós életben, rendes verekedésben is bizony megállnák a helyüket.
Maga a fight persze megrendezett, megkoreografált, ezért nem is értem, miért nézik, mikor van ketrecharc, K1 meg ilyenek.

IndaMuncher 2010.01.15. 11:36:09

@fantaboy69: OFF Csak azért mert 2010 van miért ne akarnék megvenni valamit? Mondjuk én inkább pc gamekre gondolok, nem filmekre.

2010.01.21. 06:56:11

@Fantaboy: igazi suttyú vagy.

1.felöltözik, és ebben a hidegben elmegy a garázsig

Vagyis ciki sétálni?

2.Keres egy dvd-tékát vagy mi az istent

Ciki a téka?

3. ott megkeresi a pankrátor filmet, ha egyáltalán dvd-n kijött

Na ez tényleg ciki .-)

4. ez durva lesz: KIFIZETI!!! :-( gazdagítva a böffeszkedő, homokos rendezőke

Vagyis lopni sikkes. Pláne, ha melegek munkájáról van szó.

5.vissza kocsiban

Lusta dög.

6.beteszi és megnézi

Pankrátor filmet nézni, az tényleg ciki. :-)
süti beállítások módosítása